Peter Handkes 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Peter Handke, född 6 december 1942 i Griffen i förbundslandet KĂ€rnten i Österrike, Ă€r en österrikisk författare som skriver pĂ„ tyska. Han har Ă€ven verkat som översĂ€ttare och filmregissör, och var bland annat en av manusförfattarna till Himmel över Berlin.

Det hÀr Àr vÄr lista över Peter Handkes 5 bÀsta böcker alla mÄste lÀsa nÄgon gÄng.

1. BerÀttelse om ett liv

I BerĂ€ttelse om ett liv skriver Peter Handke om sin mammas tröstlösa liv och sjĂ€lvmord i början av sjuttiotalet. Han berĂ€ttar om att vara det första barnet med ”fel” man, om ett Ă€ktenskap som faller samman och om en uppslitande tillvaro i Österrike och krigets och efterkrigstidens Berlin. Det Ă€r ett liv som ingen reagerar pĂ„, och som till slut gĂ„r mot sin upplösning.

Handkes berÀttelse Àr ocksÄ en reflexion över det som berÀttas, över svÄrigheterna att skriva.

2. Mitt Är i Ingenmansbukten: en saga frÄn de nya tiderna

NOBELPRISET I LITTERATUR 2019

Ett inbördeskrig Ă€r slut och en ny tid kan börja. I sitt sökande efter en plats i vĂ€rlden har författaren Gregor Keuschnig slagit sig ned i en anonym förort sydvĂ€st om Paris. Han fyller dagarna med anteckningar om sin skaparkris, om den förvandling han genomgĂ„tt och den förvandling han lĂ€ngtar efter, om de mĂ€nniskor han mött och de mĂ€nniskor han skilts ifrĂ„n. Ännu har han kvar sju vĂ€nner, som alla genomströvar ödsliga trakter pĂ„ olika hĂ„ll i vĂ€rlden. Han vĂ€ntar pĂ„ deras Ă„terkomst. En dag ska de alla pĂ„ nytt sammanstrĂ„la i en vĂ€nskapsfest pĂ„ den parisiska förortskrogen.

Mitt Är i Ingenmansbukten Àr ett monumentalverk, Peter Handkes hittills digraste. En blandning av dagbok och reseskildring, full av vardagsmystik och sjÀlvbiografisk suggestion.

3. MÄlvaktens skrÀck vid straffspark; Kort brev till lÄngt farvÀl; LÄngsam hemkomst

NOBELPRISET I LITTERATUR 2019

MÄlvaktens skrÀck vid straffspark handlar om montören och före detta mÄlvakten Josef Bloch. Josef feltolkar en förmans gest och tror sig avskedad. Han driver omkring i staden med en vÀxande kÀnsla av att vara förföljd och upplever verkligheten alltmer som ett myller av tecken som alla anspelar pÄ hans situation. MisstÀnksamheten och svÄrigheten att rÀtt tolka tecken plÄgar honom och de mest harmlösa detaljer laddas med betydelser och blir tÀcknamn och lösenord, indicium och förföljelse.

Kort brev till lÄngt farvÀl Àr som ett kÀrleksbrev till Amerika, dÀr berÀttaren rör sig genom USA för att komma ifrÄn sin hustru Judith, efter att deras Àktenskap har kollapsat. Han driver per tÄg, buss och flyg pÄ flykt frÄn henne och sig sjÀlv. Snart upptÀcker han att Judith följer honom som en skugga, och de rör sig som i cirklar, inte bara i medvetandet utan ocksÄ i verkligheten. Till slut möts de och ett slags uppgörelse blir oundviklig.

LÄngsam hemkomst Àr en roman om en resande mÀnniska som Àr pÄ vÀg till sin egen identitet.

Geologen Valentin Sorger vistas nÀra polcirkeln pÄ den amerikanska kontinenten. DÀr lever han i utkanten av civilisationen, avskuren frÄn sin familj och sitt förflutna. Han ska snart ÄtervÀnda hem, men stöter pÄ hinder pÄ vÀgen. NÀr han vÀl kommer ivÀg hamnar han pÄ en resa som tar honom genom de stora amerikanska stÀderna.

4. LĂ„ngsam hemkomst

Geologen Valentin Sorger vistas nÀra polcirkeln pÄ den amerikanska kontinenten. DÀr lever han i utkanten av civilisationen, avskuren frÄn sin familj och sitt förflutna. Han ska snart ÄtervÀnda hem, men stöter pÄ hinder pÄ vÀgen. NÀr han vÀl kommer ivÀg hamnar han pÄ en resa som tar honom genom de stora amerikanska stÀderna.

LÄngsam hemkomst Àr en roman om en resande mÀnniska som Àr pÄ vÀg till sin egen identitet.

5. Frukttjuven eller Enkel resa till landets inre

Peter Handke har kallat sin nya roman Frukttjuven för ”Det Sista eposet”. Ett stick av ett bi blir det tecken som föranleder uppbrottet och som gör att författaren pĂ„börjar sin berĂ€ttelse. HĂ€r skildras en resa som pĂ„ omvĂ€gar leder frĂ„n Ingenmansbukten till det inre av landet, dĂ€r frukttjuven kanske Ă€r dömd att stanna, men ocksĂ„ om de oerhörda och hittills aldrig skĂ„dade farorna pĂ„ vĂ€gen dit.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!