5 klassiska Zadie Smith-böcker du bör lÀsa


BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Zadie Smith, författaren, novellen författare och essÀist frÄn nordvÀstra London har haft en debut i skrivvÀrlden som de flesta bara kan drömma om.

Hennes första roman skördade en sÄdan enorm framgÄng och satte en mycket hög bar för sig sjÀlv och lÀmnade sina lÀsare som vill ha mer. Lyckligtvis har alla efterföljande böcker levererats.

Med gripande historier om hur det verkligen Àr att leva i Storbritannien som invandrare tvingar Smith alla att ta bort sina rosafÀrgade glasögon. HÀr listar vi nÄgra av Smiths bÀsta verk.

1. White Teeth (2000)

Hennes mest hyllade roman, White Teeth, fokuserar pÄ livet för olika mÄngkulturella familjer som bor i London. Det Àr verkligen inte en lyckosam typ av roman och ibland erbjuder den en mycket tragisk syn pÄ de strider som mÀnniskor med olika bakgrund möter i Storbritannien i deras vardag.

Immigration Àr ett tema som gÄr igenom Smiths arbete och Àr nÄgot hon kan ge en genuin inblick i som en blandad kvinna.

Det Ă€r kanske dĂ€rför White Teeth har varit sĂ„ framgĂ„ngsrik: den har vunnit mĂ„nga utmĂ€rkelser, inklusive tvĂ„ EMMA (BT Ethnic and Multicultural Media Award) för bĂ€sta roman och bĂ€sta kvinnliga nykomling. Vita tĂ€nder slĂ„r inte runt busken – den Ă€r djup och ögonöppnande.

2. The Autograph Man (2002)

Efter prestationerna av White Teeth hĂ€vdade Smith att han hade ett författarblock. Men hon slĂ€ppte Ă€ndĂ„ sin andra roman nĂ„gra Ă„r senare – Autograph Man. Denna roman spelas Ă„terigen i London; men den hĂ€r gĂ„ngen följer den en judisk-kinesisk man med en kĂ€ndisfetisch som sĂ€ljer och samlar autografer för att försörja sig.

En absorberande historia med en bisarr huvudperson, Alex-Lis besatthet nÄr sin topp nÀr han möter en rysk-amerikansk filmstjÀrna.

Den konstigaste aspekten av Smiths romaner Àr de extraordinÀra bakgrunder hennes karaktÀrer kommer frÄn och hur de hanterar frÄgan om sina rötter.

3. On Beauty (2005)

En annan roman som koncentrerar sig pÄ det mÄngkulturella familjelivet Àr On Beauty. BelÀget i Amerika i en fiktiv stad utanför Boston, adresserar den familjerelaterade relationer sÄvÀl som de bland andra familjer.


Konkurrens mellan familjer Àr inte en modern hÀndelse, men i Smiths On Beauty kan vi se de olika formerna det tar i vÄrt samtida samhÀlle. Samtidigt humoristisk och otrevlig levererar Smith en tankevÀckande skildring av kulturkollision och svart arv.

4. Changing My Mind: Occasional Essays (2009)

Ändra mig: Occasional Essays skiljer sig mycket frĂ„n de ovan nĂ€mnda verken. Smith skriver om att skriva. Varför, hur, nĂ€r, vad och vem inspirerar henne. Det ger en bĂ€ttre förstĂ„else för vem hon Ă€r som författare sĂ„vĂ€l som en person, som en karaktĂ€r i sig sjĂ€lv.

En av de mer personliga och intima uppsatserna handlar om hennes far som har gĂ„tt bort 2006 – detta Ă€r det element i boken som skiljer den frĂ„n fiktion och ger lĂ€saren verklighet.

5. NW (2012)

Smiths senaste verk Àr NW. En experimentell tragikomedi, skrivstil Àr innovativ och inkapslande. Det har fÄtt otroligt positiva recensioner, eftersom det vÀcker och visar oÀndliga kÀnslor som gör oss mÀnskliga. NW Àr verklig och ibland arg, och med rÀtta.

London Àr Smiths hem sÄvÀl som hennes framkant som författare, och i den hÀr boken utforskar hon det som ett utrymme och som en karaktÀr i sig sjÀlv.

Zadie Smith levererar sina romaner pÄ ett sÀtt som lÀsaren kÀnner sig berikad i slutet av varje bok, inte bara berikad av en berÀttelse utan ocksÄ av erfarenhet.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över nÄgra av Zadie Smiths klassiska böcker.

Vi hoppa du hittar nÄgot nytt, spÀnnande att fastna för.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!