10 bÀsta böckerna av Gabriel García Mårquez du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 11 minuter ⏳
SjÀlvaste Gabriel García Mårquez. Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara hans bÀsta böcker genom tiderna.

I slutet av 1800-talet invigde den nikaraguanska poeten Rubén Darío den första riktigt latinamerikanska litterÀra rörelsen, modernismo (modernism).

Men det var den colombianska författaren Gabriel García Mårquez som drev den latinamerikanska berÀttelsen i spetsen för vÀrldslitteraturen med publiceringen av Hundra Är av ensamhet 1967.

Det var ett mÀsterverk av magisk realism, efter den legendariska och mytiska livscykeln av staden Macondo och familjen Buendia som grundade den och bodde dÀr.

Efter hundra Är av ensamhet prÀglade ytterligare mÀsterverk hans karriÀr och fick honom Nobelpriset för litteratur 1982.

Som den frÀmsta representanten för den latinamerikanska litteraturboomen pÄ 1960-talet bidrog García Mårquez beslutsamt till projiceringen av olika författare som Äterupplivade unik berÀttelse om kontinenten.

Detta publiceringsfenomen ledde till den internationella upptÀckten av mÄnga romanförfattare pÄ toppnivÄ som hittills varit okÀnda utanför sina hemlÀnder.

HÀr Àr vÄr lista över alla bÀsta böcker av Gabriel García Mårquez, en av 1900-talets mest inflytelserika författare i vÄrt och mÄnga andras tycke.

1. One Hundred Years of Solitude (1967)

Hundra Är av ensamhet följer epiken frÄn grunden, storheten och nedgÄngen i den fiktiva byn Macondo och dess banbrytande och mest berömda familj, Buendias, som lever sina liv och kÀmpar mot den colombianska republikens misslyckanden och ödets öden, tid och existens.

Hundra Är av ensamhet Àr ett verk av jÀtte, episk teater, dÀr myter skapar mÀn som i sin tur genererar myter, som i Homer, Cervantes och Rabelais.

Det Àr en krönika av en isolerad mikrokosmos av liv och samhÀlle, med sin fantastiska ursprung och apokalyps. BerÀttelsen om byn och Buendias Àttlingar, frÄn grund till utrotning, Àr hjÀrtat i en underbar magisk och poetisk berÀttelse, en som nÀstan Àr oövertrÀffad i bÄde sin obehandlade fantasi och den fÀngslande stilen hos dess extraordinÀra författare.

Macondo Àr det ultimata exemplet i den moderna vÀrlden, en vÀrld av oÀndliga möjligheter för bÄde anrikning och förstörelse, och en dÀr tiden gÄr pÄ ett mÀrkligt, cykliskt sÀtt.

Fram till slutet verkar dess karaktĂ€rer oupplösligt delaktiga i denna process, pĂ„ grund av “fakta som ingen tror men hade pĂ„verkat deras liv sĂ„ att de bĂ„da drev pĂ„ brĂ€nningen i en svunnen vĂ€rld som bara levde nostalgi.”

2. Chronicle of a Death Foretold (1981)

Bröderna Vicario tillkÀnnager sin mordiska avsikt för alla dem de möter; ryktet varnade slutligen hela deras by, förutom Santiago Nasar. Men vid gryningen den morgonen knivas Santiago Nasar utanför sitt hus. Varför kunde inte brottet ha förhindrats?

Vissa gör ingenting och tror pÄ en helt berusad bravado; andra försöker agera men en komplex bana av missöden och ovÀntade, ofta glatt burleska, förhindrar detta.

Se hur uppfinningsrikedom eller glÀdje och motsÀgelsefulla kÀnslor hos en befolkning som lever i tropisk isolering tillÄter och till och med underlÀttar ödets blinda vilja.

Chronicle of a Death Foretold Àr en roman dÀr den fantastiska colombianska författarens fantastiska humor och fantasi slÀpps loss mer Àn nÄgonsin för att skapa en ny och stor fiktion om de eviga teman för Àra och dödsfall.

3. Love in the Time of Cholera (1985)

I slutet av 1800-talet svÀr en fattig ung telegraf och en charmig skolflicka i en liten karibisk stad att gifta sig och leva ett liv med evig kÀrlek. I tre Är lever de bara för varandra, men sedan gifter sig Fermina med Juvenal Urbino, en lysande lÀkare.

Florentino, den förrÄdda Àlskaren, förvandlas till en Ängerlös kvinnan och försöker skapa ett namn och en förmögenhet för att förtjÀna Ferminas kÀrlek, som han kommer att fortsÀtta Àlska i hemlighet i femtio Är, en kÀnsla som driver hans liv nÀstan ensam. Författaren ger fria tyglar till sitt berÀttande geni i den hÀr spÀnnande romanen, hans fantasyrik och hans författnings barockcharme.

4. Of Love and Other Demons (1994)

1942, under byggnadsarbeten i ett latinamerikanskt kloster, grÀvdes resterna av en tonÄring Sierva Maria de Todos los Angeles. Hennes fantastiska hÄr mÀtt 22 meter. Denna konstiga upptÀckt, verklig eller imaginÀr, Àr utgÄngspunkten för en unik kÀrlekshistoria, i den glada, fÀrgstarka och dekadenta Cartagena i mitten av 1700-talet.

Sierva Maria, enda dotter till markisen frÄn Casalduero, var 12 nÀr hon biten av en askfÀrgad hund med en vit mÄne i pannan. MisstÀnkt för djÀvulsk besittning, Àr hon inlÄst i ett kloster av inkvisitionen, dÀr hon bor tillsammans med sin exorcist, Don Cayetano Delaura, och börjar pÄ en galen romantik, passionerad, destruktiv och uppenbarligen förbannad.

5. News of a Kidnapping (1996)

I augusti 1990 kidnappade ”Medellin Cartel” Ă„tta colombianska journalister och höll dem i fĂ„ngenskap i nĂ€stan ett Ă„r. MĂ„let var att förhindra utlĂ€mning av narkotikasmugglare till USA. Dramat slutade med överlĂ€mnandet av kartellens ledare, men tvĂ„ gisslan – tvĂ„ kvinnor – hade dödats.

Detta Àr historien om en avgörande konfrontation mellan den demokratiska regeringen och den mest kraftfulla mafiagruppen i tiden, ett gÀng som i sjÀlva verket var en stat i staten. Det bygger pÄ vittnesmÄlen frÄn huvudpersonerna, sÀrskilt Maruja Pachon och hennes man Alberto Villamizar, vars roller kommer att vara avgörande i berÀttelsen.

6. The General in His Labyrinth (1989)

Den 8 maj 1830 lĂ€mnar general SimĂłn BolĂ­var, eskorterat av sin följd, BogotĂĄ efter att ha avstĂ„tt frĂ„n makten. Han har bara nĂ„gra dagar att leva. Alldeles nerför Magdalenafloden Ă„terupplivar El Libertador (”befriaren”) i Sydamerika sina kamper, triumfer, överdrift och misslyckanden.

Colombia, Peru, Venezuela, Ecuador och Bolivia Àr oberoende, men hans dröm om att förena kontinenten har misslyckats, undergrÀvts av rivaliteter och svek. För att framkalla detta extraordinÀra öde blandar García Mårquez fiktion med historia. Under hans penna blir den historiska hjÀlten en man i en prometeansk duell med historia och tid.

7. The Autumn of the Patriarch (1975)

Den hÀr boken skrevs med en urmakares precision. En noggrann lÀsning av texten urskiljer flera serier av Äterkommande teman eller motiv som inte alla har upptÀckts, till exempel gamar, som Äterkommer i slutet av romanen och Àr förknippade med patriarkens tidigaste minne.

En annan Ă€r ”temat för ansikten”, som duplicerar modersbilden och symboliserar kĂ€rlekens ödipala natur som förenar den centrala karaktĂ€ren BendiciĂłn Alvarado och hans moderfru Leticia Nazareno.

Mer överraskande Àr sammansÀttningen av romanens kapitel. Den exakta mitten av var och en av dem innehÄller ett element som Àr viktigt för historien. Tre Àr centrerade om ljusa karaktÀrer som vÀgrar att böja sig till patriarkens auktoritet: den unga och vackra Manuela Sånchez, den religiösa Demetrio Aldous och poeten Rubén Darío.

De andra tre Àr byggda kring huvudpersonens basitet, vilket framgÄr av hans dubbelhet, korruption och infantil maktbegÀr som driver honom att sÀlja landets territorialvatten för att undvika ockupation av en frÀmmande makt.

8. Living to Tell the Tale (2002)

”Livet Ă€r inte vad man levde, utan vad man kommer ihĂ„g och hur man kommer ihĂ„g det” skriver Gabriel GarcĂ­a MĂĄrquez i denna bok med minnen frĂ„n sin barndom och ungdom.

I den hÀr livets roman ger författaren liv till karaktÀrerna och berÀttelserna som befolkade hans verk, den magiska vÀrlden i hans hemstad Aracataca, hans utbildning i journalistik, hans familjs besvÀr, upptÀckten av litteratur och början av hans eget skrivande.

I denna svÀrm av berÀttelser, dÀr extraordinÀra möten och sömnlösa nÀtter ofta förekommer, framtrÀder den kanske mest romantiska boken av Gabriel García Mårquez. En fascinerande roman dÀr natur, makt, alkohol, kvinnor och skratt har kÀrnan i delirium och förundran.

9. Leaf Storm (1995)

Det hÀr Àr den framtida romanen för den framtida Nobelpristagaren, och han var bara 19 nÀr han skrev den. Det hÀr Àr historien om en omöjlig begravning. Död av en konstig karaktÀr, en före detta lÀkare, hatad av folket, tvingar en gammal pensionerad överste att uppfylla ett löfte om att begrava lÀkaren och dÀrmed möta oppositionens stad och dess myndigheter.

Samtidigt Àr det historien om hat som ackumulerats under 25 Är i Macondo, den fiktiva staden nÀra den colombianska atlantkusten som har blivit en av vÀrldslitteraturens stora myter nÀr den anvÀndes som scenografi för Hundra Är av ensamhet.

10. Memories of My Melancholy Whores (2004)

Memories of My Melancholy Whores publicerades 2004. Romanen berÀttar historien, i den första personen, om en gammal man och en tonÄrsförÀlskelse, liknande Maria dos Prazeres i Strange Pilgrims.

Huvudpersonen hittar kÀrleken i slutet av sitt liv, nÀr det enda Àventyret kvar Àr döden. Handlingen i berÀttelsen börjar frÄn berÀttarens 90-Ärsdag och spelar sig i staden Barranquilla.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Gabriel García Mårquez absolut bÀsta böcker.

Vi hoppas genuint du hittat en ny, spÀnnande bok att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!