3 böcker om Vladimir Putin du aldrig läst

1. Putins krets : Kampen om det moderna Ryssland

När Sovjetunionen föll samman 1991 behövde KGB-mannen Vladimir Putin en ny karriär. Han fann den i St Petersburg, där han blev borgmästarens högra hand och gav sig in i en rad lukrativa men ljusskygga affärer. När Putin sedan tog över Ryssland efter Jeltsin kom nätverket inom underrättelsetjänsten och den organiserade brottsligheten väl till pass. Ett decennium senare var alla motståndare bortrensade.

Catherine Beltons bok är den definitiva skildringen av Putin väg till envälde. Med hjälp av ett unikt källmaterial når hon in till kärnan av Putins krets, och visar hur dess skoningslösa maktmetoder sedan exporterades till Ukraina, London, Syrien – och till slut till Trumps USA.

Boken innehåller ett persongalleri som kan erhållas som en pdf. Mejla till info@bonnieraudio.se så skickar vi det.

”Putins krets lär bli den definitiva boken om Putin och putinismen…”

Anne Applebaum

”Detta fängslande och perfekt researchade verk är sannolikt den bästa bok som skrivits om Putin, om hans gäng, och kanske till och med om det moderna Ryssland, de tre senaste decennierna.”

Peter Frankopan

Putins krets : Kampen om det moderna Ryssland är tillgänglig som ljudbok.

2. Härskarna i Kreml – från Gorbatjov till Putin

Frågor kring Rysslands identitet står i centrum för denna bok. Den tar sin utgångspunkt i dramatiken kring maktkampen mellan Michail Gorbatjov och Boris Jeltsin men leder vidare till Vladimir Putins auktoritära Ryssland. Var Sovjetunionens upplösning ödesbestämd av det socialistiska systemets kollaps och de nationella spänningarna inom det väldiga imperiet? Eller var den resultat av politiska misstag i Kreml och västmakternas påtryckningar? Kunde övergången från en centralstyrd, byråkratisk ekonomi till en otyglad marknadsekonomi, en vild kapitalism ha skett i andra, mer ordnade former, som kunnat mildra misär och förtvivlan? Skulle en annan politik i Ryssland och i västvärlden ha kunnat dämpa den frustration och bitterhet, som byggdes upp under 90-talet mot ”demokrati”, ”marknad”, ”västvärlden”? Är den auktoritära och aggressiva hållning som idag präglar Moskvas ledare en återgång till rysk imperialism eller är den en reaktion mot främst USA:s globala maktanspråk, mot smäleken att ha förlorat status som supermakt, känslan att vara utsatt för omvärldens försök att degradera och försvaga det egna riket? Är Putin representant för ett storryskt tänkande som är ingrott i ”sovjetmänniskan” och som blott legat i träda under Rysslands svaghetsperiod sedan slutet på 80-talet? Sovjetunionens upplösning var unik i världshistorien. Ett imperium upplöstes inom loppet av några år. Ett socialt system, som haft global räckvidd och inflytande försvann. Kärnvapenhotet mot hela mänskligheten trappades radikalt ner. Ryssland, världens största land, omvandlades under tumultartade former. 14 nya stater skapades varav tre i vår omedelbara närhet. Under tio år i Moskva varav fem som Sveriges ambassadör 1989-1994 bevittnade Örjan Berner allt detta på nära håll med unik tillgång till den tidens beslutsfattare.
Härskarna i Kreml – från Gorbatjov till Putin är tillgänglig som e-bok.

3. Putins värsta fiende : Aleksej Navalnyj och hans anhängare

Den 20 augusti 2020 förgiftades den ledande ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj med ett militärt nervgift som nästan tog hans liv. Den ryska säkerhetstjänsten stod bakom mordförsöket, vars uppenbara syfte var att bli av med den jobbiga mannen som inte låtit sig tystas. När Navalnyj envisades med att inte dö försökte makthavarna tvinga honom att stanna utomlands och förvandla honom till ännu en marginaliserad regimkritiker i exil. Men han återvände till Ryssland, trots att han visste att Vladimir Putin i så fall kan låta bura in honom så länge han vill. Varför är han inte rädd och varför måste han tvunget återvända till Ryssland? Och framför allt, varför är Vladimir Putin rädd för honom, om det nu är så att majoriteten av ryssarna fortfarande tycker att Putin gör ett bra jobb, medan bara ett fåtal aktivt stödjer Navalnyj? Vem är egentligen Navalnyj och vilka är hans anhängare? Det är några av frågorna den här boken försöker ge svar på.

Putins värsta fiende : Aleksej Navalnyj och hans anhängare är tillgänglig som e-bok.

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇