10 böcker om AIDS-epidemin du måste läsa

Den tragiska historien om hiv / aids är ett ämne som alla bör läsa om. Liksom få epidemier innan det dokumenterades AIDS i tryck när det svepte över USA på 1980-talet, särskilt i San Francisco och New York City, där den livliga homosexuella kulturen mötte sjukdomen direkt.

I poesi, fiktion, reportage, pjäser och kritiskt tänkande räknade en generation författare med en av dess slutgiltiga händelser och resultatet blev en mängd arbeten som utbildade även när den konfronterar ämnen som fördomar, gay pride, den dövande tystnaden regeringen och dödens verklighet.

Dessa författares mod fortsätter att inspirera, även om sökandet efter botemedel fortsätter, och deras bidrag till amerikansk litteratur är desto mer imponerande när man kommer ihåg hur svårt det var att få solid information om risken och symtomen under de första dagarna av krisen.

Nedan följer 10 böcker som hör hemma i vilket bibliotek som helst för det arbete de har gjort för att dokumentera AIDS-krisen, samt att placera den i ett sammanhang av amerikansk kultur och homosexuella rättigheter.

1. And the Band Played On by Randy Shilts (1987)

AIDS-relaterad undersökande journalistik, And the Band Players On: Politics, People, and the AIDS epidemic av San Francisco-baserade reporter Randy Shilts, är utgångspunkten för samtida förståelse av AIDS och mitten av 80-talet. definierad.

Förflyttning mellan profilering av det medicinska samfundets upptäckt av och reaktion på sjukdomen, homosexuellas förödelse och den politik som gjorde det möjligt att sprida sig på grund av likgiltighet från amerikanska ledares sida, är det fortfarande en av klassikerna i modern journalistik.

2. AIDS and Its Metaphors by Susan Sontag (1989)

Susan Sontag, den mest synliga kritikern under 1900-talet, skrev Illness As Metaphor 1978, och 1989 följde hon upp det med AIDS och dess metaforer, vilket visade sig vara ett era definierande arbete med samtida filosofi som hävdade att AIDS-verkligheten hade förvärrats av samhällets vilja att förvandla högriskgrupper, såsom intravenösa narkotikamissbrukare och det homosexuella samfundet till metaforer, vilket gjorde att de kunde ignoreras av den större allmänheten.

3. Close to the Knives by David Wojnarowicz (1991)

En av de många medlemmarna i den amerikanska och New York-konstvärlden som dör av aidsrelaterad sjukdom, lämnade konstnären och författaren David Wojnarowicz sin fantastiska memoar, nära knivarna: en memoar av upplösning, där han beskrev sin svåra uppväxt, sammandragning av hiv, och det aktivistiska arbete som han bedrev, ofta med en homofob och inaktiv kongress, fram till hans död vid 37 års ålder.

4. Angels In America by Tony Kushner (1991)

Det Pulitzer-prisbelönta arbetet som hjälpte till att definiera en era och gjorde Tony Kushner till ett känt namn, Angels In America: A Gay Fantasia on National Themes består av två sammankopplade delar, Millennium Approaches och Perestroika, som skildrar karaktärer som kämpar för att förstå en värld både i en fantasirike – när de möter titelns änglar – och verkligheten, baserad på den sanna historien om Roy Cohn, den amerikanska konservativa advokaten som dog av aids 1986.

Se även  5 böcker om ADHD du måste läsa 2021

Resultatet är konst som syftar till att påverka allvarlig förändring, vilket gör ett mål för ökad allmän utbildning och medkänsla, samtidigt som man anklagar korruption av Reagan-administrationen under sjukdomens destruktiva spridning över hela landet.

5. This Wild Darkness by Harold Brodkey (1997)

Harold Brodkey var en hyllad romanförfattare, novellförfattare och New Yorker-bidragsgivare, vars memoar This Wild Darkness: The Story of My Death publicerades postumt, efter författarens död 1995.

Se även  Bästa boken om att älska sig själv du aldrig läst

Här berättar han om sin kränkande barndom, äktenskap, homosexuella kärlek frågor och eventuell diagnos, vars symtom han spårar när han mediterar över dödlighet, vilket ger en komplex och svår läsning, men en som belönar det bästa av Brodkeys fiktiva produktion.

6. To the Wedding by John Berger (1995)

En vacker och existentiell roman, John Bergers till bröllopet, skildrar två älskare, Ninon och Gino, vars beslut att omfamna kärlek, även när de lär sig om Ninons diagnos med aids, fungerar som en metafor för hjältemod hos många av dem som drabbats av sjukdomen.

7. Tell the Wolves I’m Home by Carol Rifka Brunt (2012)

En debutroman som påminner om AIDS-epidemin på 1980-talet, Tell the Wolves I’m Home, berör 14-årige June Elbus vänskap med sin hiv-positiva farbror, en berömd målare som heter Finn, och den sorg hon möter efter hans död.

En utmärkt historia om åldrandet, romanen visar också den bestående, fruktansvärda effekten av sjukdomen och hur den fortsätter att påverka överlevande över hela världen.

8. Push by Sapphire (1996)

Push, romanen som inspirerade filmen Precious, är den kärleksfulla berättelsen om den HIV-positiva tonåringen Precious Jones och hennes fruktansvärda liv som mamma till sin kränkande fars barn, när hon så småningom hittar sin röst och börjar föra en dagbok.

Safires lyriska prosa och otrevliga skildring av skräck i Precious liv har gjort boken till en klassiker, särskilt bland unga läsare, och gjorde en enorm mängd bra i synligheten av HIV-positiva tonåringar och offer för incest.

9. City Boy by Edmund White (2009)

Den fantastiskt begåvade White, författare till många romaner samt biografier om Jean Genet och Marcel Proust, fångar New York som AIDS förvandlade i sin memoar City Boy – stadens gay- och konstsamhällen på 1970-talet.

Se även  Bästa boken om keto du aldrig läst

Resultatet är ett livligt och livligt dokument om Whites gradvisa uppgång till litterär berömmelse under åren innan det prisvärda, konsthungriga New York gav plats för skulder, rädsla och utplåning av den historiska vita så vackert kanaliserar.

10. The Mad Man by Samuel Delaney (1994)

Science-fiction-författaren och kritikern Samuel Delany hade skrivit några mycket utmanande verk före The Mad Man, men få som kan matcha det i intensitet.

Berättelsen om en student som forskar om mordet på en författare i New York, den spretande romanen blir en magisk-realistisk sexuell odyssey som täcker alla typer av sexhandlingar, utförd även när hotet om AIDS intensifieras i New York under 1980-talet.

Explicit, ja, men i tjänst för en artikulerad och trotsig filosofi som är en av de mest definitiva antagandena om AIDS, sexualitet och lärdomarna från det senaste förflutna.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara de bästa böckerna om AIDS-epidemin på 80-talet.

Vi hoppas innerligt på att du hittar en ny, spännande bok att fastnas för!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇