5 böcker om Islam på svenska du måste läsa

Beräknad lästid: 7 minuter ⏳

Det här är vår lista över 5 böcker om Islam på svenska alla intresserade måste läsa.

1. Islam enligt Koranen av Christer Hedin (2010)

Islam är en religion av växande betydelse. Världens muslimer är starkt medvetna om sin religiösa identitet. Islam är en viktig inspirationskälla för kultur och politik. I Europa har antalet muslimer vuxit under senare år. Islam är där, liksom i hela världen, den största religionen efter kristendomen.

Koranen är islams heliga skrift. Den ligger till grund för muslimernas tro och tankevärld. Den läses och citeras i alla sammanhang med största vördnad. Utanför islam är Koranen också välkänd. Många vet vad den betyder men de vet fördenskull inte alltid vad den innehåller. Vad står det egentligen i Koranen?

Islam enligt Koranen vill hjälpa sina läsare att få svar på den frågan. Koranen finns på svenska, men kan vara svår att läsa. Man behöver ledning för att finna en väg genom texterna. Samma fråga avhandlas ofta på olika ställen i Koranen. En jämförelse mellan dem ger en mer nyanserad bild av innehållet än enstaka verser. Koranen har många beröringspunkter med andra religioners texter. Allt detta inbjuder till reflektion och diskussion.

Christer Hedin är religionshistoriker och docent vid Uppsala universitet.

Det här är en perfekt bok för studenter som vill lära sig mer om Islam.

2. Islam av John L Esposito (2011)

Detta klassiska översiktsverk presenteras islamiska trosföreställningar och bruk från islams födelse på 600-talet till dess nutida uppblomstring. Författaren skildrar religionens utveckling med dess historiska och politiska inflytande.

Han diskuterar de former som den islamiska tron har antagit inom rätt, teologi och mystik och beskriver muslimers strävan att definiera och följa ett islamiskt sätt att leva.

Denna nya upplaga baseras på den fjärde engelska utgåvan.

Nytt i boken är: Kapitel fem har reviderats och uppdaterats beträffande Osama bin Ladens inflytande och den fortsatt växande extremismen, relationen mellan islam och våld, betydelsen av jihad, självmordsbombares roll och inflytandet från Saudiarabien.

Kapitel sex har uppdaterats och beskriver muslimska förhållningssätt i nya sociala och politiska sammanhang. Här presenteras också samtida muslimska ledares skiftande och konkurrerande positioner – från traditionella till modernistiska – vad gäller frågor om religiös auktoritet, kvinnors rättigheter, sharia, våld och terrorism.

Mer utförlig behandling av tidig islam i kapitel ett och två.En utökad tidslinje med viktiga händelser i islams historia. Med sin breda uppläggning ger den här boken en klar inblick i en av världens största religioner.

Den är lämplig för kurser i islamologi, jämförande religionsvetenskap och Mellanösterns historia och kultur. Boken är översatt av Sven-Erik Torhell och inleds med ett svenskt företal av professor Mohammad Fazlhashemi.

3. Islam: min dotters val av Carina Hjelm (2018)

“Bär hon slöja? Täcker hon ansiktet? Är det hennes man som vill det?”

Det här är berättelsen om en mamma som tvingas möta sina fördomar och rädslor när hennes dotter väljer att konvertera till islam.

Om möten med omgivningens förutfattade meningar och ensamhetskänslorna som väcks av att inte tillhöra normen.
Boken handlar om en mors upplevelse av att förlora sitt enda barn till en religion som hon inte har något gemensamt med. Det får konsekvenser både till vardags och vid högtider när gamla familjetraditioner bryts med något okänt.

När gemenskapen och närheten de alltid haft till varandra förbyts till frånvaro och saknad. Om att bära på känslor av skuld och skam som växer till en ständigt närvarande ryggsäck av sorg.

Den självbiografiska romanen handlar också om sökandet efter en ny väg genom förnekelse, livsförändringar och acceptans.

Om att växa som människa. Att hitta tillbaka till glädjen och förmågan att nå en egen lugn plats fylld av tillit inför det som hänt.

Carina Hjelm är utbildad socionom, coach och yogainspiratör. Hon driver sedan 2012 företaget Sundare Livsstil (www.sundarelivsstil.se). Det här är hennes första bok. Beskrivs som en ögonöppnare för människor som annars inte har en insyn i hur det där med slöja fungerar i ett muslimskt hem.

4. 99 frågor om islam av Jan Hjärpe (2019)

Vad säger Koranen om slöjan? Har självmordsattentat med religion att göra? Ger islam stöd för hedersmord?

Det är några av frågorna som behandlas i denna bok. Men här förklaras också skillnaden mellan sunniter och shiiter, vad en imam, mulla och ayatollah är och vilken ställning de har.

Prygel- och dödsstraff, högtider, bröllops-och begravningsseder, den islamska kalendern, synen på alkohol, medicin och läkekonst, familjeliv och äktenskap är några andra områden som berörs i boken.

99 frågor om islam är baserad på de frågor som lärare och forskare vid den religionshistoriska avdelningen på Lunds universitet möter från allmänheten. I boken ges nyanserade svar i resonerande form som också förklarar varför samma fråga kan få så många olika svar.

5. Reformera islam av Ayaan Hirsi Ali (2015)

I sin nya bok argumenterar Ayaan Hirsi Ali för att en reformation kan få slut på terrorismen, den sekteristiska krigföringen och förtrycket av kvinnor och minoriteter som varje år kräver tusentals liv.

Hon uppmanar västvärlden att inte längre söka försoning med de radikala islamisterna och att sluta kalla dem som opponerar sig mot dem för islamofober.

Uppmärksamheten borde riktas mot de reformsinnade muslimerna, inte det fria ordets fiender. Med briljant skärpa vädjar denna karismatiska och kompromisslösa författare för en fredlig förändring och en ny tolerant attityd över hela världen.

Vanliga frågor om Islam

 1. Vad är Islam för något?

  Islam är en religion. Ordet “Islam” betyder “underkastelse av Guds vilja.” Efterföljare av Islam kallas för muslimer. Muslimer är monoteister och dyrkar en allvetande Gud, som på arabiska är känd som Allah. Efterföljare av Islam syftar till att leva ett liv med fullständig underkastelse till Allah.

 2. Vad kan muslimer inte äta?

  En muslim äter inte allmänt tillgängligt kött eller mat som innehåller animaliskt fett, om det innehåller fläskfett eller fett från andra djur som inte rituellt slaktas. Fisk och ägg måste hållas strikt åtskilda från kött under beredningen.

 3. Får muslimer röka?

  Nej. Det här är strikt förbjudet enligt Allah.

 4. Hur spreds Islam så fort?

  Meckas anslutning till globala handelsvägar var enligt många vad som hjälpte till att sprida Islam mest.

 5. Hur många änglar finns inom Islam?

  2 styckna. En på vardera axel.

  Muslimer tror att änglar alltid är med dem. De har två änglar som sitter på endera axeln och är kända som Al-Kiram och Al-Katibun. En av änglarna registrerar de goda saker som personen har gjort och den andra registrerar de dåliga saker som personen har gjort.

 6. Är alkohol tillåtet inom Islam?

  Nej. Det är strikt förbjudet.

 7. Vilken är den största ängeln inom Islam?

  Israfil nämns i en hadith som ängeln närmast Gud, avbildad som en ängel med fyra vingar, som förmedlar mellan Guds befallningar och de andra ärkeänglarna.

 8. Varför får muslimer inte röra hundar?

  Traditionellt anses hundar vara haram eller förbjudna i islam eftersom de anses vara smutsiga. Men medan konservativa förespråkar fullständig undvikande, säger moderater helt enkelt att muslimer inte bör röra djurets slemhinnor – som näsan eller munnen – som anses vara särskilt orena.

 9. Får muslimer ha tatueringar?

  För dem som inte är medvetna anses tatueringar vara haram (förbjudet) i islam. Det finns ingen specifik islamisk vers som beskriver denna punkt, men många tror att wudu (reningsritualen) inte kan slutföras om du har en tatuering på din kropp. Därför kan du aldrig be.

 10. Är Islam äldre än hinduism?

  Hinduismen är världens äldsta religion, enligt många forskare, med rötter och seder från mer än 4000 år. Idag, med cirka 900 miljoner följare, är hinduismen den tredje största religionen bakom kristendomen och islam.

 11. Vem är Jibril inom Islam?

  Jibril, stavade också Jabrāʾīl eller Jibreel, i Islam, ärkeängeln som fungerar som mellanhand mellan Gud och människor och som bärare av uppenbarelse för profeterna, särskilt för Muhammad. I biblisk litteratur är Gabriel motsvarigheten till Jibril.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇