10 böcker om AIDS-epidemin du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Den tragiska historien om hiv / aids Àr ett Àmne som alla bör lÀsa om. Liksom fÄ epidemier innan det dokumenterades AIDS i tryck nÀr det svepte över USA pÄ 1980-talet, sÀrskilt i San Francisco och New York City, dÀr den livliga homosexuella kulturen mötte sjukdomen direkt.

I poesi, fiktion, reportage, pjÀser och kritiskt tÀnkande rÀknade en generation författare med en av dess slutgiltiga hÀndelser och resultatet blev en mÀngd arbeten som utbildade Àven nÀr den konfronterar Àmnen som fördomar, gay pride, den dövande tystnaden regeringen och dödens verklighet.

Dessa författares mod fortsÀtter att inspirera, Àven om sökandet efter botemedel fortsÀtter, och deras bidrag till amerikansk litteratur Àr desto mer imponerande nÀr man kommer ihÄg hur svÄrt det var att fÄ solid information om risken och symtomen under de första dagarna av krisen.

Nedan följer 10 böcker som hör hemma i vilket bibliotek som helst för det arbete de har gjort för att dokumentera AIDS-krisen, samt att placera den i ett sammanhang av amerikansk kultur och homosexuella rÀttigheter.

1. And the Band Played On by Randy Shilts (1987)

AIDS-relaterad undersökande journalistik, And the Band Players On: Politics, People, and the AIDS epidemic av San Francisco-baserade reporter Randy Shilts, Àr utgÄngspunkten för samtida förstÄelse av AIDS och mitten av 80-talet. definierad.

Förflyttning mellan profilering av det medicinska samfundets upptÀckt av och reaktion pÄ sjukdomen, homosexuellas förödelse och den politik som gjorde det möjligt att sprida sig pÄ grund av likgiltighet frÄn amerikanska ledares sida, Àr det fortfarande en av klassikerna i modern journalistik.

2. AIDS and Its Metaphors by Susan Sontag (1989)

Susan Sontag, den mest synliga kritikern under 1900-talet, skrev Illness As Metaphor 1978, och 1989 följde hon upp det med AIDS och dess metaforer, vilket visade sig vara ett era definierande arbete med samtida filosofi som hÀvdade att AIDS-verkligheten hade förvÀrrats av samhÀllets vilja att förvandla högriskgrupper, sÄsom intravenösa narkotikamissbrukare och det homosexuella samfundet till metaforer, vilket gjorde att de kunde ignoreras av den större allmÀnheten.

3. Close to the Knives by David Wojnarowicz (1991)

En av de mÄnga medlemmarna i den amerikanska och New York-konstvÀrlden som dör av aidsrelaterad sjukdom, lÀmnade konstnÀren och författaren David Wojnarowicz sin fantastiska memoar, nÀra knivarna: en memoar av upplösning, dÀr han beskrev sin svÄra uppvÀxt, sammandragning av hiv, och det aktivistiska arbete som han bedrev, ofta med en homofob och inaktiv kongress, fram till hans död vid 37 Ärs Älder.

4. Angels In America by Tony Kushner (1991)

Det Pulitzer-prisbelönta arbetet som hjĂ€lpte till att definiera en era och gjorde Tony Kushner till ett kĂ€nt namn, Angels In America: A Gay Fantasia on National Themes bestĂ„r av tvĂ„ sammankopplade delar, Millennium Approaches och Perestroika, som skildrar karaktĂ€rer som kĂ€mpar för att förstĂ„ en vĂ€rld bĂ„de i en fantasirike – nĂ€r de möter titelns Ă€nglar – och verkligheten, baserad pĂ„ den sanna historien om Roy Cohn, den amerikanska konservativa advokaten som dog av aids 1986.

Resultatet Àr konst som syftar till att pÄverka allvarlig förÀndring, vilket gör ett mÄl för ökad allmÀn utbildning och medkÀnsla, samtidigt som man anklagar korruption av Reagan-administrationen under sjukdomens destruktiva spridning över hela landet.

5. This Wild Darkness by Harold Brodkey (1997)

Harold Brodkey var en hyllad romanförfattare, novellförfattare och New Yorker-bidragsgivare, vars memoar This Wild Darkness: The Story of My Death publicerades postumt, efter författarens död 1995.

HÀr berÀttar han om sin krÀnkande barndom, Àktenskap, homosexuella kÀrlek frÄgor och eventuell diagnos, vars symtom han spÄrar nÀr han mediterar över dödlighet, vilket ger en komplex och svÄr lÀsning, men en som belönar det bÀsta av Brodkeys fiktiva produktion.

6. To the Wedding by John Berger (1995)

En vacker och existentiell roman, John Bergers till bröllopet, skildrar tvÄ Àlskare, Ninon och Gino, vars beslut att omfamna kÀrlek, Àven nÀr de lÀr sig om Ninons diagnos med aids, fungerar som en metafor för hjÀltemod hos mÄnga av dem som drabbats av sjukdomen.

7. Tell the Wolves I’m Home by Carol Rifka Brunt (2012)

En debutroman som pĂ„minner om AIDS-epidemin pĂ„ 1980-talet, Tell the Wolves I’m Home, berör 14-Ă„rige June Elbus vĂ€nskap med sin hiv-positiva farbror, en berömd mĂ„lare som heter Finn, och den sorg hon möter efter hans död.

En utmÀrkt historia om Äldrandet, romanen visar ocksÄ den bestÄende, fruktansvÀrda effekten av sjukdomen och hur den fortsÀtter att pÄverka överlevande över hela vÀrlden.

8. Push by Sapphire (1996)

Push, romanen som inspirerade filmen Precious, Àr den kÀrleksfulla berÀttelsen om den HIV-positiva tonÄringen Precious Jones och hennes fruktansvÀrda liv som mamma till sin krÀnkande fars barn, nÀr hon sÄ smÄningom hittar sin röst och börjar föra en dagbok.

Safires lyriska prosa och otrevliga skildring av skrÀck i Precious liv har gjort boken till en klassiker, sÀrskilt bland unga lÀsare, och gjorde en enorm mÀngd bra i synligheten av HIV-positiva tonÄringar och offer för incest.

9. City Boy by Edmund White (2009)

Den fantastiskt begĂ„vade White, författare till mĂ„nga romaner samt biografier om Jean Genet och Marcel Proust, fĂ„ngar New York som AIDS förvandlade i sin memoar City Boy – stadens gay- och konstsamhĂ€llen pĂ„ 1970-talet.

Resultatet Àr ett livligt och livligt dokument om Whites gradvisa uppgÄng till litterÀr berömmelse under Ären innan det prisvÀrda, konsthungriga New York gav plats för skulder, rÀdsla och utplÄning av den historiska vita sÄ vackert kanaliserar.

10. The Mad Man by Samuel Delaney (1994)

Science-fiction-författaren och kritikern Samuel Delany hade skrivit nÄgra mycket utmanande verk före The Mad Man, men fÄ som kan matcha det i intensitet.

BerÀttelsen om en student som forskar om mordet pÄ en författare i New York, den spretande romanen blir en magisk-realistisk sexuell odyssey som tÀcker alla typer av sexhandlingar, utförd Àven nÀr hotet om AIDS intensifieras i New York under 1980-talet.

Explicit, ja, men i tjÀnst för en artikulerad och trotsig filosofi som Àr en av de mest definitiva antagandena om AIDS, sexualitet och lÀrdomarna frÄn det senaste förflutna.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara de bÀsta böckerna om AIDS-epidemin pÄ 80-talet.

Vi hoppas innerligt pÄ att du hittar en ny, spÀnnande bok att fastnas för!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)