5 bästa böckerna av Charles Dickens du måste läsa

Ansedd vara en av de största författarna som kommit ut ur den viktorianska eran, har Charles Dickens gått in i historien som en väsentlig del av den västerländska litterära eliten.

Hans böcker är alltid kvicka, ibland humoristiska och ibland mörka, och avslöjar samhälleliga sanningar.

Dickens arbete ger social kommentar och berör frågor som inkluderar barnarbete, klassystemet, den franska revolutionen, det engelska rättssystemet, religion och mer.

Här är sex av Charles Dickens bästa böcker genom tiderna i vårt tycke.

1. Oliver Twist

Bokserie: Rabén & Sjögrens klassiker

Den föräldralösa Oliver Twist är gatubarn i London. Han hamnar i klorna på den ökände skurken Fagin som lär upp pojkar till skickliga ficktjuvar. Hans gäng gör stadens gator osäkra och de råkar ut för många äventyr. Den kriminella banan är ingenting för Oliver Twist, som gör allt han kan för att smita från Londons värsta skurktillhåll.

Oliver Twist är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. En julsaga

En julsaga är Charles Dickens mest berömda bok och antagligen också världens mest lästa historia om julen. Här får vi följa Ebenezer Scrooge, en snål och elak affärsman som går igenom en total förvandling och blir en god människa efter att ha hemsökts av spöken på julnatten. En av världslitteraturens stora klassiker, här i översättning av Nils Holmberg och med Lisbeth Zwergers magnifika illustrationer i fyrfärg.

CHARLES DICKENS [1812-1870], född i Portsmouth, England, var sin tids mest populära engelskspråkiga romanförfattare. Dickens skapade en fiktiv värld som reflekterade de sociala och teknologiska förändringarna under den viktorianska eran. Till hans mest berömda verk hör även David Copperfield och Oliver Twist.

LISBETH ZWERGER [f. 1954 i Österrike] är en av världens mest älskade illustratörer av barnböcker. 1990 tilldelades hon den prestigefyllda H. C. Andersen-medaljen för sitt »samlade bidrag till barnlitteraturen.«

En julsaga är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Pickwick-klubbens efterlämnade papper

Denna komiska berättelse om ett gäng äldre herrars äventyr på den engelska landsbygden på 1820-talet blev en exempellös framgång när den först utkom i följetongsform åren 1836-37. Boken gjorde Charles Dickens genast ett namn i hela den engelskspråkiga världen. Med den fryntlige herr Pickwick som mittpunkt råkar de ständigt i dråpliga situationer var de än hamnar men räddas gång efter annan av sin betjänt, den påhittiga och kvicktänkta Sam Weller.

Se även  5 bästa böckerna av Mark Twain du måste läsa

Läsaren får bekanta sig med ett oräkneligt antal färgstarka personer tecknade med ohejdbar berättarglädje och livfull satir, inte sällan med aristokratins företrädare i skottgluggen. Här får vi också inblick i de säregna miljöerna kring de slags resehotell som låg längs de engelska landsvägarna.

Innehåller både del 1 och 2.

I originalöversättning av Carl Johan Backman

Charles Dickens (1812-1870) var kanske den mest framgångsrika och älskade brittiska författaren under 1800-talet, en popularitet som fortsatt i våra dagar. Han förenar oförglömliga personporträtt och en känsla för medryckande berättelser med en blick för samhällets utsatta existenser.

Pickwick-klubbens efterlämnade papper är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

4. Lysande utsikter

Den föräldralösa Pip växer upp i fattiga förhållanden i en medelstor engelsk stad. Han är rättfram och godhjärtad i en värld som är full av motsatsen. På Pips resa från utskälld liten pojke till väluppfostrad gentleman i London träffar vi på fantastiska karaktärer och oförglömliga scener.

Med stor känsla för den samhälleliga verkligheten och medkänsla för dess utsatta drar romanen in sin läsare i spännande äventyr och gripande levnadsöden. Även de mest illvilliga vedersakare ges försonande drag av mästaren i att gestalta social interaktion, under sin tids och i tider, Charles Dickens.

I originalöversättning av Tom Wilson

Charles Dickens (1812-1870) hör idag till en av historiens största författare. Med romaner som Oliver Twist, Lysande Utsikter och David Copperfield revolutionerade han den då populära genren följetongsromanen till att bli något som även innefattade finlitteratur. Dickens romaner trycks fortfarande regelbundet i nya upplagor världen över.

Lysande utsikter är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

5. Historien om två städer

Charles Darnay gör allt för befria sig från sitt arv och sin historia. Men nu råkar han vara infödd i den styrande klassen i Frankrike. Vi befinner oss mitt i tiden för den franska revolutionen.

Historien om två städer [A Tale of Two Cities, 1859] är Charles Dickens mäktiga roman om den kanske viktigaste enskilda politiska händelsen i Europas historia – den franska revolutionen – författad 70 år efter att den ägde rum. Metropolerna Paris och London är här motpoler, på oförglömligt vis besjälade, samtidigt som de är spelplatser för människor som till det yttersta tvingas ta sina öden i egna händer.

En av den engelska litteraturens största klassiker, här i svensk översättning av Lily Ålund.

CHARLES DICKENS [1812-1870], född i Portsmouth i England, var sin tids mest populära engelskspråkiga romanförfattare. Dickens skapade en fiktiv värld som reflekterade de sociala och teknologiska förändringarna under den viktorianska eran. Han var ytterst produktiv och skrev såväl romaner, både i längre och kortare format, som noveller, dramatik och essäer. Till hans mest berömda verk hör även David Copperfield, Oliver Twist, Lysande utsikter, En julsaga och Pickwickklubben.

Se även  5 bästa böckerna av Caroline Säfstrand du måste läsa

Historien om två städer är tillgänglig som e-bok.


Charles Dickens: Om författaren

Charles Dickens var en brittisk författare som skrev älskade klassiker som ”Hard Times”, ”A Christmas Carol”, ”David Copperfield” och ”Great Expectations.”

Vem var Charles Dickens?

Charles Dickens var en brittisk romanförfattare, journalist, redaktör, illustratör och social kommentator som skrev så älskade klassiska romaner som Oliver Twist, A Christmas Carol, Nicholas Nickleby, David Copperfield, A Tale of Two Cities and Great Expectations.

Dickens är ihågkommen som en av de viktigaste och mest inflytelserika författarna på 1800-talet. Bland hans prestationer har han hyllats för att ha gett ett skarpt porträtt av den viktorianska underklassen, och hjälpt till att åstadkomma social förändring.

Charles Dickens: Tidigt liv och utbildning

Dickens föddes som Charles John Huffam Dickens den 7 februari 1812 i Portsmouth, på Englands södra kust.

Den berömda brittiske författaren var den andra av åtta barn. Hans far, John Dickens, var en sjötjänsteman som drömde om att göra den rik. Charles mamma, Elizabeth Barrow, strävade efter att bli lärare och skolchef.

Trots hans föräldrars bästa ansträngningar förblev familjen fattig. Ändå var de glada i början. 1816 flyttade de till Chatham, Kent, där unga Dickens och hans syskon var fria att ströva omkring på landsbygden och utforska det gamla slottet i Rochester.

1822 flyttade familjen Dickens till Camden Town, en fattig stadsdel i London. Då hade familjens ekonomiska situation blivit svår, eftersom John Dickens hade en farlig vana att leva över familjens tillgångar. Så småningom skickades John till fängelse för skuld 1824, när Charles bara var 12 år gammal.

Efter faderns fängelse tvingades Dickens lämna skolan för att arbeta på en stövelsvarningsfabrik vid Themsen. På den nedgångna, gnagartyngda fabriken tjänade Dickens sex shilling i veckan på att märka krukor med ”svärtning”, ett ämne som används för att rengöra eldstäder. Det var det bästa han kunde göra för att försörja sin familj.

När han ser tillbaka på upplevelsen, såg Dickens det som ögonblicket han sa adjö till sin ungdomliga oskuld och sa att han undrade ”hur [han] kunde bli så lätt kastad i en så ung ålder.”

Han kände sig övergiven och förrådd av de vuxna som skulle ta hand om honom. Dessa känslor skulle senare bli ett återkommande tema i hans författarskap.

Till hans lättnad fick Dickens gå tillbaka till skolan när hans far fick ett familjearv och använde det för att betala av sina skulder.

Se även  12 bästa böckerna som utspelar sig i Tokyo

Men när Dickens var 15 år drogs hans utbildning ur honom igen. 1827 var han tvungen att hoppa av skolan och arbeta som kontorspojke för att bidra till sin familjs inkomst. Som det visade sig blev jobbet en startpunkt för hans författarkarriär.

Charles Dickens: Journalist, redaktör och illustratör

Inom ett år efter anställningen började Dickens frilansrapportera vid Londons lagdomstolar. Bara några år senare rapporterade han för två stora Londontidningar.

1833 började han skicka in skisser till olika tidskrifter och tidningar under pseudonymen ”Boz”. 1836 publicerades hans urklipp i hans första bok, Sketches by Boz.

Samma år började Dickens ge ut The Posthumous Papers of the Pickwick Club. Hans serie, som ursprungligen skrevs som bildtexter till konstnären Robert Seymours humoristiska illustrationer med sporttema, tog formen av månatliga serieavbetalningar.

The Posthumous Papers of the Pickwick Club var mycket populär bland läsarna. Faktum är att Dickens bildtexter var ännu mer populära än illustrationerna de var avsedda att åtfölja.

Han redigerade senare tidningar inklusive Household Words och All the Year Round, den senare som han grundade.

Charles Dickens: Barn

Dickens gifte sig med Catherine Hogarth strax efter att hans första bok, Sketches by Boz, publicerades. Paret fick en kull på 10 barn.

Under 1850-talet led Dickens två förödande förluster: sin dotters och fars död. Han separerade också från sin fru 1858. Dickens förtalade Catherine offentligt och inledde ett intimt förhållande med en ung skådespelerska vid namn Ellen ”Nelly” Ternan.

Källor skiljer sig åt om de två började ses före eller efter Dickens äktenskapliga separation; man tror också att han gick långt för att radera all dokumentation som anspelar på Ternans närvaro i hans liv.

Sammanfattning

Det här är vår lista över Charles Dickens bästa böcker.

Vi hoppas du hittar en eller flera nya böcker att bläddra i.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇