5 klassiska Zadie Smith-böcker du bör läsa

Zadie Smith, författaren, novellen författare och essäist från nordvästra London har haft en debut i skrivvärlden som de flesta bara kan drömma om.

Hennes första roman skördade en sådan enorm framgång och satte en mycket hög bar för sig själv och lämnade sina läsare som vill ha mer. Lyckligtvis har alla efterföljande böcker levererats.

Med gripande historier om hur det verkligen är att leva i Storbritannien som invandrare tvingar Smith alla att ta bort sina rosafärgade glasögon. Här listar vi några av Smiths bästa verk.

1. White Teeth (2000)

Hennes mest hyllade roman, White Teeth, fokuserar på livet för olika mångkulturella familjer som bor i London. Det är verkligen inte en lyckosam typ av roman och ibland erbjuder den en mycket tragisk syn på de strider som människor med olika bakgrund möter i Storbritannien i deras vardag.

Immigration är ett tema som går igenom Smiths arbete och är något hon kan ge en genuin inblick i som en blandad kvinna.

Se även  3 böcker av Gabriella Ullberg Westin du måste läsa

Det är kanske därför White Teeth har varit så framgångsrik: den har vunnit många utmärkelser, inklusive två EMMA (BT Ethnic and Multicultural Media Award) för bästa roman och bästa kvinnliga nykomling. Vita tänder slår inte runt busken – den är djup och ögonöppnande.

2. The Autograph Man (2002)

Efter prestationerna av White Teeth hävdade Smith att han hade ett författarblock. Men hon släppte ändå sin andra roman några år senare – Autograph Man. Denna roman spelas återigen i London; men den här gången följer den en judisk-kinesisk man med en kändisfetisch som säljer och samlar autografer för att försörja sig.

En absorberande historia med en bisarr huvudperson, Alex-Lis besatthet når sin topp när han möter en rysk-amerikansk filmstjärna.

Den konstigaste aspekten av Smiths romaner är de extraordinära bakgrunder hennes karaktärer kommer från och hur de hanterar frågan om sina rötter.

3. On Beauty (2005)

En annan roman som koncentrerar sig på det mångkulturella familjelivet är On Beauty. Beläget i Amerika i en fiktiv stad utanför Boston, adresserar den familjerelaterade relationer såväl som de bland andra familjer.

Se även  3 böcker av Charlotte Brontë du måste läsa

Konkurrens mellan familjer är inte en modern händelse, men i Smiths On Beauty kan vi se de olika formerna det tar i vårt samtida samhälle. Samtidigt humoristisk och otrevlig levererar Smith en tankeväckande skildring av kulturkollision och svart arv.

4. Changing My Mind: Occasional Essays (2009)

Ändra mig: Occasional Essays skiljer sig mycket från de ovan nämnda verken. Smith skriver om att skriva. Varför, hur, när, vad och vem inspirerar henne. Det ger en bättre förståelse för vem hon är som författare såväl som en person, som en karaktär i sig själv.

En av de mer personliga och intima uppsatserna handlar om hennes far som har gått bort 2006 – detta är det element i boken som skiljer den från fiktion och ger läsaren verklighet.

5. NW (2012)

Smiths senaste verk är NW. En experimentell tragikomedi, skrivstil är innovativ och inkapslande. Det har fått otroligt positiva recensioner, eftersom det väcker och visar oändliga känslor som gör oss mänskliga. NW är verklig och ibland arg, och med rätta.

London är Smiths hem såväl som hennes framkant som författare, och i den här boken utforskar hon det som ett utrymme och som en karaktär i sig själv.

Se även  10 bästa böckerna av turkiska författare

Zadie Smith levererar sina romaner på ett sätt som läsaren känner sig berikad i slutet av varje bok, inte bara berikad av en berättelse utan också av erfarenhet.

Sammanfattning

Det här är vår lista över några av Zadie Smiths klassiska böcker.

Vi hoppa du hittar något nytt, spännande att fastna för.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇