5 bÀsta böckerna om Bosnien och Hercegovina

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Bosnien Àr bara ett litet land, men ett land som har sett sin rÀttvisa andel av historiska hÀndelser och nationella problem. Landet Àr mest kÀnt för att vara platsen för mordet pÄ Àrkehertig Franz Ferdinand, den omedelbara orsaken till första vÀrldskriget, liksom dess blodiga inbördeskrig i början av 1990-talet efter upplösningen av Jugoslavien.

Bosnien Àr ett komplext land med en mÀngd fiktion och sakprosa som syftar till att belysa orsakerna och konsekvenserna av konflikten. HÀr Àr vÄr guide till de bÀsta böckerna för att förstÄ komplikationer, historia, skönhet och kultur i denna Balkanstat.

1. The Fall of Yugoslavia by Misha Glenny (1996)

En av de bÀsta berÀttelserna frÄn tredje part om inbördeskriget pÄ 1990-talet Àr denna bok av Misha Glenny, en brittisk journalist som rapporterade om inbördeskriget för BBC och nu skriver för The Guardian.

Med tanke pÄ att boken tÀcker utbrottet och den efterföljande konflikten runt regionen handlar det inte uteslutande om Bosnien, men den bredare bilden Àr nödvÀndig för att fullt ut förstÄ varför konflikten hÀnde och varför den var sÄ blodig.

Glenny skriver med en opartisk synvinkel, med en stil som Àr tydlig och enkel men ÀndÄ tÀcker alla viktiga detaljer. En bra introduktion till varför Bosnien existerar som den gör idag.

2. Zlata’s Diary by Zlata Filipović (1993)

Denna dagbok av Zlata Filipović Ă€r den bosniska inbördeskrigsversionen av Anne Franks dagbok. Filipović föddes 1980 och var ett barn nĂ€r inbördeskriget bröt ut och nĂ€r hon levde genom belĂ€gringen av sin hemstad Sarajevo.

Under belÀgringen förde hon denna dagbok, som sedan publicerades efter att hon och hennes familj kunde fly till Paris 1993.

Dagboken Àr en utmÀrkt introduktion till konflikten som förstapersonsperspektiv, eftersom den Àr skriven ur ett okomplicerat barns synvinkel. av syn, liksom att vara en autentisk förstahandsupplevelse.

3. The Bridge on the Drina by Ivo Andrić (1945)

Ivo Andrić Ă€r Bosnias mest berömda författare, som vann Nobelpriset för litteratur 1961. Hans personliga berĂ€ttelse omfattar bosniska, serbiska och kroatiska etniciteter – en blandning som inte skulle vara okĂ€nd idag.

Bron över Drina skrevs 1945, nÀr Bosnien fortfarande var en del av Jugoslavien och under kommunistiskt styre, vilket gör en uppfriskande förÀndring av det överflöd av litteratur som tÀcker inbördeskrigstiden.

Denna berömda fiktionsroman fokuserar pĂ„ staden ViĆĄegrad i östra Bosnien och dess berömda bro – som fungerar som historiens huvudperson. BerĂ€ttelsen tĂ€cker broens liv frĂ„n starten i den ottomanska ockupationen, Ă€nda fram till första vĂ€rldskrigets utbrott.

Bron över Drina Àr en trevlig introduktion till Bosnias lÄnga historia, berÀttad ur ett ovanligt och knÀppt perspektiv.

4. The Cellist of Sarajevo by Steven Galloway (2008)

Detta halvbiografiska verk, som utspelades under belÀgringen av Sarajevo, vÀver samman berÀttelserna om fyra olika karaktÀrer i staden vid den tiden. TvÄ av karaktÀrerna Àr baserade pÄ riktiga mÀnniskor, en av dem Àr cellisten, som efter en bombsprÀngning satt pÄ gatan och spelade sin cello i 22 dagar, en dag för varje explosionsoffer.

Galloway ger framgÄngsrikt ett mÀnskligt perspektiv pÄ kriget och fokuserar inte pÄ fakta utan snarare pÄ personliga berÀttelser om mÀnniskor, var och en i en annan situation och med olika oro och rÀdsla.

För en redogörelse för kriget och upplevelserna i Sarajevo men utan en typisk historisk berÀttelse Àr Cellisten i Sarajevo en utmÀrkt lÀsning.

5. Goodbye Sarajevo: A True Story of Courage, Love and Survival by Atka Reid and Hana Schofield (2011)

FarvÀl Sarajevo skrevs av tvÄ systrar, varav en evakuerades till Kroatien under kriget och en som stannade i Sarajevo för att ta hand om andra familjemedlemmar som var kvar.

Det Àr ett sjÀlvbiografiskt arbete som beskriver de hÀndelser som de tvÄ systrarna upplevt under hela kriget, med kapitlen som vÀxlar mellan de tvÄ författarna.

Bland de krÄngliga detaljerna i kriget tÀcker berÀttelsen ocksÄ mÀnskliga aspekter som deras mammas arbete för en humanitÀr byrÄ eller Atkas erfarenheter av att hitta kÀrlek med en nyzeelÀndsk journalist som arbetar i Sarajevo.

Historien visar att inom krigshÀrjade stÀder finns det alltid vanliga och bra mÀnniskor som bara kÀmpar för att överleva, vilket ger ett mer hoppfullt perspektiv pÄ konflikten.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över de bÀsta böckerna om Bosnien och Hercegovina.

Vi hoppas verkligen du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)