3 böcker om Italiens historia vi rekommenderar

Italien är ett land beläget i södra Europa som består av den stövelformade italienska halvön och ett antal öar inklusive Sicilien och Sardinien. Grannländerna inkluderar Österrike, Frankrike, Heliga stolen, San Marino, Slovenien och Schweiz. Italien har ett strategiskt läge som dominerar centrala Medelhavet samt närhet till Västeuropa över Adriatiska havet.

Regeringssystemet är en republik; statschefen är presidenten och regeringschefen är premiärministern. Italien har en diversifierad industriell ekonomi, som är uppdelad i en utvecklad industrinorr, dominerad av privata företag, och en mindre utvecklad, välfärdsberoende, jordbrukssyder. Italien är medlem i Europeiska unionen (EU).

Om du är intresserad av att lära dig mer om Italien och dess historia tipsar vi nedan om 3 bra böcker på svenska.

1. Ett alldeles särskilt land : 150 år i Italien av Göran Hägg

1500-talets Italien är vida känt för många i Sverige, men Italiens moderna historia är desto mindre omtalad. Många viktiga skeenden inträffade dock under 1800-talets senare hälft som kom att skaka Europas grundvalar. På gott och ont…

Italiens historia är mångfacetterad och invecklad. Men Göran Hägg tecknar i Ett alldeles särskilt land ett inträngande porträtt av en av Europas viktigaste kulturella hörnstenar.

Göran Hägg (1947-2015) var en svensk litteraturvetare, författare, kritiker och debattör som skrev skönlitteratur, historiska och litteraturhistoriska böcker samt radioteaterpjäser. Han tilldelades Aftonbladets litteraturpris 1974.

Se även  10 böcker om andra världskriget du måste läsa 2022

Ett alldeles särskilt land : 150 år i Italien är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Varför ser Italien ut som det gör, idag? av Owe Lavin

Boken är en reseskildring som samtidigt berättar om Italiens historia. Den berättar om intrycken från tre resor genom Italien åren 2012-2014 i ett försök att besvara den något diffusa frågan ”Varför ser Italien ut som det gör idag?” med tanke på utvecklingen i Europa och EU. Boken skildrar historiska händelser i städer och samhällen vilka vi passerar på våra resor från Rom till Trieste.

Händelser som sannolikt har haft stor betydelse för befolkningens utveckling på Apenninska halvön. Resorna går utefter lämningarna av de romerska vägarna Via Flaminia med början i Rom över Apenninerna till Rimini.

Resan fortsätter utefter kusten till Adriatiska havet i letandet efter Via Popilia den romerska vägen mot Adria och Padova för att sedan genom Veneto följa Via Annia genom Altino och Aquileia för att sluta i Trieste. Avsikten med resorna är att försöka förstå hur Italiens historia och geografi har format det nuvarande Italien.

Boken med sina reseskildringar och historiska analyser ska kunna vara en guide i fåtöljen eller i bilen för den historiskt och samhällsintresserade resenären, som med hjälp av bokens text, bilder och illustrationer och något sparsamma förslag till hotell eller B&B, ska bli inspirerad till att leta upp historiska platser hon finner intressanta.

Varför ser Italien ut som det gör, idag? är tillgänglig som e-bok.

3. Italiens moderna historia av Eskil Fagerström

Det är lätt att bli förälskad i Italien. Landets gudomliga mat, vin, kultur, språk och mångtusenåriga historia är med rätta världsberömda. Men själva nationen är ung, bara knappt 150 år, och föga förvånande har strävan att forma en nationell identitet och en stark stat löpt som en röd tråd genom landets moderna historia.

Se även  3 böcker om Titanic du måste läsa

I sin nya bok tecknar Italienkännaren Eskil Fagerström den dramatiska vägen från fattigt jordbruksland till världens åttonde största ekonomi. Läsaren får följa Italien genom två världskrig och fascistisk diktatur till rekordtillväxt, men också genom ett dramatiskt 1970-tal präglat av sociala reformer, terror och maffia. Vidare skildrar boken de senaste decenniernas politik, präglad av populism och utdragen ekonomisk kris.

Eskil Fagerström är journalist och har tidigare skrivit ett flertal böcker om Italien och Rom.

Italiens moderna historia är tillgänglig som e-bok.


Lär dig mer om Italiens historia!

Italien: Människor & kultur

Sedan det romerska imperiets uppkomst har italiensk konst, arkitektur och kultur haft inflytande över hela världen. Berömda italienska målare inkluderar Leonardo da Vinci och Michelangelo. Italien är också i hjärtat av den katolska kyrkan, som styrs från Vatikanstaten, en stadsstat omgiven av Rom.

Familjen är i centrum för det italienska samhället. Unga bor ofta hemma tills de är i 30-årsåldern, även om de har ett jobb. När föräldrar går i pension bor de ofta med sina barn.

Italien: Natur

I 22 århundraden har italienare och deras förfäder röjt åkrar, betat boskap och jagat vilda djur. Skogar som en gång täckte stora områden är borta. Men landets avlägsna platser och många nationalparker har fortfarande vildmarker som till stor del är orörda av människor.

Se även  3 böcker om Stockholms historia du måste spana in

De nedre sluttningarna av Italiens alper är täckta av skogar. Ovanför dessa skogsmarker finns ängar som exploderar med specialanpassade vildblommor på våren. I hela Italien stannar miljontals fåglar för att vila under sin årliga migration till Afrika.

Italien: Regering & Ekonomi

I Italien kan politik ofta vara spännande och stökig. Folkmassor samlas på gatorna för att protestera mot regeringens politik eller för att visa stöd för sitt parti.

Sedan andra världskriget har Italien haft en ekonomisk omvandling. Industrin växte och i mitten av 1960-talet hade Italien blivit en av världens ledande ekonomier. Dess huvudsakliga export är kläder, skor, mat och vin.

Inlägg senast uppdaterat: 17 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇