3 böcker om Roxette du aldrig läst tidigare

1. Roxette – Den auktoriserade biografin

Det här är berättelsen om Per Gessle och Marie Fredriksson: om deras uppväxt och deras ungdomsdrömmar, om deras första möte, om vägen över Gyllene Tider, Strul och solokarriärerna till de enorma framgångarna med Roxette.

Boken är också den enda om Roxette som har blivit auktoriserad av både Marie och Per.
Roxette – Den auktoriserade biografin är tillgänglig som ljudbok.

2. Roxette : Den osannolika resan tur och retur

Roxette berättar historien om ett av Sveriges mest älskade band genom tiderna. Det är en historia full av passion och drama, glädje och sorg, osannolik framgång och nattsvart motgång.

Vi får följa Roxette hela vägen. Hobbyprojektet som Per Gessle knappt vågade tro på när han var en blonderad föredetting och Marie Fredriksson var Sveriges starkaste lysande kvinnliga artist. Världssuccén som efter det smått osannolika genombrottet matade ut internationella pophits som ”The Look”, ”Listen To Your Heart”, ”It Must Have Been Love” och ”Joyride” under slutet av 80-talet och det tidiga 90-talet. Turnéerna, skivinspelningarna och konflikterna. Chockbeskedet när Marie Fredrikssons hjärntumör sånär hade gett historien ett tragiskt slut. Den långa och svåra vägen tillbaka. Och så den närmast ändlösa globala comebacken inför jublande och gråtande fans över hela världen, en återkomst utan motstycke i svensk musikhistoria.

Samtidigt tecknas en bild av hur Roxettes sällsynt lojala fans har hållit bandet under armarna genom åren, även under den mörka period när alla hade räknat ut bandet. Fem av deras mest trogna fans i Argentina, Brasilien, Ryssland, Tyskland och Sverige träder fram och beskriver hur de har levt sina liv med Roxette som drivkraft, vad Roxette betyder för dem och hur Marie Fredrikssons och Per Gessles musik och personligheter påverkar deras liv.

Vi träffar Brenda från Argentina, vars pojkvän Leo varje dag spelade Roxette-låtar när hon föll i koma. Danyela, som två gånger rymde från sitt bröllop i Brasilien för att åka till Europa och se först Per Gessle och sedan Roxette. Eliza, som kom till Sverige från Polen för att vara närmare Per och Marie, och hamnade i riksdagen. Och så vidare.

Roxette vidgar förståelsen för ett unikt svenskt musikfenomen, ofta lika ljummet och styvmoderligt behandlat på hemmaplan som närmast religiöst dyrkat runtom i världen.
Roxette : Den osannolika resan tur och retur är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Cirkus Roxette är tillbaka – En intervju med Per Gessle

Cirkus Roxette är tillbaka publicerades ursprungligen 1999 i Café Per Gessle är rik som ett troll, har familj, kåk och ett skapligt hotell i Tylösand. Så vad driver en medelålders man att ännu en gång ge sig in i rockvärldens mördande råttlopp. Åke Högman följer lanseringen av Roxettes första album på fem år, Have a Nice Day. Åke Högman är journalist, kommunikatör och författare. Han har skrivit för tidningar som Femina, Gourmet, Magasinet Skåne, Café, Elle och Vagabond. Han har även varit matrecensent för Sydsvenskan under signaturen Bong och är aktuell med kriminalromanen Mord i Mölle. Telegram Journalistik ger ut god journalistik som publicerats genom tiderna – i bokform. Krönikor, essäer, reportage, artiklar, spännande features, djuplodande intervjuer, grävande reportage – journalister från den så omsusade magasinsboomen under 80-, 90- och 00-talet öppnar sina digra arkiv, och det har skrivits fantastiska texter även innan dess som nu kan tillgängliggöras igen.

Cirkus Roxette är tillbaka – En intervju med Per Gessle är tillgänglig som e-bok.

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇