Lär dig spela gitarr hemma: 3 bra böcker

I det här inlägget tänker vi ta oss friheten att lista vad vi anser vara 3 bra böcker du bör införskaffa i syfte att lära dig spela bättre gitarr hemma.

1. Killer Guitar Secrets av Claude Johnson

Killer Guitar Control Secrets är ett gitarrspelprogram som designats av legendariska gitarrist, Claude Johnson. Programmet kommer i form av en instruktions-DVD och syftar till att lära gitarrister hur man spelar gitarr bättre.

Det syftar också till att hjälpa gitarrister att få bättre kontroll över sin gitarr, och därigenom hjälpa dem att förbättra sina gitarrfärdigheter ytterligare.

Claude Johnson har undervisat och spelat gitarr i mer än 25 år.

Han har hjälpt mer än 4,3 miljoner gitarristerr med sina gitarrprogram, utöver att sälja över 500 000 instruktions-DVD-skivor världen över.

Det här är just nu den enskilt bästa boken för dig som är intresserad av att lära dig spela bättre gitarr på ett interaktivt och kostnadseffektivt sätt – hemifrån!

2. Spela gitarr 1 (med cd, dvd och på Spotify) (2014)

Spela gitarr 1 innehåller hela 47 roliga låtar placerade i en pedagogisk ordning. De vanligaste ackorden presenteras och ett antal användbara kompfigurer. Tonarterna på låtarna är valda dels för att de skall vara enkla att spela och dels för att de skall ligga bra till att sjunga.

Se även  2 böcker om raggare du måste spana in

I boken är låtarna tydligt noterade som texter med ackordsanalys. Till varje låt finns kompförslag angivna och på många ställen finns även användbara speltips. På den medföljande cd-skivan finns alla låtarna inspelade med ett inspirerande komp.

Vänster kanal innehåller sång och gitarr, höger kanal innehåller övrigt komp. Alla sånger spelas i ett bra tempo för att du ska få en känsla för hur det kan låta när det är klart. Här finns även ljudspår med stämtoner, så att du kan stämma din gitarr.

Dvd-skivan, som också medföljer, innehåller massor av värdefulla lektioner till alla låtarna i boken. Här kan du bl a se hur ackorden tas, hur du spelar de olika kompen, hur man sitter eller hur man stämmer sin gitarr.

3. Spela gitarr 2 (med cd, dvd och på Spotify) (2014)

Spela gitarr 2 lämpar sig för barn, inga och vuxna som vill spela lära sig kompa på akustisk gitarr. Materialet fungera både tillsammans med lärare eller för självstudier.

Se även  Lär dig spela fiol hemma med Agnestig & Nestlers klassiska fiolskola i 4 delar

Dvd-skivans lektioner visar alla moment så att man i lugn och ro kan träna och cd-skivan fungerar både som klingande förlaga, när man vill höra hur det ska vara eller spela till skivan. För den som vill spela ”play-along” finns mp3-filer utan sång och gitarr på dvd-skivan.


Vi hoppas böckerna i vår lista hjälper dig att lära dig spela gitarr på hemmaplan.

Stort lycka till!


Vanliga frågor om att lära sig spela bättre gitarr

🤔 Kan man lära sig själv spela gitarr?

Ja, med rätt program är det fullt möjligt. Se exempelvis boken ’Killer Guitar Secrets’ av Claude Johnson vi tipsar om i inlägget ovan.

🤔 Räcker det att spela gitarr 1 timme om dagen?

Ja, om du fortfarande är en nybörjare – men se då till att verkligen spela 1 timme om dagen!

🤔 Hur lång tid tar det tills man blir duktig på att spela gitarr?
Se även  2 böcker av Anders Dahlbom du måste läsa

Det varierar, men vi brukar säga att det tar mellan 3-5 år av att ha spelat gitarr kontinuerligt för att det verkligen ska sitta och man ska kunna kalla sig själv för någon form av expert.

🤔 Är det lättare att lära sig spela gitarr eller piano?

Det är lättare att lära sig spela gitarr – helt klart. Fråga vem som helst.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇