Maria Gripes 3 bÀsta böcker genom tiderna

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Maria Kristina Gripe, ursprungligen Maja Stina Walter, född 25 juli 1923 i Vaxholm, död 5 april 2007 i Rönninge, var en svensk författare av barn- och ungdomslitteratur. Det hÀr Àr vÄr lista över Maria Gripes 3 bÀsta böcker genom tiderna.

1. GlasblÄsarnas barn

»Maria Gripe skrev om sÀrlingarna, om dem vars liv kantrade och snÀrjde, om utanförskap och ensamhet och om det som Àr omöjligt.«
Lotta Olsson, DN

PÄ en vÄrmarknad i Blekeryd i SmÄland, nÄgon gÄng i början av 1800-talet, försvinner glasblÄsarns barn Klas och Klara. Somliga visste att det skulle ske, andra bara anade det, men ingen kunde göra nÄgonting Ät saken. Klas och Klara har blivit bortrövade av HÀrskaren, som gÄva till hans maka HÀrskarinnan, och nu tvingas de leva i det stora gotiska slottet mitt i en mörk, folktom stad.

Maria Gripes GlasblÄsarns barn [1964] Àr en svensk barnboksklassiker, en sÀllsam och filosofisk berÀttelse om lÀngtan, saknad och medmÀnsklighet, om gott och ont. Denna nyutgÄva Àr illustrerad med Harald Gripes förtrollande originalteckningar.

Denna bok ingĂ„r i Modernistas hyllade satsning pĂ„ en omfattande Ă„terutgivning av hela Maria Gripes författarskap. Precis som vid utgivningen av Antoine de Saint-ExupĂ©rys Den lille prinsen sĂ„ restaureras originalillustrationerna omsorgsfullt och varsamt med digital teknik. Böckerna Ă€r bundna i halvklotband med olikfĂ€rgade ryggar, tryckta pĂ„ 100-grams premiumpapper och stor hĂ€nsyn har tagits till att ge Maria Gripes böcker den drĂ€kt de förtjĂ€nar.

MARIA GRIPE [1923 -2007] Ă€r en av Sveriges bĂ€sta och mest Ă€lskade barnboksförfattare genom tiderna. Hon debuterade 1954 med I vĂ„r lilla stad och skrev sammanlagt 38 böcker, dĂ€ribland Hugo & JosefinTordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia. Hennes böcker Ă€r översatta till 29 sprĂ„k, och flera har blivit filmer och TV-serier. 1946 gifte hon sig med konstnĂ€ren Harald Gripe [1921 -1992] som illustrerade de flesta av hennes böcker. Maria Gripe fick ta emot en rad utmĂ€rkelser för sitt författarskap, bland annat H. C. Andersen-medaljenLitteraturfrĂ€mjandets stora prisAstrid Lindgren-prisetNew York Herald Tribune s Honor Award och spanska kulturministeriets Premio Nacional.

»Ingen kunde som Maria Gripe beskriva enslighet, en sÀrskilt svensk melankoli doftande av höstliga skogar och dunkla bersÄer, svala sekelskiftesvÄningar och mörka trappuppgÄngar. Hos henne rÄdde barnets blick: en blandning av förundran och förfÀran, livsmod och utsatthet.«
Josefin Holmström, SvD

»Boken Àr tunn, knappt 150 sidor, med stor skrift och fantastiska illustrationer av Maria Gripes man. Men den Àr ÀndÄ tÀt, tung och suggestiv.«
Rastlösheten

»Det Àr en magisk berÀttelse. Stundom mörk och hemsk, men Àven ljus och vacker.« Betyg 5 av 5 | Bokbesatt »En mÀrklig och vacker saga om gott och ont, om förhoppningar och lÀngtan.«
Barnens boktips

»En otroligt spÀnnande, lite mystisk och aningen mörk historia.«
Mest Lenas Godsaker

»Författarens sÀtt att skriva Àr helt otroligt. Det Àr som en mÄlning som man skulle vilja hÀnga upp.«
Min fantasyvÀrld

2. Tordyveln flyger i skymningen

Tordyveln flyger i skymningen hör till Maria Gripes mest lÀsta och Àlskade böcker vÀrlden över.

NÀr Jonas, Annika och David vattnar blommor pÄ Selanderska gÄrden hittar de gamla brev, skickade till en Emelie som levde pÄ 1700-talet. I breven stÄr det om en tretusenÄrig egyptisk staty i Ringaryd, dÀr de bor. Finns den kvar, och i sÄ fall var? FrÄn en inspelning pÄ ett av Jonas band hörs viskningar som leder dem nÀrmare statyn. Andra mÀrkliga saker sker, som att de blir uppringda av en gammal dam som vill spela schack i telefon, vem Àr hon? Och har den mÀrkliga blomman ett eget liv?

Vad Àr det som pÄverkar historiens gÄng? Slumpen, viljan eller nÄgot annat?Det hÀr Àr den fantastiska berÀttelsen om nÄgra ungdomar i Ringaryd i SmÄland. Och om hur tvÄ till synes tillfÀlliga hÀndelser gör att saker i det förflutna rullas upp pÄ nytt och slutligen avslöjas.

Tordyveln flyger i skymningen hör till Maria Gripes mest lÀsta och Àlskade böcker vÀrlden över. Den efterfrÄgas stÀndigt, var vi nu ger ut denna klassiker med originalomslaget pÄ nytt.

3. Agnes Cecilia – en sĂ€llsam historia

Maria Gripes “sĂ€llsamma historia” handlar om den förĂ€ldralösa Nora, som visserligen har det bra hos sina slĂ€ktingar, men inte upplever sin tillvaro hos dem som nĂ„got sjĂ€lvklart. NĂ€r Nora Ă€r 15 Ă„r flyttar de till en gammal lĂ€genhet och mĂ€rkliga saker börjar hĂ€nda. Klockan gĂ„r baklĂ€nges, rummet förĂ€ndras, de döda blir nĂ€rvarande och en docka nĂ€sta levande. Nora dras in i ett magiskt Ă€ventyr, som hjĂ€lper henne att slutföra sorgearbetet efter förĂ€ldrarna och finna sin egen identitet.

“Det hĂ€nde nĂ€stan bara nĂ€r Nora var ensam hemma /…/ Övernaturligt ville hon helst inte kalla det med tanke pĂ„ hur lite hon visste om sĂ„na saker, men obegripligt.” Även om de spĂ€nningsskapande elementen aldrig blir till sjĂ€lvĂ€ndĂ„mĂ„l hos Maria Gripe, sĂ„ finns de Ă€ndĂ„ dĂ€r, till de yngre lĂ€sarnas förtjusning. Eller som Maria sjĂ€lv uttrycker det: “Fantasin fĂ„r inte förlora kontakten med verkligheten, dĂ„ blir det bara fantasterier och inte roligt lĂ€ngre.” Agnes Cecilia hör, tillsammans med Tordyveln flyger i skymningen, till Maria Gripes mest lĂ€sta och Ă€lskade böcker vĂ€rlden över. De efterfrĂ„gas stĂ€ndigt, var vi nu ger ut dessa dessa tvĂ„ klassiker pĂ„ nytt.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!