5 bästa böckerna av Neil Gaiman du måste läsa

Beräknad lästid: 6 minuter ⏳
Självaste Neil Gaiman. Det här är vår lista över hans bästa böcker.

På frågan om vad som inspirerat honom sa Neil Gaiman, en författare som är känd för sin brittiska fantasy-fiktion, serietidningar och grafiska romaner: ”Det finss magi där ute och du kan hitta det. Du måste bara leta efter det ”.

Det är en tanke som både inspirerar och väcker nyfikenhet, och det är tydligt att se informerade om de bästa verk av Gaiman själv; böcker på en gång tankeväckande, fängslande, lysande och absurt.

1. American Gods (2001)

Gaimans mest kända och inflytelserika roman, American Gods, kombinerar element i en original kulturanalys av Amerikas identitet och en urban fantasi. Det ger läsarna en djup insikt i hur amerikanernas tro har förändrats, både på grund av invandringsprocessen och utvecklingen av teknik.

Mytologiska varelser – de titulära gudarna – existerar bara för att människor tror på dem och tillsammans med deras praxis och värderingar förändrar de gudar de tror på för att passa deras behov och önskningar.

Idag behöver de nya amerikanska gudarna – modern teknik, transportmedel och liknande – vinna över de gamla amerikanska gudarna, förda till landet med inflödet av sina ursprungliga invandrare. I en intervju kallade Gaiman American Gods en “firande av de saker du inte skulle tänka på”, och den här boken, om än en fantasi, kommer sannolikt att förändra läsarnas syn på legitimiteten för deras egna trosuppfattningar och vanor.

2. Neverwhere (1996)

Berättelsen i Neverwhere, Gaimans andra roman, skapades först som en TV-serie av BBC under samma titel. Romanen spelas i London och spelar för det mesta i “London Below” – tunnelbanestationerna under stadens yta. Neverwhere anses av Gaimans fans vara hans konstigaste och mest mystiska roman, komplett med de bäst utformade skurkarna att starta. Vad mer är, om läsaren gillade de kulturella kommentarerna och de sociala underströmmarna av amerikanska gudar, kommer de säkert att gilla detta totemiska arbete också. Precis som American Gods arbetar för att förändra hur människor tänker på USA, så gör Neverwhere med London, på ett slags Orwellian, Down och Out-sätt.

3. Stardust (1999)

“Det var en gång en ung man som ville få sitt hjärtas begär”, börjar Gaimans roman Stardust. Som redan syns från den inledande meningen är Stardust författarens syn på sagosgenren. Boken ligger i staden Wall, där en mur skiljer en relativt normal stad från en magisk värld. Det engagerande sagan börjar när en ung pojke lovar sitt livs kärlek att ge henne en fallen stjärna, som han ser falla på den magiska sidan av väggen. Äventyren som följer i huvudpersonens strävan att uppnå hans romantiska mål är fantastiska och fantastiska i yttersta grad; ett bra sätt för äldre läsare att återupptäcka den barnsliga glädjen för allt magi och fantasi.

4. The Graveyard Book (2008)

På samma sätt som Stardust kan The Graveyard Book läsas av både vuxna och tonåringar. Den berättar om en ung pojke som växte upp på en kyrkogård av en vampyr och spöken. Ingen Owens, bokens nyfikna huvudperson, behöver lära sig om meningen med sitt eget liv och livet i allmänhet, medan han lever bland de döda. När han blir 12 får han veta om anledningen till att han har bott på kyrkogården hela sitt liv och inser vad han behöver göra för att förändra saker.

5. Odd and the Frost Giants (2008)

Odd and the Frost Giants är en av Gaimans bästa barns fantasiböcker. Romanen presenterar Odd, en nordisk pojke som, efter att ha övergivits av sina föräldrar, ger sig ut på en resa under vilken han möter en örn, en björn och en räv. Snart visar djuren sig vara förbannade nordiska gudar. Odd försöker överlista Frost Giants som förbannade sina djurvänner. Boken berättar en historia om mod och äventyr medan de lärde sina yngre läsare om mytologi och historia – särskilt av den skandinaviska sorten!

Sammanfattning

Det här är min lista över vad jag anser vara de bästa böckerna Neil Gaiman någonsin skrivit.

Jag hoppas du hittar en ny, spännande bok att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇