6 bÀsta böckerna av Charles Dickens du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Ansedd vara en av de största författarna som kommit ut ur den viktorianska eran, har Charles Dickens gÄtt in i historien som en vÀsentlig del av den vÀsterlÀndska litterÀra eliten.

Hans böcker Àr alltid kvicka, ibland humoristiska och ibland mörka, och avslöjar samhÀlleliga sanningar.

Dickens arbete ger social kommentar och berör frÄgor som inkluderar barnarbete, klassystemet, den franska revolutionen, det engelska rÀttssystemet, religion och mer.

HÀr Àr sex av Charles Dickens bÀsta böcker genom tiderna i vÄrt tycke.

1. Great Expectations

Kanske Dickens mest berömda roman, “Great Expectations”, Ă€r en roman om protagonisten Pips resa till vuxenlivet och den personliga tillvĂ€xt han upplever pĂ„ vĂ€gen.

NÀr Pip reser frÄn att vara förÀldralös utan status, till att bli en gentleman och slutligen till att hitta sann lycka lÀr han sig mÄnga lektioner om kÀrlek, rikedom och fattigdom och generositet pÄ vÀgen.

Med en stödjande roll av livliga karaktÀrer inklusive den excentriska fröken Havisham och hennes vackra vÀn Estella finns det gott om roliga mÀnniskor som Àr en del av historien.

Dickens gör mĂ„nga intressanta poĂ€nger om det sociala skiktet, klassism, den industriella revolutionen och moralkonflikter allmĂ€n, vilket gör “Great Expectations” till en av de mest berömda böckerna av Charles Dickens.

2. A Tale of Two Cities

A Tale of Two Cities, som ligger mellan London och Paris vid tiden för den franska revolutionen, Ă€r en bitande kommentar om parallellerna mellan hĂ€ndelserna i Frankrike och livet i London som levereras genom flera karaktĂ€rers liv – frĂ€mst Dr Marnette och hans dotter Lucie, advokat Sydney Carton, adelsman Charles Darnay och revolutionĂ€rer Monsieur och Madame Defarge.

Romanen Àr en sÀllsynthet bland Dickens verk genom att den Àr en av hans enda bitar av historisk fiktion, och den Àr kanske den mörkaste av hans böcker, vilket gör den till en unik och viktig del av Dickens arbete.

3. Bleak House

Bleak House betraktas ofta som den mest komplexa av Dickens romaner, och mÄnga skulle sÀga hans finaste. BerÀttad delvis av en allvetande berÀttare och delvis av huvudpersonen, Esther Summerson, handlar handlingen om ett lÄngvarigt rÀttsfall med titeln Jarndyce vs Jarndyce.

Dickens baserade berÀttelsen pÄ mÄnga av sina egna erfarenheter som bÄde advokat och som tviste, och Àven om romanens skildring av det brittiska rÀttssystemet kritiserades som hyperboliskt vid tidpunkten för utgivningen av Bleak House, var det inflytelserikt nÀr det gÀllde att katalysera rÀttsreformer i 1870-talet.

För alla som gillade den Peabody-prisbelönta TV-anpassningen 2005 av boken, gjord av BBC, Àr romanen ett mÄste att lÀsa.

4. The Adventures of Oliver Twist

Oliver Twist Àr berömd för den hÄrda behandlingen som förÀldralösa barn i England upplevde vid den tiden nÀr berÀttelsen utspelade sig.

Den handlar om de unga, förÀldralösa: hans barndom i ett arbetshus, hans efterföljande lÀrlingsplats hos en företagare, hans flykt till London och slutligen hans bekantskap med Artful Dodger och ringen av tonÄriga ficktjuvar som Dodger Àr en del av.

Romanen fungerar som en effektiv social kommentar som tydliggör Dickens kÀnslor för barnarbete i allmÀnhet, men hemlöshet i synnerhet.

5. A Christmas Carol

Även om det Ă€r en novell, som endast Ă€r 80 sidor lĂ„ng, har “A Christmas Carol” varit oerhört inflytelserik för att Ă„teruppliva Englands jultraditioner och övergripande instĂ€llning till julen genom Ă„ren. Dickens sympati för de fattiga och missgynnade framgĂ„r igen i denna bok, liksom Dickens egna minnen frĂ„n sin barndom.

BerĂ€ttelsen följer Ebenezer Scrooge, en ondsk gammal man som saknar julstĂ€mning, nĂ€r han besöks av fyra spöken – spöket frĂ„n sin tidigare affĂ€rspartner och spöken frĂ„n tidigare julfiranden, nuvarande och Ă€nnu inte kommande – som guidar Joakim genom minnet av Ă„ren som gĂ„tt och hjĂ€lpt honom att bli mer vĂ€nlig och gĂ„ med i den mer positiva andan av julen.

“A Christmas Carol” Ă€r mĂ„ste-lĂ€sning under vinterhalvĂ„ret, eller Ă„tminstone för att förstĂ„ ursprunget till den hĂ€r fantastiska boken.

6. David Copperfield

Den mest sjĂ€lvbiografiska av alla Dickens verk, “David Copperfield” berĂ€ttar historien om huvudpersonen frĂ„n sin barndom till vuxenlivet nĂ€r han navigerar i sin mammas omgifta förhĂ„llande, kostskola, hans mors död, olika livssituationer och i slutĂ€ndan hur det ledde honom till att hitta Ă€kta kĂ€rlek.

Dickens skrev i förordet till en utgĂ„va att som mĂ„nga Ă€lskade förĂ€ldrar har jag mitt hjĂ€rta ett favoritbarn. Och han heter David Copperfield. För att fĂ„ en kĂ€nsla av Dickens kĂ€nslor om sitt eget liv och att lĂ€sa den bok som han gillade bĂ€st Ă€r boken “David Copperfield” avgörande.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över Charles Dickens bÀsta böcker.

Vi hoppas du hittar en eller flera nya böcker att blÀddra i.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!