8 ungerska noveller du bör läsa innan du dör

Med fler och fler ungerska författare som gamla och nya översätts till engelska finns det ingen bättre tid att börja titta på det breda utbudet av romaner som finns tillgängliga från landets författare.

Om du letar efter någonstans att börja, här är våra rekommendationer för de bästa ungerska romanerna som du behöver läsa.

1. Dörren av Magda Szabó (1987)

Som den mest översatta ungerska författaren – hennes verk har översatts till 30 olika språk – finns det en mängd olika alternativ att välja mellan.

Hennes roman Abigail från 1970 är kanske hennes mest kända roman, en som vanligtvis rekommenderas för dem som tittar på ungersk fiktion.

Men det är Az ajtó 1987, eller The Door, som fick mest beröm – en gripande berättelse om en karaktär som inte är olik Szabó själv och karaktärens förhållande till sin hushållerska.

Det är en djup och kontemplativ roman som talar lika mycket om mänsklig natur än någonting annat.

2. Embers by Sándor Márai (1942)

Ursprungligen publicerad på ungerska 1942 men släpptes bara på engelska 2001, det tog 60 år att äntligen få en publikation på engelska! I Embers ville Márai uttrycka en längtan efter mångfalden i det österrikiska-ungerska riket, de föränderliga gränserna i sitt hemland förblev en fast punkt under hela hans författarskap.

Det är en berättelse om en general som bjuder in en gammal militärvän till middag, en vän som mystiskt hade försvunnit 41 år tidigare. Det är en förklaring och en kommentar till vänskap och karaktären hos två interagerande – och kanske kolliderande – personligheter.

3. Fatelessness by Imre Kertész (1975)

Det finns ingen chans att läsa Fatelessness kommer att bli en trevlig upplevelse eftersom romanen beskriver upplevelser som inte skiljer sig från Kertészs egna i Auschwitz. Boken täcker andra världskriget, nazister och förintelsen i dystra detaljer, ett ämne och stil som finns i majoriteten av hans författarskap.

Se även  10 av de bästa novellerna skrivna av en HBTQ-författare

Det kommer inte att bli en rolig läsning, men det har en betydelse för det. 2002 vann Kertész Nobelpriset för litteratur och är den enda ungern som har gjort det, även om han har vunnit många andra utmärkelser i hela Ungern och Tyskland (där mycket av hans erkännande föddes). Av denna anledning är han en siffra som är värt att veta.

4. The Paul Street Boys by Ferenc Molnár (1906)

Lätt en av de mest älskade romanerna i ungersk kultur, det här är en klassisk roman som fortfarande är en del av läroplanen för grundskolan. Som sådan är det inte en komplex roman, men den är mycket njutbar.

Den fokuserar på de eponymous Paul Street-pojkarna, ett gäng barn som hittar sin omhuldade gräs – en bit övergiven mark – under angrepp från ett rivaliserande gäng.

Även om det spelades före 1900-talets början, är det en tidlös berättelse om ungdomens spänning, vänskapsbanden och hur karaktärsstyrka kan hittas hos även de som inte tycker om det.

5. The Man With The Golden Touch by Mór Jókai (1872)

Jókai är en av de mest kända ungerska författarna, en produktiv romanförfattare och dramatiker från slutet av 1800-talet som är mycket vördad som en av de klassiska ungerska författarna.

Se även  10 av de bästa novellerna skrivna av en HBTQ-författare

Hans mest igenkännliga bok är The Man With The Golden Touch, eller Az arany ember, och anses vara en sann litterär klassiker. Och trots att bekantheten hos Midas-beröringen sträcker historien, bör den inte betraktas som en återberättelse av denna berömda berättelse.

Detta är faktiskt en berättelse om kärlek, äktenskap och oförenligheten mellan de två. Det har släppts under ett annat, mer passande namn på Timárs Two Worlds, men det är på något sätt ett bra exempel på en ungersk klassiker.

6. The Case Worker by György Konrád (1969)

Det är värt att från början konstatera att The Case Worker inte är en lätt bok att läsa, den är dyster och kompromisslös och inte på väg att skicka ett glatt meddelande. Men stick igenom det så ser du att det är en bok som kan bädda in sig själv i dig, en som på ett intensivt sätt visar Konráds syn på världen på så många invecklade sätt.

Den fokuserar på en barnskyddsarbetare och idisslar om all katastrof och tragedi som följer med den.

Även om fokus ligger på rättegångarna mot ett visst barn, lyfter det fram världens sjukdomar genom otaliga fruktansvärda exempel på lidande och övergrepp. Det låter inte trevligt, nej, men det är värt att läsa.

7. Journey By Moonlight by Antal Szerb (1937)

Som något av en mörk komedi som tar itu med idéerna om nostalgi och omöjligheterna till våra ungdoms drömmar, skapar Antal Szerb en lika drömlik och eterisk kvalitet till berättelsen om Journey By Moonlight.

Det skildrar en borgerlig man som på sin smekmånad till Italien slits mellan kraven på vuxenlivet och ett gift liv och fascinationen att vi kanske alla delar av ett liv med obundet äventyr. Det är mörkt roligt, men inte på bekostnad av ett meddelande eller faktiskt lite tragedi.

8. Satantango by László Krasznahorkai (1985)

Kanske en av Ungerns mest betydelsefulla samtida författare, Kraszmahorkai, har en mycket speciell och absorberande stil, en slags medvetenhetsström som direkt kan sätta läsaren i hans karaktärers sinnen, men som också kan göra det till en utmaning att uppskatta.

Se även  10 av de bästa novellerna skrivna av en HBTQ-författare

Krasznahorkai är också en Man Booker International-prisvinnare, som säger något om skrivkvaliteten och de viktiga tematiska elementen som han alltid tänker ta itu med.

War and War och The Melancholy of Resistance är två titlar av honom som verkligen rekommenderas, men det är Satantango – en berättelse om det roliga i skandalen – som bör vara språngbrädan i Krasznahorkais arbete.

Det är mycket mer smältbart än resten av hans arbete, men ändå skildrar detaljerna i hans stil.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara de bästa ungerska novellerna.

Vi hoppas du hittar en ny, spännande bok att bläddra i.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇