Liza Marklunds 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Eva Elisabeth “Liza” Marklund, född 9 september 1962 i PĂ„lmark i PiteĂ„ landsförsamling i Norrbottens lĂ€n, Ă€r en svensk kriminalförfattare, krönikör vid Expressen och Unicef-ambassadör sedan november 2004.

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Liza Marklunds 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa.

1. Livstid

  • Jag gjorde det inte, sa Annika. Det var inte jag.
  • Vet du, sa kommissarie Q, det sĂ€ger nĂ€stan alla.

Annika Bengtzon misstÀnks för mordbrand i sitt eget hus. NÀr David Lindholm, Sveriges mest kÀnda polis, hittas skjuten i sÀngen identifierar hon sig snabbt med hans unga hustru Julia. Julia hotas av livstids fÀngelse för mord, bÄde pÄ sin man och sin försvunna fyraÄrige son Alexander. Men Julia nekar. Det var inte hon. Det var en annan kvinna som sköt hennes man och kidnappade hennes son.

Medan tillvaron rasar samman omkring Annika grÀver hon sig allt djupare ner i den mördade polisens vÄldsamma förflutna. Till slut ÄterstÄr tvÄ grundlÀggande frÄgor. Om Julia ljuger: Var har hon gömt Alexander? Om hon talar sanning: Vem hÄller honom fÄngen?

Livstid Ă€r en thriller om mĂ€nniskans lĂ€ngtan efter det eviga: kĂ€rleken, makten, meningsfullheten – och barnen. Den Ă€r en direkt fortsĂ€ttning pĂ„ Nobels testamente.

2. Gömda

Maria Eriksson bor i en mellansvensk stad och arbetar pÄ bank nÀr hon möter mannen med de svarta ögonen. Hon blir oerhört förÀlskad, förlovar sig och föder deras dotter Emma.

Men förhÄllandet spÄrar ur. Mannen blir alltmer vÄldsam. Han hotar, slÄr och vÄldtar. NÀr Mia trÀffar en annan man och gifter sig blir det Ànnu vÀrre.

Familjen hamnar i en mardröm av misshandel, terror och mordförsök.

Myndigheterna stÄr handfallna. Till slut tvingar man Mia och hennes familj att gÄ under jorden. Men mannen som förföljer Mia ger inte upp. Han letar efter dem, och han hittar dem. Till slut finns bara en utvÀg: familjen mÄste lÀmna Sverige.

Gömda Àr en dokumentÀr roman. Det innebÀr att historien Àr baserad pÄ verkliga hÀndelser, men dramatiserad och gestaltad via Liza Marklund som författare.

3. Det finns en sÀrskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjÀlper varandra

Äntligen i pocket!!

– NĂ€men flickor, sitter ni hĂ€r alldeles ensamma?
– Nej, vi Ă€r sju stycken

Liza Marklunds och Lotta Snickares roliga och trÀffsÀkra verklighetsbibel har redan blivit en modern klassiker.
Den publicerades första gÄngen hösten 2005 och möttes av starka reaktioner: ilska blandat med jubel och applÄder.
Boken kom att bli en av de mest sÄlda fackböckerna i Sverige bÄde Är 2005 och 2006 och trycks stÀndigt i nya upplagor.
Bokens titel, ett citat av Madeleine Albright, har blivit bevingat och anvÀnds idag som ett etablerat begrepp.

I bokens extramaterial finns bland annat en artikel som visar vilka fenomenala resultat som kan uppnÄs nÀr kvinnor verkligen börjar inse hur lurade de Àr.

4. En plats i solen

En svensk familj hittas mördad i sitt hem pĂ„ Costa del Sol i södra Spanien – alla utom den 16-Ă„riga dottern, som Ă€r spĂ„rlöst försvunnen.

Först tror polisen att det Àr ett inbrott som gÄtt fel, men ju mer brottet granskas, desto mÀrkligare blir det. NÀr ocksÄ inbrottstjuvarna pÄtrÀffas döda lamslÄs hela utredningen. Brottet sÀnder en chockvÄg som skakar om, till och med pÄ den brottstyngda Solkusten.

Annika Bengtzon skickas ner till Marbella för att bevaka morden. Hon Äker under protest, för hon har egentligen inte tid att resa ivÀg. Hon har just fÄtt en ny lÀgenhet och har inte ens hunnit packa upp flyttkartongerna. Relationen med hennes exmake Thomas Àr laddad. Annika saknar sin familj sÄ att det vÀrker i kroppen. NÀr bÄde Thomas och Annika plötsligt befinner sig samtidigt i Malaga under nÄgra tropiska majdagar visar det sig att deras kÀrlek kanske inte alls Àr död.

Men under den heta solen dras Annika in i ett ödesdigert spel om kokain, penningtvÀtt och vedergÀllningar som innefattar flera generationer.

Hennes sökande efter den försvunna 16-Äriga flickan för henne slutligen bort frÄn Europa och ner till Afrika.

En plats i solen Ă€r en brett upplagd kriminalroman som spĂ€nner över 70 Ă„r, frĂ„n Nazityskland och bonde-Sörmland pĂ„ 1950-talet till Stockholm, Malaga och Marocko i vĂ„r tid. Det handlar om vad mĂ€nniskor Ă€r beredda att göra för att fĂ„ just en plats i solen, en position pĂ„ samhĂ€llets grĂ€ddhylla.

5. Nobels testamente

En mördare i aftonklÀnning tar sig in pÄ Nobelfesten i Stockholms Stadshus. PÄ dansgolvet i Gyllene Salen skjuter hon Nobelkommitténs ordförande rakt genom hjÀrtat.
Annika Bengtzon dras ofrivilligt in i dramat – inte som journalist, utan som vittne. Det vĂ€nder upp och ner pĂ„ hela hennes tillvaro.

Äktenskapet knakar och hennes anstĂ€llning hotas.

Snart befinner sig Annika mitt i en vÄldsam historia av terror och död som utspelar sig genom flera sekler.
Var hon Àn letar hittar hon spÄren efter samme man: Alfred Nobel, den omÄttligt rike uppfinnaren som instiftade

Nobelprisen och dog en tragisk och ödesmÀttad död.
Till slut befinner hon sig livsfarligt nÀra sanningen.

Nobels testamente Ă€r den sjĂ€tte, fristĂ„ende romanen om Annika Bengtzon. Den utspelar sig tidmĂ€ssigt direkt efter Den röda vargen.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!