10 av de bÀsta novellerna skrivna av en HBTQ-författare

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Ingen lista över HBTQ-författare kan göra ansprÄk pÄ att vara uttömmande, eftersom historien om queerwriting Àr historien om litteraturen, frÄn den allra första romanen, Satyricon av Petronius, som Àr ett mÀsterverk av homosexuella teman.

Efterföljare inkluderar alla frÄn Jean Genet och William S. Burroughs till Armistead Maupins Tales of the City och EM Forster, vars Maurice var tvungen att vÀnta pÄ att publiceras postumt 1971.

Men Àven den moderna framsidan av HBTQ-författare har haft att kÀmpa med förÀndrade sociala seder. , censur och till och med döden i lÀnder dÀr homosexualitet fortfarande Àr olagligt eller pÄ annat sÀtt farligt.

Dessa samtida verk ger en smak av rikedom och social relevans av modern HBTQ-litteratur av författare som har burit sina sjÀlar, ibland med stor personlig risk, vilket resulterar i en av de mest omedelbara litteraturerna i vÀrlden idag.

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara de bÀsta böckerna skrivna av en HBTQ-författare.

1. Infidels by Abdellah TaĂŻa (2012)

En ledande författare i arabvÀrlden, den marockanskfödda Abdellah Taïa har utmanat fördomarna i sitt hemland som bÄde författare och filmregissör. Infidels beskriver den gradvisa radikaliseringen av en prostituerad son som hittar kÀrlek i den muslimska vÀrlden.

För tillfÀllet kan det mycket vÀl vara hans mÀsterverk, sÀrskilt imponerande med tanke pÄ att kön av samma kön har varit olagligt i Marocko sedan 1962.

2. The Walk-in Closet by Abdi Nazemian (2014)

Född i Iran arbetar Adbi Nazemian nu som manusförfattare i L.A., men fortsÀtter att ÄtervÀnda till persiska teman, som i Lambda Literary Award-winning The Walk-in Closet frÄn 2015, dÀr en kvinna poserar som sin gay bÀsta vÀns flickvÀn.

En av de första romanerna frÄn Iran som uttryckligen handlar om homosexuella teman, det Àr en skatt i en roman och ett bevis pÄ modet hos dess författare, vars hemland handlar hÄrt med sin homosexuella befolkning, vars existens nekades av presidenten Mahmoud Ahmadinejad 2007.

3. A Home at the End of the World by Michael Cunningham (1990)

A Home at the End of the World gjordes till en film med Colin Ferrell 2004 och Àr föregÄngaren till Michael Cunninghams Pulitzer-prisbelönta The Hours.

Den handlar om en ad hoc-familj som bestÄr av Bobby och Jonathan, tvÄ Cleveland Ohio-födda mÀn, och Clare, mor till Bobbys barn.

Alla tre bestÀmmer sig för att leva som en trekant i ett lantligt hem utanför New York och utmanar traditionella uppfattningar om familjen genom sin kÀrleksfulla, polyamorösa relation.

4. Fun Home by Alison Bechdel (2006)

En sjÀlvbiografisk grafisk roman som vann Alison Bechdel till en MacArthur Genius Grant och grunden för en Broadway-musikal, Fun Home Àr historien om barnen till en begravningsfader, sjÀlv en garderobshomoseksuell och den unga Alisons egna kÀmpar med sexuell identitet.

Om det inte rĂ€cker Ă€r Bechdel ocksĂ„ upphovsmannen till “Bechdel Test”, tillĂ€mpat pĂ„ fiktion dĂ€r tvĂ„ kvinnor pratar om nĂ„got annat Ă€n en man.

5. Mundo Cruel by Luis NegrĂłn (2010)

Luis Negróns berÀttelsesamling Mundo Cruel behandlar den sammanslagna vÀrlden av puertorikansk gaykultur. Transgressiva och glesa, dess berÀttelser lÀgger till ett sammansatt portrÀtt av en underrepresenterad men livlig demografi och deras kamp med fördomar.

Negrón har fortsatt att bidra till synligheten av kÀrlek i sitt hemland som medredaktör för antologin Los otros cuerpos.

6. Fingersmith by Sarah Waters (2002)

Sarah Waters har gjort en enorm tjÀnst för litteratur, gay och pÄ annat sÀtt, med sina utforskningar av lesbisk kÀrlek i det viktorianska samhÀllet.

Kanske Àr det bÀsta av dessa Fingersmith, en fascinerande historisk Àventyrsroman av tvÄ kvinnor som gör uppror mot sitt strikta samhÀlle, minnesvÀrt anpassad till den sydkoreanska lÄngfilmen Handmaiden 2016.

7. Exquisite Corpse by Poppy Z. Brite (1996)

Bevis för att queerromaner inte kÀnner till nÄgra genrestrÀngningar, skrev transman Billy Martin den erotiska skrÀckromanen Exquisite Corpse som Poppy Z. Brite.

Historien om en seriemördare som liknar den verkliga mördaren Jeffrey Dahmer som blir kÀr i en HIV-positiv radiopratare. Utmanande och vÄldsam handlar det uttryckligen om de frÄgor om offret som Susan Sontag stÀllde upp i sitt landmÀrke AIDS och dess metaforer.

8. Oranges Are Not the Only Fruit by Jeanette Winterson (1985)

Det Ă€r svĂ„rt att vĂ€lja en favorit bland Jeanette Wintersons energigivande verk, ofta intresserad av lesbisk romantik, men hennes första, den sjĂ€lvbiografiska romanen Apelsiner, fĂ„r höga betyg för sitt portrĂ€tt av en religiöst uppvuxen ung flickas första borstar med kĂ€rlek och hennes uppror mot samhĂ€llet som hotar att kvĂ€va bĂ„de hennes konstnĂ€rliga ambitioner – genom metoder som inkluderar exorcism – och hennes lĂ€ngtan efter andra kvinnor.

9. Valencia by Michelle Tea (2000)

Michelle Tea Àr en produktiv och Àlskad författare som har skrivit mycket om blÄ-krage queer-teman. Men hennes genombrott kan förmodligen vara 2000-talet i Valencia, som vÀcker liv i San Franciscos blomstrande homosexuella subkultur, som skildrar sado-masochism och Äldrande berÀttelser genom tjugo-ett-vignettliknande kapitel dÀr vi möter sÄdana karaktÀrer som den introspektiva poeten Willa och Iris, en södra upphöjd slakt som anpassar sig till livet i staden.

10. Sphinx by Anne Garréta (1989)

Ursprungligen publicerad i Frankrike 1986 och översatt till engelska 2015, Ă€r Sphinx en hĂ€rlig experimentell roman skriven med en genial sjĂ€lvpĂ„tvingad Ă„terhĂ„llsamhet: huvudkaraktĂ€rernas kön avslöjas aldrig, bara kallad “I” och “A” .

Resultatet Àr en rundtur i stil och en utsökt, rörande romantikhistoria.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara de bÀsta böckerna som skrivits av HBTQ-författare de senaste Ären. Vi hoppas innerligt pÄ att ni hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)