5 bÀsta böckerna av Neil Gaiman du mÄste lÀsa


BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳
SjÀlvaste Neil Gaiman. Det hÀr Àr vÄr lista över hans bÀsta böcker.

PĂ„ frĂ„gan om vad som inspirerat honom sa Neil Gaiman, en författare som Ă€r kĂ€nd för sin brittiska fantasy-fiktion, serietidningar och grafiska romaner: ”Det finss magi dĂ€r ute och du kan hitta det. Du mĂ„ste bara leta efter det ”.

Det Àr en tanke som bÄde inspirerar och vÀcker nyfikenhet, och det Àr tydligt att se informerade om de bÀsta verk av Gaiman sjÀlv; böcker pÄ en gÄng tankevÀckande, fÀngslande, lysande och absurt.

1. American Gods (2001)

Gaimans mest kÀnda och inflytelserika roman, American Gods, kombinerar element i en original kulturanalys av Amerikas identitet och en urban fantasi. Det ger lÀsarna en djup insikt i hur amerikanernas tro har förÀndrats, bÄde pÄ grund av invandringsprocessen och utvecklingen av teknik.

Mytologiska varelser – de titulĂ€ra gudarna – existerar bara för att mĂ€nniskor tror pĂ„ dem och tillsammans med deras praxis och vĂ€rderingar förĂ€ndrar de gudar de tror pĂ„ för att passa deras behov och önskningar.

Idag behöver de nya amerikanska gudarna – modern teknik, transportmedel och liknande – vinna över de gamla amerikanska gudarna, förda till landet med inflödet av sina ursprungliga invandrare. I en intervju kallade Gaiman American Gods en “firande av de saker du inte skulle tĂ€nka pĂ„”, och den hĂ€r boken, om Ă€n en fantasi, kommer sannolikt att förĂ€ndra lĂ€sarnas syn pĂ„ legitimiteten för deras egna trosuppfattningar och vanor.

2. Neverwhere (1996)

BerĂ€ttelsen i Neverwhere, Gaimans andra roman, skapades först som en TV-serie av BBC under samma titel. Romanen spelas i London och spelar för det mesta i “London Below” – tunnelbanestationerna under stadens yta. Neverwhere anses av Gaimans fans vara hans konstigaste och mest mystiska roman, komplett med de bĂ€st utformade skurkarna att starta. Vad mer Ă€r, om lĂ€saren gillade de kulturella kommentarerna och de sociala underströmmarna av amerikanska gudar, kommer de sĂ€kert att gilla detta totemiska arbete ocksĂ„. Precis som American Gods arbetar för att förĂ€ndra hur mĂ€nniskor tĂ€nker pĂ„ USA, sĂ„ gör Neverwhere med London, pĂ„ ett slags Orwellian, Down och Out-sĂ€tt.

3. Stardust (1999)

“Det var en gĂ„ng en ung man som ville fĂ„ sitt hjĂ€rtas begĂ€r”, börjar Gaimans roman Stardust. Som redan syns frĂ„n den inledande meningen Ă€r Stardust författarens syn pĂ„ sagosgenren. Boken ligger i staden Wall, dĂ€r en mur skiljer en relativt normal stad frĂ„n en magisk vĂ€rld. Det engagerande sagan börjar nĂ€r en ung pojke lovar sitt livs kĂ€rlek att ge henne en fallen stjĂ€rna, som han ser falla pĂ„ den magiska sidan av vĂ€ggen. Äventyren som följer i huvudpersonens strĂ€van att uppnĂ„ hans romantiska mĂ„l Ă€r fantastiska och fantastiska i yttersta grad; ett bra sĂ€tt för Ă€ldre lĂ€sare att Ă„terupptĂ€cka den barnsliga glĂ€djen för allt magi och fantasi.

4. The Graveyard Book (2008)

PÄ samma sÀtt som Stardust kan The Graveyard Book lÀsas av bÄde vuxna och tonÄringar. Den berÀttar om en ung pojke som vÀxte upp pÄ en kyrkogÄrd av en vampyr och spöken. Ingen Owens, bokens nyfikna huvudperson, behöver lÀra sig om meningen med sitt eget liv och livet i allmÀnhet, medan han lever bland de döda. NÀr han blir 12 fÄr han veta om anledningen till att han har bott pÄ kyrkogÄrden hela sitt liv och inser vad han behöver göra för att förÀndra saker.

5. Odd and the Frost Giants (2008)

Odd and the Frost Giants Ă€r en av Gaimans bĂ€sta barns fantasiböcker. Romanen presenterar Odd, en nordisk pojke som, efter att ha övergivits av sina förĂ€ldrar, ger sig ut pĂ„ en resa under vilken han möter en örn, en björn och en rĂ€v. Snart visar djuren sig vara förbannade nordiska gudar. Odd försöker överlista Frost Giants som förbannade sina djurvĂ€nner. Boken berĂ€ttar en historia om mod och Ă€ventyr medan de lĂ€rde sina yngre lĂ€sare om mytologi och historia – sĂ€rskilt av den skandinaviska sorten!

Sammanfattning

Det hÀr Àr min lista över vad jag anser vara de bÀsta böckerna Neil Gaiman nÄgonsin skrivit.


Jag hoppas du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!