3 böcker av Fredrika Bremer du måste läsa

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Fredrika Bremer, född 17 augusti 1801 på Tuorla i Pikis socken, nära Åbo, Finland, död 31 december 1865 på Årsta slott i Österhaninge socken, Stockholms län, Sverige, var en svensk författare, kvinnorättskämpe, djurrättsaktivist och välgörenhetsidkare. Det här är vår lista över vad vi anser vara Fredrika Bremers 3 bästa böcker genom tiderna. Vi hoppas du håller med!

1. Livet i gamla världen: Palestina

Fredrika Bremer var sin tids mest framgångsrika svenska författare. Med romaner som “Familjen H***”, “Grannarna-” och “Hemmet” blev hon storsäljare både i Sverige och utomlands. Hon gjorde en bestående insats i litteraturen som reseskildrare. 1856 61 reste hon i Schweiz, Italien, Grekland och Orienten, och resans kulmen nåddes när författarinnan begav sig till det heliga landet. Resan resulterade i “Livet i gamla världen” (1860 62), vars mest intressanta del, Palestina, nu finns i Svenska Akademiens klassikerserie. Kommentarer och ordförklaringar av Carina och Lars Burman.

2. Grannarne

Fredrika Bremers fjärde roman, Grannarne, utkom 1837 och blev hennes största framgång. Det är till stor del en brevroman, om den unga Fransiska som gifter sig och flyttar till Småland. Lantlivets lugn bryts när den mystiske främlingen Bruno flyttar in på det mörka Ramm. Det börjar hända konstiga saker…

3. Familjen H***

Detta är Fredrika Bremers (1801-1865) debutroman, publicerad första gången 1830-31 och brukar räknas som Sveriges första borgerligt realistiska roman.


Vem var Fredrika Bremer?

Fredrika Bremer, (född 17 augusti 1801, Åbo, Svenskfinland [nuvarande Åbo, Finland] – död 31 december 1865, Årsta, nära Stockholm), författare, reformator och förkämpe för kvinnors rättigheter; hon introducerade den inhemska romanen i svensk litteratur.

Bremers far var en förmögen köpman som bosatte familjen i Sverige när hon var tre. Hon var noggrant utbildad och reste som ung mycket i Europa. Efter hennes fars död gjorde hennes privata tillgångar det möjligt för henne att ägna sitt liv åt socialt arbete, resor och skrivande.

Hennes tysta inhemska romaner som Familjen H*** (1830–31; Familjen H—; även översatt som Överstens familj), Grannarna (1837; Grannarna) och Hemmet (1839; Hemmet) var populära hemma och utomlands, med engelska översättningar producerade under hennes livstid av poeten Mary Howitt.

Bremer besökte USA, där hon välkomnades i New England som en släkt för sina antislaveri-känsla. Hon träffade Ralph Waldo Emerson, Henry Wadsworth Longfellow och Nathaniel Hawthorne och skrev om sina intryck i Hemmen i den nya verlden, 3 vol. (1853–54; Den nya världens hem).

Hennes senare romaner Hertha (1856) och Fader och dotter (1858; Far och dotter) behandlar de sociala effekterna av hävdandet av kvinnors rättigheter.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇