5 böcker av Elly Griffiths du måste läsa

Elly Griffiths är författaren till mysterieserierna Ruth Galloway och Brighton, samt de fristående romanerna The Stranger Diaries, vinnare av Edgar Award för bästa roman och The Postscript Murders. Hon är mottagare av CWA Dagger in the Library Award och Mary Higgins Clark Award.

Hon bor i Brighton, England.

Elly Griffiths’ Ruth Galloway-romaner hämtar inspiration från Ellys man, som gav upp ett stadsjobb för att utbilda sig till arkeolog, och hennes moster som bor på Norfolkkusten och som fyllde hennes systerdotters huvud med myterna och legenderna i det området. Elly har två barn och bor nära Brighton. Även om det inte är hennes första roman, är The Crossing Places hennes första kriminalroman.

Det här är hennes bästa böcker du bara måste läsa.

1. Nattfalkarna

Nattfalkarna är den trettonde delen i Elly Griffiths bästsäljande kriminalserie om rättsarkeologen Ruth Galloway.

En grupp metallsökare som kallar sig Nattfalkarna är ute och söker efter skatter på stranden i North Norfolk när de hittar ett lik. Den döde är en pojke från trakten. Kriminalinspektör Nelson tror att det skett en olycka, men kort därefter mördas ett par på en isolerad gård i närheten som heter Black Dog.

Det dröjer inte länge förrän Ruth gräver fram kvarlevorna av en enorm hund i trädgården till det stora huset. Lokala sägner berättar om en svart hund som visar sig för människor innan de dör. Alla ledtrådar för Ruth och Nelson tillbaka till gården. Ruth är inte lättskrämd, men Black Dog ger henne kalla kårar …

Nattfalkarna är tillgänglig som ljudbok.

2. Flickan under jorden

I sumpmarken utanför King’s Lynn i Norfolk hittar polisen människoben. Man misstänker att det är kvarlevorna efter Lucy Downey, en flicka som kidnappades för tio år sedan, och kallar in arkeologen och benexperten Ruth Galloway. När Ruth undersöker benen visar det sig, till kriminalkommissarie Harry Nelsons besvikelse, att benen är mer än tusen år gamla.Ända sedan Lucy kidnappades har Nelson fått mystiska brev som innehåller referenser till rituella offer. När ännu en flicka försvinner och Nelson får ett nytt brev ber han Ruth om hjälp med att tolka breven. Samtidigt som Nelson och Ruth närmar sig varandra visar det sig att Ruth svävar i livsfara för att hon hjälper polisen. Jakten på kidnapparen blir en kamp mot klockan för både den försvunna flickan och Ruth själv.Elly Griffiths debut som kriminalförfattare är en spännande berättelse med huvudpersoner som stannar hos läsaren långt efter sista sidans slut. Flickan under jorden publicerades första gången 2009 och är den första boken i serien om den färgstarka Ruth Galloway.

Se även  Harold Robbins 5 bästa böcker

Flickan under jorden är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Främlingen

Vald till ÅRETS BÄSTA KRIMINALROMAN i The Times! Ny fristående thriller av författaren bakom succéböckerna om Ruth Galloway

»Så oemotståndligt bra.« Lotta Olsson, DN

»Mitt hjärta bultar fortfarande. Gåshudsframkallande, smart och uppslukande… Jag älskar den!« Louise Penny

Clare Cassidy är inte främmande för mord. Åtminstone inte i teorin: Hon undervisar i litteratur, med skräckförfattaren R. M. Holland som specialintresse. En gång om året håller hon en kurs för att dryga ut lönekuvertet, där studenterna djupdyker i det mörka, sällsamma författarskapet.

En dag förenas teori och verklighet på ett brutalt sätt när en av Cassidys kollegor hittas död. Intill offret hittas en lapp med en rad av R. M. Holland. Polisen är övertygad: lösningen till det makabra mordet finns i böckerna.

Clare är skräckslagen över tanken på att mördaren skulle vara någon som hon känner – och konfronterar alla sina rädslor i sin privata dagbok. Anteckningarna blir ett sätt att härda ut.

Men så upptäcker hon en dag ett par okända rader i dagboken, skrivna med en handstil som inte är hennes: »Hej Clare. Du känner inte mig.«

ELLY GRIFFITHS [f. 1963] är en pseudonym för den brittiska kriminalförfattaren Domenica de Rosa, som belönats med bland annat Mary Higgins Clark Award och CWA Dagger in the Library Award. Hon debuterade med den hyllade romanen Flickan under jorden, som blev startskottet på serien om rättsarkeologen Ruth Galloway som nu sålt i över 3 miljoner exemplar. Främlingen [The Stranger Diaries] är Elly Griffiths första helt fristående spänningsroman.

Se även  3 böcker av E. L. James du måste läsa

»Främlingen är skriven med Griffiths sedvanliga värme och lätta hand, men har en genuint läskig kvalitet som kryper under huden.« Sunday Express

»En mångfacetterad och magnifikt läskig spänningsroman.« The Guardian

»Fullkomligt förtrollande. Originell och oförglömlig.« A. J. Finn, författare till Kvinnan i fönstret

Främlingen är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

4. Irrbloss

Det mesta är nytt i Ruth Galloways värld. Hon har en ny partner, ett nytt hem och ett nytt jobb. Men när hennes gamla kollega kriminalkommissarie Harry Nelson tar kontakt och ber om hennes hjälp kan hon inte motstå att säga ja.

Den dömde mördaren Ivor March har äntligen erkänt att han faktiskt mördat fler personer, något Nelson alltid misstänkt, men Ivor tänker inte berätta var de är begravda om inte Ruth kopplas in på fallet. Ivor March berättar för Ruth att han har mördat fyra kvinnor, och att deras kroppar är begravda nära en by vid kärren, som sägs vara hemsökta av irrbloss.

Men är Ivor March ett irrbloss som lurar Ruth tillbaka till Norfolk? Har han en dold plan, och varför är Ruth så viktig för honom? Är det säkert att de sett det sista liket?

Irrbloss är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

5. Janusstenen

Vid en utgrävning i Norfolk hittas ett skelett, till synes begravt under en vägg. Ruth Galloway kallas till platsen som arkeologisk expert. En av hennes första teorier är: ett offer till guden Janus. Under romartiden var det nämligen under just väggar och dörrar som man begravde offren till denne gud. Inom kort kallas Ruth även till en byggarbetsplats, där man har hittat ett skelett från ett barn.

Kriminalkommissarie Harry Nelson, som mer än gärna arbetar tillsammans med Ruth Galloway, får hand om fallet. Finns det något samband? Och varför denna koppling till romersk mytologi?

Till råga på allt har Ruth Galloway blivit gravid, och Harry Nelson är den lycklige fadern. Nelson som har fru och barn där hemma. Janusstenen publicerades första gången 2010 och är den andra boken i serien om Ruth Galloway och Harry Nelson.

Se även  Svetlana Aleksijevitjs 3 bästa böcker på svenska

Janusstenen är tillgänglig som ljudbok och e-bok.


Elly Griffiths: Om författaren

Elly Griffiths, pennnamnet för Domenica de Rosa, är en brittisk författare och romanförfattare, som är känd för sin distinkta stil att sätta en samtida twist på klassiska gotiska mysterier. Hon är den bästsäljande författaren till mysterieserien Ruth Galloway och Magic Men.

Elly Griffiths: Bakgrund

Elly Griffiths (född namn Domenica de Rosa) föddes i London 1963 och bodde där tills hon var 5 år när hennes familj flyttade till Brighton.

Elly Griffiths: Utbildning

Hon tog examen med magisterexamen i viktoriansk litteratur.

Elly Griffiths: Karriär

Efter att ha tagit en magisterexamen i viktoriansk litteratur, började Elly Griffiths arbeta med publicering på HarperCollins och slutade som redaktionschef för barnfiktion. När hon var mammaledighet skrev hon sin första bok, en memoarbok om sin italienska invandrarfar. Efter ytterligare fyra böcker skrivna under hennes riktiga namn, Domenica de Rosa, övergick hon till kriminallitteratur. Efter att ha läst engelska på King’s College i London arbetade Griffiths med förlag i många år.

När hennes man blev arkeolog föddes idén om Griffiths huvudkaraktär Ruth Galloway. I och med sin övergång till kriminallitteratur började hon också använda namnet Elly Griffiths. Hon arbetar för närvarande på två serier – Ruth Galloway-serien som utspelar sig i Norfolk och serierna Max Mephisto och DI Stephens som utspelar sig i Brighton.

Elly Griffiths bor numera i Brighton, England.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇