John Le Carres 3 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

John le Carré, pseudonym för David John Moore Cornwell, född 19 oktober 1931 i Poole, Dorset, död 12 december 2020 i Truro, Cornwall, var en brittisk författare av i huvudsak spionromaner om den brittiska underrÀttelsetjÀnsten under det kalla kriget. Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara John Le Carres 5 bÀsta böcker vi anser alla mÄste lÀsa.

1. Spionen som kom in frÄn kylan

Alec Leamas visste att de hade avskrivit honom. Han hade hĂ„llit pĂ„ lĂ€ngre Ă€n de flesta. Nu var det slut. Sedan Hans-Dieter mundt fĂ„tt makten inom östtyska sĂ€kerhetstjĂ€nsten hade Leamas förlorat alla sina agenter; det brittiska nĂ€tet var söndertrasat. Leamas behövde lĂ€mna det hĂ„rda livet, komma in i vĂ€rmen. men Control i London ville att han skulle stanna ute i kylan lite lĂ€ngre, Ă„tervĂ€nda till Berlin, SlĂ„ det dödande slaget mot Mundt…

John le Carré Àr den moderna spionromanens mÀstare och Spionen som kom in frÄn kylan den mest berömda av alla agentromaner. Det Àr lÀtt att förstÄ varför: med sugande dramatik skruvas spÀnningen obönhörligt fram mot det överraskande slutet pÄ denna insiktsfulla historia om det kalla krigets skoningslösa vÀrld och om spionens ensamhet.

2. En fri agent

Nat, en veteran inom den brittiska underrÀttelsetjÀnsten, anar att hans tid som agent nÀrmar sig sitt slut. Men ett sista uppdrag dyker upp och plötsligt befinner sig Nat i team med den briljanta Florence, som jagar en oligark med ljusskygga planer.

Samtidigt blir Nat badmintonpartner med den unge Ed som vĂ€drar sitt missnöje med att leva i en vĂ€rld som befinner sig i skuggan av Trump och Brexit. Snart öppnas en dörr mot ovĂ€ntade samarbeten och Nat tvingas ut pĂ„ fĂ€ltet igen – med bĂ„de Ed och Florence – och spĂ„ren leder österut.

Efter succén med den tillbakablickande Spionernas arv ÄtervÀnder John le Carré nu till vÄr tids stora frÄgor. En fri agent Àr en bÄde kylig och rasande samtidsskildring av en mÀstare i högform.

3. Duvornas tunnel: berÀttelser frÄn mitt liv

“Finns det verkligen nĂ„got som ett rent minne? Jag tvivlar pĂ„ det. Även nĂ€r vi övertygar oss sjĂ€lva att vi Ă€r likgiltiga, och hĂ„ller oss till fakta utan att smycka ut eller utelĂ€mna nĂ„got i sjĂ€lvförhĂ€rligande syfte, Ă€r det rena minnet lika svĂ„rfĂ„ngat som en vĂ„t tvĂ„l. I alla fall ter det sig sĂ„ för mig, efter ett liv dĂ€r fantasi och erfarenheter blandats med varandra.”

John le CarrĂ©s efterlĂ€ngtade memoarer bjuder pĂ„ unik inblick i de hemliga vĂ€rldar, privata och professionella, som gett nĂ€ring till hans mĂ€ktiga författarskap. I svensk översĂ€ttning av Klas Östergren.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!