7 bÀsta böckerna av Jack Kerouac du mÄste lÀsa


BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

KÀnd för sitt engagemang i Beat Generation, lÀmnade Jack Kerouac en produktiv och ofta granskad bibliografi över arbetet. Som en symbol för motkulturen pÄ 1950-talet förkroppsligade hans prosa autentiska, subversiva upplevelser och har pÄverkat otaliga andra sedan publiceringen. Kolla in följande urval för att fÄ en förstÄelse för en av USA:s mest passionerade, viscerala och splittrande författare frÄn 1900-talet.

Det hÀr Àr min lista över Jack Kerouacs bÀsta böcker. Jag hoppas du hittar en ny, spÀnnande bok att lÀsa!

1. The Town and the City (1950)

Kerouacs första roman Àr ett utmÀrkt sÀtt att förstÄ hur mycket författarens stil utvecklades under hans karriÀr. Som en ung beundrare av den amerikanska författaren Thomas Wolfe försökte Kerouac efterlikna mannens poetiska men sjÀlvbiografiska stil och kontrasterade en fiktiv version av sin hemstad med sin inre cirkel i New York City.

Denna bok var inte en kommersiell framgÄng, men Àr fortfarande en viktig del av Kerouacs resa idag.

2. On The Road (1957)

Kanske övertrĂ€ffar legenden som vĂ€xte fram ur Kerouacs bĂ€stsĂ€ljande verk On The Road, sjĂ€lva texten. Baserat pĂ„ författarens krĂ„ngliga resor runt om i landet och söder om grĂ€nsen, Ă€r “On the Road” resultatet av en vĂ€nskap som försökts genom att resa ner och ut, men ocksĂ„ en ode till en generation som söker en alternativ vĂ€g genom livet.

RÄ, vild, visceral och oförglömlig, oavsett vad du tÀnker pÄ denna whisky-drivna magnum opus skrapad över en enda rullning, det rÄder ingen tvekan om att det Àr en av de mest totemiska berÀttelserna under de senaste 100 Ären.

3. The Subterraneans (1958)

Publicerad inte lÄngt efter On the Road 1958, The Subterraneans berÀttar historien om Leo Percepieds korta men intensiva relation med Mardou Fox, en svart kvinna frÄn San Franciscos jazzunderkultur.

Novellen tar hÀnsyn till de sociala problemen för varje karaktÀr genom linsen av alkohol och droger och romantik, och kommenterar karaktÀren av interracial kÀrlek i slutet av 1950-talet Amerika. LÀs detta arbete för Kerouacs flytande, mellifluösa linjer, som kommer att hÄlla dig lÀsande utan andetag.

4. The Dharma Bums (1958)

Efter att ha blivit kĂ€nd som den gĂ„tfulla författaren till On the Road, skrev Kerouac The Dharma Bums för – Ă„tminstone delvis – att undkomma den populĂ€ra uppmĂ€rksamhet han fick frĂ„n amerikanska medier efter publiceringen av hans banbrytande arbete.

Kerouac blir mer intresserad av naturen och zen-buddhismen genom lÀran frÄn sin vÀn Japhy Ryder, Àven kÀnd som Gary Snyder, och skriver om sina resor till Rocky Mountains i motsats till de bekanta scenerna i stadslivet, drogintag och hedonism.


5. Doctor Sax (1959)

Till och med Kerouac experimenterade med fantasin och dröminducerade plotlinjer och gav sin roman Doctor Sax, publicerad 1959. Baserat pĂ„ sin barndomsstad Lowell, Massachusetts, utvecklar detta arbete minnen frĂ„n Kerouacs ungdom, som det refereras till i boken “On the Road”.

Historien berÀttar om en Great World Snake, vars ambition att sluka jorden och dess innehÄll utmanas av den mörka, gÄtfulla figuren hos en stadsman som heter Doctor Sax. Kort sagt: en fin bit av förvirrad filosofi rakt ur psyket!

6. Big Sur (1962)

Big Sur, en av Kerouacs sista böcker före hans död 1969, berÀttar om tre separata resor till vÀn och poet Lawrence Ferlinghettis stuga, som ligger i Bixby Canyon, Kalifornien. Detta arbete markerar Kerouacs lÄngsamma nedgÄng frÄn alkoholism och Ängest och stÄr allvarligt i motsats till den ungdomliga andan pÄ vÀgen.

7. Visions of Cody (1972)

Komplett med en introduktion av Kerouacs stora vÀn Allen Ginsburg, Visions of Cody Àr ett experimentellt projekt skapat med utelÀmnade scener frÄn författarens andra roman On the Road. Efter att ha pÄstÄtt att han aldrig har skrivit om nÄgonting i sitt liv skrev han och skrev om insatser för att anvÀnda i sina verk under större delen av sin karriÀr.

Denna bok Àr en produkt av den processen, och berÀttelsen Àr icke-linjÀr som ett resultat. I tvÄ delar lÀnkar Kerouac samman skisser av vardagliga, sensoriska upplevelser med bandinspelade konversationer med beatniklegenden Neal Cassidy.

LĂ€s den hĂ€r boken som ett komplement till “On the Road”, för att förstĂ„ författarens fullstĂ€ndiga vision bakom hans mest populĂ€ra verk.

Sammanfattning

Det hÀr Àr Jack Kerouacs bÀsta böcker i mitt tycke.

Jag hoppas du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!