10 av de bästa novellerna skrivna av en HBTQ-författare

Ingen lista över HBTQ-författare kan göra anspråk på att vara uttömmande, eftersom historien om queerwriting är historien om litteraturen, från den allra första romanen, Satyricon av Petronius, som är ett mästerverk av homosexuella teman.

Efterföljare inkluderar alla från Jean Genet och William S. Burroughs till Armistead Maupins Tales of the City och EM Forster, vars Maurice var tvungen att vänta på att publiceras postumt 1971.

Men även den moderna framsidan av HBTQ-författare har haft att kämpa med förändrade sociala seder. , censur och till och med döden i länder där homosexualitet fortfarande är olagligt eller på annat sätt farligt.

Dessa samtida verk ger en smak av rikedom och social relevans av modern HBTQ-litteratur av författare som har burit sina själar, ibland med stor personlig risk, vilket resulterar i en av de mest omedelbara litteraturerna i världen idag.

Det här är vår lista över vad vi anser vara de bästa böckerna skrivna av en HBTQ-författare.

1. Infidels by Abdellah Taïa (2012)

En ledande författare i arabvärlden, den marockanskfödda Abdellah Taïa har utmanat fördomarna i sitt hemland som både författare och filmregissör. Infidels beskriver den gradvisa radikaliseringen av en prostituerad son som hittar kärlek i den muslimska världen.

För tillfället kan det mycket väl vara hans mästerverk, särskilt imponerande med tanke på att kön av samma kön har varit olagligt i Marocko sedan 1962.

2. The Walk-in Closet by Abdi Nazemian (2014)

Född i Iran arbetar Adbi Nazemian nu som manusförfattare i L.A., men fortsätter att återvända till persiska teman, som i Lambda Literary Award-winning The Walk-in Closet från 2015, där en kvinna poserar som sin gay bästa väns flickvän.

Se även  8 ungerska noveller du bör läsa innan du dör

En av de första romanerna från Iran som uttryckligen handlar om homosexuella teman, det är en skatt i en roman och ett bevis på modet hos dess författare, vars hemland handlar hårt med sin homosexuella befolkning, vars existens nekades av presidenten Mahmoud Ahmadinejad 2007.

3. A Home at the End of the World by Michael Cunningham (1990)

A Home at the End of the World gjordes till en film med Colin Ferrell 2004 och är föregångaren till Michael Cunninghams Pulitzer-prisbelönta The Hours.

Den handlar om en ad hoc-familj som består av Bobby och Jonathan, två Cleveland Ohio-födda män, och Clare, mor till Bobbys barn.

Alla tre bestämmer sig för att leva som en trekant i ett lantligt hem utanför New York och utmanar traditionella uppfattningar om familjen genom sin kärleksfulla, polyamorösa relation.

4. Fun Home by Alison Bechdel (2006)

En självbiografisk grafisk roman som vann Alison Bechdel till en MacArthur Genius Grant och grunden för en Broadway-musikal, Fun Home är historien om barnen till en begravningsfader, själv en garderobshomoseksuell och den unga Alisons egna kämpar med sexuell identitet.

Om det inte räcker är Bechdel också upphovsmannen till ”Bechdel Test”, tillämpat på fiktion där två kvinnor pratar om något annat än en man.

5. Mundo Cruel by Luis Negrón (2010)

Luis Negróns berättelsesamling Mundo Cruel behandlar den sammanslagna världen av puertorikansk gaykultur. Transgressiva och glesa, dess berättelser lägger till ett sammansatt porträtt av en underrepresenterad men livlig demografi och deras kamp med fördomar.

Se även  8 ungerska noveller du bör läsa innan du dör

Negrón har fortsatt att bidra till synligheten av kärlek i sitt hemland som medredaktör för antologin Los otros cuerpos.

6. Fingersmith by Sarah Waters (2002)

Sarah Waters har gjort en enorm tjänst för litteratur, gay och på annat sätt, med sina utforskningar av lesbisk kärlek i det viktorianska samhället.

Kanske är det bästa av dessa Fingersmith, en fascinerande historisk äventyrsroman av två kvinnor som gör uppror mot sitt strikta samhälle, minnesvärt anpassad till den sydkoreanska långfilmen Handmaiden 2016.

7. Exquisite Corpse by Poppy Z. Brite (1996)

Bevis för att queerromaner inte känner till några genresträngningar, skrev transman Billy Martin den erotiska skräckromanen Exquisite Corpse som Poppy Z. Brite.

Historien om en seriemördare som liknar den verkliga mördaren Jeffrey Dahmer som blir kär i en HIV-positiv radiopratare. Utmanande och våldsam handlar det uttryckligen om de frågor om offret som Susan Sontag ställde upp i sitt landmärke AIDS och dess metaforer.

8. Oranges Are Not the Only Fruit by Jeanette Winterson (1985)

Det är svårt att välja en favorit bland Jeanette Wintersons energigivande verk, ofta intresserad av lesbisk romantik, men hennes första, den självbiografiska romanen Apelsiner, får höga betyg för sitt porträtt av en religiöst uppvuxen ung flickas första borstar med kärlek och hennes uppror mot samhället som hotar att kväva både hennes konstnärliga ambitioner – genom metoder som inkluderar exorcism – och hennes längtan efter andra kvinnor.

9. Valencia by Michelle Tea (2000)

Michelle Tea är en produktiv och älskad författare som har skrivit mycket om blå-krage queer-teman. Men hennes genombrott kan förmodligen vara 2000-talet i Valencia, som väcker liv i San Franciscos blomstrande homosexuella subkultur, som skildrar sado-masochism och åldrande berättelser genom tjugo-ett-vignettliknande kapitel där vi möter sådana karaktärer som den introspektiva poeten Willa och Iris, en södra upphöjd slakt som anpassar sig till livet i staden.

10. Sphinx by Anne Garréta (1989)

Ursprungligen publicerad i Frankrike 1986 och översatt till engelska 2015, är Sphinx en härlig experimentell roman skriven med en genial självpåtvingad återhållsamhet: huvudkaraktärernas kön avslöjas aldrig, bara kallad ”I” och ”A” .

Se även  8 ungerska noveller du bör läsa innan du dör

Resultatet är en rundtur i stil och en utsökt, rörande romantikhistoria.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara de bästa böckerna som skrivits av HBTQ-författare de senaste åren. Vi hoppas innerligt på att ni hittar en ny, spännande bok att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇