4 böcker om amning värda att läsa

 Amning är naturens sätt att förse ett spädbarn med mat genom att låta det suga på moderns bröst. Det här är 4 böcker om amning vi anser vara värda att läsa för dig som ammar just nu eller planerar på att göra det inom en snar framtid.

1. Amning i nöd och lust : skapa de bästa förutsättningarna för amning och bli din egen amningsrådgivare av Lin Dalén (2018)

Amning i nöd och lust riktar sig till dig som vill veta hur du skapar de bästa förutsättningarna för amning och hur du får amningen att fungera. Kanske är du gravid och vill vara väl förberedd inför barnets ankomst?

Kanske har du redan fått barn och vill nu få amningen att flyta? Kanske vill du ha kunskap för att kunna stötta en ammande familj på bästa sätt?

Det är en vanlig föreställning att amning är något som fungerar av sig själv. Att det bara är att lägga barnet vid bröstet och så är man igång. Många får det också att låtas om att man som förälder inte har någon möjlighet att påverka detta.

Som om vissa kan amma, medan andra inte kan. Men det stämmer inte. Förutsättningarna att få amningen att helt eller delvis fungera ökar enormt om man får rätt hjälp och stöd.

Se även  3 böcker alla kyrkomusiker bör ha läst

Förberedande amningskunskap under graviditeten ökar både amningsförekomst och föräldrarnas självtillit.

När man har en god kunskapsgrund är det lättare att be om(kräva) den hjälp man behöver om det uppstår problem.

Med kunskap kan man ta egna, medvetna beslut, man vet vilka investeringar som krävs i tid och kraft (och eventuellt svett och tårar) för att komma igång med amningen och få den att flyta.

Det finns många åtgärder att sätta in innan man behöver ge upp, för den som faktiskt vill ge amningen en chans!Amning i nöd och lust besvarar alla typer av amningsrelaterade frågor på ett pedagogiskt och lättillgängligt sätt.

  • Hur fungerar amningen?
  • Hur förebygger man svårigheter vid bröstet?
  • Varför vill barnet amma dygnet runt de första månaderna?
  • Vad får man äta när man ammar?
  • Hur får man mjölken att räcka till?
  • Måste man inte sluta nattamma när bebisens tänder kommer?
  • Vad innebär delad amning?
  • Och hur går amning och jämställt föräldraskap egentligen ihop?

Oavsett om ditt mål är att amma i några dagar eller i flera år kan Amning i nöd och lust hjälpa dig att få en riktigt bra amningsupplevelse, så att du kan se tillbaka på din och ditt barns amning med kärlek.

Det här är enligt många den bästa boken om amning.

2. Amning i dag av Elisabeth Kylberg, Mia Westlund, Sofia Zwedberg (2018)

Denna bok beskriver amningens funktion och betydelse för barnets uppfödning och anknytning till mamman.

Amningen är en viktig folkhälsofråga och så länge den inte är en självklar del i vår kultur är kunskapen om den nödvändig att ständigt hålla vid liv. Länge såg man amning som enbart en matstund för spädbarnet. I dag betonas även många andra fördelar, till exempel infektionsskydd, närhet, trygghet och tröst.

Se även  Bästa boken om att gå vidare du aldrig läst

Amning under särskilda omständigheter har ett eget kapitel som beskriver hur man på bästa sätt kan stödja i svåra situationer. Vidare tar boken upp frågor kring läkemedel, miljö och beroendeframkallande medel.

I denna tredje upplaga har texten reviderats och aktualiserats. Boken vänder sig till barnmorskor, distriktssköterskor och barnsjuksköterskor men även till andra inom hälso- och sjukvården som kommer i kontakt med mödrar och barn eller sysslar med amningsrådgivning, till exempel läkare, psykologer, dietister och studerande till dessa yrken.

Författare är Elisabeth Kylberg, nutritionist och docent i experimentell pediatrik vid Uppsala universitet; Mia Westlund, barnmorska, IBCLC och hjälpmamma i Amningshjälpen; Sofia Zwedberg, lektor och specialistbarnmorska i amning.

3. Amning i vardagen av Marit Olanders (2019)

Amning i vardagen förmedlar på ett personligt, pe da go giskt och initierat sätt vad den senaste kunskapen om amningen säger. Här får du veta allt du behöver för att få amningen att fungera från hemkomsten från BB fram till avvänjningen!

”Det här är boken jag så länge saknat. Boken jag vill rekommendera alla blivande föräldrar att läsa.” Barnakuten

”Den ultimata boken om amning … bör läsas av varje kvinna som får barn … Boken kan även läsas med behållning av vårdpersonal som kommer i kontakt med amning.” Bibliotekstjänst

”Den här boken borde alla nyblivna mammor få i gåva! Den borde delas ut av MVC, BB och BVC till alla kvinnor som väntar eller just har fått barn!” Amningsnytt

Se även  Boktips: Bok om Åre du aldrig tidigare läst

Marit Olanders var under tio år redaktör för tidningen Amnings nytt. Hon har tidigare drivit Amnings bloggen och utgivit skriften Sugen på livet. Om att lära sig amma (2008) som spritts i hundratusentals exemplar och översatts till tio språk.

4. 100 gånger amning av Ulrika Casselbrant (2016)

100 gånger amning ger en unik inblick i amning i vår samtid. Amning sker överallt och vid alla tider på dygnet. Det kan vara både underbart, knöligt, smidigt och frustrerande. Varje enskilt barn- och föräldrapar har sin unika amningsresa.

Till detta bokprojekt har över 100 ammande i 400 bilder velat dela med sig av sina erfarenheter av amning.

I boken bjuds vi på ett urval. Varsågoda – amning med barn 0-3 år, från vardag, fest och fjäll.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇