3 bra whiskyböcker du måste läsa

Whiskey, något varje gentleman bör dricka regelbundet.

Precis som det finns whiskyflaskor för alla smaker, prispunkter och preferenser, finns det whiskyböcker för alla typer av människor. Oavsett om du väljer skottsk, bourbon, råg eller irländsk whisky så finns det en hel regnbåge med whisky som täcker alla tänkbara ämnen. Vissa dyker in i nischade bartendertips i kategorin, medan andra är encyklopediska djupdyker i kategorin.

Vissa skriver från perspektivet bakom baren, medan det finns böcker skrivna av destillering av storheter för den nördigare läsaren.

Oavsett vad du letar efter är whiskyälskare bortskämda med val, med böcker som täcker recept, historia, smak, geografi och destillation. Här är de bästa whiskyböckerna tillgängliga just nu. I det här inlägget har vi sammanställt en liten lista över de 3 bästa böcker om whiskey vi anser att alla behöver läsa någon gång under livets gång.

1. Passion whisky & whiskey av John Lamond (2017)

Denna handbok är ett måste för den passionerade whiskykonässören. Författaren John Lamond pekar ut alla nödvändiga särdrag: namn, platser, traditioner och smaker. Här finns all den kunskap som upphöjer whiskyn till en konst. Författaren ger goda råd beträffande alla aspekter på detta ärevördiga njutningsmedel.

Se även  Bästa boken om fermentering du inte läst

Här finns dessutom de främsta märkena angivna, med uttalsangivelser, samt information om hur man professionellt avsmakar denna gudabenådade dryck.

2. Whisky, whiskey & bourbon: Skottland, Irland, USA, Japan och Sverige av Örjan Westerlund (2012)

Från vår mest läste whiskyförfattare Örjan Westerlund kommer Whisky, whiskey och bourbon. Läs om det som fascinerar med whisky, i faktarutor och personporträtt. Whiskyhistoria från Saint Patrick och korståg, till blending och förbudstid. Träffa karaktärer som Johnnie Walker och Jack Daniel. Hur blev de stora?

Vilka är myterna? Varför lutar etiketten på en Red Label? Hur mycket lutar den? Varför heter whiskeyn ”Jack Daniels Old No 7” och hur tog ett kassaskåp livet av Jack? Läs även om kemi och sensorik och hur smaker uppstår och samverkar. Läs om tillverkningen, även fast du kanske kan det mesta. Är du redan påläst hoppas vi du gillar faktarutorna. Visste du t.ex. vad som gör råspriten fruktig eller gräsig? Fascineras av att det alltid tycks finnas mer att lära om whisky! Skål och god läsning!!

3. En handbok bourbon – Amerikansk whiskey av Örjan Westerlund (2006)

En handbok bourbon ger kunskap om den allt populärare amerikanska whiskeyn. Boken lär dig den amerikanska whiskeykulturen – hantering, tillverkning och historia.

Se även  2 böcker om champagne du inte läst

Örjan Westerlund ger en introduktion till USAs whiskey ihop med Jerry Lindahl och Rob Cederlid. Roliga fakta gör En handbok bourbon lika läsvärd som succéboken En handbok choklad. I mixen av majs, ekfat och presidenter finns krögaren och amerikavännen Rob Cederlid, som bidrar med recept och restips. Boken skildrar mångfalden och kopplingarna i smak och historia till andra destillat, fokuserat på whisk(e)y.

Se även  3 böcker av Leila Lindholm att spana in

Fler böcker om whisky

Om du är intresserad av att läsa mer om whiskyböcker rekommenderar vi att du besöker sajten Whisky.nu. De har skapat en lista precis som oss som vi tycker är riktigt bra!

Vanliga frågor om whisky

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇