3 böcker om islamiska staten du måste läsa

Efter att ha gjort anspråk på en stor del av Syrien och Irak, har den militanta islamistiska gruppen ISIS (alternativt känd som ISIL eller DAESH) förmörkat al-Qaida för att bli en av västvärldens mest oroande fiender. Redan nu håller sektens svartklädda krigare en hel befolkning under pistolhot, samtidigt som de fortsätter att utöka gränserna för dess självbeskrivna kalifat.

Var kom ISIS ifrån? Vad vill dom? Varför gör de som de gör? Här är tre av de bästa böckerna om ISIS hittills för att svara på dessa frågor och mer.

Det här är vår lista över 3 böcker om islamiska staten vi anser att alla måste läsa.

1. Islamiska staten av Loretta Napoleoni (2015)

Islamiska Staten har, sedan dess början på 90-talet, vuxit till att bli en enorm verksamhet med många namn. Organisationen har ritat om nationella gränsdragningar i Mellanöstern och förslavat ett område större till ytan än Storbritannien under dess egna brutala tolkning av Sharialagarna.

I Islamiska Staten tar den världsberömda terroristexperten Loretta Napoleoni oss bakom rubrikerna, och visar att västerländsk media under skattar organisationen, som hon menar håller på att införa ett nytt sätt att se på nationsbildning. IS använder modern teknologi för att rekrytera och finansiera sitt projekt och involverar den lokala befolkningen i den nya statens utformning. Napoleoni förklarar ingående IS styrka och attraktionskraft i den alltmer destabiliserade Mellanöstern.

Som en Fenix som reser sig ur askan av andra misslyckade jihadistiska projekt, visar IS en djupgående förståelse för politik i Mellanöstern. Detta är inte enbart ett terroristnätverk utan en formidabel fiende som är helt samspelt med världens rådande orospräglade tillstånd.

Till skillnad från andra islamistiska terroristorganisationer vill IS inte förstöra, utan bygga upp. De vill skapa den 21.a århundradets moderna version av kalifatet. Det är det som gör dem så farliga., säger Napoleoni. ”Känn din fiende” förblir det viktigaste rådet i kampen mot terrorismen. Därför är denna bok oerhört viktig.

2. Den sista flickan: berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten av Nadia Murad, Jenna Krajeski (2018)

TILLDELATS NOBELS FREDSPRIS 2018″Mest av allt önskar jag att jag är den sista flickan i världen med en berättelse som min.”

Se även  5 böcker om Islam på svenska du måste läsa

Som barn drömmer Nadia Murad om att bli historielärare eller öppna sin egen skönhetssalong. Livet i byn Kocho i norra Irak är lugnt och stilla. I augusti 2014 förändras allt. Nadia, som nyss fyllt 21 och fortfarande går i skolan, kidnappas och säljs som sexslav till Islamiska statens soldater. Sex av hennes bröder, och strax därefter även hennes mamma, mördas brutalt. Under tre månader utsätts hon för upprepande misshandel och våldtäkt innan hon slut lyckas fly.

Den sista flickan är Nadia Murads berättelse om sin tid i fångenskap och om sin livsviktiga kamp mot Islamiska staten. Idag är hon bosatt i Tyskland och är människorättsaktivist och goodwill-ambassadör för FN. 2016 nominerades hon till Nobels fredspris.

”I ’Den sista flickan’ berättar Nadia Murad sin fasansfulla historia. Hon gör det modigt och rättframt. Och med stor självövervinnelse.”

Upsala Nya Tidning

3. Ser du månen, Daniel?: 13 månader som fånge hos Islamiska staten av Puk Damsgård (2016)

Detta är den dramatiska berättelsen om Daniel Rye, den danska frilansfotografen som hölls gisslan i 13 månader hos Islamiska staten i Syrien. Boken är skriven av den prisbelönta skribenten Puk Damsgård.

Denna bok målar för första gången upp en detaljerad bild av den hemska prövning som de nitton manliga kidnappningsoffren utsattes för när de togs tillfånga av IS i Syrien. Den ger också en unik insikt i den hemliga operation som krävdes för att hitta och frita Daniel. I berättelsen får vi också följa Daniels familj och de nervpåfrestande förhandlingarna med kidnapparna.

I juni 2014 blev Daniel Rye den siste av gisslan att lämna fängelset levande. Med sig hade han ett sista meddelande från sin kamrat James Foley som senare avrättades av Jihadi John.


Den så kallade ”islamisk staten” (IS) som har svept till makten i delar av Syrien och Irak utgör en överhängande fara för världssamfundet med sin egenskap av ett effektivt, ideologiskt motiverade och blodtörstig stridsstyrka, tillsammans med dess växande territoriell nå, på marken och på nätet.

IS har antagit en kvasi-statlig form som blandar modernitet med uråldriga riter, och aggressivt främjar sekteristiskt våld och religiös extremism med en avgjort apokalyptisk böjelse.

Se även  Bästa boken om mormoner du aldrig läst

Den har också introducerat en ny nivå av extremism och brutalitet i Mellanöstern, präglad av flyktig flyt, med långtgående, farligt destabiliserande effekter på statliga och icke-statliga aktörer, regionalt och globalt.

Dessa böcker ger insikter om IS och vad det internationella samfundet kan göra för att bekämpa det. För att uppnå detta mål utforskas IS:s ursprung, avsikter, ledarskap, kapacitet och verksamhet. Islamiska statens mångfacetterade insatser och effekter i regionen och utanför beskrivs. Även nationella, regionala och globala strategier som eftersträvas för att möta det nya hotet undersöks.

För detta ändamål erbjuds en rad rekommendationer om specifika steg som statliga, mellanstatliga och icke-statliga organ kan vidta för att motverka IS-hotet. Slutligen presenteras ytterligare insikter som är relevanta för att bekämpa IS och undergräva dess potentiella framtida kapacitet.

Vad är islamiska staten för något?

Jihadistgruppen Islamiska staten (IS) slog in på den internationella scenen 2014 när den beslagtog stora delar av territoriet i Syrien och Irak. Den har blivit ökänd för sin brutalitet, inklusive massmord, bortföranden och halshuggningar. Gruppen har dock lockat stöd på andra håll i den muslimska världen – och en USA-ledd koalition har lovat att förstöra den.

Vad vill islamiska staten?

I juni 2014 deklarerade gruppen formellt upprättandet av ett ”kalifat” – en stat som styrs i enlighet med islamisk lag, eller sharia, av Guds ställföreträdare på jorden, eller kalif.

Den har krävt att muslimer över hela världen ska svära trohet till dess ledare – Ibrahim Awad Ibrahim al-Badri al-Samarrai, mer känd som Abu Bakr al-Baghdadi – och migrera till territorium under dess kontroll.

IS har också sagt till andra jihadistgrupper världen över att de måste acceptera dess högsta auktoritet. Många har redan, bland dem flera utlöpare av det rivaliserande al-Qaida-nätverket.

IS strävar efter att utrota hinder för att återställa Guds styre på jorden och att försvara det muslimska samfundet, eller umma, mot otrogna och avfällingar.

Gruppen har välkomnat möjligheten till direkt konfrontation med den USA-ledda koalitionen, och ser det som ett förebud om en sluttidsuppgörelse mellan muslimer och deras fiender som beskrivs i islamiska apokalyptiska profetior.

Hur mycket territorium kontrollerar IS?

I september 2014 sa den dåvarande chefen för US National Counterterrorism Center (NCTC), Matthew Olsen, att IS kontrollerade en stor del av floden Tigris-Eufrats avrinningsområde – ett område som är lika stort som Storbritannien, eller cirka 210 000 kvadratkilometer (81 000 kvadratkilometer) miles).

Se även  Bästa boken om buddhism du inte läst

Ett år senare förklarade USA:s försvarsdepartement att IS frontlinjer i stora delar av norra och centrala Irak och norra Syrien hade pressats tillbaka avsevärt av USA-ledda koalitionens luftangrepp och markoperationer. IS kunde inte längre operera fritt i ungefär 20-25 % av de befolkade områdena i Irak och Syrien där de en gång kunde, sa den.

Försvarsdepartementet uppskattade att IS hade förlorat cirka 15 000–20 000 kvadratkilometer (5 790–7 720 kvadratkilometer) territorium i Irak, eller cirka 30–37 % av vad de kontrollerade i augusti 2014, och 2 000–4 000 kvadratkilometer (770 km2) kvadratkilometer) i Syrien, eller cirka 5-10 %.

Trots detta har IS under samma period kunnat erövra nytt territorium av strategiskt värde, inklusive staden Ramadi i Iraks Anbar-provins och Palmyra i Syriens Homs-provins.

Analytiker noterar också att de amerikanska siffrorna inte nödvändigtvis speglar situationen på plats. I verkligheten utövar IS-militanter fullständig kontroll över endast en liten del av det territoriet, vilket inkluderar städer och städer, huvudvägar, oljefält och militära anläggningar.

De åtnjuter rörelsefrihet i de i stort sett obebodda områdena utanför vad Institutet för krigsstudier kallar ”kontrollzoner”, men de skulle kämpa för att försvara dem.

På samma sätt är det inte helt klart hur många människor som lever under fullständig eller partiell IS-kontroll över Syrien och Irak. I mars 2015 angav ordföranden för Internationella Röda Korsets kommitté siffran till mer än 10 miljoner.

Inne i områden där IS implementerat sin strikta tolkning av sharia tvingas kvinnor bära helslöja, offentliga halshuggningar är vanliga och icke-muslimer tvingas välja mellan att betala en särskild skatt, konvertera eller döda.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇