10 bästa böckerna av turkiska författare

Turkisk litteratur har länge mött restriktioner och politisering, fördärvad av statlig censur i sitt eget land och saknar engelska översättningar utanför Turkiet.

Här kan du upptäcka ett urval av de bästa verken från denna komplexa litteratur, inklusive Orhan Pamuk, Elif Shafak och några andra namn som kan vara mindre bekanta.

1. ‘Madonna in a Fur Coat’ by Sabahattin Ali (1943)

Sabahattin Ali är en viktig figur i turkisk litteratur, lika mycket för de tragiska omständigheterna i hans död – författaren blev påstått misshandlad till döds av regeringens händer – som för hans arbete. Ursprungligen publicerad 1943, har denna korta roman sedan dess blivit en av Turkiets mest lästa böcker, med dess översättning som når många bästsäljarlistor utomlands.

Handlingen kretsar kring en blyg ung man från Turkiet på landsbygden som flyttar till Berlin på 1920-talet, där han träffar en kvinna som kommer att hemsöka honom resten av sitt liv.

Ali själv tillbringade 18 månader i den tyska huvudstaden som ung man och återvände till Turkiet för att undervisa och skriva. Under sitt liv fängslades han flera gånger.

2. The Time Regulation Institute’ av Ahmet Hamdi Tanpınar (1954)

Översatt till engelska 2014, över 50 år efter publiceringen i Turkiet, är The Time Regulation Institute ett komiskt mästerverk från mästaren i turkisk modernism. Inrymt i satir är Tanpinars roman en kritik av Turkiets slumpmässiga anpassning till västerländsk modernisering.

Se även  2 böcker av Frida Boisen du måste läsa

I det följer vi en ojämn uppsättning karaktärer när de försöker se till att alla klockor i landet är inställda på västerländsk tid. Medan Tanpınar också är känt för sina uppsatser och poesi, är det för hans romaner som han hyllas mest; den Istanbul-födda författaren har hyllats av kollega Orhan Pamuk som den största turkiska romanförfattaren under 1900-talet.

3. ‘Memed, My Hawk’ av Yaşar Kemal (1955)

Yaşar Kemal var en av Turkiets ledande författare, och hans debutroman fick honom en nominering till Nobelpriset i litteratur. Boken följer historien om en ung bypojke vid namn Memed som uthärdar stor grymhet i händerna på den lokala markägaren.

När hans kärlek, Hatche, är fängslad medan de båda försöker fly, ansluter sig Memed till ett band av brigander för att planera sin hämnd. Författarens definierande verk, Memed, My Hawk, är en lyrisk epos av Turkiet på landsbygden och dess arbetare.

4. ‘Poems of Nâzım Hikmet’ (1986)

Nâzım Hikmet är en av Turkiets mest kända poeter, och hans verk har översatts till mer än 50 språk. Han tillbringade mycket av sitt vuxna liv i fängelse eller exil på grund av sin politiska övertygelse, och det var här han skrev mycket av sin poesi.

En ledare för den turkiska avantgarden, hans dikter hanterar teman kärlek, nationell identitet, marxism och mer.

5. ‘Istanbul Boy: The Autobiography of Aziz Nesin’ (1991)

Aziz Nesin föddes på Heybeliada 1915 och var en av Turkiets viktigaste och mest produktiva författare och skrev över 100 böcker.

Även om han fängslades flera gånger på grund av hans politiska åsikter lyckades han ändå försörja sig genom sitt arbete, som innehåller flera novellsamlingar tillsammans med memoarer och romaner.

Hans självbiografi, publicerad i fyra volymer, uttrycker inte bara en stor författares liv utan också ett helt lands liv och dess många svårigheter.

Se även  Henning Mankells 5 bästa böcker du måste läsa

6. ‘The Museum of Innocence’ av Orhan Pamuk (2008)

Orhan Pamuk, den mest lästa, översatta och bästsäljande turkiska författaren idag, levererar en berättelse om kärlek-vände-besatthet i The Museum of Innocence, den första romanen som följde hans Nobelprisvinst. Bokens huvudperson är den rika Istanbuliten Kemal, som obsessivt katalogiserar varje objekt, känslor och minne från sin affär med 18-åriga Füsun.

Kemals berättelse liknar en guidad museumsguide, där varje kapitel leder läsaren från en sentimental display till nästa (kapiteltitlar inkluderar ’The Streets That Reminded Me of Her’ och ’4,213 Cigarette Butts’).

Memorialised är också överklassens Istanbul på 1970- och 80-talet, en tid då staden krånglade mellan den gamla Turkiet och den västerländska moderniseringen.

7. ‘Istanbul Istanbul’ av Burhan Sönmez (2015)

I den tredje boken från Burhan Sönmez, fängslade fyra personer i en cell under Istanbul och minns staden ovanför dem.

Deras sammanvävda berättelser framkallar ett vackert och flerskiktat Istanbul i en trotsig återvinning av sin stad från det auktoritära styre som har landat dem i fångenskap.

Även om berättade av politiska fångar handlar boken ”inte om politik”, berättade Sönmez för Culture Trip 2016. ”Det handlar om kärlek, skratt, smärta, hopp, drömmar … du vet, allt.”

8. ‘Three Daughters of Eve’ av Elif Shafak (2016)

En exklusiv middagssall äger rum i ett Istanbul som härjats av terrorattacker i denna gripande roman från Turkiets mest lästa kvinnliga författare.

Centralt i romanen är den utbredda middagsbordskonversationen, medan en serie omfattande flashbacks transporterar oss till 1980-talets Turkiet och Oxford University i början av 2000-talet.

I överensstämmelse med Shafaks upptagning med kön, nationalitet och identitet erbjuder Three Daughters of Eve en rik, snabb utforskning av kvinnlig vänskap, muslimsk identitet och författarens hemland Turkiet.

9. ‘New Selected Poems’ av İlhan Berk (2016)

İlhan Berk är en inflytelserik poet och en av de dominerande figurerna i den postmoderna rörelsen i turkisk poesi.

Se även  Marian Keyes 5 bästa böcker du måste läsa

New Selected Poems är en uppdaterad version av hans första samlade verk som publicerades på engelska, vilket gör det möjligt för läsare utanför Turkiet att få en inblick i tankarna hos en författare som är känd för sin åsidosättande av reglerna.

Berk var också känd för sin översättning av stora poeter till turkiska, som Ezra Pound och Arthur Rimbaud.

10. The poems of Orhan Veli Kanik, Oktay Rıfat and Melih Cevdet Anday

Orhan Veli Kanik, Oktay Rıfat och Melih Cevdet (som varit vänner sedan gymnasiet) skrev Garip: Ett turkiskt poesimanifest 1941 och markerade början på en ny, radikal rörelse i landets poesi, som avviker från den turkiskt-ottomanska traditionen.

Deras individuella verk ger en viktig inblick i turkisk poesi som vågade inkludera samtal, vilket helt förändrade formen för en ny generation författare.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara de 10 bästa böckerna av turkiska författare.

Vi hoppas verkligen du hittar en ny, spännande bok att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇