En introduktion till ungersk litteratur i 8 böcker

Ungern har en rik litterär kultur med prisbelönta författare och klassiska verk som finns i bokhyllor över hela världen. Från beroendeframkallande sidvändare till dramatisk poesi går vi igenom åtta böcker som ger en introduktion till ungerska skrifter.

Ungerns litteraturhistoria går tillbaka århundraden, även om tidigare texter ofta skrevs på latin. Under den ungerska upplysningen i slutet av 1700-talet ägde ett antal språkreformer rum och landets litteratur blomstrade med nu ikoniska författare som József Eötvös och Imre Madách i centrum.

Det var först på 1800-talet som ungersk litteratur fick betydande framträdande på den internationella scenen, och idag tillåter engelska översättningar av ett antal ungerska klassiker världen en inblick i en litterär kultur som går tillbaka århundraden.

Dessa är några av landets mest emblematiska verk, som också finns på engelska.

The Village Notary – József Eötvös (1844 – 46)

En av Ungerns mest ikoniska författare, József Eötvös var både författare och politiker och tjänstgjorde som utbildningsminister och minister för religion och utbildning.

Med ett antal progressiva värderingar såg Eötvös litteraturen som en möjlighet att marknadsföra dessa och The Village Notary är ett starkt exempel på detta.

Sedd som ett klassiskt verk av ungersk litteratur, gav romanen en kritisk social kommentar till den feodala ungerska adeln och spelade en viktig roll i moderniseringen av den ungerska romanen.

The Tragedy of Man – Imre Madách (1861)

Ett dramatiskt verk av ungersk litteratur, denna dramatiska dikt av författaren och poeten Imre Madách har uthärdat åren till att bli en av de mest utförda pjäserna i ungerska teatern, liksom att vara en viktig läsning i skolor över hela landet.

Se även  10 klassiska böcker inom serbisk litteratur

På grund av dess popularitet har ett antal citat från pjäsen hittat sin väg till vanlig dialekt. Berättelsen fokuserar på karaktärerna Adam, Eva och Lucifer, återgår till ett antal avgörande ögonblick i historien och ger en existentialistisk kommentar.

Eclipse of the Crescent Moon – Géza Gárdonyi (1899)

Gárdonyis historiska roman ger en underhållande och läsbar redogörelse för faktiska händelser under tidigt 1500-tal, såsom ockupationen av Buda 1541 och Belägringen av Eger 1552, båda utförda av det ottomanska riket.

En av de viktigaste verken i ungersk litteratur, boken följer äventyren från den historiska figuren Gergely Bornemissza när han navigerar i livet i Ungern under hotet (och verkligheten) av den turkiska ockupationen från åtta års ålder till hans tidiga 30-tal.

Idag har romanen fått en plats i läroplanen i skolor över hela landet.

Colors and Years – Margit Kaffka (1912)

Publicerad under det tidiga 1900-talet, den ungerska författaren Kaffkas mest betydelsefulla verk, ses av många som en feministisk klassiker men den har relativt lite erkännande idag.

Den första personens berättelse följer Magdas liv, en kvinna vars erfarenheter representerar de begränsningar som kvinnor satt vid den tiden. Hennes äktenskap och beroende av mäns handlingar är viktiga inslag i romanen och bidrar till en social kommentar om kvinnornas roll under början av 1900-talet.

The Transylvanian Trilogy – Miklos Banffy (1934)

Banffy fungerade som utrikesminister i Ungern mellan 1921 – 1922 och var också författaren till The Transylvanian Trilogy, eller The Writing On The Wall, en trio romaner som publicerades från 1934 – 1940.

Se även  12 franska klassiker varje bokälskare bör läsa

Med titeln They were counted, They Were Found Wanting and De delades, trilogin fokuserar på händelserna fram till början av första världskriget 1.

Handlingen följer två kusiners, Balint Abady och Lazlo Gyeroffys liv, när de navigerar i livet och kärleken.

Teman som privilegium, korruption och fattigdom hanteras i utvecklingen av kusinernas berättelser, eftersom de beslut de fattar och vägar de följer leder dem i olika riktningar.

Journey By Moonlight – Antal Szerb (1937)

Den ungerska forskaren och författaren Antal Szerb betraktas idag som ett klassiskt verk av ungersk litteratur och berättar historien om Mihály och i mindre utsträckning hans fru Erszi.

Med början på romanen som nygifta inser Mihály att han inte är redo att gifta sig, vilket leder till en händelsekedja som resulterar i parets separering och navigering av separata världar. Mihály hamnar i Rom, medan Erszi befinner sig i Paris.

Romanen har fått hyllningar för sin effektiva karaktärisering och läsbara kvalitet vilket gör den till en tillgänglig introduktion till ungersk litteratur.

A Book Of Memories – Péter Nádas (1986)

Det tar 12 år att skriva, Péter Nádas kritikerrosade roman A Book of Memories berättas genom tre första personberättelser.

Den ena ligger i Östra Berlin under 1970-talet och fokuserar på en kärlekstriangel mellan berättaren, en åldrande skådespelerska och en ung man.

Se även  Bästa boken om management du inte läst

En annan berättar historien om en tonårs liv i Budapest som en del av en pro-kommunistisk familj under mitten av 1900-talet.

Ursprungligen mötte boken motstånd från censorerna, men publicerades så småningom 1986 och vann sedan Prix du Meilleur Livre Etranger 1998.

Not Art: A Novel – Péter Esterházy (2010)

Född 1950 är författaren Péter Esterházy känd för sina verk som fokuserar på livet under en kommunistisk regim och vann ett antal utmärkelser under hela sin livstid, inklusive Ungerns viktigaste kulturpris, Kossuthpriset 1996.

In Not Art: A Novel, publicerad 2010 fokuserar han på förhållandet mellan en mor och son, i samband med den förstnämnda kärleken till fotboll. För att uppnå både nationell och internationell framgång vann romanen fredspriset 2004 i Tyskland.

Sammanfattning

Det här var vår introduktion till ungersk litteratur.

Vi hoppas verkligen du hittar en eller flera böcker och författare att börja följa! Stort lycka till i din jakt!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇