3 böcker om H&M-familjen du bör läsa

Det är ett av Sveriges mest framgångsrika modemärken, idag känt för sitt trendledda unga mode och utsålda designersamarbeten, men H&M:s historia går längre tillbaka än man kanske tror. Klädföretaget öppnade 1947 med en dambutik i Västerås, strax utanför Stockholm.

Ursprungligen hette Hennes, företagets namn ändrades till Hennes & Mauritz 1968, då jakt- och fiskeutrustningsbutiken Mauritz Widforss förvärvades; klädeslinjer för män och barn introducerades samma år. 1974 noterades varumärket på Stockholmsbörsen och namnet förkortades till H&M, som vi känner det idag. Sedan dess har företaget vuxit till ett globalt varumärke med mer än 3 500 butiker som levererar de hetaste modetrenderna runt om i världen.

Det här är 3 böcker om företaget Hennes & Mauritz men även framträdande personer ur familjen.

1. The Big Boss : Så tog Stefan Persson H&M ut i världen och blev Sveriges rikaste person av Erik Palm & Jonas Alsgren

Stefan Persson är en av världens rikaste människor. Han har satt sin prägel på hela modeindustrin. Han kan påverka politiska beslut. Han styr ännu företaget bakom kulisserna. Och han vill fortsätta vara hemlig.

Se även  Skapa hemsida med medlemskap: 10 experttips

Många har frågat sig hur ett företag från lilla Västerås kunde bli ett fenomen i hela modevärlden. Så hur gick det till när H&M genom en gigantisk reklambudget och supermodeller, världsartister och stjärndesigners lyckades bli ett av världens starkaste varumärken och själva sinnebilden för fast fashion? Vilka var det som skapade succén?

Som med varje framgångssaga så finns också kritiska röster. Det handlar om anklagelser om sexistisk reklam och utnyttjande av unga underbetalda sömmerskor. Det handlar om en företagskultur som i vissa avseenden sägs vara rent sekteristisk. Det handlar om en ägarfamilj som prioriterar höga vinstutdelningar till aktieägarna.

Mannen som gång på gång övertrumfar kritikerna heter Stefan Persson. Han som med viss tvekan axlade ledarrollen. Med unika vittnesmål från anställda och interna dokument får vi här en tydligare bild av hur det gick till när han skapade ett av Sveriges största företag genom tiderna och hur han ska ta H&M in i framtiden.

The Big Boss : Så tog Stefan Persson H&M ut i världen och blev Sveriges rikaste person är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Handelsmännen av Bo Pettersson

Hennes & Mauritz är ett av efterkrigstidens mest framgångsrika svenska företagsbyggen, i paritet med Tetra Pak och IKEA. Den svenska klädkedjan, som började i blygsam skala 1947 i en liten före detta fiskaffär i Västerås, har nu vuxit till ett globalt miljardföretag med närmare 800 butiker i fjorton länder och snart 40 000 anställda. Vad är hemligheten bakom Erling och Stefan Perssons framgångssaga?

Se även  15 bästa böckerna om entreprenörskap, startups och företagande 2021

I Handelsmännen ges den första sammanhängande bilden av och insynen i ett företag som av många upplevts som slutet. Här berättas historien om entreprenören och affärsgeniet Erling Persson, son till en charkuterist, som mera av en slump hamnade i klädbranschen och snabbt insåg att kläder också är färskvaror och att bara det bästa affärsläget är gott nog. Sonen Stefan exporterade och utvecklade konceptet, anställde egna designers och anlitade superstjärnor i reklamen.

Boken bygger på intervjuer med Erling och Stefan Persson och på berättelser av gamla och nya medarbetare. Här görs nedslag i H&M-miljöer över hela världen, från butiker i Europa, kontoret i Hongkong och fabriker i Bangladesh till transitlagret i Hamburg.

Handelsmännen är tillgänglig som ljudbok.

3. Sveriges mäktigaste familjer, Persson: Del 4 av Anders Ström

Sveriges mäktigaste familjer, del 4: Modehandlarna . Familjen Persson . I Sveriges mäktigaste familjer möter vi miljardärerna som spelar i en egen division i svenskt näringsliv. Många av dem har utvecklat globala företag och skapat förmögenheter som ger makt och inflytande i det svenska samhället.

Se även  Skapa hemsida med medlemskap: 10 experttips

I berättelser om företagen, människorna och pengarna får vi se hur det gick till när landets största förmögenheter växte fram. H&M har utvecklats av tre generationer entreprenörsdrivna handelsmän som på olika sätt satt sin prägel på företaget. Framgångarna som huvudägare i det globala modeföretaget har gjort Stefan Persson och familjen till en av Europas rikaste. Genom Ramsbury Invest äger de även affärsfastigheter på exklusiva adresser i världen.

Sveriges mäktigaste familjer, Persson: Del 4 är tillgänglig som ljudbok.

Inlägg senast uppdaterat: 18 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇