3 böcker om äktenskap du inte läst

Äktenskap är den process genom vilken två personer gör sitt förhållande offentligt, officiellt och permanent. Det är sammanfogningen av två personer i ett band som förmodat varar fram till döden, men som i praktiken ofta förkortas genom separation eller skilsmässa.

Äktenskapet ger stor glädje för många men det medför också utmaningar, ofta djupa sådana. Hur ett par hanterar dem avgör ofta om deras förhållande kollapsar eller håller fast. Att bevara en långvarig anknytning kan kräva att en eller båda partnerna överger missriktade övertygelser eller dysfunktionella vanor som de själva har, samtidigt som man tänker på att försök att byta make tenderar att misslyckas om inte individen också vill förändras.

Vi tipsar nedan om 3 böcker om just äktenskap som hjälper dig navigera ditt förhållande bättre.

Se även svar på vanliga frågor längre ned i inlägget.

1. Äktenskapet av Maja Björklöv

De var lyckliga, Hanna och Mårten. Familjen, huset, resorna. Det var ett bra liv. Och nu. Familjeidyllen som slits itu.

Efteråt. Genom närtid, nutid och dåtid försöker Hanna förstå.

Vilka de var och vilka de blev.

Trohet, godtrogenhet, otrohet? Klass? Makt, tigande och vanmakt. Obalans, jämvikt. Ilska, kyla, irritation. Förlåtelse, hämnd eller likgiltighet. Förälskelse, slentrian. Passion, vänskap. Fördömande, acceptans. Vårdslöshet, omtänksamhet. Ointresse, bekräftelse. Söndring, försoning.

Hon har en teori: om topparna i början var höga, många och långa; då byggs ett lyckokapital. Men hon vet inte om det räcker för att reparera äktenskapet.

Äktenskapet är en gripande och nära skildring av kampen för sitt egenvärde när ett äktenskap går sönder.

Äktenskapet är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen

»Vårt äktenskap liknade inte något annat äktenskap, hade hon tänkt, men nu förstår hon inte vad hon menade med det.«

Se även  5 böcker om lyckad dejting du måste spana in

”Jag måste föreställa mig hur det var för henne den våren, en av dagarna innan allt hände.” Så lyder en av de första meningarna i denna roman om ett äktenskap, skildrat efter att kärleken tagit slut. Han försöker se sig själv och förhållandet genom henne, som han tänker sig att hon kan ha upplevt det. Det blir en berättelse om kärlek, om vad kärlek är och kan vara, om de stora förhoppningar vi har på oss själva och på varandra.

Geir Gulliksen har som poet, romanförfattare, essäist och förläggare satt sin prägel på norsk litteratur under flera decennier. Berättelse om ett äktenskap utkom i hemlandet Norge hösten 2015 och den har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris.

”…en bok man vill prata med andra om, i timmar.” Aftonbladet

”En vanlig, samtida, sårbar, jämlik man. Det borde inte kännas så originellt som det gör att möta honom i en roman.” Kulturnytt, SR

”…mycket bättre än alla andra relationsromaner just nu.” Yukiko Duke, Gomorron Sverige

”Berättelse om ett äktenskap” är en skir, poetisk och mycket vacker bok om kärleken, dess upphörande och de spår den lämnar kvar.” Expressen

”Det är storartat genomfört, och romanen har med all rätt nominerats till Nordiska rådets litteraturpris. Sydsvenskan

”Ett tecken på att du antagligen stött på en stor konstnär är att hen kan ta ett urgammalt, känt tema och ge det nytt liv. Bortom klichéer och kända knep. Som här. Norrmannen Geir Gulliksen berättelse är inte unik, tvärt om, men han berättar den som om den vore helt ny.” Norrköpings-Tidningar

Berättelse om ett äktenskap är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Äktenskap – sex berättelser av Linda Skugge

Det handlar om att aldrig kompromissa, det handlar om kärleksbrist och trasighet och fransar. Det handlar om att orka börja om från början, om alla värdelösa, fullständigt ointressanta detaljer ur ens liv. Det handlar om häradsbetäckarna. Om att vilja vara otrogen bara en gång innan man dör. Om att tillhöra ingen och vara fri. Och att det bara är idioter som skulle få för sig att offra något i dag. Och om att införa Alla hopplösa relationers dag, den tjugosjätte augusti – den dag som Martina och Gustav i Gun-Britt Sundströms Maken blev ihop.

Se även  2 böcker för singlar du måste spana in som singel

I dessa sex berättelser undersöker Linda Skugge kärlekens vägar och villovägar.

Äktenskap – sex berättelser är tillgänglig som ljudbok och e-bok.


Vanliga frågor om äktenskap

Hur förändrar äktenskapet människor?

Äktenskapet gör mer än att förändra människors livssituation och dagliga rutiner; Att bli maka verkar också förändra ens personlighet, särskilt under de första åren av äktenskapet. Män, till exempel, tenderar att bli mer samvetsgranna och introverta än de var när de var singlar, och kvinnor mer känslomässigt stabila. Men båda tenderar att bli mindre behagliga.

Vilka är de starkaste tecknen på att ett äktenskap kommer att lyckas?

Relationsforskare John Gottman och Julie Schwartz Gottman hävdar att par avslöjar tillståndet för deras band i hur de pratar om varandra. Specifikt hänvisar de till varandra förtjust; använda ”vi” mer än ”jag” när du pratar om deras förhållande; tala expansivt och detaljerat om sitt förflutna tillsammans; och uttrycka stolthet över att överleva utmaningar snarare än att uppehålla sig vid sina problem.

Vad kan par göra för att hålla ett äktenskap lyckligt?

Idén med en ”smekmånadsperiod” är verklig: De flesta par upplever en allmän nedgång i tillfredsställelse efter de första åren av äktenskapet. De som håller ihop, visar forskning, tenderar att dela vissa vanor. De agerar som om de fortfarande dejtar; förbli fokuserade på varandras positiva egenskaper; uttrycka tacksamhet; och inse att yttre påtryckningar kan orsaka dem stress, snarare än att skylla på varandra.

Vilka misstag bör nya par se upp med?

Människors vanor och personlighetsdrag förblir ganska konsekventa, och så när par uttrycker frustration med varandra år in i ett äktenskap, handlar det ofta om problem som var närvarande när de träffades första gången. Dessa bekymmer ignoreras ofta eller läggs åt sidan i de tidiga stadierna av kärlek. Av denna anledning föreslår relationsexperter att par inte avfärdar saker som stör dem om potentiella makar och hittar sätt att ta itu med dem så tidigt som möjligt.

Se även  5 böcker om lyckad dejting du måste spana in

Vad är det bästa sättet att hantera problem med din partner?

Att leva med en annan person, och deras vanor och egenheter, kommer alltid att leda till konflikter. Hur par hanterar det är en avgörande indikator på om de kommer att kunna stanna tillsammans. Partners som antar att deras makar gör det bästa de kan, förblir empatiska mot den andra personen, talar ärligt och medkännande om det som stör dem och söker lösningar tillsammans snarare än att kräva förändring tenderar att bli mer framgångsrika.

Kan du göra ett äktenskap skilsmässasäkert?

Ungefär 40 procent av äktenskapen slutar i skilsmässa; risken är lägre för dem som gifter sig för första gången, men högre för dem som gifter sig i mycket ung ålder eller vars föräldrar var skilda. För att få ett äktenskap att äkta skilsmässa, visar forskning, att partner inte ska rusa in i det; se till att de delar samma värderingar och nivå av engagemang; och undvik att idealisera varandra på ett sätt som leder till eventuell besvikelse.

Kan partners förändra varandra?

Kritik i äktenskapet kan leda till ökad känslomässig reaktion, med en partner utlöst av hur den andra stör dem, och den andra av förslag eller kritik om det. Denna dynamik kan få båda individerna att känna att de inte kan vara sanna mot sig själva: den ena måste få sina bekymmer validerade av den andra, medan den andra inte behöver känna att de blir kontrollerade.

Inlägg senast uppdaterat: 18 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇