5 bästa böckerna av Nikos Kazantzakis du måste läsa

Νikos Kazantzakis är en av de viktigaste grekiska författarna och den mest översatta grekiska författaren över hela världen. Han föddes i Heraklion, Kreta 1883 och dog i Freiburg 1957.

Han var en kontroversiell person och till och med bannlyst av den grekiska kyrkan.

Hans unika personliga filosofi kan sammanfattas med frasen:

”Jag hoppas på ingenting. Jag fruktar ingenting. Jag är fri.”

— Nikos Kazantzakis

Det här är vår lista över vad vi anser vara Νikos Kazantzakis bästa böcker genom tiderna.

1. Zorba the Greek (1946)

Berättaren möter Zorbas i ett traditionellt litet kafé i Pireus hamn, där han väntade på båten till Kreta. Han blev förvånad över sin autentiska och direkta attityd och de två männen börjar prata.

Ett unikt förhållande börjar, baserat på den fundamentala motsättningen mellan den andliga och den materiella världen, med berättelsen om Zorbas liv, hans familjeproblem, kärleksaffärer och mer. Den framgångsrika romanen anpassades till den homonyma 1964-filmen av Michael Cacoyannis, liksom en musikal från 1968 som heter Zorba.

2. The Last Temptation of Christ (1952)

Kazantzakis skapar en fascinerande berättelse som fokuserar på den mänskliga naturen hos Jesus Kristus, inte förändrar kärnan i Bibeln och de heliga böckerna utan följer en annan inställning och andra prioriteringar.

Se även  4 bästa böckerna av Leo Tolstoj du måste läsa

Jesus framställs som en man som måste bestämma mellan ett dödligt men ändå glatt liv och ett evigt liv nära sin far, Gud.

Denna smärtsamma kontrast formar en hypotetisk men ändå intressant djup analys av gud / männens psykologiska situation och identitet och är anledningen till att den grekiska kyrkan bannlyst Nikos Kazantzakis.

3. The Saviors of God (1927)

Denna bok sammanfattar författarens personliga filosofi, frukterna av Nikos Kazantzakis andliga smärtor och utforskningar. Enligt det behöver människor Gud, men Gud behöver också folket som grund för hans etablering.

Guds etablering i våra liv, idéer och kroppar i samspel med naturen leder till utvecklingen av världen och de mänskliga samhällena. Stefan Zweig (Schachnovelle) skrev ett brev till Kazantzakis för att berätta för honom att den här boken inte tillhör honom utan hela mänskligheten.

Se även  3 av Doris Lessings böcker du måste läsa

Denna magnifika övernaturliga resa har översatts på otaliga språk och tillhör mästerverk i den internationella moderna litteraturen.

4. The Odyssey: A Modern Sequel (1938)

Odyssey of Nikos Kazantzakis är en episk 24-boksdikt, baserad på Homers Odyssey. Det är en psalm till människans bräckliga ära och ett erkännande av det faktum att mänsklig lycka alltid innehåller sorg och förlust.

En autentisk, ofiltrerad återspegling av Kazantzakis ideologi och metafysiska bekymmer, som betonar vikten av kamp för sin egen skull, i motsats till att nå ett slutmål.

5. Friedrich Nietzsche on the Philosophy of Right and the State (1909)

Innan Kazantzakis blev en berömd författare med tillstånd av sina enorma litterära färdigheter fokuserade han på att utforska Nietzsches tankeskola medan han studerade juridik i Paris.

Denna avhandling om Friedrich Nietzsches politiska och juridiska filosofi är resultatet av Kazantzakis andliga ”förtrogenhet” med Nietzsche, som har varit ett landmärke i den grekiska författarens egen filosofi.

Se även  Torgny Lindgrens 3 bästa böcker du måste läsa

Även om han inte accepterade hela hans teoretiska idésystem som övervann logiken, blev han starkt påverkad – och detta ses inte enbart i den här boken utan också i olika andra litterära verk från Kazantzakis, genom hans karaktärer och deras uttryckta övertygelser.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara Νikos Kazantzakis bästa böcker genom tiderna.

Vi hoppas innerligt på att du hittar en ny, spännande bok att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇