3 receptböcker om keto på svenska du måste spana in

Är du på jakt efter en receptbok om keto på svenska? Då har du hamnat helt rätt!

Om du är på jakt efter en ny diet för viktminskning, kanske du hört surret om keto-dieten. Många kändisar, inklusive Kourtney Kardashian, svär vid det för dess förmåga att hjälpa följare att tappa kilon snabbt.

Medan nutritionister fortfarande är skeptiska till dess långsiktiga hälsofördelar, älskar många keto eftersom det låter dig äta gott kött, mejeriprodukter, ägg och grönsaker samtidigt som du undviker kolhydrater och socker på ett oerhört smart sätt.

De som följer en keto-diet äter mest fett, begränsade mängder protein och nästan inga kolhydrater (säg adjö till brödkorgen, vännen!). Godtagbara livsmedel inkluderar kött, skaldjur, ägg, grönsaker som växer över marken, nötter och frön, fetter och oljor och vissa mejeriprodukter.

No-nos inkluderar frukt, spannmål och stärkelse, baljväxter och bönor, desserter, sötade drycker, mejeriprodukter med låg fetthalt och söta såser. De flesta av dieterna råder också sina anhängare att hålla sig till vatten och hoppa över dietläsk, även om den är artificiellt sötad.

Om allt detta låter komplicerat, oroa dig inte. Några av dina favoritkokboksförfattare har också tagit fram recept för ditt middagsnöje. De finns också i en rad olika stilar och svårighetsgrader. Vi har tagit fram en lista över de bästa kokböckerna för dig som följer keto-dieten, oavsett om du är en inbiten kock eller nybörjare i köket.

En receptbok om keto vi rekommenderar starkt

1. Keto: den kompletta boken om ketogen kost av Martina Johansson (2019)

Den kompletta ketobibeln – illustrerad matfakta samt kokbok.

Att följa en ketogen kost ger dig möjlighet att vara ditt friskaste jag. Kroppen använder fett som sin primära energikälla och du slipper hunger, sockersug och ett svajigt blodsocker. Keto på rätt sätt med bra råvaror är antiinflammatorisk och hjälper till att skapa en optimal hormonell miljö i kroppen. Men hur man lyckas med keto kan vara svårt att förstå och många missar de avgörande komponenterna.

Keto – den kompletta boken om ketogen kost förklarar Martina Johansson på ett tydligt och lättförståeligt sätt vad du ska äta och hur du lyssnar på din kropp. Med hjälp av fallstudier beskrivs hur olika kroppar kan reagera och hur svårigheter övervinns.

I boken får du information om hur du får i dig rätt mängd fett, rätt proteiner och alla andra näringsämnen du behöver. Lär dig hur du skruvar på fettförhållandena i stället för att räkna kalorier och hur du ska tänka gällande grönsaker, fett och olika slags protein. Med hjälp av en ketogen kost kan du prestera bättre, gå ner i vikt och helt enkelt må bättre!

2. Keto-licious av Hanna Gillving (2019)

En handbok i hur du optimerar din hälsa & blir ditt bästa jag

Se även  3 böcker om smoothies alla bör läsa

Kosten som tagit världen med storm!https://www.bokus.com/bok/9789188429698/keto-licious/

Den ketogena kosten är en antiinflammatorisk kost som har använts som en effektiv behandlingsmetod för barn med epilepsi sedan 1920-talet och som visat sig kunna reversera många av vår moderna tids kroniska sjukdomar och ohälsotillstånd som typ 2-diabetes, kognitiva hjärnsjukdomar som demens och många andra inflammatoriska tillstånd.

KETO-licious är en konkret och praktisk guide för dig som vill lyfta och revolutionera din hälsa inifrån och ut. I den här boken kombineras uråldrig, ketogen lågkolhydratkost med utvald spetskompetens och de senaste forskningsrönen som lyfter fram den läkande kraften i riktig mat, och förklarar varför insulin och blodsocker spelar en nyckelroll för din hälsa och ditt mående.

Ketogen kost är back to basics, och handlar om att äta den mat vi människor är genetiskt anpassade för. Genom att äta en hög andel hälsosamma fetter, måttliga mängder animaliskt protein och en riklig mängd lågkolhydratgrönsaker kan du få din kropp och hjärna att använda ketoner som främsta bränslekälla istället för glukos och på så sätt vinna både kognitiva fördelar och bli en fettförbrännande maskin, dygnet runt.

Ketogen kost används idag vid över 200 sjukhus världen över, som behandling av barn med epilepsi (och man utvecklar även behandlingsprogram för autism, cancer m fl sjukdomar) Keto är poppis i USA och UK i träningskretsar och bland Hollywoodstjärnor som vill hålla sig i form, till exempel så använder Halle Berry keto för att hålla sin diabetes i schack och kroppen i toppform.

Några av de hälsofrämjande effekterna av ketogen kost:

Lugn mage

Bättre sömn

Ökat fokus och kognitivt lugn

Reverserar typ-2 diabetes och kognitiva hjärnsjukdomar som demens

Ger dig mer energi i vardagen

Bättre minne och livsgnista

Eliminerar ledvärk och migrän

Gör det enkelt för dig att tappa dina extrakilon

I den här boken får du:

En startmanual för att komma igång med keto och hitta din individuella bränslemix

Vägledning för 7, 14, 21 eller 7 dagars keto-reboot

Recept som gör det enkelt för dig att med ett fåtal råvaror och ingredienser laga mängder av variationer på måltider

En konkret guide för skafferirensning, inköpsställen och ett verktyg för att skapa din egen skräddarsydda matplan

Hjälp att avgifta dig från socker och raffinerade kolhydrater

Tips och knep i köket för dig som vill förenkla din vardag

En inblick i carnivore, en kosthållning som visat sig ha positiva effekter på autoimmuna tillstånd och viktnedgång

Om författaren

Hanna Gillving är cert. kostrådgivare, funktionsmedicinsk terapeut och idrottsnutritionscoach utbildad vid Paleo Institute i Stockholm. Hon är även utbildad inom yoga och addiction.

3. 4 veckors keto: den kompletta ketoboken med fakta, bra råd och mer än 100 recept av Lisa Butterworth, Caroline Hwang (2020)

4 veckors keto gör det lätt att börja med ketodieten.

Se även  Bästa boken om feng shui du inte läst

Boken innehåller allt man behöver veta och ta hänsyn till när man inleder dieten, samt detaljerade matscheman med recept och inköpslistor för samtliga måltider de första 28 dagarna. Vid varje recept finns detaljerad information om näringsinnehåll.


Om du har spenderat tid på internet någon gång under de senaste 10 åren är det troligt att du har hört talas om keto-dieten. Ifall du missat det, så är keto en livlig matplan bland kändisar som Halle Berry, Jenna Jameson, Vanessa Hudgens och fler, och den har hjälpt alla typer av människor att gå ner i vikt snabbt men även effektivt över lång sikt.

Saken är den att att laga läckra, ketovänliga recept kan innebära vissa utmaningar för nybörjare, särskilt när du är så van vid en diet som innehåller mängder av kolhydrater.

Som sagt, här är en snabb uppfräschning:

Att följa keto-dieten innebär att 60 till 75 procent av dina kalorier per dag kommer från fett, 15 till 30 procent av dina kalorier kommer från protein och endast 5 till 10 procent av dina kalorier kommer från kolhydrater. Detta innebär vanligtvis att du inte äter mer än 50 gram kolhydrater per dag. Om det låter omöjligt, stressa inte och fortsätt läsa! Det finns gott om keto-kostkokböcker och guider för nybörjare som tar bort alla gissningar från att följa en keto-diet.

Livsmedelsbutikernas hyllor fylls i dessa dagar med produkter märkta ketogena. Anhängare av keto-diet kan lätt hitta allt från granolakakor till kaffe med hög fetthalt och bröd med låga kolhydrater. Men de sakerna kan vara dyra, för att inte tala om kraftigt bearbetade, så att laga mat hemma kommer med många fördelar.

Att ta reda på hur man sätter en keto-spin på din favoritmat kan dock vara skrämmande – för att inte tala om överväldigande. Som tur är, när keto-dieten ökar i popularitet, ökar också antalet kokböcker som kommer ut varje år och som erbjuder recept som stöder den.

Oavsett om du är ny till keto, en erfaren veteran som är trött på att laga samma gamla recept eller letar efter en specifik keto-nisch, som vegan keto eller keto-cocktails, finns det förmodligen en bok där ute för dig. Här är 3 keto-kokböcker att börja din resa med.

Vi har helt enkelt listat vad vi anser vara några av de bästa receptböckerna för att följa keto-dieten i det här inlägget. Lycka till! 🙂


Keto dieten: En liten guide

Vad är keto dieten för något?

En ketogen diet – eller keto-dieten – är en diet med låg kolhydrathalt och hög fetthalt. Det kan vara effektivt för viktminskning och vissa hälsotillstånd, något som har visats i många studier.

Se även  Bästa boken om klimakteriet du aldrig läst

En keto-diet är särskilt användbar för att förlora överflödigt kroppsfett utan hunger, och för att förbättra typ 2-diabetes eller metabola syndromet.

En keto-diet är en som begränsar kolhydrater och har många potentiella hälsofördelar.
När du äter mycket färre kolhydrater börjar din kropp att bränna fett som bränsle.

Detta kan försätta din kropp i ett metabolt tillstånd som kallas ketos. I detta tillstånd förvandlar din lever fett till små energimolekyler som kallas ketoner, som din hjärna och andra organ kan använda för energi.

Att äta en keto-diet sänker insulinnivåerna, ofta dramatiskt, vilket kan hjälpa dig att få tillgång till dina kroppsfettlager för energi. Många studier visar betydande viktminskning på keto, utan att behöva räkna kalorier.

Keto-dieter kan ha andra positiva hälsoeffekter, som att sänka blodsockernivån.

Keto-dieten: är den säker?

För de flesta är det säkert att följa en keto-diet. Men som tidigare nämnt, om du tar mediciner för diabetes eller högt blodtryck, bör du prata med din läkare om att justera dina mediciner.

De som bör undvika att vara i ketos inkluderar ammande kvinnor och personer med sällsynta metabola tillstånd som vanligtvis diagnostiseras i barndomen.

Keto-dieten: Sammanfattning

  • Keto-dieten är en diet med låg kolhydrathalt och hög fetthalt. Den kan hjälpa kroppen att bränna mer fett, minska hungern och minska blodsockernivån.
  • Basera dina ketomåltider på kött, fågel, fisk, ägg och andra proteinrika livsmedel. Inkludera massor av bladgrönsaker, icke-stärkelsehaltiga grönsaker och sallader. Använd fetter som olivolja för smak och för att fylla i kalorier, om det behövs. Undvik socker och stärkelsehaltig mat. Drick vatten, te eller kaffe.
  • En keto-diet har visat sig ge flera fördelar, såsom viktminskning, upphävande av typ 2-diabetes och förbättrad metabol hälsa. Resultaten kan dock variera från person till person. Fokusera på din egen keto-resa.
  • När du börjar en keto-diet finns det en chans att du kommer att få ”keto-influensa” som ett resultat av förändringar i din kropps balans av vätskor och mineraler när du börjar ta bort kolhydrater. Den goda nyheten är att dessa symtom är tillfälliga och du kan vidta åtgärder för att lindra dem.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇