10 bästa böckerna av Gabriel García Márquez du måste läsa

Självaste Gabriel García Márquez. Det här är vår lista över vad vi anser vara hans bästa böcker genom tiderna.

I slutet av 1800-talet invigde den nikaraguanska poeten Rubén Darío den första riktigt latinamerikanska litterära rörelsen, modernismo (modernism).

Men det var den colombianska författaren Gabriel García Márquez som drev den latinamerikanska berättelsen i spetsen för världslitteraturen med publiceringen av Hundra år av ensamhet 1967.

Det var ett mästerverk av magisk realism, efter den legendariska och mytiska livscykeln av staden Macondo och familjen Buendia som grundade den och bodde där.

Efter hundra år av ensamhet präglade ytterligare mästerverk hans karriär och fick honom Nobelpriset för litteratur 1982.

Som den främsta representanten för den latinamerikanska litteraturboomen på 1960-talet bidrog García Márquez beslutsamt till projiceringen av olika författare som återupplivade unik berättelse om kontinenten.

Detta publiceringsfenomen ledde till den internationella upptäckten av många romanförfattare på toppnivå som hittills varit okända utanför sina hemländer.

Här är vår lista över alla bästa böcker av Gabriel García Márquez, en av 1900-talets mest inflytelserika författare i vårt och många andras tycke.

1. Hundra år av ensamhet

Hundra år av ensamhet följer epiken från grunden, storheten och nedgången i den fiktiva byn Macondo och dess banbrytande och mest berömda familj, Buendias, som lever sina liv och kämpar mot den colombianska republikens misslyckanden och ödets öden, tid och existens.

Hundra år av ensamhet är ett verk av jätte, episk teater, där myter skapar män som i sin tur genererar myter, som i Homer, Cervantes och Rabelais.

Det är en krönika av en isolerad mikrokosmos av liv och samhälle, med sin fantastiska ursprung och apokalyps. Berättelsen om byn och Buendias ättlingar, från grund till utrotning, är hjärtat i en underbar magisk och poetisk berättelse, en som nästan är oöverträffad i både sin obehandlade fantasi och den fängslande stilen hos dess extraordinära författare.

Macondo är det ultimata exemplet i den moderna världen, en värld av oändliga möjligheter för både anrikning och förstörelse, och en där tiden går på ett märkligt, cykliskt sätt.

Fram till slutet verkar dess karaktärer oupplösligt delaktiga i denna process, på grund av ”fakta som ingen tror men hade påverkat deras liv så att de båda drev på bränningen i en svunnen värld som bara levde nostalgi.”

2. Chronicle of a Death Foretold (1981)

Bröderna Vicario tillkännager sin mordiska avsikt för alla dem de möter; ryktet varnade slutligen hela deras by, förutom Santiago Nasar. Men vid gryningen den morgonen knivas Santiago Nasar utanför sitt hus. Varför kunde inte brottet ha förhindrats?

Se även  3 böcker av Emma Hamberg du måste läsa

Vissa gör ingenting och tror på en helt berusad bravado; andra försöker agera men en komplex bana av missöden och oväntade, ofta glatt burleska, förhindrar detta.

Se hur uppfinningsrikedom eller glädje och motsägelsefulla känslor hos en befolkning som lever i tropisk isolering tillåter och till och med underlättar ödets blinda vilja.

Chronicle of a Death Foretold är en roman där den fantastiska colombianska författarens fantastiska humor och fantasi släpps loss mer än någonsin för att skapa en ny och stor fiktion om de eviga teman för ära och dödsfall.

3. Love in the Time of Cholera (1985)

I slutet av 1800-talet svär en fattig ung telegraf och en charmig skolflicka i en liten karibisk stad att gifta sig och leva ett liv med evig kärlek. I tre år lever de bara för varandra, men sedan gifter sig Fermina med Juvenal Urbino, en lysande läkare.

Florentino, den förrådda älskaren, förvandlas till en ångerlös kvinnan och försöker skapa ett namn och en förmögenhet för att förtjäna Ferminas kärlek, som han kommer att fortsätta älska i hemlighet i femtio år, en känsla som driver hans liv nästan ensam. Författaren ger fria tyglar till sitt berättande geni i den här spännande romanen, hans fantasyrik och hans författnings barockcharme.

4. Of Love and Other Demons (1994)

1942, under byggnadsarbeten i ett latinamerikanskt kloster, grävdes resterna av en tonåring Sierva Maria de Todos los Angeles. Hennes fantastiska hår mätt 22 meter. Denna konstiga upptäckt, verklig eller imaginär, är utgångspunkten för en unik kärlekshistoria, i den glada, färgstarka och dekadenta Cartagena i mitten av 1700-talet.

Sierva Maria, enda dotter till markisen från Casalduero, var 12 när hon biten av en askfärgad hund med en vit måne i pannan. Misstänkt för djävulsk besittning, är hon inlåst i ett kloster av inkvisitionen, där hon bor tillsammans med sin exorcist, Don Cayetano Delaura, och börjar på en galen romantik, passionerad, destruktiv och uppenbarligen förbannad.

5. News of a Kidnapping (1996)

I augusti 1990 kidnappade ”Medellin Cartel” åtta colombianska journalister och höll dem i fångenskap i nästan ett år. Målet var att förhindra utlämning av narkotikasmugglare till USA. Dramat slutade med överlämnandet av kartellens ledare, men två gisslan – två kvinnor – hade dödats.

Se även  4 bästa böckerna av Isabel Allende du måste läsa

Detta är historien om en avgörande konfrontation mellan den demokratiska regeringen och den mest kraftfulla mafiagruppen i tiden, ett gäng som i själva verket var en stat i staten. Det bygger på vittnesmålen från huvudpersonerna, särskilt Maruja Pachon och hennes man Alberto Villamizar, vars roller kommer att vara avgörande i berättelsen.

6. The General in His Labyrinth (1989)

Den 8 maj 1830 lämnar general Simón Bolívar, eskorterat av sin följd, Bogotá efter att ha avstått från makten. Han har bara några dagar att leva. Alldeles nerför Magdalenafloden återupplivar El Libertador (”befriaren”) i Sydamerika sina kamper, triumfer, överdrift och misslyckanden.

Colombia, Peru, Venezuela, Ecuador och Bolivia är oberoende, men hans dröm om att förena kontinenten har misslyckats, undergrävts av rivaliteter och svek. För att framkalla detta extraordinära öde blandar García Márquez fiktion med historia. Under hans penna blir den historiska hjälten en man i en prometeansk duell med historia och tid.

7. The Autumn of the Patriarch (1975)

Den här boken skrevs med en urmakares precision. En noggrann läsning av texten urskiljer flera serier av återkommande teman eller motiv som inte alla har upptäckts, till exempel gamar, som återkommer i slutet av romanen och är förknippade med patriarkens tidigaste minne.

En annan är ”temat för ansikten”, som duplicerar modersbilden och symboliserar kärlekens ödipala natur som förenar den centrala karaktären Bendición Alvarado och hans moderfru Leticia Nazareno.

Mer överraskande är sammansättningen av romanens kapitel. Den exakta mitten av var och en av dem innehåller ett element som är viktigt för historien. Tre är centrerade om ljusa karaktärer som vägrar att böja sig till patriarkens auktoritet: den unga och vackra Manuela Sánchez, den religiösa Demetrio Aldous och poeten Rubén Darío.

De andra tre är byggda kring huvudpersonens basitet, vilket framgår av hans dubbelhet, korruption och infantil maktbegär som driver honom att sälja landets territorialvatten för att undvika ockupation av en främmande makt.

8. Living to Tell the Tale (2002)

”Livet är inte vad man levde, utan vad man kommer ihåg och hur man kommer ihåg det” skriver Gabriel García Márquez i denna bok med minnen från sin barndom och ungdom.

Se även  2 böcker av Emily Brontë du måste läsa

I den här livets roman ger författaren liv till karaktärerna och berättelserna som befolkade hans verk, den magiska världen i hans hemstad Aracataca, hans utbildning i journalistik, hans familjs besvär, upptäckten av litteratur och början av hans eget skrivande.

I denna svärm av berättelser, där extraordinära möten och sömnlösa nätter ofta förekommer, framträder den kanske mest romantiska boken av Gabriel García Márquez. En fascinerande roman där natur, makt, alkohol, kvinnor och skratt har kärnan i delirium och förundran.

9. Leaf Storm (1995)

Det här är den framtida romanen för den framtida Nobelpristagaren, och han var bara 19 när han skrev den. Det här är historien om en omöjlig begravning. Död av en konstig karaktär, en före detta läkare, hatad av folket, tvingar en gammal pensionerad överste att uppfylla ett löfte om att begrava läkaren och därmed möta oppositionens stad och dess myndigheter.

Samtidigt är det historien om hat som ackumulerats under 25 år i Macondo, den fiktiva staden nära den colombianska atlantkusten som har blivit en av världslitteraturens stora myter när den användes som scenografi för Hundra år av ensamhet.

10. Memories of My Melancholy Whores (2004)

Memories of My Melancholy Whores publicerades 2004. Romanen berättar historien, i den första personen, om en gammal man och en tonårsförälskelse, liknande Maria dos Prazeres i Strange Pilgrims.

Huvudpersonen hittar kärleken i slutet av sitt liv, när det enda äventyret kvar är döden. Handlingen i berättelsen börjar från berättarens 90-årsdag och spelar sig i staden Barranquilla.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara Gabriel García Márquez absolut bästa böcker.

Vi hoppas genuint du hittat en ny, spännande bok att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇