6 bÀsta böckerna av Hermann Hesse du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Född i Tyskland 1877 förtjÀnade denna schweiziska poet, mÄlare och författare sig internationell berömmelse genom sina fantastiska romaner.

Hesses tid som arbetade i en bokhandel som specialiserat sig pÄ teologi utvecklade honom bÄde konstnÀrligt och andligt och hans verk Àr fyllda med filosofiska tankar och teologisk betydelse.

Som ett erkÀnnande av djupet och kraften i Hesses skrivande tilldelades han Nobelpriset för litteratur 1946. Hermann Hesse behÄller en enorm kultföljd till denna dag.

Peter Camenzind

Peter Camenzind, publicerad 1904, var Hesses första stora roman. Romanen slÀpptes vid en tid dÄ Tyskland genomgick stora tekniska och ekonomiska förÀndringar och inspirerade mÄnga unga tyskar med sitt koncept om ett mer naturligt sÀtt att leva.

Den följer historien om en ung man som vÀxer upp i tider av svÄrigheter och hans andliga resa lÀngs vÀgen. Romanens sammansÀttning av naturliga och moderna livsformer förmedlar kraftfulla teman.

Den brutala, men ÀndÄ poetiska, Àrligheten hos Peter Camenzins skildringar av mÀnskligheten, bÄde pÄ dess blÀndande höjder och dess motbjudande nedgÄngar, har sÀkerstÀllt romanens tidlösa resonans.

Demian

Hesses roman 1919, Demian, pÄverkades starkt av författarens intresse för psykoanalys. Historien kretsar kring Emil Sinclairs kamp, romanens huvudperson, mellan tvÄ vÀrldar: ytlighet och illusion och andlig sanning och verklighet.

Hesse sjÀlv genomgick psykoanalys frÄn den ökÀnda Carl Jung, och Demian Àr fylld med jungiansk och freudiansk symbolik, sÀrskilt konflikten mellan en ung mans önskningar och strikta moral som faststÀllts av förÀldrar.

Vid den tiden hade temat att beröva ungdomlig oskuld en kraftfull effekt pÄ unga mÀn som ÄtervÀnde frÄn första vÀrldskriget med de fysiska och psykologiska Àrren i krig och fortfarande har romanens psykologiska utforskning fascination för mÄnga.

Siddartha

Hesses roman frÄn 1922, Siddhartha, anses allmÀnt vara hans mÀsterverk. FrÄn en ung Älder pÄverkades författaren av indiska och buddhistiska filosofier dÄ bÄda hans förÀldrar utförde missionÀrsarbete i Indien.

Siddhartha ligger i Indien och prÀglar detta av Hesses passion för buddhistisk filosofi och indisk kultur. Genom huvudpersonens strÀvan efter upplysning, med hjÀlp av mÀnsklig erfarenhet, lyckas Hesse att skildra sitt avgörande tema för att omfamna individuella skillnader.

SprÄkets enkla men ÀndÄ lyriska karaktÀr ger Siddhartha djupt rörande dimensioner som har slagit ihop under mÄnga Är.

Steppenwolf

Steppenwolf, publicerad 1927, innehÄller teman för isolering och romantiserade skildringar av avstÄnd till det konventionella samhÀllet. Dessa har gjort Hesses roman till en övertygande attack mot borgerliga vÀrderingar.

HuvudkaraktÀrens dödsliknande existens, liksom de akuta beskrivningarna av isolering i romanen, ger Steppenwolf stor intensitet. HÀmtad frÄn personlig erfarenhet Àr romanens kÀnslor smÀrtsamt noggranna eftersom Hesse ofta kÀnde sig isolerad frÄn samhÀllet.

Han placerades i en mental institution och försökte till och med, i ett förtvivlat ögonblick, sjÀlvmord. Meddelandet att om vi misslyckas med att fortsÀtta utforska vÄra egna identiteter, dÄ vi saknar upplysning och misslyckas som mÀnniskor, uttrycks det med skrÀmmande poetiska bilder.

Narcissus and Goldmund

Hesses Narcissus och Goldmund publicerades först 1930 och Àr en av hans mest kÀnda filosofiska utforskningar.

De tvÄ huvudpersonerna i romanens titel speglar tvÄ olika vÀgar i livet: det religiösa och det konstnÀrliga. Genom att analysera de bÄda lasterna och dygderna gör Hesse djupa reflektioner över den mÀnskliga karaktÀren, som förblir relevant till denna dag.

Hesse var kĂ€nd som en ensam man, förtjust i lĂ„nga promenader och Ă€gnas Ă„t konstnĂ€rlig sjĂ€lvutforskning – ett faktum som Ă„terspeglas starkt i Narcissus och Goldmund.

The Glass Bead Game

GlaspÀrlspelet, hans sista stora projekt, publicerades 1943. Romanen handlar om meditationens och den mÀnskliga andens kraft och fungerade som ett inspirerande inflytande pÄ generationer av tyskar som önskar förÀndring och en förbÀttring av den sociala ordningen.

Romanens sammanhang, i tidens problem i Tyskland under efterdyningarna av andra vÀrldskriget, var mycket inflytelserikt pÄ dess skrivande och den rÄdande tyska kÀnslan av skamtid mot sitt moderland framtrÀder tydligt som ett tema.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!