5 böcker om sexmissbruk att läsa

Sexmissbruk är ett väldigt tabubelagt ämne, varför det inte pratas om så mycket i det öppna någonstans i världen egentligen.

Det har inte heller publicerats så mycket litteratur inom ämnet som man skulle tro i ett så öppet land som Sverige, varför varje liten bit av information som finns tillgänglig publikt är värt sin vikt i guld enligt mig.

De flesta har inga problem att acceptera att människor kan lida av alkoholism, spel- eller matmissbruk, men inte sexmissbruk. I mitt tycke är ett sexmissbruk inte mycket mer annorlunda än vilken annan typ av missbruk som helst.

Det hela handlar i slutet av dagen om att man inte mår särskilt bra och att man är på jakt efter något för att fylla vad man upplever som ett tomrum inom sig. Jag har själv druckit alldeles för mycket i omgångar så jag vet vad jag pratar om i det avseendet.

Jag som skriver det här inlägget har själv ingen erfarenhet av sexmissbruk, trots att jag gärna har sex väldigt ofta och länge. Jag har dock tagit mig tiden att bilda mig en bild av böckerna som finns inom ämnet och har därför tagit mig tiden att sammanställa en topplista av något slag där du hittar de 5 bästa böckerna om sexmissbruk just nu.

1. Det är inte kärlek – när sex blir en drog av Kristin Rydberg och Erik Sundby (2012)

Jag tycker den här bokens titel säger allt. När sex blir en drog är det inte kärlek längre.

Journalisten Kristin Rydberg och Erik Sundby, behandlingsansvarig på Dysberoendekliniken i Stockholm, har skrivit en bok om sexberoende. Hur det utvecklas och de destruktiva mönstren som följer beskrivs bland annat presenteras åtta av de vanligaste typerna av beroende som människor i Sverige söker hjälp för.

Det här är en bok som inte är baserad på några floskler eller dåligt undersökta teser, utan 100% fakta. Då Erik Sundby är behandlingsansvarig på Dysberoendekliniken i Stockholm vet han exakt och precis vad som fungerar och inte fungerar när det kommer till sexmissbruk.

Se även  Bästa boken om yinyoga: Yinyoga: vila, reflektion och återhämtning av Åsa Nyvall

Det här var en av de första böckerna som släpptes i Sverige som verkligen behandlade ämnet sexmissbruk från olika vinklar med stöd från vetenskapliga källor.

Sammanfattning: En bok, skriven av någon med en unik inblick i människor som lider av sitt sexmissbruk, som innehåller mängder av bra historier och tips.

2. Casanovas kvinna av Åsa Hellberg (2009)

Casanovas Kvinna är Åsa Hellbergs sanna historia. Ärligt, osminkat och uppriktigt berättar hon om toppar och bottnar, om svarta djup och hur man med hårt arbete och bra hjälp kan ta sin älskade och sig själv upp ur helvetet som bedragen och i förlängningen medberoende till en sexmissbrukare. Casanovas Kvinna angår oss alla: lyckliga och olyckliga, bedragare och bedragna.

Bara att få läsa historier du kan relatera till kommer göra enorm skillnad för ditt välmående. Kanske lyckas du dessutom ta del av Åsas tips kring hur hon handskades med problemet då det trots allt innefattade även hennes älskade?

Sammanfattning: Det här är en fantastiskt personlig bok om hur det är att vara medberoende till en sexmissbrukare. Jag kan inte rekommendera den tillräckligt för alla där ute som känner igen sig själv i beskrivningen.

3. Den tusende gången: en berättelse om sexuellt utnyttjande av Anna Lytsy och Ulrika Olson (2016)

Efter det sista övergreppet under sina tonår förträngde Ulrika allt som hänt under sin barn- och ungdom, men som ung vuxen levde hon ett mycket destruktivt liv och missbrukade droger, alkohol, mat och pengar. Men framför allt sex.

Den tusende gången är också berättelsen om hur den onda cirkeln av övergrepp bryts, den ettusenförsta gången: om hur Ulrika till sist kan vara sexuellt närvarande med en man, uppleva njutning och tillfredsställelse för egen del. Ulrika lever idag ett fullvärdigt liv med sambo och barn, utan missbruk.

Hon har gjort en lång resa genom minnen och känslor och kommit ut starkare på andra sidan. Den tusende gången är Ulrika Olsons berättelse, tolkad och nedskriven av frilansjournalisten och författaren Anna Lytsy.

Sammanfattning: Det här är boken som kan få vem som helst att drömma, vare sig man är en sexmissbrukare själv eller har en partner som är fast i träsket. En historia som slutar bra och som är baserad på sanning. Det här är definitivt en av de bästa böckerna om sexmissbruk just nu i mitt tycke.

4. Kärlek till döds: om droger, beroende och tillfrisknande av Gunnar Bergström (2014)

Om droger, beroende och tillfrisknande Kärlek till döds handlar om den besatthet som den drogberoende och andra beroende personer utvecklar. Den handlar inte bara om drogberoende utan även om andra beroenden som spel, mat, arbetsnarkomani och sexmissbruk.

Se även  Bästa KBT-boken du aldrig läst

Boken är avsedd för alla utbildningar där man läser om missbruk, beroende och behandling, till alla yrkesverksamma och till alla de som är intresserade av frågor om missbruk, beroende och tillfrisknande men går alltså att köpa även som privatperson varför jag väljer att rekommendera den på webbplatsen.

Den beskriver det gemensamma hos alla dessa beroenden: besatthet, fixering, förnekelse och skam. Boken tar upp moderna teorier om missbruk och beroende.

Jag gillar verkligen den här boken med anledning av att den verkligen går in på djupet kring vad det är som får en person att bli beroende av sex exempelvis.

Sammanfattning: En bok som är avsedd för utbildningar och är fantastisk på grund av det.

5. Beroendepersonligheten av Craig Nakken (2016)

Beroendepersonligheten beskriver framväxten av ett beroende, oavsett om det handlar om alkohol, droger eller andra beroendesjukdomar som spelberoende, sexmissbruk, shopping eller kleptomani. Craig Nakken beskriver den gemensamma nämnaren bakom olika beroenden: isolering, skam och förtvivlan.

Hans beskrivning har hjälpt tusentals beroende och behandlingspersonal att förstå hur beroendet fungerar och hur ett tillfrisknande kan gå till.

Det här alltså en bok som inte bara innehåller många personliga historier kring sexmissbruk utan även konkreta lösningar, varför den helt klart förtjänar en plats i topplistan enligt mig.

Sammanfattning: Den här boken kan hjälpa även behandlingspersonal bättre förstå hur ett sexmissbruk fungerar, varför jag starkt rekommenderar att man investerar i den som privatperson.

Varför läsa böcker om sexmissbruk?

Böcker om sexmissbruk är ett bra sätt att lära sig mer om vad det kan innebära att vara beroende av sex för någon som inte är särskilt insatt eller bara vill förstå mer.

Se även  Bli av med ångest utan medicin med en bok

Sexmissbruk kan uttrycka sig på annorlunda sätt beroende på en människas kön och beteende bland annat, varför det kan vara bra att få personliga skildringar från författare av båda könen vad gäller just problematiken kring sexmissbruk i allmänhet, men även vad man kan göra för att bli bukt ett missbruk i synnerhet.

Sammanfattning

Jag hoppas verkligen min lilla lista över vad jag anser vara de bästa böckerna om sexmissbruk i dagens läge hjälper dig hitta en ny bok att bläddra i, och att du framför allt lär dig något nytt kring dig eller personen i din närhet du så gärna vill hjälpa.

Det bästa med böckerna ovan är att de inte bara består av personliga skildringar från människor som exempelvis lidit av ett sexmissbruk men även tagit sig ur det och därmed har bra tips och strategier utvecklade kring den biten.

Det är just den delen av böckerna jag anser man bör fokusera mest på. Det är inte omöjligt att man själv hittar lösningar på sina problem genom att i det lugna läsa böcker istället för att besöka en person man behöver betala pengar att prata med som det kanske är svårt att öppna sig för.

Med det sagt tycker jag förstås att det är lämpligt att man alltid bokar en tid hos sin lokala vårdcentral eller psykolog om man behöver någon att prata med och tips på potentiella läkemedel eller kosttillskott som potentiellt kan hjälpa mot kosttillskott.

Om inte annat så är det här den bästa listan just nu över böcker om sexmissbruk — specifikt. Lycka till!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇