1793 som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på 1793 ljudbok gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

1793 av Martin Wallström (Gratis Ljudbok)

Vinnare av Årets bok, Crimetime Specsavers Award Årets deckardebut och Årets bästa svenska debut 2017 av Svenska Deckarakademin

Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.

Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.

Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.

Ur fyra berättarperspektiv klär Niklas Natt och Dag av den sengustavianska tiden dess prakt och ståtlighet, och avtäcker en era av kött och blod, nöd och förtvivlan, men också förhoppningar och den vilja till förändring som sått fröna till vårt eget samhälle.

1793 är Bellman noir, en beckmörk sentida ättling till Drottningens juvelsmycke och ett knytnävsslag mot den idylliserade bilden av svenskt 1700-tal.

1793 är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Se även  Tusen strålande solar som ljudbok GRATIS i 7 dagar

1793: Introduktion

Inget sätter guldkant på pendeln som en bra deckare! Oavsett hur jobbig trafiken är eller vilket trist samtalsämne som radiopersonligheterna diskuterar kan du själv njuta av en härlig bok, samtidigt som du försöker lista ut vem boven i dramat är.

1793 av Niklas Natt Och Dag är en spännande bok med en hel del att erbjuda. Boken har tidigare vunnit Årets bok, Årets deckardebut och Årets bästa svenska debut. Denna bästsäljare är rentav ett måste för dig som älskar mysterier!

Detta är en historisk roman med en mörk underton som presenterar en mer realistisk och verklighetstrogen bild av sent svenskt 1700-tal.

Är ljudboken värd en lyssning? Läs på för att lära dig mer om 1793!

1793: Recension

Boken utspelar sig – som titeln antyder – år 1793. Gustav III är död, mördad under en maskeradbal av en grupp inom adeln. Ett år har passerat sedan dess och riket befinner sig i en turbulent situation. En storm ter sig vara precis runt hörnet.

Det är en kylig svensk höstdag när ett lik upptäcks på Södermalm, i Fatburen – en sjö som består mer av skräp än vatten. Liket saknar alla extremiteter, och det blir helt tydligt att det inte handlar om en naturlig död.

Mordet är långt ifrån det Polisen stött på förut, och de söker därför hjälp av Cecil Winge, en rådgivare som hjälpt dem med svåra fall förut. Winge är känd för sitt skarpa intellekt, men efter att ha insjuknat med lungsot är hälsan inte vad den en gång varit.

Det är helt tydligt medan man läser boken vilket otroligt förarbete som behövts för att bjuda på denna verklighetsankrade berättelse. Den gustavianska eran är en tidsperiod som ofta hyllas och förskönas i svenska historieböcker, men i 1793 är det inte alls en idyllisk miljö det handlar om.

Se även  Att välja glädje som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Stockholm präglas av fattigdom och misär, medan den rika adeln lever i en väldigt annorlunda verklighet, långt bortom den förfallna kåkstaden.

Det Stockholm som författaren skildrar här skiljer sig en hel del från det Stockholm som vi är vana vid i modern tid.

En sadistisk adel, som torterar och utnyttjar människor när det faller i smaken, regerar över Stockholm, men farorna tar inte slut där. Som fattig är man givetvis mer utsatt – vem bryr sig när någon som bor i en kåkstad försvinner ut i tomma intet?

1793 är en väldigt informativ berättelse som bygger på konkret historisk fakta. Här erbjuds realism i spader, vilket i samband med lättläst prosa och engagerande dialog snabbt fängslar lyssnare.

Berättelsen redogörs ur fyra olika perspektiv. Allteftersom handlingen utspelar sig växer karaktärerna, vilket ger ytterligare ett djup till mordgåtan.

För känsliga lyssnare krävs dock en varning! Boken håller inte tillbaka i detaljerna, vare sig det gäller svensk historia, grov tortyr eller blodig misshandel och mord. Om det är något som du inte känner dig redo för är det bäst att vända dig till en annan bok!

Annars är detta en engagerande och verklighetstrogen bok som dessutom är välskriven. Perfekt för lyssnaren som vill ha en mordgåta att försöka lista ut under pendeln!

1793: Sammanfattning

Denna bästsäljande historiska deckare skildrar för ett verklighetstroget och brutalt realistiskt Stockholm under sent 1700-tal. Politisk intrig är här normen, och de som drabbas allra värst är givetvis inte adeln, utan vanligt folk.

Misär, sjukdom och fattigdom är något som de som bor i kåkstäderna är väl bekanta med. Mord likaså. När ett lik utan några extremiteter dyker upp är det upp till Winge att, med sitt skarpa intellekt, hjälpa Polisen att hitta boven.

Se även  Den orolige mannen som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Det blir givetvis lättare sagt än gjort. Niklas bjuder här på fyra olika och unika perspektiv. Det är mycket förarbete som gått in i denna bok. Författaren väljer att inte försköna något överhuvudtaget, vilket kan chockera mer känsliga lyssnare.

Den gustavianska tiden var långt mer än ett par kapitel i en historiebok, det var en verklighet för miljontalsmänniskor, och den verkligheten var långt ifrån idyllisk.

Det realistiska förhållningssättet i denna historiska deckare ger extra djup till handlingen. Som lyssnare får man dessutom med denna ljudbok lära sig mer om en otroligt viktig del av svensk historia!

Boken rekommenderas till läsare som älskar mordgåtor, och inte räds groteska beskrivningar av sadistiskt våld. 1793 rekommenderas absolut inte till små barn, med tanke på det väldigt vuxna innehållet!

1793 utkom 2018 och är en del av en längre serie. Om du älskar 1793 kan du även ta en titt på uppföljaren 1794!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇