5 bästa böckerna om Bosnien och Hercegovina

Beräknad lästid: 6 minuter ⏳

Bosnien är bara ett litet land, men ett land som har sett sin rättvisa andel av historiska händelser och nationella problem. Landet är mest känt för att vara platsen för mordet på ärkehertig Franz Ferdinand, den omedelbara orsaken till första världskriget, liksom dess blodiga inbördeskrig i början av 1990-talet efter upplösningen av Jugoslavien.

Bosnien är ett komplext land med en mängd fiktion och sakprosa som syftar till att belysa orsakerna och konsekvenserna av konflikten. Här är vår guide till de bästa böckerna för att förstå komplikationer, historia, skönhet och kultur i denna Balkanstat.

1. The Fall of Yugoslavia by Misha Glenny (1996)

En av de bästa berättelserna från tredje part om inbördeskriget på 1990-talet är denna bok av Misha Glenny, en brittisk journalist som rapporterade om inbördeskriget för BBC och nu skriver för The Guardian.

Med tanke på att boken täcker utbrottet och den efterföljande konflikten runt regionen handlar det inte uteslutande om Bosnien, men den bredare bilden är nödvändig för att fullt ut förstå varför konflikten hände och varför den var så blodig.

Glenny skriver med en opartisk synvinkel, med en stil som är tydlig och enkel men ändå täcker alla viktiga detaljer. En bra introduktion till varför Bosnien existerar som den gör idag.

2. Zlata’s Diary by Zlata Filipović (1993)

Denna dagbok av Zlata Filipović är den bosniska inbördeskrigsversionen av Anne Franks dagbok. Filipović föddes 1980 och var ett barn när inbördeskriget bröt ut och när hon levde genom belägringen av sin hemstad Sarajevo.

Under belägringen förde hon denna dagbok, som sedan publicerades efter att hon och hennes familj kunde fly till Paris 1993.

Dagboken är en utmärkt introduktion till konflikten som förstapersonsperspektiv, eftersom den är skriven ur ett okomplicerat barns synvinkel. av syn, liksom att vara en autentisk förstahandsupplevelse.

3. The Bridge on the Drina by Ivo Andrić (1945)

Ivo Andrić är Bosnias mest berömda författare, som vann Nobelpriset för litteratur 1961. Hans personliga berättelse omfattar bosniska, serbiska och kroatiska etniciteter – en blandning som inte skulle vara okänd idag.

Bron över Drina skrevs 1945, när Bosnien fortfarande var en del av Jugoslavien och under kommunistiskt styre, vilket gör en uppfriskande förändring av det överflöd av litteratur som täcker inbördeskrigstiden.

Denna berömda fiktionsroman fokuserar på staden Višegrad i östra Bosnien och dess berömda bro – som fungerar som historiens huvudperson. Berättelsen täcker broens liv från starten i den ottomanska ockupationen, ända fram till första världskrigets utbrott.

Bron över Drina är en trevlig introduktion till Bosnias långa historia, berättad ur ett ovanligt och knäppt perspektiv.

4. The Cellist of Sarajevo by Steven Galloway (2008)

Detta halvbiografiska verk, som utspelades under belägringen av Sarajevo, väver samman berättelserna om fyra olika karaktärer i staden vid den tiden. Två av karaktärerna är baserade på riktiga människor, en av dem är cellisten, som efter en bombsprängning satt på gatan och spelade sin cello i 22 dagar, en dag för varje explosionsoffer.

Galloway ger framgångsrikt ett mänskligt perspektiv på kriget och fokuserar inte på fakta utan snarare på personliga berättelser om människor, var och en i en annan situation och med olika oro och rädsla.

För en redogörelse för kriget och upplevelserna i Sarajevo men utan en typisk historisk berättelse är Cellisten i Sarajevo en utmärkt läsning.

5. Goodbye Sarajevo: A True Story of Courage, Love and Survival by Atka Reid and Hana Schofield (2011)

Farväl Sarajevo skrevs av två systrar, varav en evakuerades till Kroatien under kriget och en som stannade i Sarajevo för att ta hand om andra familjemedlemmar som var kvar.

Det är ett självbiografiskt arbete som beskriver de händelser som de två systrarna upplevt under hela kriget, med kapitlen som växlar mellan de två författarna.

Bland de krångliga detaljerna i kriget täcker berättelsen också mänskliga aspekter som deras mammas arbete för en humanitär byrå eller Atkas erfarenheter av att hitta kärlek med en nyzeeländsk journalist som arbetar i Sarajevo.

Historien visar att inom krigshärjade städer finns det alltid vanliga och bra människor som bara kämpar för att överleva, vilket ger ett mer hoppfullt perspektiv på konflikten.

Sammanfattning

Det här är vår lista över de bästa böckerna om Bosnien och Hercegovina.

Vi hoppas verkligen du hittar en ny, spännande bok att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇