12 bÀsta böckerna av Jorge Amado du mÄste lÀsa


BerĂ€knad lĂ€stid: 9 minuter ⏳

För en inblick i den brasilianska kulturen ur ett litterÀrt perspektiv kan du inte gÄ fel med att lÀsa verk av Brasiliens kanske enskilt bÀstsÀljande författare, Jorge Amado.

Han har publicerat 32 böcker som översatts till 48 sprĂ„k och Ă€r mest kĂ€nd för sina tre romaner, “Captain of the Sands”, “Dona Flor and Her Two Husbands”, och “Gabriela, Clove and Cinnamon”.

Född i Bahia 1912 pÄverkades hans verk i hög grad av de kontrasterande rika och fattiga uppdelningarna i samhÀllet som han vÀxte upp med. HÀr Àr 12 av Jorge Amados bÀsta böcker enligt mig.

1. Captains of the Sands (1937)

Boken fĂ„ngar den fĂ€rgglada kulturen i Bahia genom livliga beskrivningar och handlar om en grupp unga flyktingar och förĂ€ldralösa som myntar sitt gĂ€ng ”Captains of the Sands” och överlever genom vĂ„ghalsiga handlingar som stöld, tiggeri och spel mot Salvadors elit.

Men inom kort blir invÄnarna trötta pÄ deras kriminella sÀtt och sÀtter press pÄ myndigheterna för att fÄnga dem, vilket sÀtter framtiden för dessa 100 eller fler barn i fara. En fantastiskt bok, kanske den enskilt bÀsta av Jorge Amado i mitt tycke.

2. Gabriela, Clove and Cinnamon (1958)

En av Amados mest populÀra böcker för sin spÀnnande och exotiska berÀttelse. Boken berÀttar om en konflikt i en stad i Bahia nÀr en överste dödar sin fru och hennes Àlskare nÀr han fÄngar dem i sÀngen tillsammans.

Till invÄnarnas stora förvÄning Àr det en migrerande arbetare som ser ut att vara en katalysator för förÀndring. Arbetaren faller för Gabriela, en vacker, charmig lokal kvinna som ocksÄ Àr en bra kock och flickan han vill gifta sig med slutligen. Jag hoppas inte jag avslöjade för mycket.

3. Dona Flor and Her Two Husbands (1966)

En stÀmningsfull, komisk bok som utspelar sig i staden Bahia. Den berÀttar historien om Dona Flor som kastar sig in i sin matlagningsskola efter att hennes spelman Vadinho dör under karnevalen.

Hennes vÀnner, som Àr oroliga för att hon ska förbli singel och ensam, uppmuntrar henne att trÀffa nÄgon annan och gifta om sig. Snart möter hon en vÀnlig apotekare, den motsatta karaktÀren av sin avlidne man, och innan kort gifter hon sig med honom.

ÄndĂ„ glömmer Dona Flor aldrig Vadinho och hans minne blir verkligt nĂ€r han dyker upp en natt fylld med lust vid sidan av hennes sĂ€ng.


Det hÀr var en oerhört kontroversiell bok nÀr den först slÀpptes i Brasilien.

4. The Double Death of Quincas Water-Bray (1959)

En mörk men ÀndÄ kvick historia. Den hÀr absorberande romanen handlar om Joaquim Soares da Cunha, en modellmedborgare som efter pension gÄr upp och lÀmnar allt och blir Quincas, en spelare och en berusad. Hans död strax efter Àr bara början dÄ han inte ÄtervÀnder som Joaquim utan som Quincas som fortfarande lever ett levande liv trots att han Àr död.

En bok som fÄr en att se till sÄ dörren verkligen innan Àr lÄst innan man gÄr och lÀgger sig.

5. The War of the Saints (1988)

För att fĂ„ en kĂ€nsla för den livliga atmosfĂ€ren i Carnival of Bahia Ă€r “The War of the Saints” en ideal bok att lĂ€sa eftersom den mĂ„lar upp en levande bild av denna allmĂ€nt kĂ€nda hĂ€ndelse.

Historien handlar om Saint Barbara, en helig ikon som kommer till liv nÀr en man anlÀnder till bryggan i en stad i Bahia. NÀr hon berör staden med sin magi och hjÀlper en ung kÀrleksfull flicka som Àr inlÄst av sin moster börjar invÄnarnas liv i denna mystiska stad förÀndras.

6. The Discovery of America by the Turks (1994)

Liksom mÄnga av Amados böcker innehÄller berÀttelsen referenser till begÀr och sexuell lust utan att vara alltför tydlig. Historien sammanflÀtar ankomsten av tvÄ turkar till Bahia med Adma, en flicka vars förÀldrar försöker gifta bort henne eftersom hon anses vara fysiskt oattraktiv.

Det finns gott om beskrivningar av besök pÄ lokala bordeller dÀr mÀnnen kan tillgodose sina önskningar, varför den hÀr boken kan upplevas som nÄgorlunda grafisk.

7. The Violent Land (1943)

BerÀttelsen vÀver ihop historier av girighet, mord och lust nÀr tvÄ familjer kÀmpar för att sÀkra mer mark i nordöstra Brasilien för att bygga kakaoplantager. Landet vinns genom vÄld och bedrÀgerier, med hjÀlp av anvÀndningen av bevÀpnade mÀn, och inom kort möter arbetare fruktansvÀrda förhÄllanden dÀr nÀr de försöker tjÀna snabba och enkla pengar.

Historien Àr fylld med fÀrgglada beskrivningar av korruption, prostitution och politiska konflikter, vilket skapar en uppslukande lÀsning som livligt mÄlar landskapet i Bahia.

8. Tent of Miracles (1977)

“Tent of Miracles” Ă€r fylld med rika beskrivningar av den brasilianska kulturen, levande bilder av Bahia och korrekta berĂ€ttelser om verkliga fördomar mot svarta brasilianare. BerĂ€ttelsen Ă€r baserad pĂ„ huvudpersonerna Pedra Archanjo som börjar med hans födelse och leder lĂ€saren till nĂ€r han Ă„ldras och blir författare.

Ett av de fascinerande teman i boken Àr berÀttelserna om macumba, en religion i Brasilien som har starka afrikanska rötter.

9. Tieta (1972)

Huvudpersonen Ă€r Tieta, en rik kvinna som lokalbefolkningen tror Ă€r Ă€nkan till en framstĂ„ende affĂ€rsman nĂ€r hennes förmögenhet faktiskt gjordes som Ă€gare till ett bordell i Sao Paulo. Hon Ă„tervĂ€nder till Bahia – vackert beskriven som ett pittoreskt paradis – och börjar slĂ„ss mot byggandet av en titandioxidfabrik nĂ€ra staden.

10. Tereza Batista: Home from the Wars (1972)

BerÀttelsen fokuserar pÄ huvudpersonen, Tereza, som har ett komplext liv inklusive att sÀljas som slav av sin moster, fÀngslas för att ha försvarat sin bedrÀgliga Àlskare och en vacker flicka som fÄngar fantasier och hjÀrtan hos flera mÀn. Hon kan samba och lÀmnar beundran och begÀrslust hos de mÀnniskor hon möter.

11. Sea of ​​Death (1936)

En av Amados tidigare romaner, Sea of ​​Death, ligger i hamnen i Bahia och berĂ€ttar historierna om sjömĂ€nnen som arbetar dĂ€r och deras dagliga liv inklusive kĂ€rlek, lust och kamp för överlevnad. Det finns ocksĂ„ hĂ€nvisningar till gudinnan Iemanja, en vattengud frĂ„n CandomblĂ©-religionen, en uppsĂ€ttning övertygelser som Ă€r vanliga i Salvador och andra delar av Bahia.

12. Home is the Sailor (1961)

Home is the Sailor, som ligger i Periperi, en liten kuststad i nordöstra Brasilien, berÀttar berÀttelsen om kapten Vasco Moscoso de Arago, en nyligen pensionerad sjöman som anlÀnder till staden och förtrollar mÀnniskor med sina berÀttelser om vÄgiga seglaregenskaper och passionerade romanser.


En rival undersöker dock hans förflutna och upptÀcker att han aldrig haft de erfarenheter som han pÄstod sig ha haft. Men precis som hans rival kommer att avslöja sanningen kallas Vasco att segla ett fartyg efter att dess tidigare kapten Àr död och erbjuder Vasco chansen att göra hans berÀttelser verkliga.

Sammanfattning

Det hÀr Àr min lista över Jorge Amados bÀsta böcker.

Jag hoppas verkligen du upptÀcker en bok som tar dig pÄ en resa du sent glömmer.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!