5 bÀsta böckerna av Nikos Kazantzakis du mÄste lÀsa


BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Νikos Kazantzakis Ă€r en av de viktigaste grekiska författarna och den mest översatta grekiska författaren över hela vĂ€rlden. Han föddes i Heraklion, Kreta 1883 och dog i Freiburg 1957.

Han var en kontroversiell person och till och med bannlyst av den grekiska kyrkan.

Hans unika personliga filosofi kan sammanfattas med frasen:

”Jag hoppas pĂ„ ingenting. Jag fruktar ingenting. Jag Ă€r fri.”

— Nikos Kazantzakis

Det hĂ€r Ă€r vĂ„r lista över vad vi anser vara Νikos Kazantzakis bĂ€sta böcker genom tiderna.

1. Zorba the Greek (1946)

BerÀttaren möter Zorbas i ett traditionellt litet kafé i Pireus hamn, dÀr han vÀntade pÄ bÄten till Kreta. Han blev förvÄnad över sin autentiska och direkta attityd och de tvÄ mÀnnen börjar prata.

Ett unikt förhÄllande börjar, baserat pÄ den fundamentala motsÀttningen mellan den andliga och den materiella vÀrlden, med berÀttelsen om Zorbas liv, hans familjeproblem, kÀrleksaffÀrer och mer. Den framgÄngsrika romanen anpassades till den homonyma 1964-filmen av Michael Cacoyannis, liksom en musikal frÄn 1968 som heter Zorba.

2. The Last Temptation of Christ (1952)

Kazantzakis skapar en fascinerande berÀttelse som fokuserar pÄ den mÀnskliga naturen hos Jesus Kristus, inte förÀndrar kÀrnan i Bibeln och de heliga böckerna utan följer en annan instÀllning och andra prioriteringar.

Jesus framstÀlls som en man som mÄste bestÀmma mellan ett dödligt men ÀndÄ glatt liv och ett evigt liv nÀra sin far, Gud.

Denna smÀrtsamma kontrast formar en hypotetisk men ÀndÄ intressant djup analys av gud / mÀnnens psykologiska situation och identitet och Àr anledningen till att den grekiska kyrkan bannlyst Nikos Kazantzakis.

3. The Saviors of God (1927)

Denna bok sammanfattar författarens personliga filosofi, frukterna av Nikos Kazantzakis andliga smÀrtor och utforskningar. Enligt det behöver mÀnniskor Gud, men Gud behöver ocksÄ folket som grund för hans etablering.


Guds etablering i vÄra liv, idéer och kroppar i samspel med naturen leder till utvecklingen av vÀrlden och de mÀnskliga samhÀllena. Stefan Zweig (Schachnovelle) skrev ett brev till Kazantzakis för att berÀtta för honom att den hÀr boken inte tillhör honom utan hela mÀnskligheten.

Denna magnifika övernaturliga resa har översatts pÄ otaliga sprÄk och tillhör mÀsterverk i den internationella moderna litteraturen.

4. The Odyssey: A Modern Sequel (1938)

Odyssey of Nikos Kazantzakis Àr en episk 24-boksdikt, baserad pÄ Homers Odyssey. Det Àr en psalm till mÀnniskans brÀckliga Àra och ett erkÀnnande av det faktum att mÀnsklig lycka alltid innehÄller sorg och förlust.

En autentisk, ofiltrerad Äterspegling av Kazantzakis ideologi och metafysiska bekymmer, som betonar vikten av kamp för sin egen skull, i motsats till att nÄ ett slutmÄl.

5. Friedrich Nietzsche on the Philosophy of Right and the State (1909)

Innan Kazantzakis blev en berömd författare med tillstÄnd av sina enorma litterÀra fÀrdigheter fokuserade han pÄ att utforska Nietzsches tankeskola medan han studerade juridik i Paris.

Denna avhandling om Friedrich Nietzsches politiska och juridiska filosofi Ă€r resultatet av Kazantzakis andliga ”förtrogenhet” med Nietzsche, som har varit ett landmĂ€rke i den grekiska författarens egen filosofi.

Även om han inte accepterade hela hans teoretiska idĂ©system som övervann logiken, blev han starkt pĂ„verkad – och detta ses inte enbart i den hĂ€r boken utan ocksĂ„ i olika andra litterĂ€ra verk frĂ„n Kazantzakis, genom hans karaktĂ€rer och deras uttryckta övertygelser.

Sammanfattning

Det hĂ€r Ă€r vĂ„r lista över vad vi anser vara Νikos Kazantzakis bĂ€sta böcker genom tiderna.

Vi hoppas innerligt pÄ att du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!