Boken av Anders Borg du aldrig läst idag

1. Finansministern

Ingen trodde att han skulle bli finansminister allra minst han själv. Ändå var det Anders Borg som skötte Sveriges finanser under den mest stormiga ekonomiska perioden sedan trettiotalets depression. Och det var han som skapade stora internationella rubriker för sitt sätt att lotsa Sverige och EU genom finanskrisen.

I Finansministern berättar Anders Borg hela historien. Från det motarbetade förändringsarbetet av Moderaterna och formandet av Alliansen, till valsegern 2006 och det intensiva reformarbetet. Bakom kulisserna till finans- och eurokrisen och dramatiska förhandlingar med världsledare. Vidare till den osannolika valsegern 2010 och sin egen sorti från den politiska scenen 2014.

”USA:s Tim Geithner hälsade alla välkomna och släppte fram Strauss-Kahn. Det var uppenbart vart åt det barkade. IMF ville inte gå vidare. Efter Strauss-Kahn tog Lagarde, Darling, och Steinbrück till orda. Alla instämde med IMF. Fonden och EU-kommissionen kunde inte gå vidare med utbetalningarna, var den samlade meningen.

Jag kände paniken välla över mig. Detta var ett av de mest pressade ögonblick under finansministeråren, och jag insåg bokstavligen att Sveriges öde hängde på en skör tråd. Jag hade aldrig deltagit på ett G7-möte före detta och tänkte att det fick bära eller brista och påbörjade min argumentation.”

Finansministern är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Inlägg senast uppdaterat: 14 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇