7 bästa böckerna av Jack Kerouac du måste läsa

Känd för sitt engagemang i Beat Generation, lämnade Jack Kerouac en produktiv och ofta granskad bibliografi över arbetet. Som en symbol för motkulturen på 1950-talet förkroppsligade hans prosa autentiska, subversiva upplevelser och har påverkat otaliga andra sedan publiceringen. Kolla in följande urval för att få en förståelse för en av USA:s mest passionerade, viscerala och splittrande författare från 1900-talet.

Det här är min lista över Jack Kerouacs bästa böcker. Jag hoppas du hittar en ny, spännande bok att läsa!

1. The Town and the City (1950)

Kerouacs första roman är ett utmärkt sätt att förstå hur mycket författarens stil utvecklades under hans karriär. Som en ung beundrare av den amerikanska författaren Thomas Wolfe försökte Kerouac efterlikna mannens poetiska men självbiografiska stil och kontrasterade en fiktiv version av sin hemstad med sin inre cirkel i New York City.

Denna bok var inte en kommersiell framgång, men är fortfarande en viktig del av Kerouacs resa idag.

2. On The Road (1957)

Kanske överträffar legenden som växte fram ur Kerouacs bästsäljande verk On The Road, själva texten. Baserat på författarens krångliga resor runt om i landet och söder om gränsen, är ”On the Road” resultatet av en vänskap som försökts genom att resa ner och ut, men också en ode till en generation som söker en alternativ väg genom livet.

Se även  3 böcker av Hjalmar Söderberg du måste läsa

Rå, vild, visceral och oförglömlig, oavsett vad du tänker på denna whisky-drivna magnum opus skrapad över en enda rullning, det råder ingen tvekan om att det är en av de mest totemiska berättelserna under de senaste 100 åren.

3. The Subterraneans (1958)

Publicerad inte långt efter On the Road 1958, The Subterraneans berättar historien om Leo Percepieds korta men intensiva relation med Mardou Fox, en svart kvinna från San Franciscos jazzunderkultur.

Novellen tar hänsyn till de sociala problemen för varje karaktär genom linsen av alkohol och droger och romantik, och kommenterar karaktären av interracial kärlek i slutet av 1950-talet Amerika. Läs detta arbete för Kerouacs flytande, mellifluösa linjer, som kommer att hålla dig läsande utan andetag.

4. The Dharma Bums (1958)

Efter att ha blivit känd som den gåtfulla författaren till On the Road, skrev Kerouac The Dharma Bums för – åtminstone delvis – att undkomma den populära uppmärksamhet han fick från amerikanska medier efter publiceringen av hans banbrytande arbete.

Se även  3 böcker av Filip Hammar du måste spana in

Kerouac blir mer intresserad av naturen och zen-buddhismen genom läran från sin vän Japhy Ryder, även känd som Gary Snyder, och skriver om sina resor till Rocky Mountains i motsats till de bekanta scenerna i stadslivet, drogintag och hedonism.

5. Doctor Sax (1959)

Till och med Kerouac experimenterade med fantasin och dröminducerade plotlinjer och gav sin roman Doctor Sax, publicerad 1959. Baserat på sin barndomsstad Lowell, Massachusetts, utvecklar detta arbete minnen från Kerouacs ungdom, som det refereras till i boken ”On the Road”.

Historien berättar om en Great World Snake, vars ambition att sluka jorden och dess innehåll utmanas av den mörka, gåtfulla figuren hos en stadsman som heter Doctor Sax. Kort sagt: en fin bit av förvirrad filosofi rakt ur psyket!

6. Big Sur (1962)

Big Sur, en av Kerouacs sista böcker före hans död 1969, berättar om tre separata resor till vän och poet Lawrence Ferlinghettis stuga, som ligger i Bixby Canyon, Kalifornien. Detta arbete markerar Kerouacs långsamma nedgång från alkoholism och ångest och står allvarligt i motsats till den ungdomliga andan på vägen.

7. Visions of Cody (1972)

Komplett med en introduktion av Kerouacs stora vän Allen Ginsburg, Visions of Cody är ett experimentellt projekt skapat med utelämnade scener från författarens andra roman On the Road. Efter att ha påstått att han aldrig har skrivit om någonting i sitt liv skrev han och skrev om insatser för att använda i sina verk under större delen av sin karriär.

Se även  5 böcker av Elly Griffiths du måste läsa

Denna bok är en produkt av den processen, och berättelsen är icke-linjär som ett resultat. I två delar länkar Kerouac samman skisser av vardagliga, sensoriska upplevelser med bandinspelade konversationer med beatniklegenden Neal Cassidy.

Läs den här boken som ett komplement till ”On the Road”, för att förstå författarens fullständiga vision bakom hans mest populära verk.

Sammanfattning

Det här är Jack Kerouacs bästa böcker i mitt tycke.

Jag hoppas du hittar en ny, spännande bok att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇