13 klassiska böcker från Nya Zeeland!

Älskar du din litteratur? Lustar du efter Nya Zeeland? Då kommer du att älska den här listan.

Kiwi-författare från det förflutna och nuet har gjort några stora bidrag till den litterära världen – till och med fått internationellt erkännande för sina ansträngningar. Om du vill ta del av de lokala klassikerna, här är 13 böcker att lägga till i din måste-läsa lista.

Died in the Wool (1945), av Ngaio Marsh

Ngaio Marsh var en av de största brottsförfattarna på sin tid. I Died in The Wool tar författaren saker tillbaka till sina Kiwi-rötter för att producera ett av hennes mest spännande mordmysterier.

Berättelsen startade på en fårstation på Sydön 1942 och börjar med försvinnandet av Flossie Rubrick, en framstående kvinna som helt enkelt försvinner efter att ha gått in i en ullbod för att träna ett tal, bara för att dyka upp tre månader senare död och buntad i några ullbaler.

In a German Pension (1911), av Katherine Mansfield

Katherine Mansfield är en av Nya Zeelands mest produktiva författare, och kort fiktion är där hon fick sitt modernistiska rykte.

Mansfields första novellsamling, In a German Pension, består av en serie satiriska skisser som är mest kända för sin smarta humor, sårbarhet och noggranna detaljuppmärksamhet.

Europa före första världskriget är den viktigaste inställningen för dessa berättelser, med en kontrast mellan tyskarna och britterna som hela tiden är konstanta.

The Haunting (1982), av Margaret Mahy

The Haunting är en fantasyroman av Nya Zeelands barnförfattare Margaret Mahy. Boken gav Mahy en Carnegie-medalj året det publicerades och en filmatisering (The Haunting of Barney Palmer) släpptes 1987.

Se även  3 böcker om Nordkorea du måste läsa någon gång

Berättelsen är inriktad på en blyg 8-årig pojke som heter Barry Palmer som upptäcker att han och hans familj har en stark koppling till den andliga världen.

Hairy Maclary from Donaldson’s Dairy (1983), av Lynley Dodd

Det här är den första (och mest kända) boken ur Lynley Dodds Hairy Maclary-serie. För de som inte känner till de illustrerade berättelserna är Hairy Maclary en skotsk terrierhund som får i alla typer av shenanigans med sina vänner.

I Hairy Maclary från Donaldsons mejeri introduceras läsarna till de karakteristiska rimmönstren och färgglada illustrationerna som har gjort dessa böcker till en favorit bland kiwier i alla generationer.

Owls do Cry (1957), av Janet Frame

Den modernistiska Owls do Cry, som till stor del utrövas som Nya Zeelands första litterära storhet, erbjuder en tydlig skildring av 1950-talet Nya Zeeland medan den väver in i huvudrollernas kämpar.

Janet Frames berättelse fokuserar på Withers syskon och deras pågående strider med ekonomisk instabilitet, psykisk sjukdom, funktionshinder, sorg och den enkla mänskliga önskan att hitta en känsla av tillhörighet.

Plumb (1978), av Maurice Gee

Maurice Gee tilldelades James Tait Memorial Prize 1978 för sin klassiska roman Plumb. Det anses vara en av de finaste romanerna skrivna av en Nya Zeelands författare.

Detta är den första delen av en trilogi som introducerar läsarna till den irriterande prästen George Plumb, vars känsla för moral och självrättfärdighet testas när han möter några av hans tuffaste livsbeslut.

Jerusalem Daybook (1971), av James K Baxter

På 1960-talet bildade den Nya Zeelandska poeten James K Baxter en kommun nära Whanganui-floden i Jerusalem (Hiruhārama), där han bodde periodvis fram till sin död 1972.

Se även  7 bästa böckerna som utspelar sig i Warszawa

Under sin kommunvistelse skrev han två stora poesiböcker – Jerusalem sonnets (1970) och hösttestamentet (1972) – och en prosa, Jerusalem Daybook. Boken fångar Baxters tankar om livet, samhället och hans hemgemenskap.

Leaves of the Banyan Tree (1979), av Albert Wendt

Albert Wendt är en av de mest inflytelserika Nya Zeeland-baserade författarna av Stillahavs härkomst.

Leaves of the Banyan Tree vann Nya Zeelands årliga Wattie Book of the Year Award och har sedan dess ansetts allmänt som en av de största verk av Stillahavslitteraturen.

Den episka berättelsen följer en familj i västra Samoa och sträcker sig över tre generationer för att utforska viktiga teman som kolonialism, korruption, girighet och exploatering.

Once Were Warriors (1990), av Alan Duff

Once Were Warriors är en bästsäljande roman som ansporade en film med samma namn. Alan Duffs råa skildring av våld i hemmet och Maori-befolkningens sociala kamp är det som gör denna bok till en kraft att räkna med.

Berättelsen följer Heke-familjen och förmedlar förhållandet mellan tradition och en total förlust av en känsla av plats.

No Ordinary Sun (1964), av Hone Tuwhare

No Ordinary Sun var den första diktsamlingen som publicerades av en maori-författare.

Denna bok var inte bara banbrytande för att föra en distinkt maori-röst till det som vid den tiden var en Pakeha (europeisk) domän, den slog också ett ackord med läsarna på grund av dess kraftfulla användning av bilder, de politiska undertonerna och dess smält inhemska perspektiv med Shakespeare och bibliska referenser.

Potiki (1986), av Patricia Grace

Potiki (som betyder ’det senast född barnet’) är den andra romanen som publiceras av den internationellt hyllade maori-författaren Patricia Grace. Historien vann Nya Zeelands bokpris för fiktion 1987 och har sedan dess översatts till flera språk.

Se även  10 grymma böcker som utspelar sig i Dublin

Dess huvudperson, profetbarnet Tokowaru-i-te-Marama, delar sitt folks kamp mot de stora pengarutvecklarna som äventyrar kustsamhällets liv.

The Book of Fame (2000), av Lloyd Jones

Lloyd Jones är mer känd för sin Booker Prize-kortlista roman Mister Pip, men detta är ett annat verk av honom som är mycket vördad som en samtida klassiker.

The Book of Fame är en fiktiv syn på Nya Zeelands rugbyturné i Storbritannien 1925, där All Blacks fick sitt rykte för att vara starka utmanare i landets nationella sport.

Romanen berättar historien om de unga spelarna och deras snabba uppgång till berömmelse vid landning på mindre kända stränder.

The Vintner’s Luck (1998), av Elizabeth Knox

Ett av de mest kända verk av prisbelönta Nya Zeeland romanförfattare Elizabeth Knox. The Vintner’s Luck är en okonventionell kärlekshistoria som spelas i 17th Century France.

En ung vinmästare möts ansikte mot ansikte med en mystisk ängelfigur och ängeln blir hans huvudråd och beskyddare när livets prövningar, från äktenskap till Napoleonskrigens inverkan, löser sig runt honom.

Sammanfattning

Det här var vår lista över 13 klassiska böcker från Nya Zeeland!

Stort lycka till i din jakt på nästa bok att läsa!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇