Maria Gripes 3 bästa böcker genom tiderna

Maria Kristina Gripe, ursprungligen Maja Stina Walter, född 25 juli 1923 i Vaxholm, död 5 april 2007 i Rönninge, var en svensk författare av barn- och ungdomslitteratur. Det här är vår lista över Maria Gripes 3 bästa böcker genom tiderna.

1. Glasblåsarnas barn

»Maria Gripe skrev om särlingarna, om dem vars liv kantrade och snärjde, om utanförskap och ensamhet och om det som är omöjligt.«
Lotta Olsson, DN

På en vårmarknad i Blekeryd i Småland, någon gång i början av 1800-talet, försvinner glasblåsarns barn Klas och Klara. Somliga visste att det skulle ske, andra bara anade det, men ingen kunde göra någonting åt saken. Klas och Klara har blivit bortrövade av Härskaren, som gåva till hans maka Härskarinnan, och nu tvingas de leva i det stora gotiska slottet mitt i en mörk, folktom stad.

Maria Gripes Glasblåsarns barn [1964] är en svensk barnboksklassiker, en sällsam och filosofisk berättelse om längtan, saknad och medmänsklighet, om gott och ont. Denna nyutgåva är illustrerad med Harald Gripes förtrollande originalteckningar.

Denna bok ingår i Modernistas hyllade satsning på en omfattande återutgivning av hela Maria Gripes författarskap. Precis som vid utgivningen av Antoine de Saint-Exupérys Den lille prinsen så restaureras originalillustrationerna omsorgsfullt och varsamt med digital teknik. Böckerna är bundna i halvklotband med olikfärgade ryggar, tryckta på 100-grams premiumpapper och stor hänsyn har tagits till att ge Maria Gripes böcker den dräkt de förtjänar.

Se även  3 böcker av Gerdi Antti du måste läsa

MARIA GRIPE [1923 -2007] är en av Sveriges bästa och mest älskade barnboksförfattare genom tiderna. Hon debuterade 1954 med I vår lilla stad och skrev sammanlagt 38 böcker, däribland Hugo & JosefinTordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia. Hennes böcker är översatta till 29 språk, och flera har blivit filmer och TV-serier. 1946 gifte hon sig med konstnären Harald Gripe [1921 -1992] som illustrerade de flesta av hennes böcker. Maria Gripe fick ta emot en rad utmärkelser för sitt författarskap, bland annat H. C. Andersen-medaljenLitteraturfrämjandets stora prisAstrid Lindgren-prisetNew York Herald Tribune s Honor Award och spanska kulturministeriets Premio Nacional.

»Ingen kunde som Maria Gripe beskriva enslighet, en särskilt svensk melankoli doftande av höstliga skogar och dunkla bersåer, svala sekelskiftesvåningar och mörka trappuppgångar. Hos henne rådde barnets blick: en blandning av förundran och förfäran, livsmod och utsatthet.«
Josefin Holmström, SvD

»Boken är tunn, knappt 150 sidor, med stor skrift och fantastiska illustrationer av Maria Gripes man. Men den är ändå tät, tung och suggestiv.«
Rastlösheten

»Det är en magisk berättelse. Stundom mörk och hemsk, men även ljus och vacker.« Betyg 5 av 5 | Bokbesatt »En märklig och vacker saga om gott och ont, om förhoppningar och längtan.«
Barnens boktips

»En otroligt spännande, lite mystisk och aningen mörk historia.«
Mest Lenas Godsaker

»Författarens sätt att skriva är helt otroligt. Det är som en målning som man skulle vilja hänga upp.«
Min fantasyvärld

2. Tordyveln flyger i skymningen

Tordyveln flyger i skymningen hör till Maria Gripes mest lästa och älskade böcker världen över.

Se även  Mons Kallentofts 3 bästa böcker du måste läsa

När Jonas, Annika och David vattnar blommor på Selanderska gården hittar de gamla brev, skickade till en Emelie som levde på 1700-talet. I breven står det om en tretusenårig egyptisk staty i Ringaryd, där de bor. Finns den kvar, och i så fall var? Från en inspelning på ett av Jonas band hörs viskningar som leder dem närmare statyn. Andra märkliga saker sker, som att de blir uppringda av en gammal dam som vill spela schack i telefon, vem är hon? Och har den märkliga blomman ett eget liv?

Vad är det som påverkar historiens gång? Slumpen, viljan eller något annat?Det här är den fantastiska berättelsen om några ungdomar i Ringaryd i Småland. Och om hur två till synes tillfälliga händelser gör att saker i det förflutna rullas upp på nytt och slutligen avslöjas.

Tordyveln flyger i skymningen hör till Maria Gripes mest lästa och älskade böcker världen över. Den efterfrågas ständigt, var vi nu ger ut denna klassiker med originalomslaget på nytt.

3. Agnes Cecilia – en sällsam historia

Maria Gripes ”sällsamma historia” handlar om den föräldralösa Nora, som visserligen har det bra hos sina släktingar, men inte upplever sin tillvaro hos dem som något självklart. När Nora är 15 år flyttar de till en gammal lägenhet och märkliga saker börjar hända. Klockan går baklänges, rummet förändras, de döda blir närvarande och en docka nästa levande. Nora dras in i ett magiskt äventyr, som hjälper henne att slutföra sorgearbetet efter föräldrarna och finna sin egen identitet.

Se även  11 ukrainska litterära klassiker du måste läsa

”Det hände nästan bara när Nora var ensam hemma /…/ Övernaturligt ville hon helst inte kalla det med tanke på hur lite hon visste om såna saker, men obegripligt.” Även om de spänningsskapande elementen aldrig blir till självändåmål hos Maria Gripe, så finns de ändå där, till de yngre läsarnas förtjusning. Eller som Maria själv uttrycker det: ”Fantasin får inte förlora kontakten med verkligheten, då blir det bara fantasterier och inte roligt längre.” Agnes Cecilia hör, tillsammans med Tordyveln flyger i skymningen, till Maria Gripes mest lästa och älskade böcker världen över. De efterfrågas ständigt, var vi nu ger ut dessa dessa två klassiker på nytt.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇