5 estniska böcker du måste läsa!

Estland kan vara ett litet land men vad det saknar i geografisk storlek kompenserar det mer än med sin djupa kulturella och litterära tradition.

Även om det en gång var svårt för utlänningar att utforska detta rika landskap har förlag nyligen lanserat fler översättningar av estniska romaner och poesi.

Följande är en lista med fem fantastiska böcker som alla med intresse för estnisk litteratur, kultur och dess livsstil bör läsa.

Truth and Justice: Andres and Pearl, A.H Tammsaare (1926)

Tammsaares femdelade opus anses av många vara den grundläggande klassikern i estnisk litteratur. Den berömda första volymen, Andres och Pearl, drar in läsaren med sin övertygande bild av det estniska livsstilen i slutet av 1800-talet, berättelsen följer de inre striderna hos huvudpersonen Andres när han arbetar på sin nyförvärvade gård och försöker att bygga en framtid för sig själv och sin familj.

Levande i sina skildringar av nordestisk natur och landskap väver Tammsaare mästerligt sin berättelse med teman som kampen mellan gott och ont, kostnaden för ideal och förhållandet mellan tro och tvivel.

Romanens huvudpersoner har av generationer av läsare betraktats som arketyper av vad det har betydt att vara estniska under olika perioder i modern historia, vilket gör boken till en måste-läs för alla som vill lära sig om de värderingar och ideal som finns gemensamma av många estländare.

Sanning och rättvisa är en tidlös klassiker av estnisk litteratur, och lyckligtvis för engelska läsare har förlaget Haute Culture Books nyligen publicerat en ny översättning av Tammsaares mest kända verk och gjort den digitala versionen tillgänglig gratis.

The Autumn Ball, Mati Unt (1979)

Mati Unt var förmodligen den estniska Phillip Roth, känd inte bara för sina saliga och psykoanalytiska romaner, utan också för att föra avantgarde-teatern Jean Genet och Samuel Beckett till Estlands sovjettid.

Se även  3 böcker om Afrikas historia du måste läsa

Höstbollen, ett av hans mest kända verk, undersöker livet för sex invånare som bor i ett hyreshus från sovjettiden som ligger i utkanten av den estniska huvudstaden Tallinn. Boken målar ett porträtt av vardagen färgad med urban mytologi och torra humoristiska observationer.

Höstbollen, som citerades som ”påminner om Don DeLillos tidiga arbete”, av Estlands kulturcenter, gjordes till en artouse-film 2007, ett år efter att den vördade amerikanska oberoende förläggaren Dalkey Archive inledde en kampanj för att få mer av Unt fungerar till engelska, inklusive Things in the Night och Diary of a Blood Donor.

Border State, Tõnu Õnnepalu (1993)

Skrivet som en bekännelse för en invandrare i Paris, fördjupar sig Õnnepalus hyllade roman djupt i konfrontationen mellan öst och väst, i det som ofta är en mörk och dyster berättelse om Östeuropas omorientering mot västkulturen. Ofta är det psykotiskt och osammanhängande att läsa gränsstatus som att följa en galnings bekännelser.

Genom sin avsiktligt opålitliga berättelse avslöjar Õnnepalu dock sprickorna i den första upptagningen av västerländska värderingar och blinda ambitioner mot dess livsstil. Gränsstaten står som en gripande påminnelse om ett ögonblick i Baltikas historia som kännetecknades av både en desperat sökning efter identitet och som en smidpunkt för en bättre framtid.

Således lyckas Õnnepalu fånga det som för vissa var det östeuropeiska tillståndet på 1990-talet efter Sovjetunionens kollaps. Berättaren beskriver sig själv som en invandrare från en gränsstat, en metaforisk prostituerad som beundrar vilken retorik som helst om demokrati, frihet och jämlikhet han presenteras för, så länge han kan tjäna lite på det.

Se även  7 bästa böckerna att läsa innan du besöker Granada och Sierra Nevada

Õnnepalu beskriver den baltiska identiteten på en plats som varken är den ena eller den andra, en plats som egentligen inte existerar och ständigt letar efter en definition. Gränsstaten är en måste-läs för alla som är intresserade av konflikten mellan öst och väst inom den baltiska identiteten efter Sovjetunionens fall.

The Scent of Your Shadow, Kristiina Ehin (2010)

Kristiina Ehin är en hyllad poet och författare både i Estland och över hela Europa. Hennes samarbete med de många ivriga läsarna av hennes poesi har redan producerat många anmärkningsvärda översättningar av hennes verk till engelska.

Men The Scent of Your Shadow är kanske den bästa översikten över Ehin för dem som blir bekanta med hennes stil. Denna diktsamling ger läsaren både originalversen och den engelska översättningen, sida vid sida, och har rekommenderats av British Poetry Books Society som en enastående översättning av utländsk poesi.

Ehin förmedlar vackert upp- och nedgångar i sitt liv i Estland efter att ha fått sitt första barn; hennes stil är medveten om lokala folktraditioner och bär med sig en viss obestämbar magi, liksom en mildhet och romantisk vision. Denna samling av Ehins dikter får verkligen inte missa för poesiälskare, eftersom den både är en tankeväckande och vacker introduktion till det estniska livsstilen.

Petty God, Kaur Kender (1999)

Kaur Kender är kanske en av Estlands mest kontroversiella författare och jämförs ofta, i sitt hemland, med Irvine Welsh och Chuck Palahniuk.

Petty God är Kenders bästsäljande roman och hittills den enda av hans verk som har översatts till engelska. Kender kännetecknas av sin snabba och flytande stil och hyllas ofta för att vara hänsynslös när han utsätter sårbarheterna i det moderna samhället.

Se även  10 klassiska finska böcker alla bör läsa!

I Petty God är författaren som bäst och med sitt konfronterande skrivande följer han aktiviteter och bekanta från en kampkampanj för reklam, när han försöker framkalla en annan tonhöjd om hur man säljer ett nytt tuggummimärke smaksatt med urinsyra.

Att ta itu med det moderna stadslivets absurditeter och de psykologiska komplexiteter som man stöter på när man står inför en alltför konsumentistisk verklighet, skär Petty God djupt in i vad Kender ser som den moderna marknadsdrivna kulturen.

Genom hela texten avslöjar han dess farsa natur, samtidigt som han låter läsaren analysera sitt eget förhållande till det moderna samhället.

Sammanfattning

Det här är vår lista över de bästa estniska böcker du bara måste läsa! Stort lycka till i din jakt!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇