August Strindbergs 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Johan August Strindberg, född 22 januari 1849 i Stockholm, död 14 maj 1912 i Stockholm, var en svensk författare. Under fyra decennier var Strindberg en prominent gestalt i det litterÀra Sverige. Han var omdiskuterad och inte sÀllan involverad i personkonflikter. Det hÀr Àr vÄr lista över August Strindbergs 5 bÀsta böcker du bara mÄste lÀsa.

1. Röda rummet

Boken var ett genombrott för realism och naturalism i det litterÀra Sverige. Handlingen kretsar kring Röda rummet pÄ Berns i Stockholm dÀr likasinnade konstnÀrer trÀffas för att utbyta radikala Äsikter.

I boken fÄr vi följa den unge Arvid Falk och hans strÀvan att bli en erkÀnd författare. Som i flera av Strindbergs verk haglar kritiken mot det mesta inom det moderna samhÀllet.

2. Det nya riket

Det nya riket, som kom ut 1882, Ă€r en drĂ€pande satir, skriven i det festligaste humör av en ung författare som har mycket otalt med samhĂ€llet. Kungahus och akademier, officiella institutioner, adel, ridderskap och “entreprenörer” fĂ„r schavottera i denna bok, som har blivit en förebild för svensk samhĂ€llskritik Ă€nda in i vĂ„ra dagar.

3. Svarta fanor

Romanen Svarta fanor Àr August Strindbergs uppgörelse med förra sekelskiftets kulturliv i Sverige, den löjevÀckande avkrok dÀr författare och kulturprofiler tÀvlar med varandra i högfÀrd, pedanteri och medelmÄttighet.

KÀndisarna pÄ tidens parnass Àr hjÀlpligt maskerade i denna eldfÀngda satir, som kan sÀgas avsluta en romantrilogi om svensk inskrÀnkthet vilken inleddes med debutromanen Röda rummet [1879] och fick sin fortsÀttning i Götiska rummen [1904].

I nyckelromanens form ger Strindberg all sin formuleringsglÀdje och hela sitt koleriska temperament fritt spelrum: med lustfylld elakhet hÀnger han sig Ät överdrifter, smÀdelser, infama karikatyrer och förödande karaktÀrsmord.

Svarta fanor utkom Är 1907 men skrevs tre Är tidigare. Den bidrog till att bygga upp de spÀnningar som nÄgra Är senare kulminerade i den sÄ kallade Strindbergsfejden, nÀr den lika hatade som beundrade författaren i en rad tidningsartiklar gick till angrepp mot fiender, historieförfalskare och svekfulla vÀnner.

4. Hemsöborna

“Han kom som ett yrvĂ€der en aprilafton och hade ett höganĂ€skrus i en svĂ„ngrem om halsen”. SĂ„ inleds skĂ€rgĂ„rdsromanen Hemsöborna (1887) vilken har blivit en av den svenska litteraturhistoriens mest lĂ€sta böcker. “YrvĂ€dret” Ă€r fastlĂ€nningen Carlsson som kommer till ön Hemsö för att hjĂ€lpa Ă€nkan Flod och hennes son med lantbruket.

5. Ett drömspel

August Strindbergs samlade verk i nya pÄkostade utgÄvor

Ett slott börjar vÀxa uppÄt, och Indras dotter kommer ned till mÀnniskorna. Hon vill lÀra sig hur de lever och kÀnna deras smÀrta. I ett slags vandringsdrama möter hon olyckliga, förvirrade mÀnniskor i olika scenerier: Officeren, Advokaten, Portvakterskan, Diktaren. Realistiska situationer övergÄr i det absurda, omöjliga förflyttningar sker utan anstrÀngning, osammanhÀngande replikskiften tycks följa en skrÀmmande logik.

I ett kort förord skriver Strindberg att han sökt följa drömmens osammanhÀngande men skenbart logiska form: »Allt kan ske, allt Àr möjligt och sannolikt. Tid och rum existera icke; pÄ en obetydlig verklighetsgrund spinner inbillningen ut och vÀver nya mönster: En blandning av minnen, upplevelser, fria pÄhitt, orimligheter och improvisationer.« Indras dotter upprepar sin replik: »Det Àr synd om mÀnniskorna.« Och slottet vÀxer.

Ett drömspel gavs ut 1902 och uruppfördes pÄ Svenska teatern 1907 med Strindbergs hustru Harriet Bosse i rollen som Dottern. PjÀsen bröt ny mark inom scenkonsten och föregrep 1900-talets expressionistiska teater.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!