12 bästa böckerna av Jorge Amado du måste läsa

För en inblick i den brasilianska kulturen ur ett litterärt perspektiv kan du inte gå fel med att läsa verk av Brasiliens kanske enskilt bästsäljande författare, Jorge Amado.

Han har publicerat 32 böcker som översatts till 48 språk och är mest känd för sina tre romaner, ”Captain of the Sands”, ”Dona Flor and Her Two Husbands”, och ”Gabriela, Clove and Cinnamon”.

Född i Bahia 1912 påverkades hans verk i hög grad av de kontrasterande rika och fattiga uppdelningarna i samhället som han växte upp med. Här är 12 av Jorge Amados bästa böcker enligt mig.

1. Captains of the Sands (1937)

Boken fångar den färgglada kulturen i Bahia genom livliga beskrivningar och handlar om en grupp unga flyktingar och föräldralösa som myntar sitt gäng ”Captains of the Sands” och överlever genom våghalsiga handlingar som stöld, tiggeri och spel mot Salvadors elit.

Men inom kort blir invånarna trötta på deras kriminella sätt och sätter press på myndigheterna för att fånga dem, vilket sätter framtiden för dessa 100 eller fler barn i fara. En fantastiskt bok, kanske den enskilt bästa av Jorge Amado i mitt tycke.

2. Gabriela, Clove and Cinnamon (1958)

En av Amados mest populära böcker för sin spännande och exotiska berättelse. Boken berättar om en konflikt i en stad i Bahia när en överste dödar sin fru och hennes älskare när han fångar dem i sängen tillsammans.

Till invånarnas stora förvåning är det en migrerande arbetare som ser ut att vara en katalysator för förändring. Arbetaren faller för Gabriela, en vacker, charmig lokal kvinna som också är en bra kock och flickan han vill gifta sig med slutligen. Jag hoppas inte jag avslöjade för mycket.

3. Dona Flor and Her Two Husbands (1966)

En stämningsfull, komisk bok som utspelar sig i staden Bahia. Den berättar historien om Dona Flor som kastar sig in i sin matlagningsskola efter att hennes spelman Vadinho dör under karnevalen.

Se även  3 böcker av Mikael Ressem du måste läsa

Hennes vänner, som är oroliga för att hon ska förbli singel och ensam, uppmuntrar henne att träffa någon annan och gifta om sig. Snart möter hon en vänlig apotekare, den motsatta karaktären av sin avlidne man, och innan kort gifter hon sig med honom.

Ändå glömmer Dona Flor aldrig Vadinho och hans minne blir verkligt när han dyker upp en natt fylld med lust vid sidan av hennes säng.

Det här var en oerhört kontroversiell bok när den först släpptes i Brasilien.

4. The Double Death of Quincas Water-Bray (1959)

En mörk men ändå kvick historia. Den här absorberande romanen handlar om Joaquim Soares da Cunha, en modellmedborgare som efter pension går upp och lämnar allt och blir Quincas, en spelare och en berusad. Hans död strax efter är bara början då han inte återvänder som Joaquim utan som Quincas som fortfarande lever ett levande liv trots att han är död.

En bok som får en att se till så dörren verkligen innan är låst innan man går och lägger sig.

5. The War of the Saints (1988)

För att få en känsla för den livliga atmosfären i Carnival of Bahia är ”The War of the Saints” en ideal bok att läsa eftersom den målar upp en levande bild av denna allmänt kända händelse.

Historien handlar om Saint Barbara, en helig ikon som kommer till liv när en man anländer till bryggan i en stad i Bahia. När hon berör staden med sin magi och hjälper en ung kärleksfull flicka som är inlåst av sin moster börjar invånarnas liv i denna mystiska stad förändras.

6. The Discovery of America by the Turks (1994)

Liksom många av Amados böcker innehåller berättelsen referenser till begär och sexuell lust utan att vara alltför tydlig. Historien sammanflätar ankomsten av två turkar till Bahia med Adma, en flicka vars föräldrar försöker gifta bort henne eftersom hon anses vara fysiskt oattraktiv.

Se även  4 bästa böckerna av Leo Tolstoj du måste läsa

Det finns gott om beskrivningar av besök på lokala bordeller där männen kan tillgodose sina önskningar, varför den här boken kan upplevas som någorlunda grafisk.

7. The Violent Land (1943)

Berättelsen väver ihop historier av girighet, mord och lust när två familjer kämpar för att säkra mer mark i nordöstra Brasilien för att bygga kakaoplantager. Landet vinns genom våld och bedrägerier, med hjälp av användningen av beväpnade män, och inom kort möter arbetare fruktansvärda förhållanden där när de försöker tjäna snabba och enkla pengar.

Historien är fylld med färgglada beskrivningar av korruption, prostitution och politiska konflikter, vilket skapar en uppslukande läsning som livligt målar landskapet i Bahia.

8. Tent of Miracles (1977)

”Tent of Miracles” är fylld med rika beskrivningar av den brasilianska kulturen, levande bilder av Bahia och korrekta berättelser om verkliga fördomar mot svarta brasilianare. Berättelsen är baserad på huvudpersonerna Pedra Archanjo som börjar med hans födelse och leder läsaren till när han åldras och blir författare.

Ett av de fascinerande teman i boken är berättelserna om macumba, en religion i Brasilien som har starka afrikanska rötter.

9. Tieta (1972)

Huvudpersonen är Tieta, en rik kvinna som lokalbefolkningen tror är änkan till en framstående affärsman när hennes förmögenhet faktiskt gjordes som ägare till ett bordell i Sao Paulo. Hon återvänder till Bahia – vackert beskriven som ett pittoreskt paradis – och börjar slåss mot byggandet av en titandioxidfabrik nära staden.

10. Tereza Batista: Home from the Wars (1972)

Berättelsen fokuserar på huvudpersonen, Tereza, som har ett komplext liv inklusive att säljas som slav av sin moster, fängslas för att ha försvarat sin bedrägliga älskare och en vacker flicka som fångar fantasier och hjärtan hos flera män. Hon kan samba och lämnar beundran och begärslust hos de människor hon möter.

11. Sea of ​​Death (1936)

En av Amados tidigare romaner, Sea of ​​Death, ligger i hamnen i Bahia och berättar historierna om sjömännen som arbetar där och deras dagliga liv inklusive kärlek, lust och kamp för överlevnad. Det finns också hänvisningar till gudinnan Iemanja, en vattengud från Candomblé-religionen, en uppsättning övertygelser som är vanliga i Salvador och andra delar av Bahia.

12. Home is the Sailor (1961)

Home is the Sailor, som ligger i Periperi, en liten kuststad i nordöstra Brasilien, berättar berättelsen om kapten Vasco Moscoso de Arago, en nyligen pensionerad sjöman som anländer till staden och förtrollar människor med sina berättelser om vågiga seglaregenskaper och passionerade romanser.

Se även  Björn Ranelids 5 bästa böcker du måste läsa

En rival undersöker dock hans förflutna och upptäcker att han aldrig haft de erfarenheter som han påstod sig ha haft. Men precis som hans rival kommer att avslöja sanningen kallas Vasco att segla ett fartyg efter att dess tidigare kapten är död och erbjuder Vasco chansen att göra hans berättelser verkliga.

Sammanfattning

Det här är min lista över Jorge Amados bästa böcker.

Jag hoppas verkligen du upptäcker en bok som tar dig på en resa du sent glömmer.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇