20 bästa böckerna om framgång & personlig utveckling 2021

Framgång är något vi alla försöker uppnå, vare sig vi erkänner det eller ej.

Jag har säkert läst över hundra böcker om framgång och personlig utveckling genom åren, varför jag anser mig kunna ta friheten att sammanställa en lista över de bästa böckerna om framgång och personlig utveckling.

Även om du inte delar min åsikt kring vilka böcker som är bäst hoppas jag du hittar i alla fall en ny bok att bläddra i den kommande tiden. Vissa är skrivna på svenska, andra på engelska. Lycka till i ditt sökande!

Innehåll visa

1. How to Win Friends and Influence People av Dale Carnegie (1936)

Du kan söka efter det jobb du vill ha – och få det!

Du kan ta jobbet du redan har – och förbättra det!

Du kan ta vilken situation som helst – och få den att fungera för dig!

Dale Carnegies grundläggande, tidstestade råd har fört oräkneliga människor uppför stegen till framgång i sina affärer och personliga liv.

En av de mest banbrytande och tidlösa bästsäljare genom tiderna, ”How to Win Friends & Influence People” lär dig:

 • Sex sätt att få människor att gilla dig
 • Två sätt att vinna människor till ditt sätt att tänka
 • Nio sätt att förändra människor utan att väcka förbittring

Och mycket mer!

Sammanfattning: Den här boken är en klassiker av en anledning. Uppnå din maximala potential – en bok som bara måste läsas med mer än 15 miljoner sålda exemplar!

2. Focal Point av Brian Tracy (2001)

Wall Street Journal-bästsäljaren med över 50 000 sålda exemplar!

Den verkliga hemligheten hos högpresterande är att de vet hur de hittar sin ”kontaktpunkt” (focal point) – den enda sak de ska göra vid varje tillfälle för att få bästa möjliga resultat i varje område i deras liv.

I ”Focal Point” samlar Tracy de allra bästa idéerna om personlig utveckling till en enkel, lättanvänd plan.

”Focal Point” hjälper läsarna att analysera sina liv i sju viktiga områden och visar dem hur man kan utveckla fokuserade mål och planer inom varje. Den här bästsäljande guiden ger tidlösa sanningar som har upptäckts av de mest effektiva människorna genom tiderna och svarar på frågor som:

 • Hur kan jag få kontroll över min tid och mitt liv?
 • Hur kan jag uppnå maximal karriärframgång och fortfarande balansera mitt personliga liv?
 • Hur kan jag påskynda uppnåendet av alla mina mål? Focal Point visar läsarna hur man utvecklar absolut tydlighet om vad de vill ha och hur de kan uppnå högsta tillfredsställelse, både personligen och professionellt.

Sammanfattning: En väldigt praktisk bok för dig som är på jakt efter framgång i någon form. Det gäller att du hittar det du är bra på och som du njuter av.

3. Purple Cow av Seth Godin (2003)

Det här en av Seth Godins absoluta klassiker, som vi även nämnt på den här webbplatsen tidigare i egenskap av en av de bästa böckerna man kunde köpa ifall man var intresserad av digital marknadsföring.

Kultklassikern som revolutionerade marknadsföringen genom att lära företag att du antingen är anmärkningsvärd eller osynlig.

Få författare har haft den typ av bestående effekt och global räckvidd som Seth Godin har haft. I en serie nu klassiska böcker som har översatts till 36 språk och nått miljontals läsare runt om i världen har han lärt generationer av läsare hur man gör anmärkningsvärda produkter och sprider kraftfulla idéer.

I Purple Cow, som först publicerades 2003 och reviderades och utvidgades 2009, lanserade Godin en rörelse för att göra verkligt anmärkningsvärda produkter som är värda att marknadsföra i första hand.

Genom berättelser om företag som Starbucks, JetBlue, Krispy Kreme och Apple, i kombination med sin signifikanta provocerande stil, inspirerar han läsarna att ompröva vad deras marknadsföring egentligen säger om sin produkt.

Sammanfattning: I en värld som blir mer högljudd för dagen har Godins utmaning aldrig varit mer relevant för författare, marknadsförare, annonsörer, entreprenörer, tillverkare, produktchefer och andra som har något att dela med världen. Jag rekommenderar Purple Cow starkt, det finns något att lära sig där för alla människor på jakt efter framgång i någon form.

4. The Magic of Thinking Big av David Schwartz (1959)

Miljontals läsare har genom åren tagit reda på hemligheterna för framgång genom boken ”The Magic of Thinking Big”. Uppnå allt du alltid velat ha: ekonomisk säkerhet, makt och inflytande, det perfekta jobbet, tillfredsställande relationer och ett givande, lyckligt liv.

Sätt dina mål högt… överskrid dem sedan!

Miljontals människor över hela världen har förbättrat sina liv med boken ”The Magic of Thinking Big”, skriven av Dr. David J. Schwartz, som länge har ansetts vara en av de främsta experterna på motivation, hjälper dig att sälja bättre, hantera bättre, tjäna mer pengar och – viktigast av allt – hitta större lycka och sinnesro i ditt liv allmänt.

”The Magic of Thinking Big” ger dig användbara metoder, inte tomma löften. Dr Schwartz presenterar ett noggrant utformat program för att få ut det mesta av ditt jobb, ditt äktenskap och familjeliv och din gemenskap.

Han bevisar att du inte behöver vara en intellektuell eller ha medfödd talang för att uppnå stor framgång och tillfredsställelse – men du behöver ändå lära dig och förstå vanan att tänka och bete sig på sätt som tar dig dit så snabbt som möjligt. Denna bok ger dig alla dessa hemligheter och lite till!

Tro att du kan lyckas och du kommer att:

 • Bota dig av rädslan för misslyckande
 • Tänka och drömma mer kreativt
 • Bli vad du tror att du är
 • Göra dina attityder till dina allierade
 • Lära dig att tänka positivt
 • Vända nederlag till seger
 • Använd mål för att hjälpa dig växa
 • Börja tänka som en ledare

Sammanfattning: Det här är en av världens bästa böcker om framgång och personlig utveckling — utan tvekan. Jag kan inte rekommendera den tillräckligt.

5. Man’s Search for Meaning av Viktor Frankel (1946)

Det kan vara svårt för många människor att sätta saker i perspektiv, särskilt när man arbetar med högprioriterade och brådskande projekt på jobbet exempelvis eller i livet allmänt.

”Man’s Search for Meaning” kan vara en livsförändrande bok i den meningen att den kan öppna dina ögon inför en förstahandsupplevelse av en av de största hemskheterna i mänsklighetens historia — förintelsen — samtidigt som den lär ut en värdefull lektion om att ha ett syfte i livet.

Se även  Boktips: Bok om Åre du aldrig tidigare läst

En bok man kanske inte förväntar sig hitta en lista över de bästa böckerna om framgång, kanske. En förklaring till det kommer nedan.

Sammanfattning: Det här är inte en bok om framgång per definition — men jag tycker trots allt att en bok om förintelsen hör hemma i den här listan. Den hjälper en sätta saker i perspektiv och får en att se på framgång annorlunda. Kanske är det här boken — oväntat nog — som ger dig precis knuffen du behöver för att nå framgången du önskar betydligt snabbare än du trott? Böcker har nämligen den effekten ibland.

6. The 4-Hour Workweek: Escape 9-5, Live Anywhere, and Join the New Rich av Timothy Ferriss (2007)

New York Times bästsäljande författare till ”The 4-Hour Body” visar läsarna hur man kan leva mer och arbeta mindre, nu med mer än 100 sidor nytt, banbrytande innehåll i vanlig ordning.

Glöm det gamla konceptet med pension och att ha resten av planen för livet lagd – det finns ingen anledning att vänta och alla anledningar att inte göra det, särskilt i oförutsägbara ekonomiska tider.

Oavsett om din dröm är att fly från jobbet, uppleva avancerade världsresor eller att tjäna en månadsinkomst på fem siffror utan ledning, är ”The 4-Hour Workweek” av Tim Ferriss ritningen.

Denna steg-för-steg guide till en mer lyxig livsstil lär:
• Hur Tim gick från en lön på 400 000 kr per år och 80 timmar per vecka till 400 000 kr per månad och 4 timmar per vecka i arbetstid
• Hur du anlitar utländska virtuella assistenter för $5 per timme och får de att göra precis vad du vill (virtuellt)
• Hur blue-chip escape-artister reser världen utan att sluta arbeta
• Hur man kan eliminera 50% av sitt arbete på 48 timmar med principerna för en glömd italiensk ekonom
• Hur man byter en långdistanskarriär mot korta arbetstillfällen och frekventa ”minipensioneringar”

Den nya utökade upplagan av Tim Ferriss ’The 4-Hour Workweek innehåller:
• Mer än 50 praktiska tips och fallstudier från läsare (inklusive familjer) som har fördubblat inkomst, övervunnit vanliga stickpunkter och återuppfunnit sig själva med hjälp av originalboken som utgångspunkt
• Verkliga mallar som du kan kopiera för att eliminera e-post, förhandla med chefer och kunder eller få en privat kock för mindre än $8 per måltid
• Hur livsstilsdesignprinciper kan anpassas till oförutsägbara ekonomiska tider
• De senaste verktygen och knep, såväl som högteknologiska genvägar, för att leva som en diplomat eller miljonär utan att vara en per definiton

Sammanfattning: Det här var en av de första böckerna jag läste om hur man kunde tjäna pengar på nätet och leva på passiva inkomster i syfte att kunna bo vart man vill mer eller mindre. En av de första böckerna av sitt slag, varför den kommit att bli enorm världen över. Nästan alla som jobbar med att leva på att tjäna pengar på webben har läst den här boken i alla fall en gång i livet, från start till slut.

7. Think and Grow Rich av Napoleon Hill (1987)

”Think and Grow Rich” har kallats ”Farfarn av all motiverande litteratur.”

Det var den första boken som djärvt frågade ”Vad gör en vinnare?”.

Mannen som frågade och lyssnade på svaret, Napoleon Hill, räknas nu själv till en världens vinnare.

Den mest kända av alla lärare för framgång spenderade ”en förmögenhet och den bättre delen av en livstid av ansträngning” för att producera ”Law of Success”-filosofin som ligger till grund för mer eller mindre alla hans böcker och som så bra sammanfattas i den framför allt den här.

I originalet ”Think and Grow Rich”, publicerad 1937, skriver Napoleon Hill berättelser om Andrew Carnegie, Thomas Edison, Henry Ford och andra miljonärer i hans generation för att illustrera hans principer.

I den uppdaterade versionen väver Arthur R. Pell, Ph.D., en nationellt känd författare i USA, föreläsare och konsult inom personalhantering och en expert i att tillämpa Hills tankar, anekdoter om hur samtida miljonärer och miljardärer, som Bill Gates. , Mary Kay Ash, Dave Thomas och Sir John Templeton, uppnådde sin rikedom.

Sammanfattning: Jag vet att jag beskriver nästan alla böcker på samma vis, men det här är genuint en av världens bästa böcker om framgång och personlig utveckling just nu, kanske någonsin. Den är så pass heltäckande och rakt på sak att det är svårt att inte lära sig nya saker.

8. The One Minute Manager av Kenneth Blanchard (2015)

”The One Minute Manager” är boken som tar dig ett steg närmare framgång, vare sig det gäller ditt privatliv eller en chefsroll på ett heltidsjobb exempelvis.

Världens främsta producent av personlig utveckling och motiverande ljudprogram erbjuder dig den viktigaste minuten i din karriär. Med mer än två miljoner inbundna exemplar i tryck rankas ”The One Minute Manager” som en av de mest framgångsrika böcker om framgång och ledarskap som någonsin publicerats.

Nu kan du lyssna och lära dig strategierna för en minuts hantering för att spara tid och öka din produktivitet oavsett om det är i ditt företag, ditt hem eller till och med för att hantera dina barn.


Du lär dig att använda 3 lättanvända hanteringstekniker som redan har förändrat miljontals liv världen över:

 • En minuts målinställning
 • En minut beröm
 • En minuts påminnelser

Bedrägligt enkelt och mätbart effektivt, hemligheterna i en minuts hantering hjälper dig att öka vinster, produktivitet och syftet i företaget omedelbart.

Sammanfattning: Det här är en unik bok som lär ut en oerhört smart filosofi vad gäller ledarskap i mitt tycke. Underskatta inte de tre främsta strategierna boken lär ut, de kan du ta med dig livet ut.

9. The Lean Startup: How Today’s Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses av Eric Ries (2011)

De flesta nystartade företag — startups eller ej — misslyckas. Men många av dessa misslyckanden kan förebyggas. ”Lean Startup” är ett nytt tillvägagångssätt som används över hela världen, vilket förändrar hur företag byggs och nya produkter lanseras.

Eric Ries definierar en startup som en organisation som är dedikerad till att skapa något nytt under extrema osäkerhetsförhållanden. Detta är lika sant för en person i ett garage eller en grupp erfarna proffs i ett Fortune 500-styrelserum. Gemensamt för dem är ett uppdrag att tränga in i den osäkra dimman för att upptäcka en framgångsrik väg till ett hållbart företag.

Lean Startup-metoden främjar företag som är både mer kapitaleffektiva och som utnyttjar mänsklig kreativitet mer effektivt. Inspirerad av lärdomar från mager tillverkning förlitar den sig på ”validerat lärande”, snabb vetenskaplig experiment, samt ett antal kontraintuitiva metoder som förkortar produktutvecklingscykler, mäter faktiska framsteg utan att tillgripa fåfängsmått och lära sig vad kunderna verkligen vill ha. Det gör det möjligt för ett företag att flytta riktningar med smidighet och ändra planerna centimeter för centimeter, minut för minut.

Istället för att slösa bort tid på att skapa detaljerade affärsplaner, erbjuder ”The Lean Startup” entreprenörer – i företag av alla storlekar – ett sätt att testa sin vision kontinuerligt, att anpassa sig och justera innan det är för sent. Eric Ries tillhandahåller en vetenskaplig metod för att skapa och hantera framgångsrika startups i en tid då företag behöver innovation mer än någonsin.

Sammanfattning: Det här är en av världens bästa böcker om framgång och personlig utveckling i allmänhet skulle jag säga men startups i synnerhet. Det är ett måste att läsa den här boken ifall man har några planer på att någonsin driva eller framför allt starta ett nytt företag — oavsett storlek och bransch.

10. You Are a Badass: How to Stop Doubting Your Greatness and Start Living an Awesome Life av Jen Sincero (2013)

”You are a bad ass” är självhjälpsboken för människor som vill förbättra sitt liv och inte har några planer på att ge upp under resans gång. Visserligen bidrar boken till att motivera dig, men du måste också någonstans hitta motivationen inom dig.

I den här uppfriskande och underhållande boken serverar bästsäljande författare och världsresande tränaren, Jen Sincero, 27 kapitel fulla av roligt inspirerande berättelser, råd, enkla övningar och enstaka svordomar, vilket hjälper dig att:

 • Identifiera och ändra självsaboterande övertygelser och beteenden som hindrar dig från att få vad du vill.
 • Skapa ett liv du helt älskar. Och skapa det NU — det är dags att börja tjäna pengar!
Se även  Lästips: Boken om Alfred Nobel du aldrig läst

Sammanfattning: I slutet av ”You Are a Badass” förstår du med högsta sannolikhet varför du är som du är, hur man älskar det man inte kan ändra, hur man ändrar det man inte älskar och hur man använder ”The Force” för att verkliga börja sopa mattan med livet. Lyckas du anamma koncepten i den här boken kommer du nå en nivå av personlig utveckling du sällan skådat tidigare. Det gäller att våga drömma, glöm aldrig det.

11. The Millionaire Next Door av Thomas J. Stanley (1996)

Bästsäljaren ”The Millionaire Next Door” identifierar sju gemensamma drag som dyker upp igen och igen bland dem som lyckats bli rika världen över. De flesta riktigt rika i USA bor inte i Beverly Hills eller på Park Avenue – de bor precis bredvid dig, därav namnet ”The Millionaire Next Door”.

Denna nya utgåva, den första sedan 1998, innehåller ett nytt förord för det tjugoförsta århundradet av Dr. Thomas J. Stanley. En fantastisk bok helt enkelt.

Jag älskar omslaget på boken för övrigt. Det får författaren en guldstjärna för.

Sammanfattning: En klassisk bok om ekonomisk framgång som gör en väldigt bra poäng — och det är att miljonärer går mitt bland oss.

12. Rich Dad Poor Dad: What the Rich Teach Their Kids About Money That the Poor and Middle Class Do Not! av Robert T. Kiyosaki (2003)

April 2017 är 20 år sedan Robert Kiyosakis bok ”Rich Dad, Poor Dad” först slog igenom bland läsare världen över, i synnerhet bland människor på jakt efter framgång. Den har sedan dess blivit en av de bästa böckerna om framgång och personlig utveckling genom tiderna… översatt till dussintals språk och såld över hela världen.

”Rich Dad, Poor Dad” är Roberts berättelse om att växa upp med två pappor – hans riktiga far och far till hans bästa vän, hans rika pappa – och hur båda männen formade hans tankar om pengar och investeringar.

Boken spränger hål på myten om att du måste tjäna en hög inkomst för att vara rik och förklarar skillnaden mellan att arbeta för pengar och att ha dina pengar för dig.

20 år … 20/20 efteråt:

I 20-årsjubileumsversionen av denna klassiker erbjuder Robert en uppdatering om vad vi har sett under de senaste 20 åren relaterade till pengar, investeringar och den globala ekonomin. Sidofält i hela boken kommer att ta läsarna ”framåt” – från 1997 till idag – eftersom Robert bedömer hur principerna som hans rika pappa har lärt sig har stått tidens prövning.

På många sätt är meddelandena från ”Rich Dad, Poor Dad”, meddelanden som kritiserades och utmanades för två decennier sedan, mer meningsfulla, relevanta och viktiga idag än för 20 år sedan.

Som alltid kan läsarna förvänta sig att Robert kommer att vara uppriktig, insiktsfull… och fortsätta att gunga mer än några få båtar i sitt retrospektiv.

Kommer det att finnas några överraskningar i boken tro? Räkna med det.

”Rich Dad, Poor Dad”:

• Spränger myten att du behöver tjäna en hög inkomst för att bli rik
• Utmanar tron ​​om att ditt hus är en tillgång
• Visar föräldrar varför de inte kan lita på att skolsystemet lär sina barn om pengar och privatekonomi
• Definierar en gång för alla en tillgång och en skuld
• Lär dig vad du ska lära dina barn om pengar för deras framtida ekonomiska framgång

Sammanfattning: En klassisk bok bland människor som söker framgång. Den har förändrat tusentals liv världen över just för att dess innehåll är så pass förstklassigt men samtidigt lättläst.

13. The Intelligent Investor: The Definitive Book on Value Investing. A Book of Practical Counsel av Benjamin Graham (1949)

Denna klassiska bok är uppdaterad för att bäst kunna föra vidare Grahams tidlösa visdom sett till dagens marknadsförhållanden…

Den största investeringsrådgivaren under 1900-talet, Benjamin Graham, undervisade och inspirerade människor världen över. Grahams filosofi om ”värdeinvestering” – som skyddar investerare från väsentliga fel och lär dem att utveckla långsiktiga strategier – har gjort ”The Intelligent Investor” till aktiemarknadsbibeln sedan den ursprungliga publiceringen 1949.

Under årens lopp har marknadsutvecklingen visat visdom i Grahams strategier. Samtidigt som den bevarar integriteten i Grahams originaltext inkluderar den reviderade utgåvan uppdaterade kommentarer av den kända finansjournalisten Jason Zweig, vars perspektiv införlivar verkligheten på dagens marknad, drar paralleller mellan Grahams exempel och dagens finansiella rubriker och ger läsarna en mer grundlig förståelse för hur att tillämpa Grahams principer.

Sammanfattning: ”The Intelligent Investor” är den viktigaste boken du någonsin kommer att läsa om hur du når dina ekonomiska mål. Det här är Warren Buffets bästa tips på bok du bör intressera dig för.

14. The 48 Laws of Power av Robert Greene (1998)

Amoralisk, listig, hänsynslös och lärorik, den här New York Times-bästsäljaren med flera miljoner exemplar är den slutgiltiga manualen för alla som är intresserade av att vinna, följa eller försvara sig mot den ultimata kontrollen – från författaren till ”The Laws of Human Nature”.

I boken som tidningen People förkunnade som ”förförisk” och ”fascinerande” har Robert Greene och Joost Elffers destillerat tre tusen år av maktens historia i 48 viktiga lagar genom att hämta från filosofierna Machiavelli, Sun Tzu och Carl Von Clausewitz och också från figurernas liv som sträcker sig från Henry Kissinger till PT Barnum.

Vissa lagar lär ut behovet av försiktighet (”Lag 1: överträffa aldrig mästaren”), andra lär ut värdet av självförtroende (“Lag 28: Handla med djärvhet”), och många rekommenderar absolut självbevarande (“Lag 15: Krossa) Your Enemy Totally ”). Varje lag har dock en sak gemensamt: intresse för total dominans. I ett djärvt och arresterande tvåfärgspaket är The 48 Laws of Power perfekt oavsett om ditt mål är erövring, självförsvar eller helt enkelt att förstå spelreglerna.

Sammanfattning: Det här är den enskilt viktigaste boken att läsa för framgång i din karriär. Den lär dig hur du spelar det politiska spelet på kontoret. Se bara till att inte använda strategierna mot dina nära och kära, de kommer avsky dig då.

15. Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future av Peter Thiel (2014)

Om du vill bygga en bättre framtid måste du tro på hemligheter.

Vår tids stora hemlighet är att det fortfarande finns okända gränser att utforska och nya uppfinningar att skapa. In Zero to One visar den legendariska entreprenören och investeraren Peter Thiel hur vi kan hitta enstaka sätt att skapa dessa nya saker.

Thiel börjar med den motsatta förutsättningen att vi lever i en tid av teknisk stagnation, även om vi är alltför distraherade av glänsande mobila enheter för att märka detta. Informationstekniken har förbättrats snabbt, men det finns ingen anledning till att framsteg bör begränsas till datorer eller Silicon Valley. Framsteg kan uppnås inom alla branscher eller affärsområden. Det kommer från den viktigaste färdigheten som varje ledare måste behärska: att lära sig att tänka själv.

Att göra det som någon annan redan vet hur man gör tar världen från 1 till n och lägger till mer av något bekant. Men när du gör något nytt går du från 0 till 1.

Nästa Bill Gates bygger inte ett operativsystem.

Nästa Larry Page eller Sergey Brin skapar ingen sökmotor.

Morgondagens mästare vinner inte genom att tävla hänsynslöst på dagens marknad. De kommer helt att undvika konkurrens, eftersom deras företag kommer att vara unika.

Zero to One presenterar på en gång en optimistisk syn på framtiden för framsteg i Amerika och ett nytt sätt att tänka på innovation: det börjar med att lära sig att ställa de frågor som får dig att hitta värde på oväntade platser.

Sammanfattning: Peter Thiel är en av grundarna till PayPal och det här är hans bok om framgång. Behöver jag säga mer än så?

16. Awaken the Giant Within: How to Take Immediate Control of Your Mental, Emotional, Physical & Financial Destiny! av Tony Robbins (1991)

Det här är en av världens mest kända böcker om framgång som någonsin getts ut.

Se även  2 böcker om Johanna Möller du måste läsa

Alla vet vem Tony Robbins är. Han kan få nästan vem som helst att åstadkomma nästan vad som helst.

Vakna och ta kontroll över ditt liv! Från den bästsäljande författaren till ”Inner Strength”, ”Unlimited Power” och ”MONEY: Master the Game” visar Anthony Robbins, USA:s ledare inom vetenskapen om topprestanda, sina mest effektiva strategier och tekniker för att bemästra dina känslor, din kropp, dina relationer, dina ekonomi och ditt liv vilket onekligen är vitalt för att nå framgång oavsett vad det betyder för dig.

Den erkända experten inom förändringspsykologi, Anthony Robbins, tillhandahåller ett steg-för-steg-program som lär de grundläggande lärdomarna av självbehärskning som gör att du kan upptäcka ditt verkliga syfte, ta kontroll över ditt liv och utnyttja de krafter som formar ditt Öde.

Sammanfattning: Det här är en bok som inte bara motiverar dig, men lär dig hur du motiverar dig själv. Detta är den primära anledningen till varför den blivit så populär världen över.

17. The Richest Man in Babylon av George S. Clason (2014)

De gamla babylonierna var de första som upptäckte de universala lagarna för att uppnå välstånd. Detta är numera ingenting hemligt, utan något författare fritt delar med sig av i böcker likt dessa.

I sin klassiska bästsäljare ”Den rikaste mannen i Babylon” avslöjar George S. Clason sina hemligheter för att skapa, växa och bevara rikedom. En perfekt bok för någon som per definition är på jakt efter ekonomisk framgång med andra ord.

Genom dessa underhållande berättelser om köpmän, handelsmän och herdmän, lär du dig att hålla ut mer med lönen du tjänar; bli skuldfri; välja kloka investeringar; och skydda en bestående förmögenhet.

Jag gillar verkligen den här boken. Jag kunde inte låta bli att inkludera den i min lista.

Sammanfattning: En fantastisk bok med ett fantastiskt namn i mitt tycke. Som ung kom jag över George Samuel Clasons klassiska bok från 1926, ”The Richest Man in Babylon”, som erbjöd ekonomisk rådgivning berättad genom forntida liknelser vilket var oerhört nytänkande. Jag rekommenderar boken till alla.

18. Grit: The Power of Passion and Perseverance av Angela Duckworth (2016)

I den här New York Times-bästsäljaren visar den banbrytande psykologen Angela Duckworth alla som strävar efter att lyckas – vare sig det är föräldrar, studenter, lärare, idrottare eller affärsmän – att hemligheten till enastående prestation inte är talang utan en speciell blandning av passion och uthållighet hon kallar ”grit.” Engelskan har nämligen ett bra ord för det, tyvärr inte svenskan.

Inspirerad av sin egen kraftfulla historia som dotter till en forskare som ofta noterade hennes brist på ”geni”, beskriver Duckworth, nu en berömd forskare och professor, hennes tidiga ögonöppnande stints i undervisning, företagsrådgivning och neurovetenskap, vilket ledde till hypotesen att det som verkligen driver framgång inte är ”geni” utan en unik kombination av passion och långvarig uthållighet även kallat för ”Grit” i den här boken.

I boken ”Grit” tar hon med sig läsarna till fältet för att besöka kadetter som kämpar genom sina första dagar på West Point, lärare som arbetar i några av de tuffaste skolorna och unga finalister i National Spelling Bee.

Hon lägger också in fascinerande insikter från historien och visar vad som kan hämtas från moderna experiment i topprestanda. Slutligen delar hon vad hon har lärt sig av att intervjua dussintals högpresterande – från JP Morgan-VD:n Jamie Dimon till New Yorker-redaktören Bob Mankoff till Seattle Seahawks Coach Pete Carroll.

Dessa är bland de mest värdefulla insikterna du finner i ”Grits”:

 • Varför några ansträngningar du gör i slutändan räknas två gånger mot ditt mål
 • Hur konceptet Grit kan läras, oavsett I.Q. eller omständigheter
 • Hur livslångt intresse utlöses
 • Hur mycket av optimal övning är lidande och hur mycket extas
 • Vilket är bättre för ditt barn – en varm omfamning eller en hög standard?
 • Magin bakom ”Hard Thing Rule”

Sammanfattning: Vinnande personligt, insiktsfullt och till och med livsförändrande för vissa, ”Grit” är en fantastisk bok om framgång och vad som går igenom ditt huvud när du faller ner, och hur det inte är talang eller tur som gör hela skillnaden.

19. The Book of Mistakes av Corinna Luyken (2017)

När en konstnär införlivar oavsiktliga fläckar och omformade saker i sin konst förvandlar hon sitt verk på knäppa och oväntade sätt och tar läsarna på en resa genom sin process. Berättad i minimal, lekfull text visar den här berättelsen läsarna att även de största ”misstagen” kan vara källan till de ljusaste idéerna – och att vi i slutet av dagen också är pågående arbeten.

Fans av Peter Reynolds och Patrick McDonnells ”A Perfectly Messed-Up Story” kommer att älska den roliga, gripande, helt unika berättelsen i ”The Book of Mistakes”. Och som ”Oh, The Places You’re Go!” är det den perfekta examensgåvan, som uppmuntrar läsarna att ha en positiv syn när de lär sig att möta livets hinder.

Sammanfattning: Misstag är inte hela världen, något som är oerhört viktigt att lära sig ifall man vill ha en chans att nå framgång. Den här boken lär dig det. Den heter trots allt ”boken av misstag” i slutet av dagen.

20. Search Inside Yourself: The Unexpected Path to Achieving Success, Happiness (and World Peace) av Chade-Meng Tan, Daniel Goleman och Jon Kabat-Zinn (2014)

I boken ”Search Inside Yourself” erbjuder Chade-Meng Tan, en av Googles tidigaste ingenjörer och personliga tillväxtpionjärer, en beprövad metod för att förbättra ens mindfulness och emotionell intelligens i livet och arbetet. Det här är också något som onekligen är vitalt oavsett hur smart man är.

Mengs jobb är att lära Googles bästa och ljusaste hur man använder mindfulness-tekniker på kontoret och därifrån; nu kan läsare överallt få insideråtkomst till en av de mest eftertraktade kurserna i USA kring mindfulness.

Det här är historiskt en kurs i hälsa, lycka och kreativitet som förbättrar försörjningen och produktiviteten hos de som ansvarar för ett av de mest framgångsrika företagen i världen.

Med förord av Daniel Goleman, författare till den internationella bästsäljaren Emotional Intelligence, och Jon Kabat-Zinn, känd mindfulness-expert och författare till Coming To Our Senses, är Meng’s Search Inside Yourself en ovärderlig guide för att uppnå din egen bästa potential.

Sammanfattning: En fantastisk bok om framgång, som trycker på vikten av mindfulness och möjligheten att kunna se en själv lyckas långt innan det skett.

Varför läsa böcker om framgång och personlig utveckling?

Utöver att aktivt jobba mot att uppnå framgång anser jag böcker vara det näst bästa man kan göra.

Detta då man kan hämta mycket inspiration och motivation från andra människor som lyckats med att bli framgångsrika. Det här är tveklöst min absolut mest älskade typ av bok i bokhyllan.

Varför jag läst böcker om framgång och personlig utveckling

Jag ville tidigt bli framgångsrik, och insåg att böcker kunde vara ett fantastisk verktyg för att ta sig dit snabbare. Böcker gör inte hela jobbet, men bidrar onekligen till att inspirera en till att starta något oftast!

Sammanfattning

Jag hoppas verkligen att min lista över de bästa böckerna om framgång och personlig utveckling hjälpt dig och att du delar den här artikeln med en vän som är på jakt efter sina drömmar eller bara skulle kunna behöva lite extra motivation.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇