5 böcker av Anders Hansen du måste läsa

1. Depphjärnan: Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Succéförfattaren och psykiatern Anders Hansen är tillbaka med en ny bok om hjärnan, där han reder ut varför vi mår så dåligt när vi har det så bra. Det är lätt att tro att man har en trasig hjärna när man mår psykiskt dåligt, men ångest och depressioner är naturliga tillstånd och kvarlevor från urminnes tider då vi riskerade att dö av svält och infektioner. Vi är inte gjorda för att jämt vara glada och lyckliga – om så vore hade våra förfäder inte överlevt särskilt länge. Anders Hansen visar här hur vårt mående fungerar och ingjuter samtidigt hopp om att vi visst kan må bra i dagens uppskruvade och uppkopplade samhälle. För att lyckas behöver vi ta bättre hand om vår hjärna – och vår kropp – och kanske också sluta att ständigt jaga efter lyckan.

Depphjärnan : Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Hjärnstark : Hur motion och träning stärker din hjärna

Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent? Se då till att röra på dig! Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans.

Man vet i dag att hjärnan är enormt föränderlig. Det bildas ständigt nya hjärnceller och nya kopplingar skapas och försvinner. Allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna lite grann. Och det gör i allra högsta grad även motion och träning. När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre, det påverkar också koncentrationen, minnet, måendet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten – till och med din personlighet och intelligens. Du tänker helt enkelt snabbare och kan lägga i en extra ”mental växel”, till exempel för att kunna koncentrera dig när det är stökigt omkring dig. Och alla som rör på sig får de här fördelarna, barn, vuxna och gamla.

I Hjärnstark visar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hälsa på recept, vilka mekanismer i din hjärna som omvandlar promenaden eller löprundan till inget mindre än en mental ”uppgradering”. Du får lära dig vad det beror på och du får konkreta tips på hur du ska röra på dig för att uppnå alla positiva effekter som forskningen har kunnat visa.

Se även  Bästa boken om att gå vidare du aldrig läst

Lyssna på ljudboken Hjärnstark av Anders Hansen gratis i ljudboksappen Nextory. Ljudboken Hjärnstark : Hur motion och träning stärker din hjärna berättar hur du kan uppgradera din hjärnas mekanismer genom att röra på dig och genom att motionera.

I boken får du lära dig hur du kan stärka din hjärnas funktioner och därmed förbättra de mekanismer som gör dig mer intelligent, påverkar ditt minne samt positivt påverkar din kropp.

Anders Hansen förklarar att forskningen visar på hur regelbunden träning och motion hjälper dig att må bra och bli mer stresstålig. Träningen stärker hjärnan och får den att fungera bättre och snabbare. Med enkla tips från som stöds av forskningen får du lära dig hur du ska göra för att exempelvis bli mer stresstålig och mer fokuserad. Ett enkelt träningspass eller en promenad har exempelvis visats leda till bättre mental hälsa.

Att röra sig är naturligt. Rörelse är något som människan behöver. Genom att lyssna gratis på Hjärnstark som ljudbok i Nextorys app så får du konkreta tips om hur du förändrar hur din hjärna fungerar, vilken kan ge positiva effekter på din personlighet och hjälper dig att må bra. Lite hjärngympa i ljudboksformat helt enkelt, något som kan få vardagen att bli lite lättare. Om du är intresserad av hur du genom att motionera kan må bättra borde du lyssna på boken Hjärnstark som ljudbok redan idag.

Hjärnstark : Hur motion och träning stärker din hjärna är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Fördel ADHD : var på skalan ligger du?

Känner du någon som är driven, kreativ, orädd, ifrågasättande, flexibel, envis och initiativrik? Som ofta tänker utanför boxen och verkar kunna skaka av sig nästan vilken motgång som helst? Kanske känner du igen dig själv? Förmodligen blir du lite förvånad när du hör att dessa positiva egenskaper är typiska för personer med ADHD! Vi som så länge har betraktat denna århundradets diagnos som något som bara för med sig problem.

I dag tror man att dessa delvis nedärvda personlighetsdrag var nödvändiga för att våra förfäder skulle överleva. Den som inte orkade jaga sitt byte eller kunde hyperfokusera på savannen svalt ihjäl eller blev själv ett byte för vilda djur. Det var helt enkelt en stor fördel att ha vissa egenskaper, som vi i dag betraktar som en diagnos. Vi vet också att vi alla har mer eller mindre drag av ADHD och att vi alla ligger på skalan – vissa långt borta i den ena änden, andra i den helt motsatta.

Lär dig hur du kan vända diagnosen till en fördel, oavsett om det gäller dig själv eller ditt barn, och hur du kan hantera även nackdelarna. Och upptäck det positiva i att vi inte alla är likadana med samma personlighetsdrag. Olika är bäst – vare sig det handlar om familjen eller jobbet!

Se även  4 böcker om godmanskap vi rekommenderar

I lexikon och liknande skrifter kan vi läsa att ADHD är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som bland annat yttrar sig i koncentrationssvårigheter,

hyperaktivitet och impulsivitet – drag som tillsammans gör vardagen svårare för den som har diagnosen. Allt detta är förvisso sant, men det är samtidigt en grov och missvisande förenkling – inte minst därför att de positiva sidorna av ADHD helt faller i skymundan.

I denna bok vänder överläkaren Anders Hansen på perspektivet och visar hur personer med ADHD också kan ha stora fördelar gentemot andra: de är ofta mer kreativa och flexibla i sitt tänkande, de är orädda och ifrågasättande och vågar i högre grad lita till sin intuition.

Och hyperaktiviteten går inte sällan hand i hand med en särskild förmåga till hyperkoncentration – en förmåga som i rätt sammanhang kan uträtta storverk och rentav haft en avgörande betydelse för människans utveckling som art.

Här vill Anders Hansen visa hur ADHD med rätt stimulans kan vändas till en tillgång, något man kan dra nytta av, i skolan, på arbetsplatsen och i sitt privatliv. Samtidigt vill han en gång för alla göra upp med den seglivade myten att ADHD är något som bara berör de som fått diagnosen eller uppvisar tydliga symptom; som Hansen illustrerar har vi alla drag av ADHD i någon mån – det som skiljer oss åt är bara var på skalan vi ligger.

Fördel ADHD : var på skalan ligger du? är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

4. Skärmhjärnan : Hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda

Den psykiska ohälsan håller på att ta över som det stora hälsohotet i vår tid. Ett högt tempo, konstant stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling börjar få konsekvenser för vår hjärna. För hur mycket du än gillar att kolla bildflödet på instagram, nyheterna i mobilen eller filmer på plattan, är din hjärna inte anpassad till det som dagens samhälle för med sig. Den är helt enkelt i osynk med vår tid!

Men det betyder inte att du står maktlös och att det saknas lösningar – med lite mer kunskap om hur hjärnan fungerar kommer du snart att inse att det egentligen handlar om ganska enkla och basala saker. Den mänskliga hjärnan är skapad i en helt annan tid, och kanske borde vi visa den lite mer hänsyn. Så följ med på en spännande resa och få en helt ny bild av det som händer och sker i ditt huvud!

Skärmhjärnan : Hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

5. Hälsa på recept : träna smartare, må bättre, lev längre

Medicinska mirakelkurer visar sig nästan aldrig hålla vad de lovar. Fysisk aktivitet är det lysande undantaget! Dagens forskning visar nämligen tydligt att regelbunden träning inte är något annat än just en mirakelkur som inte bara gör att du går ner i vikt och får bättre kondition och styrka. Genom att röra på dig kan du både förebygga, behandla och i vissa fall bota sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer och depression. Men det slutar inte där, din träning kommer också att ge dig mer energi, förbättra din sömn, göra dig mer koncentrerad, stärka ditt minne och immunförsvar. Dessutom kommer du inte bara att leva längre – du blir yngre rent biologiskt! Men hur ska du röra på dig för att få alla fördelar för hälsan? I den här boken presenterar läkarna Anders Hansen och Carl Johan Sundberg allt du behöver veta om den senaste vetenskapen kring träning och hälsa. Frågor du får svar på- Hur ska jag träna för att leva fem år längre? – Vilken är minsta mängd motion som ger resultat på hälsan? – Kan fem minuters träning ge lika bra effekt som en timmes? – Får jag bättre minne av att träna? – Hur stor roll spelar mina gener för hur jag presterar i spåret? – Varför får inte alla lika bra effekt? – Fettförbränning – vad visar forskningen och vilken metod är bäst?- Är träning skadligt för vissa? ”Vi har skrivit den här boken därför att vi tror att många inte riktigt förstår hur viktigt det är att röra på sig regelbundet, och hur lite fysisk aktivitet som faktiskt behövs.” Anders Hansen och Carl Johan Sundberg

Se även  2 böcker om cykelbud du inte läst

Lyssna på Anders när han berättar om alla fördelar du får av att röra på dig: http://urplay.se/Produkter/187412-En-bok-en-forfattare-Halsa-pa-recept

Hälsa på recept : träna smartare, må bättre, lev längre är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇