2 böcker om handboll att spana in

Det finns inte många bra böcker om handboll på svenska, men det här är 2 styckna vi tycker är värda att spana in.

1. Handbollens tidsepoker och legender av Claes Hellgren, Åsa Josefsson (2014)

Claes Hellgren älskar handboll, passionerat och villkorslöst. Västeråssonen har under nästan 30 år som expertkommentator fått många av oss förtrollade av sporten tack vare sin glöd, pedagogik och sin extrema handbollskunskap.

Med sina målande beskrivningar har han samtidigt gett oss en djupare bild av vad som pågår på och utanför planen. Hellgren har själv en lång meritlista både som spelare och ledare och i den här boken berättar han från sitt hjärta, sitt minne och efter samtal med sina vänner i Handbollsfamiljen om de stora internationella stjärnorna från 1960 och fram till i dag.

Han berättar även om de stora ledarna och om de åtta största handbollsländerna i världen. Givetvis får Sverige och våra egna klubbar och legender stort fokus i två egna kapitel.

Detta är alltså Hellgrens bild, hans minnen och hans beskrivningar som har berättats och sedan skrivits ner och bearbetats av journalisten Åsa Josefsson.

Se även  3 bra böcker om ridning du måste spana in

Kanske minns du själv händelserna och personerna på ett annat sätt?

2. GUIF – mycket mer än handboll. GUIF:s historia berättad genom medlemstidningen Lysmasken 1918-1958. av Ingrid Nilsson, Lisa Wendelius (2017)

GUIF är i våra dagar en framgångsrik handbollsförening i Eskilstuna men den har en lång och intressant historia, som går mer än hundra år tillbaka i tiden. Bokstäverna i namnet GUIF står för Godtemplarnas Ungdoms- och Idrottsförening och när föreningen bildades 1896 förenades två av tidens stora folkrörelser: nykterhetsrörelsen och idrottsrörelsen.

Eskilstuna var vid den här tiden en landsortsstad med växande industrier och med många föreningar. Materialet till den här boken bygger i stor utsträckning på medlemstidningen Lysmasken som GUIF gav ut mellan åren 1918 och 1958.

Lysmasken skrevs av medlemmarna själva och den berättar i kärvt humoristisk stil om allt som händer i föreningen.

Vi lär känna en förening med ett brett utbud vid den tid då folkrörelserna och dess ideal präglade samhället. Boken ger också en livfull bild av den tidiga idrottsrörelsen då idrottarna tävlade i en mängd olika grenar och utövade sina sporter på gropiga gräsplaner och dammiga landsvägar.

Varje område som man ägnade sig åt får sitt eget kapitel i boken som amatörteater, revyer, folkdanser, de roliga festerna, det egna sommarhemmet, det viktiga föreningsarbetet.

Varje idrottsgren har också ett eget kapitel: fri idrott, fotboll, handboll, bordtennis, gymnastik, terränglöpning, gymnastik, skidåkning, bandy, ishockey och till och med rugby!

Se även  3 böcker om skateboarding du måste läsa

Vad är handboll för något?

Handboll är ett fascinerande spel som spelas på fem kontinenter, av över 180 länder och 19 miljoner människor i alla åldrar. Genom att kombinera snabbhet, styrka, uthållighet, smidighet, teknisk precision, skicklighet och lagarbete har handboll blivit en av de snabbaste och spännande olympiska sporterna.

Målet med spelet är att kasta bollen i motståndarens mål. Försvarare kan använda sin kropp för att få kontakt med anfallare för att förhindra att de får ett klart skott mot mål. Anfallare försöker bryta igenom försvaret eller skjuta över dem för att göra mål. Två lag tävlar med 6 banspelare och 1 målvakt per lag. Byten kan göras när som helst. Varje mål räknas som 1 poäng och matcher avslutas regelbundet med lag som har fått över 20 poäng.

Spelet spelas på en 40m lång och 20m bred plan med 2m höga och 3m breda nät i vardera änden. Spelet består av två 30 minuters tidsperioder med 10/15 minuters vila emellan. Alla spelare växlar mellan en anfallsposition och en försvarsposition, beroende på vem som har bollinnehavet. Bollen flyttas vanligtvis runt banan genom att passa och dribbla, men som i basket kan du inte dubbeldribbla. Spelare kan hålla bollen i högst tre sekunder innan de måste passa eller dribbla. Spelare kan ta upp till tre steg medan de håller bollen.

Se även  5 bra böcker om boxning du bör läsa

Målvakter står i ett 6m målområde som spelare inte får vistas i, men de får hoppa in i detta område medan de skjuter förutsatt att de skjuter innan de landar. Målvakter kan lämna sitt målområde när de inte har bollen och delta som planspelare.

Med fysisk kontakt, obegränsade byten och skott på mål som kan nå över 100 km/timme händer det alltid något spännande på planen. För att lära dig mer om handboll och sportens regler rekommenderar vi denna sida.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇