20 bÀsta böckerna om framgÄng & personlig utveckling 2021

BerĂ€knad lĂ€stid: 34 minuter ⏳

FramgÄng Àr nÄgot vi alla försöker uppnÄ, vare sig vi erkÀnner det eller ej.

Jag har sÀkert lÀst över hundra böcker om framgÄng och personlig utveckling genom Ären, varför jag anser mig kunna ta friheten att sammanstÀlla en lista över de bÀsta böckerna om framgÄng och personlig utveckling.

Även om du inte delar min Ă„sikt kring vilka böcker som Ă€r bĂ€st hoppas jag du hittar i alla fall en ny bok att blĂ€ddra i den kommande tiden. Vissa Ă€r skrivna pĂ„ svenska, andra pĂ„ engelska. Lycka till i ditt sökande!

1. How to Win Friends and Influence People av Dale Carnegie (1936)

Du kan söka efter det jobb du vill ha – och fĂ„ det!

Du kan ta jobbet du redan har – och förbĂ€ttra det!

Du kan ta vilken situation som helst – och fĂ„ den att fungera för dig!

Dale Carnegies grundlÀggande, tidstestade rÄd har fört orÀkneliga mÀnniskor uppför stegen till framgÄng i sina affÀrer och personliga liv.

En av de mest banbrytande och tidlösa bĂ€stsĂ€ljare genom tiderna, “How to Win Friends & Influence People” lĂ€r dig:

 • Sex sĂ€tt att fĂ„ mĂ€nniskor att gilla dig
 • TvĂ„ sĂ€tt att vinna mĂ€nniskor till ditt sĂ€tt att tĂ€nka
 • Nio sĂ€tt att förĂ€ndra mĂ€nniskor utan att vĂ€cka förbittring

Och mycket mer!

Sammanfattning: Den hĂ€r boken Ă€r en klassiker av en anledning. UppnĂ„ din maximala potential – en bok som bara mĂ„ste lĂ€sas med mer Ă€n 15 miljoner sĂ„lda exemplar!

2. Focal Point av Brian Tracy (2001)

Wall Street Journal-bÀstsÀljaren med över 50 000 sÄlda exemplar!

Den verkliga hemligheten hos högpresterande Ă€r att de vet hur de hittar sin “kontaktpunkt” (focal point) – den enda sak de ska göra vid varje tillfĂ€lle för att fĂ„ bĂ€sta möjliga resultat i varje omrĂ„de i deras liv.

I “Focal Point” samlar Tracy de allra bĂ€sta idĂ©erna om personlig utveckling till en enkel, lĂ€ttanvĂ€nd plan.

“Focal Point” hjĂ€lper lĂ€sarna att analysera sina liv i sju viktiga omrĂ„den och visar dem hur man kan utveckla fokuserade mĂ„l och planer inom varje. Den hĂ€r bĂ€stsĂ€ljande guiden ger tidlösa sanningar som har upptĂ€ckts av de mest effektiva mĂ€nniskorna genom tiderna och svarar pĂ„ frĂ„gor som:

 • Hur kan jag fĂ„ kontroll över min tid och mitt liv?
 • Hur kan jag uppnĂ„ maximal karriĂ€rframgĂ„ng och fortfarande balansera mitt personliga liv?
 • Hur kan jag pĂ„skynda uppnĂ„endet av alla mina mĂ„l? Focal Point visar lĂ€sarna hur man utvecklar absolut tydlighet om vad de vill ha och hur de kan uppnĂ„ högsta tillfredsstĂ€llelse, bĂ„de personligen och professionellt.

Sammanfattning: En vÀldigt praktisk bok för dig som Àr pÄ jakt efter framgÄng i nÄgon form. Det gÀller att du hittar det du Àr bra pÄ och som du njuter av.

3. Purple Cow av Seth Godin (2003)

Det hÀr en av Seth Godins absoluta klassiker, som vi Àven nÀmnt pÄ den hÀr webbplatsen tidigare i egenskap av en av de bÀsta böckerna man kunde köpa ifall man var intresserad av digital marknadsföring.

Kultklassikern som revolutionerade marknadsföringen genom att lÀra företag att du antingen Àr anmÀrkningsvÀrd eller osynlig.

FÄ författare har haft den typ av bestÄende effekt och global rÀckvidd som Seth Godin har haft. I en serie nu klassiska böcker som har översatts till 36 sprÄk och nÄtt miljontals lÀsare runt om i vÀrlden har han lÀrt generationer av lÀsare hur man gör anmÀrkningsvÀrda produkter och sprider kraftfulla idéer.

I Purple Cow, som först publicerades 2003 och reviderades och utvidgades 2009, lanserade Godin en rörelse för att göra verkligt anmÀrkningsvÀrda produkter som Àr vÀrda att marknadsföra i första hand.

Genom berÀttelser om företag som Starbucks, JetBlue, Krispy Kreme och Apple, i kombination med sin signifikanta provocerande stil, inspirerar han lÀsarna att ompröva vad deras marknadsföring egentligen sÀger om sin produkt.

Sammanfattning: I en vÀrld som blir mer högljudd för dagen har Godins utmaning aldrig varit mer relevant för författare, marknadsförare, annonsörer, entreprenörer, tillverkare, produktchefer och andra som har nÄgot att dela med vÀrlden. Jag rekommenderar Purple Cow starkt, det finns nÄgot att lÀra sig dÀr för alla mÀnniskor pÄ jakt efter framgÄng i nÄgon form.

4. The Magic of Thinking Big av David Schwartz (1959)

Miljontals lĂ€sare har genom Ă„ren tagit reda pĂ„ hemligheterna för framgĂ„ng genom boken “The Magic of Thinking Big”. UppnĂ„ allt du alltid velat ha: ekonomisk sĂ€kerhet, makt och inflytande, det perfekta jobbet, tillfredsstĂ€llande relationer och ett givande, lyckligt liv.

SĂ€tt dina mĂ„l högt
 överskrid dem sedan!

Miljontals mĂ€nniskor över hela vĂ€rlden har förbĂ€ttrat sina liv med boken “The Magic of Thinking Big”, skriven av Dr. David J. Schwartz, som lĂ€nge har ansetts vara en av de frĂ€msta experterna pĂ„ motivation, hjĂ€lper dig att sĂ€lja bĂ€ttre, hantera bĂ€ttre, tjĂ€na mer pengar och – viktigast av allt – hitta större lycka och sinnesro i ditt liv allmĂ€nt.

“The Magic of Thinking Big” ger dig anvĂ€ndbara metoder, inte tomma löften. Dr Schwartz presenterar ett noggrant utformat program för att fĂ„ ut det mesta av ditt jobb, ditt Ă€ktenskap och familjeliv och din gemenskap.

Han bevisar att du inte behöver vara en intellektuell eller ha medfödd talang för att uppnĂ„ stor framgĂ„ng och tillfredsstĂ€llelse – men du behöver Ă€ndĂ„ lĂ€ra dig och förstĂ„ vanan att tĂ€nka och bete sig pĂ„ sĂ€tt som tar dig dit sĂ„ snabbt som möjligt. Denna bok ger dig alla dessa hemligheter och lite till!

Tro att du kan lyckas och du kommer att:

 • Bota dig av rĂ€dslan för misslyckande
 • TĂ€nka och drömma mer kreativt
 • Bli vad du tror att du Ă€r
 • Göra dina attityder till dina allierade
 • LĂ€ra dig att tĂ€nka positivt
 • VĂ€nda nederlag till seger
 • AnvĂ€nd mĂ„l för att hjĂ€lpa dig vĂ€xa
 • Börja tĂ€nka som en ledare

Sammanfattning: Det hĂ€r Ă€r en av vĂ€rldens bĂ€sta böcker om framgĂ„ng och personlig utveckling — utan tvekan. Jag kan inte rekommendera den tillrĂ€ckligt.

5. Man’s Search for Meaning av Viktor Frankel (1946)

Det kan vara svÄrt för mÄnga mÀnniskor att sÀtta saker i perspektiv, sÀrskilt nÀr man arbetar med högprioriterade och brÄdskande projekt pÄ jobbet exempelvis eller i livet allmÀnt.

“Man’s Search for Meaning” kan vara en livsförĂ€ndrande bok i den meningen att den kan öppna dina ögon inför en förstahandsupplevelse av en av de största hemskheterna i mĂ€nsklighetens historia — förintelsen — samtidigt som den lĂ€r ut en vĂ€rdefull lektion om att ha ett syfte i livet.

En bok man kanske inte förvÀntar sig hitta en lista över de bÀsta böckerna om framgÄng, kanske. En förklaring till det kommer nedan.

Sammanfattning: Det hĂ€r Ă€r inte en bok om framgĂ„ng per definition — men jag tycker trots allt att en bok om förintelsen hör hemma i den hĂ€r listan. Den hjĂ€lper en sĂ€tta saker i perspektiv och fĂ„r en att se pĂ„ framgĂ„ng annorlunda. Kanske Ă€r det hĂ€r boken — ovĂ€ntat nog — som ger dig precis knuffen du behöver för att nĂ„ framgĂ„ngen du önskar betydligt snabbare Ă€n du trott? Böcker har nĂ€mligen den effekten ibland.

6. The 4-Hour Workweek: Escape 9-5, Live Anywhere, and Join the New Rich av Timothy Ferriss (2007)

New York Times bĂ€stsĂ€ljande författare till “The 4-Hour Body” visar lĂ€sarna hur man kan leva mer och arbeta mindre, nu med mer Ă€n 100 sidor nytt, banbrytande innehĂ„ll i vanlig ordning.

Glöm det gamla konceptet med pension och att ha resten av planen för livet lagd – det finns ingen anledning att vĂ€nta och alla anledningar att inte göra det, sĂ€rskilt i oförutsĂ€gbara ekonomiska tider.

Oavsett om din dröm Ă€r att fly frĂ„n jobbet, uppleva avancerade vĂ€rldsresor eller att tjĂ€na en mĂ„nadsinkomst pĂ„ fem siffror utan ledning, Ă€r “The 4-Hour Workweek” av Tim Ferriss ritningen.

Denna steg-för-steg guide till en mer lyxig livsstil lÀr:
‱ Hur Tim gick frĂ„n en lön pĂ„ 400 000 kr per Ă„r och 80 timmar per vecka till 400 000 kr per mĂ„nad och 4 timmar per vecka i arbetstid
‱ Hur du anlitar utlĂ€ndska virtuella assistenter för $5 per timme och fĂ„r de att göra precis vad du vill (virtuellt)
‱ Hur blue-chip escape-artister reser vĂ€rlden utan att sluta arbeta
‱ Hur man kan eliminera 50% av sitt arbete pĂ„ 48 timmar med principerna för en glömd italiensk ekonom
‱ Hur man byter en lĂ„ngdistanskarriĂ€r mot korta arbetstillfĂ€llen och frekventa “minipensioneringar”

Den nya utökade upplagan av Tim Ferriss ‘The 4-Hour Workweek innehĂ„ller:
‱ Mer Ă€n 50 praktiska tips och fallstudier frĂ„n lĂ€sare (inklusive familjer) som har fördubblat inkomst, övervunnit vanliga stickpunkter och Ă„teruppfunnit sig sjĂ€lva med hjĂ€lp av originalboken som utgĂ„ngspunkt
‱ Verkliga mallar som du kan kopiera för att eliminera e-post, förhandla med chefer och kunder eller fĂ„ en privat kock för mindre Ă€n $8 per mĂ„ltid
‱ Hur livsstilsdesignprinciper kan anpassas till oförutsĂ€gbara ekonomiska tider
‱ De senaste verktygen och knep, sĂ„vĂ€l som högteknologiska genvĂ€gar, för att leva som en diplomat eller miljonĂ€r utan att vara en per definiton

Sammanfattning: Det hÀr var en av de första böckerna jag lÀste om hur man kunde tjÀna pengar pÄ nÀtet och leva pÄ passiva inkomster i syfte att kunna bo vart man vill mer eller mindre. En av de första böckerna av sitt slag, varför den kommit att bli enorm vÀrlden över. NÀstan alla som jobbar med att leva pÄ att tjÀna pengar pÄ webben har lÀst den hÀr boken i alla fall en gÄng i livet, frÄn start till slut.

7. Think and Grow Rich av Napoleon Hill (1987)

“Think and Grow Rich” har kallats “Farfarn av all motiverande litteratur.”

Det var den första boken som djĂ€rvt frĂ„gade “Vad gör en vinnare?”.

Mannen som frÄgade och lyssnade pÄ svaret, Napoleon Hill, rÀknas nu sjÀlv till en vÀrldens vinnare.

Den mest kĂ€nda av alla lĂ€rare för framgĂ„ng spenderade “en förmögenhet och den bĂ€ttre delen av en livstid av anstrĂ€ngning” för att producera “Law of Success”-filosofin som ligger till grund för mer eller mindre alla hans böcker och som sĂ„ bra sammanfattas i den framför allt den hĂ€r.

I originalet “Think and Grow Rich”, publicerad 1937, skriver Napoleon Hill berĂ€ttelser om Andrew Carnegie, Thomas Edison, Henry Ford och andra miljonĂ€rer i hans generation för att illustrera hans principer.

I den uppdaterade versionen vÀver Arthur R. Pell, Ph.D., en nationellt kÀnd författare i USA, förelÀsare och konsult inom personalhantering och en expert i att tillÀmpa Hills tankar, anekdoter om hur samtida miljonÀrer och miljardÀrer, som Bill Gates. , Mary Kay Ash, Dave Thomas och Sir John Templeton, uppnÄdde sin rikedom.

Sammanfattning: Jag vet att jag beskriver nÀstan alla böcker pÄ samma vis, men det hÀr Àr genuint en av vÀrldens bÀsta böcker om framgÄng och personlig utveckling just nu, kanske nÄgonsin. Den Àr sÄ pass heltÀckande och rakt pÄ sak att det Àr svÄrt att inte lÀra sig nya saker.

8. The One Minute Manager av Kenneth Blanchard (2015)

“The One Minute Manager” Ă€r boken som tar dig ett steg nĂ€rmare framgĂ„ng, vare sig det gĂ€ller ditt privatliv eller en chefsroll pĂ„ ett heltidsjobb exempelvis.

VĂ€rldens frĂ€msta producent av personlig utveckling och motiverande ljudprogram erbjuder dig den viktigaste minuten i din karriĂ€r. Med mer Ă€n tvĂ„ miljoner inbundna exemplar i tryck rankas “The One Minute Manager” som en av de mest framgĂ„ngsrika böcker om framgĂ„ng och ledarskap som nĂ„gonsin publicerats.

Nu kan du lyssna och lÀra dig strategierna för en minuts hantering för att spara tid och öka din produktivitet oavsett om det Àr i ditt företag, ditt hem eller till och med för att hantera dina barn.


Du lÀr dig att anvÀnda 3 lÀttanvÀnda hanteringstekniker som redan har förÀndrat miljontals liv vÀrlden över:

 • En minuts mĂ„linstĂ€llning
 • En minut beröm
 • En minuts pĂ„minnelser

BedrÀgligt enkelt och mÀtbart effektivt, hemligheterna i en minuts hantering hjÀlper dig att öka vinster, produktivitet och syftet i företaget omedelbart.

Sammanfattning: Det hÀr Àr en unik bok som lÀr ut en oerhört smart filosofi vad gÀller ledarskap i mitt tycke. Underskatta inte de tre frÀmsta strategierna boken lÀr ut, de kan du ta med dig livet ut.

9. The Lean Startup: How Today’s Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses av Eric Ries (2011)

De flesta nystartade företag — startups eller ej — misslyckas. Men mĂ„nga av dessa misslyckanden kan förebyggas. “Lean Startup” Ă€r ett nytt tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt som anvĂ€nds över hela vĂ€rlden, vilket förĂ€ndrar hur företag byggs och nya produkter lanseras.

Eric Ries definierar en startup som en organisation som Àr dedikerad till att skapa nÄgot nytt under extrema osÀkerhetsförhÄllanden. Detta Àr lika sant för en person i ett garage eller en grupp erfarna proffs i ett Fortune 500-styrelserum. Gemensamt för dem Àr ett uppdrag att trÀnga in i den osÀkra dimman för att upptÀcka en framgÄngsrik vÀg till ett hÄllbart företag.

Lean Startup-metoden frĂ€mjar företag som Ă€r bĂ„de mer kapitaleffektiva och som utnyttjar mĂ€nsklig kreativitet mer effektivt. Inspirerad av lĂ€rdomar frĂ„n mager tillverkning förlitar den sig pĂ„ “validerat lĂ€rande”, snabb vetenskaplig experiment, samt ett antal kontraintuitiva metoder som förkortar produktutvecklingscykler, mĂ€ter faktiska framsteg utan att tillgripa fĂ„fĂ€ngsmĂ„tt och lĂ€ra sig vad kunderna verkligen vill ha. Det gör det möjligt för ett företag att flytta riktningar med smidighet och Ă€ndra planerna centimeter för centimeter, minut för minut.

IstĂ€llet för att slösa bort tid pĂ„ att skapa detaljerade affĂ€rsplaner, erbjuder “The Lean Startup” entreprenörer – i företag av alla storlekar – ett sĂ€tt att testa sin vision kontinuerligt, att anpassa sig och justera innan det Ă€r för sent. Eric Ries tillhandahĂ„ller en vetenskaplig metod för att skapa och hantera framgĂ„ngsrika startups i en tid dĂ„ företag behöver innovation mer Ă€n nĂ„gonsin.

Sammanfattning: Det hĂ€r Ă€r en av vĂ€rldens bĂ€sta böcker om framgĂ„ng och personlig utveckling i allmĂ€nhet skulle jag sĂ€ga men startups i synnerhet. Det Ă€r ett mĂ„ste att lĂ€sa den hĂ€r boken ifall man har nĂ„gra planer pĂ„ att nĂ„gonsin driva eller framför allt starta ett nytt företag — oavsett storlek och bransch.

10. You Are a Badass: How to Stop Doubting Your Greatness and Start Living an Awesome Life av Jen Sincero (2013)

“You are a bad ass” Ă€r sjĂ€lvhjĂ€lpsboken för mĂ€nniskor som vill förbĂ€ttra sitt liv och inte har nĂ„gra planer pĂ„ att ge upp under resans gĂ„ng. Visserligen bidrar boken till att motivera dig, men du mĂ„ste ocksĂ„ nĂ„gonstans hitta motivationen inom dig.

I den hÀr uppfriskande och underhÄllande boken serverar bÀstsÀljande författare och vÀrldsresande trÀnaren, Jen Sincero, 27 kapitel fulla av roligt inspirerande berÀttelser, rÄd, enkla övningar och enstaka svordomar, vilket hjÀlper dig att:

 • Identifiera och Ă€ndra sjĂ€lvsaboterande övertygelser och beteenden som hindrar dig frĂ„n att fĂ„ vad du vill.
 • Skapa ett liv du helt Ă€lskar. Och skapa det NU — det Ă€r dags att börja tjĂ€na pengar!

Sammanfattning: I slutet av “You Are a Badass” förstĂ„r du med högsta sannolikhet varför du Ă€r som du Ă€r, hur man Ă€lskar det man inte kan Ă€ndra, hur man Ă€ndrar det man inte Ă€lskar och hur man anvĂ€nder “The Force” för att verkliga börja sopa mattan med livet. Lyckas du anamma koncepten i den hĂ€r boken kommer du nĂ„ en nivĂ„ av personlig utveckling du sĂ€llan skĂ„dat tidigare. Det gĂ€ller att vĂ„ga drömma, glöm aldrig det.

11. The Millionaire Next Door av Thomas J. Stanley (1996)

BĂ€stsĂ€ljaren “The Millionaire Next Door” identifierar sju gemensamma drag som dyker upp igen och igen bland dem som lyckats bli rika vĂ€rlden över. De flesta riktigt rika i USA bor inte i Beverly Hills eller pĂ„ Park Avenue – de bor precis bredvid dig, dĂ€rav namnet “The Millionaire Next Door”.

Denna nya utgÄva, den första sedan 1998, innehÄller ett nytt förord för det tjugoförsta Ärhundradet av Dr. Thomas J. Stanley. En fantastisk bok helt enkelt.

Jag Àlskar omslaget pÄ boken för övrigt. Det fÄr författaren en guldstjÀrna för.

Sammanfattning: En klassisk bok om ekonomisk framgĂ„ng som gör en vĂ€ldigt bra poĂ€ng — och det Ă€r att miljonĂ€rer gĂ„r mitt bland oss.

12. Rich Dad Poor Dad: What the Rich Teach Their Kids About Money That the Poor and Middle Class Do Not! av Robert T. Kiyosaki (2003)

April 2017 Ă€r 20 Ă„r sedan Robert Kiyosakis bok “Rich Dad, Poor Dad” först slog igenom bland lĂ€sare vĂ€rlden över, i synnerhet bland mĂ€nniskor pĂ„ jakt efter framgĂ„ng. Den har sedan dess blivit en av de bĂ€sta böckerna om framgĂ„ng och personlig utveckling genom tiderna
 översatt till dussintals sprĂ„k och sĂ„ld över hela vĂ€rlden.

“Rich Dad, Poor Dad” Ă€r Roberts berĂ€ttelse om att vĂ€xa upp med tvĂ„ pappor – hans riktiga far och far till hans bĂ€sta vĂ€n, hans rika pappa – och hur bĂ„da mĂ€nnen formade hans tankar om pengar och investeringar.

Boken sprÀnger hÄl pÄ myten om att du mÄste tjÀna en hög inkomst för att vara rik och förklarar skillnaden mellan att arbeta för pengar och att ha dina pengar för dig.

20 Är 
 20/20 efterÄt:

I 20-Ă„rsjubileumsversionen av denna klassiker erbjuder Robert en uppdatering om vad vi har sett under de senaste 20 Ă„ren relaterade till pengar, investeringar och den globala ekonomin. SidofĂ€lt i hela boken kommer att ta lĂ€sarna “framĂ„t” – frĂ„n 1997 till idag – eftersom Robert bedömer hur principerna som hans rika pappa har lĂ€rt sig har stĂ„tt tidens prövning.

PĂ„ mĂ„nga sĂ€tt Ă€r meddelandena frĂ„n “Rich Dad, Poor Dad”, meddelanden som kritiserades och utmanades för tvĂ„ decennier sedan, mer meningsfulla, relevanta och viktiga idag Ă€n för 20 Ă„r sedan.

Som alltid kan lĂ€sarna förvĂ€nta sig att Robert kommer att vara uppriktig, insiktsfull
 och fortsĂ€tta att gunga mer Ă€n nĂ„gra fĂ„ bĂ„tar i sitt retrospektiv.

Kommer det att finnas nÄgra överraskningar i boken tro? RÀkna med det.

“Rich Dad, Poor Dad”:

‱ SprĂ€nger myten att du behöver tjĂ€na en hög inkomst för att bli rik
‱ Utmanar tron ​​om att ditt hus Ă€r en tillgĂ„ng
‱ Visar förĂ€ldrar varför de inte kan lita pĂ„ att skolsystemet lĂ€r sina barn om pengar och privatekonomi
‱ Definierar en gĂ„ng för alla en tillgĂ„ng och en skuld
‱ LĂ€r dig vad du ska lĂ€ra dina barn om pengar för deras framtida ekonomiska framgĂ„ng

Sammanfattning: En klassisk bok bland mÀnniskor som söker framgÄng. Den har förÀndrat tusentals liv vÀrlden över just för att dess innehÄll Àr sÄ pass förstklassigt men samtidigt lÀttlÀst.

13. The Intelligent Investor: The Definitive Book on Value Investing. A Book of Practical Counsel av Benjamin Graham (1949)

Denna klassiska bok Ă€r uppdaterad för att bĂ€st kunna föra vidare Grahams tidlösa visdom sett till dagens marknadsförhĂ„llanden


Den största investeringsrĂ„dgivaren under 1900-talet, Benjamin Graham, undervisade och inspirerade mĂ€nniskor vĂ€rlden över. Grahams filosofi om “vĂ€rdeinvestering” – som skyddar investerare frĂ„n vĂ€sentliga fel och lĂ€r dem att utveckla lĂ„ngsiktiga strategier – har gjort “The Intelligent Investor” till aktiemarknadsbibeln sedan den ursprungliga publiceringen 1949.

Under Ärens lopp har marknadsutvecklingen visat visdom i Grahams strategier. Samtidigt som den bevarar integriteten i Grahams originaltext inkluderar den reviderade utgÄvan uppdaterade kommentarer av den kÀnda finansjournalisten Jason Zweig, vars perspektiv införlivar verkligheten pÄ dagens marknad, drar paralleller mellan Grahams exempel och dagens finansiella rubriker och ger lÀsarna en mer grundlig förstÄelse för hur att tillÀmpa Grahams principer.

Sammanfattning: “The Intelligent Investor” Ă€r den viktigaste boken du nĂ„gonsin kommer att lĂ€sa om hur du nĂ„r dina ekonomiska mĂ„l. Det hĂ€r Ă€r Warren Buffets bĂ€sta tips pĂ„ bok du bör intressera dig för.

14. The 48 Laws of Power av Robert Greene (1998)

Amoralisk, listig, hĂ€nsynslös och lĂ€rorik, den hĂ€r New York Times-bĂ€stsĂ€ljaren med flera miljoner exemplar Ă€r den slutgiltiga manualen för alla som Ă€r intresserade av att vinna, följa eller försvara sig mot den ultimata kontrollen – frĂ„n författaren till “The Laws of Human Nature”.

I boken som tidningen People förkunnade som “förförisk” och “fascinerande” har Robert Greene och Joost Elffers destillerat tre tusen Ă„r av maktens historia i 48 viktiga lagar genom att hĂ€mta frĂ„n filosofierna Machiavelli, Sun Tzu och Carl Von Clausewitz och ocksĂ„ frĂ„n figurernas liv som strĂ€cker sig frĂ„n Henry Kissinger till PT Barnum.

Vissa lagar lĂ€r ut behovet av försiktighet (”Lag 1: övertrĂ€ffa aldrig mĂ€staren”), andra lĂ€r ut vĂ€rdet av sjĂ€lvförtroende (“Lag 28: Handla med djĂ€rvhet”), och mĂ„nga rekommenderar absolut sjĂ€lvbevarande (“Lag 15: Krossa) Your Enemy Totally ”). Varje lag har dock en sak gemensamt: intresse för total dominans. I ett djĂ€rvt och arresterande tvĂ„fĂ€rgspaket Ă€r The 48 Laws of Power perfekt oavsett om ditt mĂ„l Ă€r erövring, sjĂ€lvförsvar eller helt enkelt att förstĂ„ spelreglerna.

Sammanfattning: Det hÀr Àr den enskilt viktigaste boken att lÀsa för framgÄng i din karriÀr. Den lÀr dig hur du spelar det politiska spelet pÄ kontoret. Se bara till att inte anvÀnda strategierna mot dina nÀra och kÀra, de kommer avsky dig dÄ.

15. Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future av Peter Thiel (2014)

Om du vill bygga en bÀttre framtid mÄste du tro pÄ hemligheter.

VÄr tids stora hemlighet Àr att det fortfarande finns okÀnda grÀnser att utforska och nya uppfinningar att skapa. In Zero to One visar den legendariska entreprenören och investeraren Peter Thiel hur vi kan hitta enstaka sÀtt att skapa dessa nya saker.

Thiel börjar med den motsatta förutsÀttningen att vi lever i en tid av teknisk stagnation, Àven om vi Àr alltför distraherade av glÀnsande mobila enheter för att mÀrka detta. Informationstekniken har förbÀttrats snabbt, men det finns ingen anledning till att framsteg bör begrÀnsas till datorer eller Silicon Valley. Framsteg kan uppnÄs inom alla branscher eller affÀrsomrÄden. Det kommer frÄn den viktigaste fÀrdigheten som varje ledare mÄste behÀrska: att lÀra sig att tÀnka sjÀlv.

Att göra det som nÄgon annan redan vet hur man gör tar vÀrlden frÄn 1 till n och lÀgger till mer av nÄgot bekant. Men nÀr du gör nÄgot nytt gÄr du frÄn 0 till 1.

NĂ€sta Bill Gates bygger inte ett operativsystem.

NÀsta Larry Page eller Sergey Brin skapar ingen sökmotor.

Morgondagens mÀstare vinner inte genom att tÀvla hÀnsynslöst pÄ dagens marknad. De kommer helt att undvika konkurrens, eftersom deras företag kommer att vara unika.

Zero to One presenterar pÄ en gÄng en optimistisk syn pÄ framtiden för framsteg i Amerika och ett nytt sÀtt att tÀnka pÄ innovation: det börjar med att lÀra sig att stÀlla de frÄgor som fÄr dig att hitta vÀrde pÄ ovÀntade platser.

Sammanfattning: Peter Thiel Àr en av grundarna till PayPal och det hÀr Àr hans bok om framgÄng. Behöver jag sÀga mer Àn sÄ?

16. Awaken the Giant Within: How to Take Immediate Control of Your Mental, Emotional, Physical & Financial Destiny! av Tony Robbins (1991)

Det hÀr Àr en av vÀrldens mest kÀnda böcker om framgÄng som nÄgonsin getts ut.

Alla vet vem Tony Robbins Àr. Han kan fÄ nÀstan vem som helst att Ästadkomma nÀstan vad som helst.

Vakna och ta kontroll över ditt liv! FrĂ„n den bĂ€stsĂ€ljande författaren till “Inner Strength”, “Unlimited Power” och “MONEY: Master the Game” visar Anthony Robbins, USA:s ledare inom vetenskapen om topprestanda, sina mest effektiva strategier och tekniker för att bemĂ€stra dina kĂ€nslor, din kropp, dina relationer, dina ekonomi och ditt liv vilket onekligen Ă€r vitalt för att nĂ„ framgĂ„ng oavsett vad det betyder för dig.

Den erkĂ€nda experten inom förĂ€ndringspsykologi, Anthony Robbins, tillhandahĂ„ller ett steg-för-steg-program som lĂ€r de grundlĂ€ggande lĂ€rdomarna av sjĂ€lvbehĂ€rskning som gör att du kan upptĂ€cka ditt verkliga syfte, ta kontroll över ditt liv och utnyttja de krafter som formar ditt Öde.

Sammanfattning: Det hÀr Àr en bok som inte bara motiverar dig, men lÀr dig hur du motiverar dig sjÀlv. Detta Àr den primÀra anledningen till varför den blivit sÄ populÀr vÀrlden över.

17. The Richest Man in Babylon av George S. Clason (2014)

De gamla babylonierna var de första som upptÀckte de universala lagarna för att uppnÄ vÀlstÄnd. Detta Àr numera ingenting hemligt, utan nÄgot författare fritt delar med sig av i böcker likt dessa.

I sin klassiska bĂ€stsĂ€ljare “Den rikaste mannen i Babylon” avslöjar George S. Clason sina hemligheter för att skapa, vĂ€xa och bevara rikedom. En perfekt bok för nĂ„gon som per definition Ă€r pĂ„ jakt efter ekonomisk framgĂ„ng med andra ord.

Genom dessa underhÄllande berÀttelser om köpmÀn, handelsmÀn och herdmÀn, lÀr du dig att hÄlla ut mer med lönen du tjÀnar; bli skuldfri; vÀlja kloka investeringar; och skydda en bestÄende förmögenhet.

Jag gillar verkligen den hÀr boken. Jag kunde inte lÄta bli att inkludera den i min lista.

Sammanfattning: En fantastisk bok med ett fantastiskt namn i mitt tycke. Som ung kom jag över George Samuel Clasons klassiska bok frĂ„n 1926, “The Richest Man in Babylon”, som erbjöd ekonomisk rĂ„dgivning berĂ€ttad genom forntida liknelser vilket var oerhört nytĂ€nkande. Jag rekommenderar boken till alla.

18. Grit: The Power of Passion and Perseverance av Angela Duckworth (2016)

I den hĂ€r New York Times-bĂ€stsĂ€ljaren visar den banbrytande psykologen Angela Duckworth alla som strĂ€var efter att lyckas – vare sig det Ă€r förĂ€ldrar, studenter, lĂ€rare, idrottare eller affĂ€rsmĂ€n – att hemligheten till enastĂ„ende prestation inte Ă€r talang utan en speciell blandning av passion och uthĂ„llighet hon kallar “grit.” Engelskan har nĂ€mligen ett bra ord för det, tyvĂ€rr inte svenskan.

Inspirerad av sin egen kraftfulla historia som dotter till en forskare som ofta noterade hennes brist pĂ„ “geni”, beskriver Duckworth, nu en berömd forskare och professor, hennes tidiga ögonöppnande stints i undervisning, företagsrĂ„dgivning och neurovetenskap, vilket ledde till hypotesen att det som verkligen driver framgĂ„ng inte Ă€r ”geni” utan en unik kombination av passion och lĂ„ngvarig uthĂ„llighet Ă€ven kallat för “Grit” i den hĂ€r boken.

I boken “Grit” tar hon med sig lĂ€sarna till fĂ€ltet för att besöka kadetter som kĂ€mpar genom sina första dagar pĂ„ West Point, lĂ€rare som arbetar i nĂ„gra av de tuffaste skolorna och unga finalister i National Spelling Bee.

Hon lĂ€gger ocksĂ„ in fascinerande insikter frĂ„n historien och visar vad som kan hĂ€mtas frĂ„n moderna experiment i topprestanda. Slutligen delar hon vad hon har lĂ€rt sig av att intervjua dussintals högpresterande – frĂ„n JP Morgan-VD:n Jamie Dimon till New Yorker-redaktören Bob Mankoff till Seattle Seahawks Coach Pete Carroll.

Dessa Ă€r bland de mest vĂ€rdefulla insikterna du finner i “Grits”:

 • Varför nĂ„gra anstrĂ€ngningar du gör i slutĂ€ndan rĂ€knas tvĂ„ gĂ„nger mot ditt mĂ„l
 • Hur konceptet Grit kan lĂ€ras, oavsett I.Q. eller omstĂ€ndigheter
 • Hur livslĂ„ngt intresse utlöses
 • Hur mycket av optimal övning Ă€r lidande och hur mycket extas
 • Vilket Ă€r bĂ€ttre för ditt barn – en varm omfamning eller en hög standard?
 • Magin bakom “Hard Thing Rule”

Sammanfattning: Vinnande personligt, insiktsfullt och till och med livsförĂ€ndrande för vissa, “Grit” Ă€r en fantastisk bok om framgĂ„ng och vad som gĂ„r igenom ditt huvud nĂ€r du faller ner, och hur det inte Ă€r talang eller tur som gör hela skillnaden.

19. The Book of Mistakes av Corinna Luyken (2017)

NĂ€r en konstnĂ€r införlivar oavsiktliga flĂ€ckar och omformade saker i sin konst förvandlar hon sitt verk pĂ„ knĂ€ppa och ovĂ€ntade sĂ€tt och tar lĂ€sarna pĂ„ en resa genom sin process. BerĂ€ttad i minimal, lekfull text visar den hĂ€r berĂ€ttelsen lĂ€sarna att Ă€ven de största “misstagen” kan vara kĂ€llan till de ljusaste idĂ©erna – och att vi i slutet av dagen ocksĂ„ Ă€r pĂ„gĂ„ende arbeten.

Fans av Peter Reynolds och Patrick McDonnells “A Perfectly Messed-Up Story” kommer att Ă€lska den roliga, gripande, helt unika berĂ€ttelsen i “The Book of Mistakes”. Och som “Oh, The Places You’re Go!” Ă€r det den perfekta examensgĂ„van, som uppmuntrar lĂ€sarna att ha en positiv syn nĂ€r de lĂ€r sig att möta livets hinder.

Sammanfattning: Misstag Ă€r inte hela vĂ€rlden, nĂ„got som Ă€r oerhört viktigt att lĂ€ra sig ifall man vill ha en chans att nĂ„ framgĂ„ng. Den hĂ€r boken lĂ€r dig det. Den heter trots allt “boken av misstag” i slutet av dagen.

20. Search Inside Yourself: The Unexpected Path to Achieving Success, Happiness (and World Peace) av Chade-Meng Tan, Daniel Goleman och Jon Kabat-Zinn (2014)

I boken “Search Inside Yourself” erbjuder Chade-Meng Tan, en av Googles tidigaste ingenjörer och personliga tillvĂ€xtpionjĂ€rer, en beprövad metod för att förbĂ€ttra ens mindfulness och emotionell intelligens i livet och arbetet. Det hĂ€r Ă€r ocksĂ„ nĂ„got som onekligen Ă€r vitalt oavsett hur smart man Ă€r.

Mengs jobb Àr att lÀra Googles bÀsta och ljusaste hur man anvÀnder mindfulness-tekniker pÄ kontoret och dÀrifrÄn; nu kan lÀsare överallt fÄ insiderÄtkomst till en av de mest eftertraktade kurserna i USA kring mindfulness.

Det hÀr Àr historiskt en kurs i hÀlsa, lycka och kreativitet som förbÀttrar försörjningen och produktiviteten hos de som ansvarar för ett av de mest framgÄngsrika företagen i vÀrlden.

Med förord av Daniel Goleman, författare till den internationella bĂ€stsĂ€ljaren Emotional Intelligence, och Jon Kabat-Zinn, kĂ€nd mindfulness-expert och författare till Coming To Our Senses, Ă€r Meng’s Search Inside Yourself en ovĂ€rderlig guide för att uppnĂ„ din egen bĂ€sta potential.

Sammanfattning: En fantastisk bok om framgÄng, som trycker pÄ vikten av mindfulness och möjligheten att kunna se en sjÀlv lyckas lÄngt innan det skett.

Varför lÀsa böcker om framgÄng och personlig utveckling?

Utöver att aktivt jobba mot att uppnÄ framgÄng anser jag böcker vara det nÀst bÀsta man kan göra.

Detta dÄ man kan hÀmta mycket inspiration och motivation frÄn andra mÀnniskor som lyckats med att bli framgÄngsrika. Det hÀr Àr tveklöst min absolut mest Àlskade typ av bok i bokhyllan.

Sammanfattning

Jag hoppas verkligen att min lista över de bÀsta böckerna om framgÄng och personlig utveckling hjÀlpt dig och att du delar den hÀr artikeln med en vÀn som Àr pÄ jakt efter sina drömmar eller bara skulle kunna behöva lite extra motivation.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!