John Le Carres 3 bästa böcker du måste läsa

John le Carré, pseudonym för David John Moore Cornwell, född 19 oktober 1931 i Poole, Dorset, död 12 december 2020 i Truro, Cornwall, var en brittisk författare av i huvudsak spionromaner om den brittiska underrättelsetjänsten under det kalla kriget. Det här är vår lista över vad vi anser vara John Le Carres 5 bästa böcker vi anser alla måste läsa.

1. Spionen som kom in från kylan

Alec Leamas visste att de hade avskrivit honom. Han hade hållit på längre än de flesta. Nu var det slut. Sedan Hans-Dieter mundt fått makten inom östtyska säkerhetstjänsten hade Leamas förlorat alla sina agenter; det brittiska nätet var söndertrasat. Leamas behövde lämna det hårda livet, komma in i värmen. men Control i London ville att han skulle stanna ute i kylan lite längre, återvända till Berlin, Slå det dödande slaget mot Mundt…

John le Carré är den moderna spionromanens mästare och Spionen som kom in från kylan den mest berömda av alla agentromaner. Det är lätt att förstå varför: med sugande dramatik skruvas spänningen obönhörligt fram mot det överraskande slutet på denna insiktsfulla historia om det kalla krigets skoningslösa värld och om spionens ensamhet.

2. En fri agent

Nat, en veteran inom den brittiska underrättelsetjänsten, anar att hans tid som agent närmar sig sitt slut. Men ett sista uppdrag dyker upp och plötsligt befinner sig Nat i team med den briljanta Florence, som jagar en oligark med ljusskygga planer.

Samtidigt blir Nat badmintonpartner med den unge Ed som vädrar sitt missnöje med att leva i en värld som befinner sig i skuggan av Trump och Brexit. Snart öppnas en dörr mot oväntade samarbeten och Nat tvingas ut på fältet igen – med både Ed och Florence – och spåren leder österut.

Efter succén med den tillbakablickande Spionernas arv återvänder John le Carré nu till vår tids stora frågor. En fri agent är en både kylig och rasande samtidsskildring av en mästare i högform.

3. Duvornas tunnel: berättelser från mitt liv

”Finns det verkligen något som ett rent minne? Jag tvivlar på det. Även när vi övertygar oss själva att vi är likgiltiga, och håller oss till fakta utan att smycka ut eller utelämna något i självförhärligande syfte, är det rena minnet lika svårfångat som en våt tvål. I alla fall ter det sig så för mig, efter ett liv där fantasi och erfarenheter blandats med varandra.”

Se även  12 bästa böckerna av Jorge Amado du måste läsa

John le Carrés efterlängtade memoarer bjuder på unik inblick i de hemliga världar, privata och professionella, som gett näring till hans mäktiga författarskap. I svensk översättning av Klas Östergren.


John Le Carré: Mer om författaren

Den brittiske författaren John Le Carre (född David Cornwell, 1931) betraktades av många som sin tids främsta spionromanförfattare eftersom hans verk sträcker sig längre än att bara vara thrillers. De återskapar spionbranschens grymma realism, utforskar relationer mellan människor och mellan människor och moderna institutioner – teman som kvalificerar honom för att betraktas som en seriös författare.

John Le Carre föddes som David Cornwell den 19 oktober 1931 i Poole, Dorset. Hans mamma övergav familjen när han var sex, så han uppfostrades huvudsakligen av sin far, en charmig skurk direkt från Dickens. Cornwell tjänade och förlorade flera gånger förmögenheter genom utarbetade självförtroendespel och tillbringade en tid i fängelse. Han skickade sin son till överklassförberedande skolor, där han var så olycklig att han vid 16 års ålder hoppade av och åkte till Schweiz. Där tillbringade han nio månader (1948-1949) med att studera tyska vid Bernuniversitetet och gjorde sedan sin nationella tjänstgöring vid den brittiska underrättelsekåren i Österrike. Han återupptog sin utbildning i Oxford 1952 men var tvungen att lämna och undervisa vid Millford Junior School när hans far gick i konkurs 1954. Ett år senare återvände han till Oxford och tog examen 1956 med en förstklassig examen.

Efter en olycklig tvåårig tid som undervisning i tyska vid Eton, försökte han en mängd olika jobb; sedan 1960 gick han med i UD. 1961 skickades han till Bonn som andre sekreterare vid den brittiska ambassaden. Det var under denna period som Cornwell publicerade sina två första romaner, Call for the Dead (1961) och A Murder of Quality (1963), med pseudonymen John Le Carre eftersom medlemmar av Foreign Office inte publicerade under sina egna namn. 1963 dök The Spy Who Came in From the Cold upp och blev snabbt en bästsäljare, och vann Le Carre British Crime Novel och Somerset Maugham-priser. Efter denna enorma framgång kunde han säga upp sig från sitt jobb på UD och skriva på heltid. Spionen som kom in från kylan följdes av en serie romaner, som förutom hans romans, Den naive och sentimentala älskaren (1971), handlar om moderna spioner. Flera har framgångsrikt anpassats för tv eller filmer.

Se även  3 böcker av Enid Blyton på svenska du måste läsa

De första 33 åren av hans liv formade visionen som ligger till grund för Le Carres romaner. Även om han en gång i en intervju erkände att han ”under en tid var engagerad i det arbetet”, vägrade han att prata om det, och ingen är säker på vilken koppling han hade till faktisk spioneri. Hans böcker antyder dock en insiders syn på intelligensens vardagliga detaljer, ineffektiviteten hos en byråkratisk institution och småligheten, rivaliteten och rygghuggen bland agenter, som uppenbarligen samlades på under hans år av statlig tjänst. Hans fascination för spioneri och hans misstro mot institutioner kan också tillskrivas hans erfarenheter i offentliga skolor, där han alltid kände sig som en outsider. Där kunde han observera den privilegierade klassens uppträdande med dess hängivenhet till brittisk tradition och klasssnobberi, gruppen som växte upp för att skydda status quo och, för övrigt, för att gå in i spionagevärlden.

Le Carres svar på sin oansvariga, manipulativa far utforskas i det fiktiva förhållandet mellan Magnus Pym och hans far, Rick, i A Perfect Spy (1986). Livet som hemlig agent lockar den evigt omogne Magnus eftersom det förser honom med familj och ritualer men kräver inga bestående kopplingar till andra.

”Cirkusen”, Le Carres namn på Secret Service i hans romaner, är en metafor för många av de missförhållanden i det brittiska kalla krigets samhälle. En byråkrati, den tar ingen hänsyn till individer, använder dem ofta för pragmatiska syften och förstör dem i processen (Alec Leamas i Spionen som kom in från kylan är ett exempel). Dess agenter är män som rekryterades före 1945 och som fortsätter att hålla fast vid en föråldrad tro på imperiet. Bill Haydon, förrädaren i Tinker, Tailor, Soldier, Spy (1974), som är baserad på en verklig dubbelagent, Kim Philby, ser nostalgiskt tillbaka på de enklare idealen – fair play, patriotism, hjältemod – från sina dagar i skolan . Lojaliteten är död; svek frodas.

Se även  3 böcker av Charlotte Brontë du måste läsa

På ett större plan representerar Cirkus det moraliska tillståndet för den moderna mänskliga existensen: steril, egennyttig, hycklande, skeptisk till alla värderingar. Le Carre skapade en hjälte för det här samhället, en briljant medelålders spion vid namn George Smiley, som är huvudkaraktären i Tinker, Tailor och The Honorable Schoolboy (1977), samt Smiley’s People (1979). Han har också en mindre roll i fyra andra romaner. Till skillnad från James Bond är Smiley ganska vanlig. Han löser fall genom mödosamt detektivarbete och intelligent deduktion. Han är gift men hans fru Ann är otrogen mot honom. Det som utmärker Smiley och gör honom kär hos läsarna är hans mänsklighet. Även om han fungerar i Secret Services komplicerade sjabbiga värld, behåller han sin integritet och medkänsla.

Efter Smiley’s People började Le Carre utforska nya ämnen – Mellanösternkonflikten, The Little Drummer Girl (1983); självbiografi, En perfekt spion; och upptinandet av det kalla kriget (1989). Han levde in på 1990-talet med sin andra fru (han har fyra söner från sina två äktenskap) på en reträtt i Cornwall. Han fortsatte att skriva skönlitteratur som kombinerade filosofiska och psykologiska element med konventionerna för spionromaner, inklusive Nattchefen (1993) och Skräddaren i Panama (1996).

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇