8 bästa böckerna för konstälskare världen över

Missade du den stora blockbuster konstutställningen när den var i stan, vill du veta mer om konstens terapeutiska egenskaper eller bara letar efter den perfekta presenten till din konstälskande vän?

Frukta inte – vi har sammanställt den ultimata listan över konstböcker. Här är bara några få böcker som alla konstälskares bibliotek behöver, från konstnärsmonografier till enkätpublikationer av konstnärliga rörelser.

1. Yayoi Kusama, publicerad av Phaidon (2017)

Konstnären som fick oss att pricka för sin uppslukande, där ute banbrytande konst firas i denna reviderade monografi av Phaidon som sammanfaller med det nyligen öppnade Kusama Museum i Tokyo och en stor utställning som turnerar USA.

Efter att ha blivit en Instagram-sensation för sina Infinity Mirror Room-installationer har den japanska artisten fått en ny publik och förnyat hyllning för sitt arbete som får dig att tänka två gånger på tvångssjukdomar.

Phaidons bok är fortfarande en av de mest omfattande studierna av denna spännande konstnär (som bor som en frivillig bosatt på ett mentalsjukhus) och gör det möjligt för läsare att korsa från ”Happenings” på 1960-talet New York till Kusamas nuvarande arbete, som omfattar olika medier från målningar att skulpturera.

Och för första gången publiceras en diktsamling av Kusama som åtföljer de färgglada illustrationerna, övertygande uppsatser och intervjuer av kuratorer och kritiker.

När ett galleri når sin 50-åriga milstolpe, vilket bättre sätt att fira än en volym som den här?

ARTIST | WORK | LISSON omfattar arvet från Lisson – ett galleri som är avgörande för utformningen av både Londons konstscen och det avgörande stödet från nu etablerade internationella konstnärer.

Se även  3 böcker på svenska om skådespeleri du måste läsa

På hela 12000 sidor ser detta konstverk i sig, designat av den kända nederländska grafiska formgivaren Irma Boom, tillbaka på varje konstnärs soloutställning i galleriet, inklusive Marina Abramovic, John Akomfrah och Carl Andre, tillsammans med funderingar av berömda konstförfattare.

Det går också in i Lisson-arkivet för att inkludera inbjudningar, brev och andra efemera, tillsammans med kontextuella uppsatser av Ossian Ward och reflektioner från galleriets grundare Nicholas Logsdail.

3. Basquiat Boom for Real, publicerad av Prestel (2017)

Hur mycket vet du om Jean-Michel Basquiat? Var kom han ifrån? Hur blev han Andy Warhols protegé? Vad informerade hans arbete?

Detta lysande kompendium om Basquiat – publicerat i samband med en stor turnéutställning under samma namn, för närvarande på Barbican, London – tittar stämningsfullt på hans framväxt på New York-scenen i slutet av 1970- och 80-talet.

Att spåra Basquiats uppgång från en 17-åring som lämnade sitt prägel på en ekonomiskt förlamad NYC under graffitipseudonymen SAMO © till hans inkludering i den banbrytande New York / New Wave-utställningen, som cementerade hans framtid som konstnär.

Reproduktioner, arkivmaterial, polaroids, intervjuutdrag och insiktsfulla skrivna bitar tar dig med på en resa genom konsthistoriens påverkande faktor, jazzens betydelse och de viktigaste förhållandena som formade en konstnär som dog alldeles för ung vid 27.

4. The Art Museum, publicerad av Phaidon (2011)

Den här imponerande boken sätter en ny twist på samlingen av konsthistoria på ett ställe. Konstmuseet samlar en samling av 2000 av världens viktigaste verk från internationella samlingar till ett ”virtuellt museum”.

Guidad av konstforskare, arkeologer och kuratorer, reser du världen utan att behöva lämna din plats och upptäcka all den anmärkningsvärda och inspirerande konsten från stenåldern, genom den bysantinska perioden och nyklassicismen ända fram till idag.

Från det ritualistiska och religiösa till det abstrakta och expressionistiska, är du inne på en betydelsefull kulturresa genom tiderna.

5. Soul of a Nation, publicerad av Tate (2017)

En utställningskatalog är fönstret till alla föreställningar du kanske har missat, eller en portal genom vilken du kan musa över viktiga föreställningar som får dig att titta på konsthistoria och fokusera din uppmärksamhet.

Se även  3 böcker på svenska om skådespeleri du måste läsa

Med den enorma populariteten för turnéutställningen Soul of a Nation: Art in the Age of Black Power som samordnats av Mark Godfrey och Zoe Whitley på Tate Modern tidigare i år (reser till USA 2018), är utställningens dedikerade publikation inte bara visar verk som ingår i showen men kontextualiserar utgångspunkten för utställningen – som firar arbetet med svarta amerikanska konstnärer som gjorts två decennier efter 1963 – med informerade, passionerade texter och minnen från svarta kuratorer som arbetade på 1960- och 1970-talet.

Som Thelma Golden, regissör och chefskonservator för The Studio Museum i Harlem, New York sa: ”Soul of a Nation är ett viktigt och transformerande bidrag till konsthistoria – och amerikansk historia.

Denna volym är riktigt informativ och djupt engagerande och dokumenterar den kraftfulla roll som svarta konstnärer hade för att forma samtida konst och vårt samhälle i ett avgörande ögonblick i historien.

Det kommer säkert att vara en mycket värdefull resurs … under årtionden framöver.

6. The Artist Project, published by Phaidon (2017)

Utformat av Metropolitan Museum of Art i New York, delar över 100 internationella samtida konstnärer sina favoritverk från museets berömda samling. Från att tända konstnärens fantasi till varaktiga influenser drar The Artist Project inte bara kopplingar mellan historia och samtida praxis, utan ger dig också sällsynt inblick i museets samling.

Det finns några överraskande avslöjanden såväl som de mer uppenbara. Cory Arcangel väljer ett cembalo från slutet av 1600-talet och säger: ”Jag har en fixering med cembalo eftersom jag gillar att arbeta med saker när folk tittar åt andra hållet.”

Medan Sheila Hicks väljer en bönbok och säger: ”Det är … typ av konst du tar hem med dig, metaforiskt. Du tar det in i ditt liv; den blir din. ’

7. Hiroshige, published by Prestel (2017)

Den japanska tryckmakaren Utagawa Hiroshige är känd som mästaren i träblock och är älskad över hela världen för sitt fantastiska arbete som fångar skönheten i Japans landskap.

Se även  3 böcker på svenska om skådespeleri du måste läsa

Den här överdådiga utgåvan av den oberoende kuratorn och den japanska konstexperten, Matthi Forrer, är organiserad efter ämne och ger en utmärkt översikt över konstnärens verk från tryck av fåglar, blommor och scener från sin hemstad till ett urval från den berömda serien, Hundra berömda vyer. i Edo.

Så bli bekväm när du är nedsänkt i underverket av Hiroshiges magnifika arbete.

8. Vitamin C: Clay and Ceramic, published by Phaidon (2017)

Undersökningspublikationen är vad Phaidon gör så bra, och den här hårboken är din go-to-tome för allt som är relaterat till ler. Keramik har verkligen kommit tillbaka på modet, även om man kan argumentera för att det aldrig riktigt försvann.

Den ökade efterfrågan på klasser runt om i världen och programmering av grupp- och separatutställningar gör den här boken utan tvekan till en av de mest kortfattade översikterna av lera- och keramikarenan.

Bortsett från de uppenbara inneslutningarna av Grayson Perry och Ai Weiwei, kommer du att presenteras för de framväxande keramikerna som använder lera för att producera otänkbara skapelser som lämnar dig i vördnad och nyfiken på mer.

Sammanfattning

Det här är vår lista över de 8 bästa böckerna för konstälskare världen över

Vi hoppas innerligt på att ni hittar en eller flera nya böcker att fördjupa er i.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇