Torgny Lindgrens 3 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Gustav Torgny Lindgren, född 16 juni 1938 i Raggsjö i Norsjö församling i VĂ€sterbotten, död 16 mars 2017 i Rimforsa i TjĂ€rstads kyrkby i Östergötland, var en svensk författare. Han invaldes i Svenska Akademien den 28 februari 1991 och intrĂ€dde den 20 december samma Ă„r.

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Torgny Lindgrens 3 bÀsta böcker alla mÄste lÀsa.

1. Pölsan

Romanen Àr till sin form en enda lÄng notis. Den pÄbörjas av en notisskrivare, romanens berÀttare, Är 1947 nÀr en mÀrklig tysk kommer till en vÀsterbottnisk by. Den mÀrklige tysken heter egentligen Martin Bormann, nazistledaren som i krigets slutskede gÄtt under jorden men som nu dyker upp som Robert Maser, resande försÀljare i herr- och damkonfektion.

Till byn kommer ocksÄ Lars Högström, en ung lÀrare som i sin barndom höll pÄ att stryka med i den gÀcksamma sjukdomen, men överlevde och blev immun. Han har nu tagit tjÀnst i denna den mest smittade byn i hela landet. De bÄda finner varandra och far runt i hela nejden och smakar av den ena pölsan efter den andra. MÄlet Àr att hitta den yttersta, den slutgiltiga pölsan. VÀrst Àr viltpölsan i Morken, dÀr huvudingrediensen Àr femton flÄdda ekorrar, kokta och malda. BÀst, men farligast, Àr den hos Ellen i Lillsjöliden.

Först 53 Är senare kan berÀttelsen om byn, Bormann och Högström fullbordas. Notisskrivaren har dÄ blivit 107 Är gammal. Han kan inte dö förrÀn han fÄtt summera ett helt livs förhÄllande till sjukdomen, skrivandet och medmÀnniskorna och till pölsan.

Torgny Lindgren har blivit mest kÀnd genom sina romaner och berÀttelser med motiv frÄn VÀsterbotten, som Ormens vÀg pÄ hÀlleberget, Ljuset, Merabs skönhet och Hummelhonung, för vilken han ocksÄ fick Augustpriset 1995. Hans senaste bok var berÀttelsesamlingen I Brokiga Blads vatten frÄn 1999. Torgny Lindgren föddes 1938 i Raggsjö i VÀsterbotten.

2. Ormens vÀg pÄ hÀlleberget

Tiden Ă€r 1800-talets andra hĂ€lft, platsen en by mellan Lycksele och Norsjö i VĂ€sterbottens inland. Änkan Tea bebor ett avsides arrendetorp och tvingas betala för sin fattigdom i fĂ„llbĂ€nken med byns handelsman. Romanen handlar om hur skulder och fordringar gĂ„r i arv och slutligen utplĂ„nas, och om musik – den underbara musiken ur ett orgelharmonium.Ormens vĂ€g pĂ„ hĂ€llebergetblev Torgny Lindgrens stora genombrott 1982 och har sedan har följts av en rad mĂ€rkvĂ€rdigt lysande berĂ€ttelser som bland andra Bat Seba, Ljuset och Hummelhonung.

3. Hummelhonung

En sen oktoberkvÀll förelÀser en medelÄlders författarinna om helgon i församlingshuset i ett litet vÀsterbottniskt samhÀlle. Bland de fÄtaliga Ähörarna finns en Àldre man som efter föredraget erbjuder henne att övernatta hos honom, en bilfÀrd i nattmörkret bort.

NÀr morgonen gryr Àr landskapet kring det ensligt belÀgna huset helt insvept i snö. Kvinnan tvingas stanna hos mannen i vÀntan pÄ plogbilen. Medan tiden gÄr lÀr hon kÀnna sin vÀrd och hans historia. Hadar Àr döende i krÀfta och lever för att överleva sin bror, som hjÀrtsjuk bor nere i sluttningen. De tvÄ Àr fÄngade i ett livslÄngt beroende och hat till varandra, och författarinnan tvingas ta en ovÀntad roll.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!