6 bästa böckerna av Hermann Hesse du måste läsa

Beräknad lästid: 6 minuter ⏳

Född i Tyskland 1877 förtjänade denna schweiziska poet, målare och författare sig internationell berömmelse genom sina fantastiska romaner.

Hesses tid som arbetade i en bokhandel som specialiserat sig på teologi utvecklade honom både konstnärligt och andligt och hans verk är fyllda med filosofiska tankar och teologisk betydelse.

Som ett erkännande av djupet och kraften i Hesses skrivande tilldelades han Nobelpriset för litteratur 1946. Hermann Hesse behåller en enorm kultföljd till denna dag.

Peter Camenzind

Peter Camenzind, publicerad 1904, var Hesses första stora roman. Romanen släpptes vid en tid då Tyskland genomgick stora tekniska och ekonomiska förändringar och inspirerade många unga tyskar med sitt koncept om ett mer naturligt sätt att leva.

Den följer historien om en ung man som växer upp i tider av svårigheter och hans andliga resa längs vägen. Romanens sammansättning av naturliga och moderna livsformer förmedlar kraftfulla teman.

Den brutala, men ändå poetiska, ärligheten hos Peter Camenzins skildringar av mänskligheten, både på dess bländande höjder och dess motbjudande nedgångar, har säkerställt romanens tidlösa resonans.

Demian

Hesses roman 1919, Demian, påverkades starkt av författarens intresse för psykoanalys. Historien kretsar kring Emil Sinclairs kamp, romanens huvudperson, mellan två världar: ytlighet och illusion och andlig sanning och verklighet.

Hesse själv genomgick psykoanalys från den ökända Carl Jung, och Demian är fylld med jungiansk och freudiansk symbolik, särskilt konflikten mellan en ung mans önskningar och strikta moral som fastställts av föräldrar.

Vid den tiden hade temat att beröva ungdomlig oskuld en kraftfull effekt på unga män som återvände från första världskriget med de fysiska och psykologiska ärren i krig och fortfarande har romanens psykologiska utforskning fascination för många.

Siddartha

Hesses roman från 1922, Siddhartha, anses allmänt vara hans mästerverk. Från en ung ålder påverkades författaren av indiska och buddhistiska filosofier då båda hans föräldrar utförde missionärsarbete i Indien.

Siddhartha ligger i Indien och präglar detta av Hesses passion för buddhistisk filosofi och indisk kultur. Genom huvudpersonens strävan efter upplysning, med hjälp av mänsklig erfarenhet, lyckas Hesse att skildra sitt avgörande tema för att omfamna individuella skillnader.

Språkets enkla men ändå lyriska karaktär ger Siddhartha djupt rörande dimensioner som har slagit ihop under många år.

Steppenwolf

Steppenwolf, publicerad 1927, innehåller teman för isolering och romantiserade skildringar av avstånd till det konventionella samhället. Dessa har gjort Hesses roman till en övertygande attack mot borgerliga värderingar.

Huvudkaraktärens dödsliknande existens, liksom de akuta beskrivningarna av isolering i romanen, ger Steppenwolf stor intensitet. Hämtad från personlig erfarenhet är romanens känslor smärtsamt noggranna eftersom Hesse ofta kände sig isolerad från samhället.

Han placerades i en mental institution och försökte till och med, i ett förtvivlat ögonblick, självmord. Meddelandet att om vi misslyckas med att fortsätta utforska våra egna identiteter, då vi saknar upplysning och misslyckas som människor, uttrycks det med skrämmande poetiska bilder.

Narcissus and Goldmund

Hesses Narcissus och Goldmund publicerades först 1930 och är en av hans mest kända filosofiska utforskningar.

De två huvudpersonerna i romanens titel speglar två olika vägar i livet: det religiösa och det konstnärliga. Genom att analysera de båda lasterna och dygderna gör Hesse djupa reflektioner över den mänskliga karaktären, som förblir relevant till denna dag.

Hesse var känd som en ensam man, förtjust i långa promenader och ägnas åt konstnärlig självutforskning – ett faktum som återspeglas starkt i Narcissus och Goldmund.

The Glass Bead Game

Glaspärlspelet, hans sista stora projekt, publicerades 1943. Romanen handlar om meditationens och den mänskliga andens kraft och fungerade som ett inspirerande inflytande på generationer av tyskar som önskar förändring och en förbättring av den sociala ordningen.

Romanens sammanhang, i tidens problem i Tyskland under efterdyningarna av andra världskriget, var mycket inflytelserikt på dess skrivande och den rådande tyska känslan av skamtid mot sitt moderland framträder tydligt som ett tema.

The following two tabs change content below.

Hanif Ehtesham

Latest posts by Hanif Ehtesham (see all)

    Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇