5 böcker av Cathy Glass du måste läsa på svenska

Cathy Glass är en brittisk författare, frilansskribent och fosterhem.

Hennes arbete är starkt identifierat med genren True Life Stories och Inspirational Memoirs. Glass har också skrivit en föräldraguide för att uppfostra barn, Happy Kids, en guide för att ge barn hälsosam mat, Happy Mealtimes, en allmän hälsoguide, Happy Adults, en skrivguide, Om att skriva och hur man publicerar, och tre romaner baserade på en true nmo Glass har varit fosterhem i 25 år, under den tiden har hon fostrat mer än 100 barn. Hennes fosterminnen berättar historierna om några av de barn som kom till hennes vård, av vilka många hade utsatts för övergrepp.

Den första titeln, Damaged, var nummer ett på Sunday Times bestsellerlistor i inbunden och pocketbok. Hon har nu publicerat 17 memoarer baserade på sina erfarenheter som fostervårdare; var och en av dessa har nått topp tio på facklitteraturens bästsäljarlistor i The Times.

Namnet ”Cathy Glass” är en pseudonym. Författaren skriver under en nom de plume på grund av den känsliga karaktären hos hennes källmaterial. Namnen på barnen hon skriver om ändras också.

Det här är vad vi anser vara de bästa böckerna Cathy Glass någon skrivit.

5 böcker av Cathy Glass vi rekommenderar

1. Ett bortglömt barn

Aimee är åtta år och har funnits med i socialtjänstens register sen hon föddes. Hennes fem äldre syskon omhändertogs för många år sen och ingen kan förstå varför Aimee lämnades kvar i misären så länge. Det verkar som att hon bara glömdes bort.

När Aimee flyttar in hos Cathy är hon arg – och det har hon all rätt att vara. Hon har fram tills nu bott med sin drogmissbrukande mamma Susan, i en lägenhet som av socialsekreteraren beskrivits som ”olämplig för människor att bo i”. Aimee är så tacksam när hon kryper i säng den första kvällen att Cathy blir tårögd.

Men Susan riktar anklagelser mot Cathys familj och gör allt hon kan för att Aimee inte ska få bo kvar hos dem. Aimee vill vara lojal mot sin mamma och har svårt att komma till ro. Men när hon väl börjar lita på Cathy så börjar hon också att öppna sig. Och ju mer Cathy får veta om Aimees förflutna desto mer förfärad blir hon …

Se även  12 bästa böckerna av Jorge Amado du måste läsa

Ett bortglömt barn är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Skadad

Åttaåriga Jodie är ett problembarn i ordets rätta bemärkelse. Cathy Glass, som har skrivit boken och varit fosterförälder i mer än tjugo år, har aldrig varit med om ett så besvärligt barn. Men Jodie har upplevt saker som inget barn ska behöva uppleva. Skadad är en gripande och fruktansvärd sann berättelse om ett utsatt barns mörkaste hemligheter.

Jodies barndom hade varit en avskyvärd följd av vanvård och försummelse, vilket borde ha uppmärksammats av det flertalet socialarbetare som inblandats i hennes fall. Men det gjorde det inte och därför kunde Jodie inte räddas från sin misär. Slutligen hittar hon i Cathy en vuxen människa värdig att lita på, en som visade sig kunna hjälpa henne att återhämta sig från det fruktansvärda hon upplevt.

Skadad är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Mamma sa att jag inte fick berätta

När sjuårige Reece kommer hem till Cathy har han redan avverkat fyra fosterhem på lika många veckor. Allt eftersom detaljerna kring hans unga liv kommer i dagen så blir det tydligt att Cathy ställts inför sitt livs största utmaning hittills när det gäller att hjälpa honom.

Pojkens aggressiva och utagerande beteende har gjort att han trots sin låga ålder blivit avstängd från skolan och fått byta fosterhem flera gånger. Han tycker om att bitas, ordentligt, och hans mamma har därför gett honom smeknamnet, Sharky Hajen. Han tycks vara ett hopplöst fall.

Cathy försöker finna svaren på varför Reece beter sig som han gör men han har lovat sin mamma att inte berätta någonting för någon utomstående. Den socialsekreterare som förbereder den avslutande delen av hjälpinsatsen upptäcker fem olika akter om Reeces familj, och av dessa att döma är det häpnadsväckande att han inte separerades från familjen redan som baby.

När den mörkaste av familjens hemligheter avslöjas för Cathy så blir Reeces beteende plötsligt begripligt och tillsammans kan Cathy och Reece börja att återuppbygga hans liv.

Mamma sa att jag inte fick berätta är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

4. Djupa sår

Dawn var den första flickan Cathy Glass var fosterförälder till. Första intrycket var att Dawn var en rar och välbalanserad tjej, men det var bara en fasad hon visade upp för att dölja en barndom så traumatisk att hon inte ens kom ihåg den.

Se även  John Steinbecks 5 bästa böcker du måste läsa

Första natten vaknar Cathy av att Dawn med stirrande blanka ögon står lutad över spjälsängen där Cathys bebis låg och sov. Dawn gick i sömnen – vilket Cathy vet är vanligt hos oroliga barn. Det upprepar sig och en skräckslagen Cathy upptäcker en natt Dawn i färd med att tända en tändsticka samtidigt som hon mumlar ”Det är inte mitt fel” i sömnen.

Cathy upptäcker att Dawn skolkar från skolan och har svårt att hitta vänner. Än mer oroande är att Dawns rum en natt är tomt och kudden täckt av blod. Hon har skadat sig själv för att bli av med smärtan från sitt förflutna.

När Dawn försöker begå självmord inser Cathy att flickan behöver mer hjälp än hon kan ge henne. Dawns mor anförtror Cathy att Dawn, mellan det att hon var fem och nio år, bodde hos släktingar på Irland. Snart förstår Cathy att det hon utsattes för under den perioden har gett henne djupa sår.

Djupa sår är tillgänglig som ljudbok.

5. Långt hemifrån

Hur många gånger kan en liten flickas hjärta brista? I smutsiga blöjor och trasiga t-shirts hölls barnen instängda i sina spjälsängar. De stirrade med tomma blickar i utmärglade ansikten. Alla var svårt undernärda och flugor surrade mot gallren för fönstren. Det var synen som mötte Elaine och Ian när de anlände till det östeuropeiska barnhem som de skulle hämta hem sin lilla adopterade flicka från. Väl på plats informerades de om att flickan hade dött. I stället erbjöds de en annan, äldre flicka – tvååriga Anna.

Hon kunde inte ha varit mer önskad, älskad eller efterlängtad. Ändå blev det katastrof.

Anna var livrädd och arg över att tas från sin invanda miljö, hur hemsk den än var, och svarade väldigt våldsamt och utagerande på sin tillvaro.

Ian och Elaine fick allt svårare att hantera Anna och tvingas till slut att lämna bort henne.

Så småningom hamnar Anna hos Cathy Glass. Långt hemifrån är en sann och emotionellt gripande berättelse.

Långt hemifrån är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Cathy Glass: Om författaren

Glass arbetade förut för den offentliga förvaltningen men lämnade för att bilda familj.

Författaren bestämde sig för att fostra ett barn efter att utan framgång ha försökt få ett barn med dåvarande maken John; hon hade sett en annons i sin lokala tidning där hon sökte ett fosterhem för en flicka som hette Mary och sökte.

Se även  David Baldaccis 3 bästa böcker på svenska

Glass och hennes man bedömdes som fosterhem – en process som nu tar ungefär ett år – men de upptäckte att Mary hade hittats i ett annat fosterhem.

Istället fostrade de en 15-årig pojke som heter Jack, som hade förts bort från sitt hem efter att hans styvfar bröt näsan. Paret tog hand om Jack medan hans pappa, som då bodde i en säng, hittade en lämplig lägenhet.

Tre månader in i hans vistelse upptäckte Cathy att hon var gravid med sin son Adrian. Trots att han fick ett barn fortsatte Glass att fostra och tog sig an Dawn, en blyg och artig 13-åring som Cathy kom för att behandla som en dotter.

Dawn visade sig vara mycket svårare att vara förälder på grund av sin bakgrund och fick till slut flytta till ett boende med professionell terapeutisk hjälp. Under de senaste 23 åren har Glass fostrat över 50 barn i åldrarna 0 till 16, inklusive flera som Dawn som, som ett resultat av tidigare erfarenheter, hade beteendeproblem.

På grund av många av dessa barns utmanande beteende och speciella behov tar Glass vanligtvis bara ett barn åt gången. Vissa har stannat några nätter eller veckor medan andra i ett eller två år.

Hon fick ytterligare ett eget barn, Paula, nu i tjugoårsåldern, och adopterade även Lucy, även hon i tjugoårsåldern, efter en långvarig fosterplacering. I en intervju med Daily Mail, skriven av Kate Hilpern och publicerad i februari 2009, listade Glass några av de missbruksbakgrunder som barnen hon har tagit hand om har kommit ifrån.

I yttersta änden inkluderar dessa att tvingas till prostitution och att behöva arbeta i en sweatshop. Många av fosterbarnen hade blivit utsatta för fysiska eller sexuella övergrepp och ett stort antal hade kommit till vården till följd av grov vanvård.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇