10 bÀsta böckerna av turkiska författare

BerĂ€knad lĂ€stid: 8 minuter ⏳

Turkisk litteratur har lÀnge mött restriktioner och politisering, fördÀrvad av statlig censur i sitt eget land och saknar engelska översÀttningar utanför Turkiet.

HÀr kan du upptÀcka ett urval av de bÀsta verken frÄn denna komplexa litteratur, inklusive Orhan Pamuk, Elif Shafak och nÄgra andra namn som kan vara mindre bekanta.

1. ‘Madonna in a Fur Coat’ by Sabahattin Ali (1943)

Sabahattin Ali Ă€r en viktig figur i turkisk litteratur, lika mycket för de tragiska omstĂ€ndigheterna i hans död – författaren blev pĂ„stĂ„tt misshandlad till döds av regeringens hĂ€nder – som för hans arbete. Ursprungligen publicerad 1943, har denna korta roman sedan dess blivit en av Turkiets mest lĂ€sta böcker, med dess översĂ€ttning som nĂ„r mĂ„nga bĂ€stsĂ€ljarlistor utomlands.

Handlingen kretsar kring en blyg ung man frÄn Turkiet pÄ landsbygden som flyttar till Berlin pÄ 1920-talet, dÀr han trÀffar en kvinna som kommer att hemsöka honom resten av sitt liv.

Ali sjÀlv tillbringade 18 mÄnader i den tyska huvudstaden som ung man och ÄtervÀnde till Turkiet för att undervisa och skriva. Under sitt liv fÀngslades han flera gÄnger.

2. ‘The Time Regulation Institute’ av Ahmet Hamdi Tanpınar (1954)

Översatt till engelska 2014, över 50 Ă„r efter publiceringen i Turkiet, Ă€r The Time Regulation Institute ett komiskt mĂ€sterverk frĂ„n mĂ€staren i turkisk modernism. Inrymt i satir Ă€r Tanpinars roman en kritik av Turkiets slumpmĂ€ssiga anpassning till vĂ€sterlĂ€ndsk modernisering.

I det följer vi en ojÀmn uppsÀttning karaktÀrer nÀr de försöker se till att alla klockor i landet Àr instÀllda pÄ vÀsterlÀndsk tid. Medan Tanpınar ocksÄ Àr kÀnt för sina uppsatser och poesi, Àr det för hans romaner som han hyllas mest; den Istanbul-födda författaren har hyllats av kollega Orhan Pamuk som den största turkiska romanförfattaren under 1900-talet.

3. ‘Memed, My Hawk’ av YaƟar Kemal (1955)

YaƟar Kemal var en av Turkiets ledande författare, och hans debutroman fick honom en nominering till Nobelpriset i litteratur. Boken följer historien om en ung bypojke vid namn Memed som uthĂ€rdar stor grymhet i hĂ€nderna pĂ„ den lokala markĂ€garen.

NÀr hans kÀrlek, Hatche, Àr fÀngslad medan de bÄda försöker fly, ansluter sig Memed till ett band av brigander för att planera sin hÀmnd. Författarens definierande verk, Memed, My Hawk, Àr en lyrisk epos av Turkiet pÄ landsbygden och dess arbetare.

4. ‘Poems of NĂązım Hikmet’ (1986)

Nùzım Hikmet Àr en av Turkiets mest kÀnda poeter, och hans verk har översatts till mer Àn 50 sprÄk. Han tillbringade mycket av sitt vuxna liv i fÀngelse eller exil pÄ grund av sin politiska övertygelse, och det var hÀr han skrev mycket av sin poesi.

En ledare för den turkiska avantgarden, hans dikter hanterar teman kÀrlek, nationell identitet, marxism och mer.

5. ‘Istanbul Boy: The Autobiography of Aziz Nesin’ (1991)

Aziz Nesin föddes pÄ Heybeliada 1915 och var en av Turkiets viktigaste och mest produktiva författare och skrev över 100 böcker.

Även om han fĂ€ngslades flera gĂ„nger pĂ„ grund av hans politiska Ă„sikter lyckades han Ă€ndĂ„ försörja sig genom sitt arbete, som innehĂ„ller flera novellsamlingar tillsammans med memoarer och romaner.

Hans sjÀlvbiografi, publicerad i fyra volymer, uttrycker inte bara en stor författares liv utan ocksÄ ett helt lands liv och dess mÄnga svÄrigheter.

6. ‘The Museum of Innocence’ av Orhan Pamuk (2008)

Orhan Pamuk, den mest lĂ€sta, översatta och bĂ€stsĂ€ljande turkiska författaren idag, levererar en berĂ€ttelse om kĂ€rlek-vĂ€nde-besatthet i The Museum of Innocence, den första romanen som följde hans Nobelprisvinst. Bokens huvudperson Ă€r den rika Istanbuliten Kemal, som obsessivt katalogiserar varje objekt, kĂ€nslor och minne frĂ„n sin affĂ€r med 18-Ă„riga FĂŒsun.

Kemals berĂ€ttelse liknar en guidad museumsguide, dĂ€r varje kapitel leder lĂ€saren frĂ„n en sentimental display till nĂ€sta (kapiteltitlar inkluderar ‘The Streets That Reminded Me of Her’ och ‘4,213 Cigarette Butts’).

Memorialised Àr ocksÄ överklassens Istanbul pÄ 1970- och 80-talet, en tid dÄ staden krÄnglade mellan den gamla Turkiet och den vÀsterlÀndska moderniseringen.

7. ‘Istanbul Istanbul’ av Burhan Sönmez (2015)

I den tredje boken frÄn Burhan Sönmez, fÀngslade fyra personer i en cell under Istanbul och minns staden ovanför dem.

Deras sammanvÀvda berÀttelser framkallar ett vackert och flerskiktat Istanbul i en trotsig Ätervinning av sin stad frÄn det auktoritÀra styre som har landat dem i fÄngenskap.

Även om berĂ€ttade av politiska fĂ„ngar handlar boken “inte om politik”, berĂ€ttade Sönmez för Culture Trip 2016. “Det handlar om kĂ€rlek, skratt, smĂ€rta, hopp, drömmar 
 du vet, allt.”

8. ‘Three Daughters of Eve’ av Elif Shafak (2016)

En exklusiv middagssall Àger rum i ett Istanbul som hÀrjats av terrorattacker i denna gripande roman frÄn Turkiets mest lÀsta kvinnliga författare.

Centralt i romanen Àr den utbredda middagsbordskonversationen, medan en serie omfattande flashbacks transporterar oss till 1980-talets Turkiet och Oxford University i början av 2000-talet.

I överensstÀmmelse med Shafaks upptagning med kön, nationalitet och identitet erbjuder Three Daughters of Eve en rik, snabb utforskning av kvinnlig vÀnskap, muslimsk identitet och författarens hemland Turkiet.

9. ‘New Selected Poems’ av İlhan Berk (2016)

İlhan Berk Àr en inflytelserik poet och en av de dominerande figurerna i den postmoderna rörelsen i turkisk poesi.

New Selected Poems Àr en uppdaterad version av hans första samlade verk som publicerades pÄ engelska, vilket gör det möjligt för lÀsare utanför Turkiet att fÄ en inblick i tankarna hos en författare som Àr kÀnd för sin ÄsidosÀttande av reglerna.

Berk var ocksÄ kÀnd för sin översÀttning av stora poeter till turkiska, som Ezra Pound och Arthur Rimbaud.

10. The poems of Orhan Veli Kanik, Oktay Rıfat and Melih Cevdet Anday

Orhan Veli Kanik, Oktay Rıfat och Melih Cevdet (som varit vÀnner sedan gymnasiet) skrev Garip: Ett turkiskt poesimanifest 1941 och markerade början pÄ en ny, radikal rörelse i landets poesi, som avviker frÄn den turkiskt-ottomanska traditionen.

Deras individuella verk ger en viktig inblick i turkisk poesi som vÄgade inkludera samtal, vilket helt förÀndrade formen för en ny generation författare.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara de 10 bÀsta böckerna av turkiska författare.

Vi hoppas verkligen du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!