3 biografier alla ungdomar bör läsa

1. Anne Frank: ett liv av Marian Hoefnagel (2016)

Anne Frank och hennes familj gömde sig för nazisterna i två år. Under denna tid skrev Anne sin berömda dagbok om deras dagliga liv i den lilla lägenheten på en bakgård i Amsterdam.

Men hon skrev också välformulerat och humoristiskt om sina tankar, framtidsdrömmar och om kärleksrelationen med Peter.

I den här boken, som bygger på dagboken, får vi följa Anne, från det hon föds i Tyskland till hon dör i koncentrationslägret tillsammans med sin syster.

En lättläst version som bygger på Anne Franks dagbok. Innehåller fotografier i svart/vitt.

Ett liv är serien med lättlästa biografier.

Här finns utrymme för längre och mer djupgående resonemang, vilket gör böckerna lämpliga att använda i undervisningen – och att sätta i händerna på den elev som gärna läser om personer som förändrat sin tid och påverkat hur vårt samhälle ser ut i dag.

Se även  2 biografier om Per Oscarsson du måste läsa

Boken finns på svenska, engelska (Anne Frank – Her life) och tyska (Anne Frank – Ihr leben).

2. Nelson Mandela: ett liv av Frances Ridley (2014)

Nelson Mandela föddes 1918 i Sydafrika och dog, nästan hundra år senare, i samma land. Han var politikern, advokaten och statsmannen som hela livet kämpade för allas lika rättigheter.

Engagemanget kostade honom hans frihet och han satt i fängelse i flera år. 1990 släpptes han och blev hela världens frihetskämpe mot apartheidsystemet.
Mellan 1994-1999 var han Sydafrikas president, den förste som blev vald genom demokratiska val och med rösträtt för hela befolkningen.

Denna lättlästa biografi om Nelson Mandela och hans kamp för allas lika rättigheter är en berättelse om hans liv. Boken är fylld med fotografiska bilder som illustrerar och stödjer texten.

Se även  10 biografier av svenska YouTubers & Influencers du måste läsa

Boken finns på svenska (Nelson Mandela – Ett liv), på spanska (Nelson Mandela – Nada es imposible), och på engelska och tyska (Nelson Mandela).

3. En oväntad vänskap (Lättläst) av Philippe Pozzo Di Borgo (2014)

Philippe är en rik och framgångsrik affärsman. Men en dag så råkar han ut för en olycka som förändrar hans liv för alltid, han blir förlamad och måste sitta i rullstol.

Philippe tappar livsgnistan och behöver någon som kan ta hand om honom. Abdel, en före detta kriminell som är nyanländ från Algeriet, ansöker om jobbet.

Philippe tycker att Abdel verkar skön och har rätt attityd, så han anställer honom.

Filmen, baserad på en verklig berättelse, har blivit en succé. Här är den humoristiska historian i bokform, bearbetad till lättläst.

Se även  Biografin om Tolkien du måste läsa

Boken finns på svenska (En oväntad vänskap), på engelska (Untouchable), på tyska (Ziemlich beste Freunde) och på spanska (Intocable).

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇