3 böcker om Uppsalas historia du måste spana in

1. Alla tiders Uppsala av Lars Lambert, Helena Harnesk (2016)

Alla tiders Uppsala berättar om vad som gjort Uppsala till Uppsala. Hur medeltidens handelsplats vid Fyrisån blev en stad med Nordens största katedral, äldsta universitet och ett slott som ekar av historia.

Hur kyrka och statsmakt födde det lärosäte som från stormaktstiden och framåt fostrade rikets ämbetsmän.

Hur 1700-talets guldålder för vetenskap, 1800-talets studentromantik och borgerliga företagande ledde fram till 1900-talets och dagens moderna universitets-, entreprenörs- och tjänstemannastad.

Staden är en ständigt pågående process, resultat av tankar, avsikter och beslut från århundraden. Den finns med sina årsringar både i tiden och rummet. Den skapas ständigt på nytt av varje ny generation.

Här beskrivs i ord och bild de händelser och miljöer som präglat staden och gjort Uppsala unikt. Här möter vi en rad av stora och mindre gestalter som satt avtryck och ger skildringen ökad konkretion och färg.

Från Olof Rudbeck och drottning Kristina, Swedenborg och Linné, Strindberg och Fröding till Nathan Söderblom och Dag Hammarskjöld, Bror Hjorth och Gösta Knutsson, Gunnar Leche, The Svedberg och Ingemar Hedenius.

Se även  3 böcker om Malmös historia du måste spana in

Dagens Uppsala begrundar stundom sin identitet. Här finns ett arv värt att värna och vårda, en potential i nuet och för framtiden, tradition och innovation.
Alla tiders Uppsala anspelar dels på detta rika historiska arv, dels på det som brukar sammanfattas i uttrycket ”Uppsala är bäst”.

Lars Lambert och Helena Harnesk har i en rad tidigare böcker skrivit om Uppsalas arkitekter, konstnärer och fotografer, historia och stadsbild. I Alla tiders Uppsala sammanfattar de kvintessensen av Uppsala i en bred och färgstark exposé över tusen år.

2. Vandring kring Uppsala av Gunnika Isaksson-Lutteman (2020)

Den här boken tar dig med till de allra finaste naturpärlorna kring Uppsala. Vandringarna är spridda över ett stort område, från Älvkarleby och Gysinge i norra Uppland ner till Härjarö och Skokloster i söder. Du hittar turer i klassiska friluftsområden som Hammarskog, Fjällnora och Lunsen men får också tips på mindre kända smultronställen.

Totalt får du 49 förslag på kortare och längre vandringar som du kan nå över dagen från centrala Uppsala. Turerna varierar i längd från några kilometer till över två mil. Vissa vandringar går bra att göra med lätta löparskor medan andra kan kräva kängor och ryggsäck. Med några få undantag kan du ta dig till alla vandringar med kollektivtrafik.

Se även  3 böcker om Göteborgs historia du måste spana in

Författaren Gunnika Isaksson-Lutteman är något av en expert på att hitta äventyren i vardagen. Tidigare har hon skrivit guideböckerna Vandra Upplandsleden, Vandra Gästrikeleden, Vandra Roslagsleden och Vandra i Stockholms skärgård.

3. Uppsala kring 1900 : staden och människorna i Alfred Dahlgrens bilder av Lars Lambert (2018)

Uppsala kring 1900 i Dahlgrens bilder

Alfred Dahlgrens fotografiska verk från decennierna kring 1900, ateljéporträtten och gatubilderna, utgör sammantaget en ovärderlig krönika över staden och dess människor.

År 1890 hade han tjugonioårig slagit sig ner i Uppsala och öppnat ateljé på Dragarbrunnsgatan 48. Med sin moderna utbildning och sociala begåvning blev Dahlgren ett friskt tillskott i den uppsalien-siska fotografvärlden.

Han var snart porträttfotografen på modet med ett klientel som ökade år för år.

Uppsala befann sig i ett skede av snabb expansion och idén uppkom att dokumentera stadens förändring.

År 1901 fick Dahlgren stadsfullmäktiges uppdrag att genomfotografera Uppsala, gathörn för gathörn, ett projekt som sysselsatte honom i ett par omgångar och resulterade i över femhundra glasplåtar och kopior.

Dahlgrens bilder minner om en annan och långsammare tid. Räkna poliserna som mitt i gatan står eller männen med händerna i byxfickorna. Dragkärrorna vittnar om mödor som var andra än våra.

Borta är hästarna och spillningen på kullerstenarna, ljuden och lukterna har ersatts av andra.
Även om dessa gatubilder är Dahlgrens stora och bestående insats för Uppsala påminns vi här om ateljéfotografen och polisfotografen och att Dahlgren fortlöpande dokumenterade händelser och före-teelser i staden.

Se även  Boken om Gotlands historia du måste läsa

Ytterligare en motivkrets var familjen, vilket ett stort antal bilder vittnar om.
År 1908 avled Dahlgren fyrtiosjuårig i magkräfta, mitt i arbetet på ännu en omgång gatubilder.

Uppsala kring 1900 ger en helhetsbild av Dahlgrens fotografiska gärning, som på ett unikt sätt spänner över alla sidor av staden och människorna kring år 1900.  

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇