6 bÀsta gangster-böckerna pÄ svenska

BerĂ€knad lĂ€stid: 10 minuter ⏳

Vem Àlskar inte filmatiseringar och böcker skrivna om gangsters?

NÄgra av mina personliga favoriter vad gÀller filmer Àr just bland annat Scarface. I det hÀr inlÀgget kommer vi dock ta oss friheten att tipsa om gangster-böcker.

Sagolikt nog existerar det mÄnga fantastiska verk pÄ svenska om just gangsters, men i det hÀr inlÀgget listar vi alltsÄ vad vi anser vara de 5 bÀsta gangster-böckerna. Stort lycka till i din jakt!

1. Svensk maffia: en kartlÀggning av de kriminella gÀngen av Lasse Wierup, Matti Larsson (2010)

Kriminaliteten i Sverige har förÀndrats. Utpressning, bestÀllningsmord, uppgörelser pÄ öppen gata, tystade vittnen och mutor Àr inslag i en ny vÄg av brott som drabbat bÄde storstÀder och mindre orter. Bakom utvecklingen stÄr de kriminella gÀngen. Grupperingar som Hells Angels, Bandidos, Original Gangsters, Brödraskapet Wolfpack, Naserligan och mÄnga fler har gjort hot och fruktan till sin affÀrsidé. PÄ ett decennium har gÀngen vuxit i antal frÄn en handfull till drygt ett femtiotal.

Hur blev det sĂ„ hĂ€r? Varför just nu? I jakt pĂ„ svar har journalisterna Lasse Wierup och Matti Larsson kartlagt gĂ€rningsmĂ€nnen och deras brott. De har trĂ€ffat gĂ€ngledare och avhoppare, intervjuat poliser och Ă„klagare, mött brottsoffer och pratat med kĂ€llor som aldrig tidigare har lĂ„tit sig intervjuas. Deras berĂ€ttelser ger en unik och skrĂ€mmande inblick i en vĂ€rld dĂ€r pengar, vapen, vĂ„ld och droger i allt högre grad dominerar tillvaron – och dĂ€r respekten för liv Ă€r pĂ„ grĂ€nsen till obefintlig.

“Har du tröttnat pĂ„ deckare och vill bekanta dig med verkligheten? DĂ„ ska du lĂ€sa Svensk Maffia. En lysande skildring.”
Viggo Cavling, Resumé

Lasse Wierup Àr reporter pÄ Dagens Nyheter med inriktning pÄ organiserad brottslighet. Matti Larsson Àr chefredaktör pÄ nyhetsbyrÄn Siren.

2. Jag var Sveriges mest jagade rÄnare: mina Är som yrkeskriminell av Toni Tuunainen, Gunnar von Sydow (2019)

Sommaren 2003 sker ett av Sveriges mest uppmÀrksammade rÄn i blekingska BrÀkne-Hoby. Efter lÄnga förberedelser slÄr Toni Tuunainen och tvÄ kumpaner till mot en vÀrdetransport innehÄllande 15 miljoner kronor. Det Àr det perfekta brottet, tror de, men polisen Àr dem pÄ spÄren. En intensiv eldstrid utbryter. NÀr skotten tystnat ser Toni sin ena kompis död pÄ marken. Han flyr till Stockholm och fÄr syn pÄ sitt ansikte pÄ kvÀllstidningarnas löpsedlar.
Det hÀr Àr den osminkade historien om en kille som vÀxte upp i miljonprogramsförorten Norsborg söder om Stockholm. Han drömde om pengar och frihet och sÄg brottsligheten som en naturlig vÀg in i vuxenvÀrlden.
Efter ett lĂ€ngre fĂ€ngelsestraff började Toni tröttna pĂ„ kriminaliteten och insĂ„g snart att han mĂ„ste förĂ€ndra hela sitt liv frĂ„n grunden.  

TONI TUUNAINEN började att begĂ„ brott i tonĂ„ren och blev rĂ„nare som 23-Ă„ring. Idag har han lĂ€mnat det kriminella livet bakom sig och arbetar brottsförebyggande som förelĂ€sare och coach.  

GUNNAR VON SYDOW Ă€r journalist och författare. Tidigare har han tillsammans med Eva Gabrielsson skrivit boken Sambo Ensammare Ă€n du tror samt före detta fotbollsproffset Magnus Hedmans sjĂ€lvbiografi NĂ€r ljuset slĂ€cks.

3. Pappa och kriminell av Niklas Malmborg och Geir W. Stakset (2018)

GÄr det att kombinera bankrÄn, bilbomber och blöjor? Kan man vara en bra pappa Àven om man Àr gangster? HÀr berÀttar pappor, som lÀmnat eller vill lÀmna kriminaliteten, om relationerna till sina barn. De Àlskar sina söner och döttrar lika mycket som alla andra, de hÀmtar och lÀmnar, lagar mat, byter blöjor och nattar.

Vi möter en torped som hÄller sin dotter i handen pÄ vÀg till skolan och en yrkeskriminell som rymt frÄn fÀngelset för att ta med familjen pÄ semester. Hur förklarar man för sitt barn att man Àr rÄnare? Hur kÀnns det att sitta fÀngslad nÀr ens barn föds, eller att undra om nÄgon placerat en bomb under bilen nÀr man skjutsa till sin unge till skolan?

4. Snabba cash av Jens Lapidus (2008)

JW Ă€r Stureplanskillen som sĂ€ljer kokain pĂ„ de hetaste innestĂ€llena. Han gör vad som helst för att nĂ„ dit han vill. Jorge Ă€r latinon som kan allt om koks och som gĂ„r i land med en osannolikt tjusig rymning frĂ„n ÖsterĂ„keranstalten. Ingen kan k-branschen bĂ€ttre Ă€n han. Mrado sköter indrivning Ă„t bossen Radovan. Han drömmer om ett bra liv för sig och sin dotter, men det ligger riktigt lĂ„ngt borta.

Den kriminella vÀrldens egen logik för de tre samman, och det kan bara sluta pÄ ett sÀtt: en kamp om liv och död. Och varför, egentligen? För snabba cash.

5. Aldrig fucka upp av Jens Lapidus (2009)

Jens Lapidus debutroman Snabba cash Àr en av 2000-talets mest omtalade och sÄlda böcker. Nu kommer uppföljaren.      Det Àr nya karaktÀrer, helt nya huvudpersoner. Men det Àr samma Stockholm, samma undre vÀrld, samma bossar i toppen. Juggebossen Radovan hÀrskar fortfarande. Och nu, i Aldrig fucka upp Àr det Àven snutarnas stad, de verkliga snutarnas verkliga stad.    

Det Ă€r initierat, detaljerat och skrĂ€mmande. Grymt trovĂ€rdigt. Med skoningslöst driv skildrar Jens Lapidus de kriminellas egen logik som ingen annan tidigare gjort. Vi vill ju helst att det ska vara svartvitt, de onda mot de goda, i Aldrig fucka upp Ă€r det inte sĂ„ enkelt.     Inspirerad av James Ellroy skapar Jens Lapidus en egen genre, Stockholm Noir. Det Ellroy gjorde med femtiotalets Los Angeles i böcker som Los Angeles konfidentiellt och Den stora tomheten, gör Lapidus med Stockholm idag. Och perspektivet Ă€r the bad guys. Totalt.    “Smaken av metall i kĂ€ften. Passade inte in. Som nĂ€r man borstat tĂ€nderna och rĂ„kar dricka juice. Fullkomlig förvirring. Fast nu – egentligen passade den in. Blandad med rĂ€dsla. Panik, dödsĂ„ngest.    

En skogsdunge. Mahmud: pĂ„ knĂ€ pĂ„ grĂ€set. HĂ€nderna pĂ„ huvudet. Som nĂ„n jĂ€vla Viet Cong-lirare i en krigsfilm. Underlaget blött. Fukten trĂ€ngde igenom hans jeans. Klockan: kanske nio. Himlen var fortfarande ljus. Runt omkring honom: fem shunnar, alla modell livsfarlig. Snubbar som inte bangade. Som sĂ€kert klippte killar som Mahmud till frukost en gĂ„ng i veckan. Hur gĂ€rna som helst.      Chara.     Kyla i luften mitt i sommaren. ÄndĂ„ kĂ€nde han lukten av svett pĂ„ sin hud. Hur fan hade det hĂ€r gĂ„tt till? Han skulle ju leva livet. Ute frĂ„n kĂ„ken – fri som en fĂ„gel. Och sen kom det hĂ€r. Kunde vara game over nu. Allti-fucking-hop.    

Han försökte viska trosbekĂ€nnelsen trots gannen i munnen. “Ash-Hadu anla-ilaha illa-Aallah.”     Snubben som höll puffran i hans kĂ€ft kollade ner pĂ„ honom. “Sa du nĂ„tt, eller?”     Mahmud vĂ„gade inte röra huvudet. Sneglade upp. Kunde ju inte sĂ€ga nĂ„got med en gann i munnen.”

6. Livet deluxe av Jens Lapidus (2012)

I Jens Lapidus nya roman Ă„terknyter vi kontakten med huvudpersonerna i de tidigare delarna av Stockholm Noir. Arvet. FrĂ„n far till dotter. FrĂ„n syster till bror. KĂ€nslan, hedern och makten. Smutsiga cash – oavsett var de kommer frĂ„n – blir till rena pengar nĂ€r de tvĂ€ttats nĂ„gra varv. TrĂ„darna tvinnas tĂ€tt och hĂ„rt mellan dramats olika huvudpersoner. Det Ă€r en ny tid nu. En ny era. Kartan som vi följt sedan Snabba cash ritas om. Samtidigt Ă€r det mesta sig likt. Stockholms undersida Ă€r densamma. Aktörerna Ă€r nya, men allt gĂ„r i arv.

JW har inte förspillt sin tid pÄ kÄken. Han planerar en storstilad comeback.

Jorge har tröttnat pĂ„ att försöka leva hederligt, krĂ€nga latte och foccacias. Livet deluxe hĂ€grar. Och den hĂ€r gĂ„ngen ska det bli riktigt stora pengar.

Men polisen tar till nya medel. En undercover-operatör tar sig djupt in i Stockholms undre vÀrld, nÀra Jorge. NÀra JW.

Samtidigt Ă€r en man utan ansikte och namn ute efter Gudfadern sjĂ€lv, Radovan Kranjic. Allt fler behöver stĂ€lla sig frĂ„gan: Hur ser livet ut e.R.? Vem blir Stockholms nya kung – eller drottning?


Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara de bÀsta gangster-böckerna pÄ svenska!

Vi hoppas du hittar en eller flera böcker att dyka in i! Stort lycka till!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!