7 bÀsta böckerna av Fjodor Dostojevskij du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳
SjÀlvaste Fjodor Dostojevskij. Det hÀr Àr vÄr lista över hans bÀsta böcker.

Fjodor Dostojevskij Àr verkligen en av Rysslands mest inflytelserika författare. De mÄnga svÄrigheterna i hans liv Äterspeglade sig i hans arbete och hjÀlpte honom att skapa minnesvÀrda karaktÀrer som tillsammans bildar en detaljerad bild av Ryssland frÄn 1800-talet.

Dostojevskij tar fram ”den lilla mannen”, en person som du skulle passera pĂ„ gatan utan att tĂ€nka igen, men i sjĂ€lva verket som representerar livet för majoriteten av mĂ€nniskor.

De Àr ryggraden i ett land, och endast genom att förstÄ livet för en röstlös mÀnniska kan det psykologiska portrÀttet av ett land börja mÄlas.

Det hÀr Àr min lista över vad jag anser vara Fjodor Dostojevskijs bÀsta böcker. Jag hoppas innerligt att du hittar en ny, fÀngslande bok att lÀsa!

1. Crime and Punishment (1866)

Det bÀsta sÀttet att bekanta sig med Dostojevskij Àr genom att lÀsa Brott och straff. En av de mest kÀnda böckerna av författaren, samt en mÄste-lÀs för alla ryska barn i skolan, den hÀr Àr verkligen en klassiker.

Historien om en fattig man som begĂ„r ett brott för att överleva, men hanterar sedan en större kamp Ă€n fattigdom – extrem skuld.

LÀngs vÀgen möter lÀsaren nÄgra av de lÀgsta och ynkligaste varelserna som bor pÄ gatan i St Petersburg. Som definierats av Dostoyevsky sjÀlv Àr romanen ett psykologiskt verk, och författaren stÄr bredvid karaktÀrerna snarare Àn att kontrollera dem.

2. The Idiot (1868)

Om du nÄgonsin kÀnner att det inte finns tillrÀckligt med vÀnlighet i vÀrlden, Àr det verkligen dags att lÀsa The Idiot. Huvudpersonen, Myshkin, Àr en av de mest skonsamma och vÀnliga karaktÀrerna i litteraturen, fast i en ofullkomlig vÀrld av dömande och listiga mÀnniskor.

Han har just Ă„tervĂ€nt efter att ha genomgĂ„tt behandling pĂ„ en schweizisk psykiatrisk institution. Hans engagemang i en skandalös kĂ€rleksaffĂ€r och misshandeln av mĂ€nniskorna omkring honom leder honom tillbaka till var han började – en psykisk institution.

3. Poor Folk (1846)

Denna epistolĂ€ra roman Ă€r skriven som brevvĂ€xling mellan tvĂ„ fattiga mĂ€nniskor i St Petersburg – den Ă€ldre Makar Devushkin och hans Ă€lskade Varvara Dobroselova. Trots den lite ironiska tonen Ă€r verket en viktig social roman som ger röst till de missgynnade i samhĂ€llet.

Devushkins kÀrlek till sin avlÀgsna kusin Varvara leder honom till att stÀndigt söka efter pengar för att hjÀlpa till med henne och hoppas en dag att sÄ smÄningom gifta sig med henne. Men trots hans förhoppningar ogillar hennes förÀldrar honom och en rikare man föreslÄr henne, sÄ Varvara stÄr inför ett val som mÄnga unga kvinnor brukade stÄ emot.

4. Demons (1871)

Demoner var ett av Dostojevskijs senare verk och en av hans mest politiserade verk. Handlingen Àr baserad pÄ historien om mordet pÄ en student vid namn Ivan Ivanov, som pÄstÄs ha begÄtts av medlemmar i en revolutionÀr krets.

Romanen var en Äterspegling av de vÀxande radikala rörelserna bland intelligentsiaen och de första tecknen pÄ terrorism. Verket Àr en Äterspegling av Dostoyevskys tankar om den protesterande delen av samhÀllet i sin tid och kanske ocksÄ en reflektion över hans deltagande i fritÀnkande kretsar.

5. The Gambler (1866)

Ironiskt nog skrevs den hÀr romanen för pengar pÄ grund av att Dostojevskij hade tappat pengar. Uppdraget för arbetet kom efter att Dostoyevsky förlorade en betydande summa pengar som inte bara tillhörde sig sjÀlv utan ocksÄ till sin vÀn medan han spelade.

PÄ grund av den belastande skulden gjorde författaren ett kontrakt om att slutföra arbetet med The Gambler pÄ mycket kort tid. Grunden för romanen var tanken att beskriva det psykologiska tillstÄndet av spel som omsluter en person som Àr inblandad i spelet.

TyvÀrr för Dostojevskij upprepade hans spelförluster strax efter, och dÀrefter gav han ett löfte till sin fru att aldrig spela igen.

6. The Insulted and Humiliated (1861)

Idén att börja skriva denna roman kom till Dostojevskij nÀr han flyttade till St Petersburg efter att ha tillbringat tid i exil. Till viss del Àr romanen sjÀlvbiografisk och berÀttas ur en ung författares synvinkel, Vanya, som kÀmpar för att försörja sig pÄ 1840-talet.

PÄ romanens sidor blir S: t Petersburg en öppen bok, och mÄnga exakta detaljer om karaktÀrens liv gör att staden kommer till liv, liknar verk frÄn andra författare frÄn 1800-talet, som Charles Dickens.

7. The Brothers Karamazov (1879)

Romanen Ă€r Dostojevskijs sista verk – avslutat tvĂ„ mĂ„nader före författarens död. Den komplicerade handlingen utforskar utmanande frĂ„gor som frihet, religion och etik.

Som vissa kritiker antyder Àr det en Äterspegling av de olika stadierna i författarens liv, representerade av de tre bröderna. Den övergripande handlingen Àr sammanvÀvd med en berÀttelse om mord, kÀrlek och samhÀllsproblem.

Sammanfattning

Det hÀr Àr min lista över vad jag anser vara Fjodor Dostojevskij bÀsta böcker.

Vare sig du hÄller med mig i min bedömning eller inte hoppas jag att du hittar en eller flera fantastiska böcker av Fjodor Dostojevskij att djupdyka i.

Stort lycka till i ditt sökande och glöm inte att du alltid kan kontakta mig ifall det uppstÄtt nÄgra frÄgor under tiden du lÀst artikeln eller ifall du önskar att jag kompletterar den med nÄgot.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!