8 ungerska noveller du bör lÀsa innan du dör

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Med fler och fler ungerska författare som gamla och nya översÀtts till engelska finns det ingen bÀttre tid att börja titta pÄ det breda utbudet av romaner som finns tillgÀngliga frÄn landets författare.

Om du letar efter nÄgonstans att börja, hÀr Àr vÄra rekommendationer för de bÀsta ungerska romanerna som du behöver lÀsa.

1. The Door by Magda SzabĂł (1987)

Som den mest översatta ungerska författaren – hennes verk har översatts till 30 olika sprĂ„k – finns det en mĂ€ngd olika alternativ att vĂ€lja mellan.

Hennes roman Abigail frÄn 1970 Àr kanske hennes mest kÀnda roman, en som vanligtvis rekommenderas för dem som tittar pÄ ungersk fiktion.

Men det Ă€r Az ajtĂł 1987, eller The Door, som fick mest beröm – en gripande berĂ€ttelse om en karaktĂ€r som inte Ă€r olik SzabĂł sjĂ€lv och karaktĂ€rens förhĂ„llande till sin hushĂ„llerska.

Det Àr en djup och kontemplativ roman som talar lika mycket om mÀnsklig natur Àn nÄgonting annat.

2. Embers by SĂĄndor MĂĄrai (1942)

Ursprungligen publicerad pÄ ungerska 1942 men slÀpptes bara pÄ engelska 2001, det tog 60 Är att Àntligen fÄ en publikation pÄ engelska! I Embers ville Mårai uttrycka en lÀngtan efter mÄngfalden i det österrikiska-ungerska riket, de förÀnderliga grÀnserna i sitt hemland förblev en fast punkt under hela hans författarskap.

Det Ă€r en berĂ€ttelse om en general som bjuder in en gammal militĂ€rvĂ€n till middag, en vĂ€n som mystiskt hade försvunnit 41 Ă„r tidigare. Det Ă€r en förklaring och en kommentar till vĂ€nskap och karaktĂ€ren hos tvĂ„ interagerande – och kanske kolliderande – personligheter.

3. Fatelessness by Imre Kertész (1975)

Det finns ingen chans att lÀsa Fatelessness kommer att bli en trevlig upplevelse eftersom romanen beskriver upplevelser som inte skiljer sig frÄn Kertészs egna i Auschwitz. Boken tÀcker andra vÀrldskriget, nazister och förintelsen i dystra detaljer, ett Àmne och stil som finns i majoriteten av hans författarskap.

Det kommer inte att bli en rolig lÀsning, men det har en betydelse för det. 2002 vann Kertész Nobelpriset för litteratur och Àr den enda ungern som har gjort det, Àven om han har vunnit mÄnga andra utmÀrkelser i hela Ungern och Tyskland (dÀr mycket av hans erkÀnnande föddes). Av denna anledning Àr han en siffra som Àr vÀrt att veta.

4. The Paul Street Boys by Ferenc MolnĂĄr (1906)

LÀtt en av de mest Àlskade romanerna i ungersk kultur, det hÀr Àr en klassisk roman som fortfarande Àr en del av lÀroplanen för grundskolan. Som sÄdan Àr det inte en komplex roman, men den Àr mycket njutbar.

Den fokuserar pĂ„ de eponymous Paul Street-pojkarna, ett gĂ€ng barn som hittar sin omhuldade grĂ€s – en bit övergiven mark – under angrepp frĂ„n ett rivaliserande gĂ€ng.

Även om det spelades före 1900-talets början, Ă€r det en tidlös berĂ€ttelse om ungdomens spĂ€nning, vĂ€nskapsbanden och hur karaktĂ€rsstyrka kan hittas hos Ă€ven de som inte tycker om det.

5. The Man With The Golden Touch by MĂłr JĂłkai (1872)

Jókai Àr en av de mest kÀnda ungerska författarna, en produktiv romanförfattare och dramatiker frÄn slutet av 1800-talet som Àr mycket vördad som en av de klassiska ungerska författarna.

Hans mest igenkÀnnliga bok Àr The Man With The Golden Touch, eller Az arany ember, och anses vara en sann litterÀr klassiker. Och trots att bekantheten hos Midas-beröringen strÀcker historien, bör den inte betraktas som en ÄterberÀttelse av denna berömda berÀttelse.

Detta Àr faktiskt en berÀttelse om kÀrlek, Àktenskap och oförenligheten mellan de tvÄ. Det har slÀppts under ett annat, mer passande namn pÄ Timårs Two Worlds, men det Àr pÄ nÄgot sÀtt ett bra exempel pÄ en ungersk klassiker.

6. The Case Worker by György Konråd (1969)

Det Àr vÀrt att frÄn början konstatera att The Case Worker inte Àr en lÀtt bok att lÀsa, den Àr dyster och kompromisslös och inte pÄ vÀg att skicka ett glatt meddelande. Men stick igenom det sÄ ser du att det Àr en bok som kan bÀdda in sig sjÀlv i dig, en som pÄ ett intensivt sÀtt visar Konråds syn pÄ vÀrlden pÄ sÄ mÄnga invecklade sÀtt.

Den fokuserar pÄ en barnskyddsarbetare och idisslar om all katastrof och tragedi som följer med den.

Även om fokus ligger pĂ„ rĂ€ttegĂ„ngarna mot ett visst barn, lyfter det fram vĂ€rldens sjukdomar genom otaliga fruktansvĂ€rda exempel pĂ„ lidande och övergrepp. Det lĂ„ter inte trevligt, nej, men det Ă€r vĂ€rt att lĂ€sa.

7. Journey By Moonlight by Antal Szerb (1937)

Som nÄgot av en mörk komedi som tar itu med idéerna om nostalgi och omöjligheterna till vÄra ungdoms drömmar, skapar Antal Szerb en lika drömlik och eterisk kvalitet till berÀttelsen om Journey By Moonlight.

Det skildrar en borgerlig man som pÄ sin smekmÄnad till Italien slits mellan kraven pÄ vuxenlivet och ett gift liv och fascinationen att vi kanske alla delar av ett liv med obundet Àventyr. Det Àr mörkt roligt, men inte pÄ bekostnad av ett meddelande eller faktiskt lite tragedi.

8. Satantango by LĂĄszlĂł Krasznahorkai (1985)

Kanske en av Ungerns mest betydelsefulla samtida författare, Kraszmahorkai, har en mycket speciell och absorberande stil, en slags medvetenhetsström som direkt kan sÀtta lÀsaren i hans karaktÀrers sinnen, men som ocksÄ kan göra det till en utmaning att uppskatta.

Krasznahorkai Àr ocksÄ en Man Booker International-prisvinnare, som sÀger nÄgot om skrivkvaliteten och de viktiga tematiska elementen som han alltid tÀnker ta itu med.

War and War och The Melancholy of Resistance Ă€r tvĂ„ titlar av honom som verkligen rekommenderas, men det Ă€r Satantango – en berĂ€ttelse om det roliga i skandalen – som bör vara sprĂ„ngbrĂ€dan i Krasznahorkais arbete.

Det Àr mycket mer smÀltbart Àn resten av hans arbete, men ÀndÄ skildrar detaljerna i hans stil.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara de bÀsta ungerska novellerna.

Vi hoppas du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)