Lästips: Boken om Alfred Nobel du aldrig läst

Alfred Nobel var en uppfinnare, entreprenör, vetenskapsman och affärsman som också skrev poesi och dramatik. Hans varierande intressen återspeglas i det pris han instiftade och som han lade grunden till 1895 när han skrev sitt sista testamente, och lämnade mycket av hans rikedom till inrättandet av priset.

Sedan 1901 har Nobelpriset hedrat män och kvinnor från hela världen för enastående prestationer inom fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur och för arbete i fred.

Om du vill lära dig mer om Alfred Nobel rekommenderar vi boken nedan.

NOBEL: Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris av Ingrid Carlberg

Mer om Alfred Nobel

Alfreds mor, född Andriette Ahlsell, kom från en rik familj. På grund av olyckor i hans byggnadsarbete orsakade av förlusten av några pråmar med byggmaterial, tvingades Immanuel Nobel i konkurs samma år som Alfred Nobel föddes.

Se även  50 e-böcker på svenska som är GRATIS att läsa just nu

1837 lämnade Immanuel Nobel Stockholm och hans familj för att starta en ny karriär i Finland och Ryssland. För att försörja familjen startade Andriette Nobel en livsmedelsbutik som gav en blygsam inkomst. Samtidigt var Immanuel Nobel framgångsrik i sitt nya företag i St. Petersburg, Ryssland. Han startade en mekanisk verkstad som tillhandahöll utrustning till den ryska armén och han övertygade också tsaren och hans generaler om att marinminor kunde användas för att blockera fiendens marinfartyg från att hota staden.

Se även  Bästa boken om projektledning du aldrig läst

Inlägg senast uppdaterat: 17 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇