3 bästa böckerna av Stieg Larsson du måste läsa

1. Män som hatar kvinnor (2015)

”Folk har alltid hemligheter. Det handlar bara om att lista ut vilka.”
Lisbeth Salander

Den första boken i Stieg Larssons Millenniumserie, succéfenomenet som sålt 100 miljoner exemplar världen över.

För fyrtio år sedan försvann den unga Harriet Vanger spårlöst. Den grävande journalisten Mikael Blomkvist får i uppdrag av industrimagnaten Henrik Vanger att ta reda på vad som hände Vangers systerdotter.

Blomkvist tar hjälp av Lisbeth Salander ? en ung strulig tjej, tatuerad och piercad, men också professionell hacker och med unika egenskaper som gör henne till en oslagbar researcher.

Tillsammans är de snart en mörk och blodig familjetragedi på spåren.

Stieg Larssons tre romaner i Millenniumserien har för alltid gjort avtryck i spänningslitteraturen.

Stieg Larsson avled 2005 och hann inte uppleva den globala succé böckerna gjort, med miljontals läsare som tagit Blomkvist och Salander till sina hjärtan.

”? något av det mest gastkramande och välskrivna man kan läsa för tillfället; en roman av hög internationell kvalitet i genren.”
– Göteborgs-Posten

”? en suveränt berättad historia och en fingerfärdigt konstruerad gåta.”
– Svenska Dagbladet

”Salander står för något nytt och unikt i genren.”
– Los Angeles Times (US)

2. Flickan som lekte med elden (2007)

”Det finns inga oskyldiga. Däremot finns det olika grader av ansvar.”
Lisbeth Salander

Den andra boken i Stieg Larssons Millenniumserie, succéfenomenet som sålt 100 miljoner exemplar världen över.

En journalist och hans researchpartner hittas mördade och allt pekar på att Lisbeth Salander är skyldig till morden. Mikael Blomkvist misstänker att dödsfallen är kopplade till en traffickingoperation som leds av den ökände gangstern ?Zala? ? och att man försöker sätta dit Salander.

En rad dramatiska händelser får Lisbeths mörka förflutna att göra sig påmint, och hon bestämmer sig för att göra upp med det förgångna en gång för alla. Hon ska straffa dem som förtjänar att straffas.

Stieg Larssons tre romaner i Millenniumserien har för alltid gjort avtryck i spänningslitteraturen. Stieg Larsson avled 2005 och hann inte uppleva den globala succé böckerna gjort, med miljontals läsare som tagit Blomkvist och Salander till sina hjärtan.

”Allt som imponerade i debuten är intakt också i uppföljaren: den skickliga personskildringen, den vassa dialogen, samhällskritiken, humorn och den sanslöst spännande intrigen.”
– Svenska Dagbladet

”Det är både roligt och snyggt. Lisbeth Salander är den coolaste av hämndänglar, på rymmen ur Storebrors hus.”
– Aftonbladet

”Lisbeth Salander är en av de mest originella och minnesvärd thrillerhjältarna på senare tid.”
– The New York Times (US)

3. Luftslottet som sprängdes (2007)

”Hämnd är en stark drivkraft.”
Lisbeth Salander

Den tredje boken i Stieg Larssons Millenniumserie, succéfenomenet som sålt 100 miljoner exemplar världen över.

Se även  Harold Robbins 5 bästa böcker

Två svårt skadade patienter tas in på akuten på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg: Lisbeth Salander och hennes pappa, Alexander Zalachenko.

Samtidigt som Lisbeth ställs inför rätta för dubbelmord publicerar Mikael Blomkvist ett reportage som ger henne upprättelse ? och skakar om regeringen, säkerhetstjänsten och hela riket i grunden.

Stieg Larssons sista bok i den hyllade trilogin är en politisk thriller i världsklass.

Stieg Larssons tre romaner i Millenniumserien har för alltid gjort avtryck i spänningslitteraturen. Stieg Larsson avled 2005 och hann inte uppleva den globala succé böckerna gjort, med miljontals läsare som tagit Blomkvist och Salander till sina hjärtan.

”Jag bara måste få instämma i hyllningskören av Stieg Larssons avslutande bok i Millenniumtrilogin. Även om jag hade höga förväntningar så överträffades de med råge.”
– Aftonbladet

”Ni förstår nog att den tredje delen i Stieg Larssons Millenniumserie är bra. För att inte säga så in i glödheta h-e. bra. Bara att skriva 700 sidor utan att det finns en enda longör, ett enda avsnitt som känns överflödigt. Avsnitten hakar i varandra och jag ligger och läser, sneglar på klockan och inser att jag borde sova, men ska bara… Så där är det boken igenom.”
– Gefle Dagblad

”Ett tillfredställande slut på Larssons underhållande, spännande trilogi.”
– Entertainment Weekly (US)


Stieg Larsson: Om författaren

Stieg Larsson (född som Karl Stig-Erland Larsson) var en svensk journalist och författare som gick bort 2004.

Som journalist och redaktör för tidningen Expo var Larsson aktiv med att dokumentera och avslöja svenska extremhöger- och rasistiska organisationer. När han dog vid 50 års ålder lämnade Larsson tre opublicerade thrillers och ofullbordade manuskript för mer. De tre första böckerna ( The Girl With the Dragon Tattoo, The Girl Who Played With Fire och The Girl Who Kicked the Hornets’ Nest ) har sedan dess tryckts som Millenium-serien. Dessa böcker är alla storsäljare i Sverige och i flera andra länder, bland annat USA och Kanada.

Se även  3 böcker av Chimamanda Ngozi Adichie du måste läsa

Bevittnade en våldtäkt när han var 15 år och var hjälplös att stoppa den. Denna händelse förföljde honom resten av hans liv. Flickan som våldtogs hette Lisbeth, som han senare använde som namnet på hjältinnan i sin Millenium-trilogi. Sexuellt våld mot kvinnor är också ett återkommande tema i hans arbete.

Den svenska journalisten och författaren Stieg Larsson dog i en hjärtattack 2004, bara 50 år gammal.

Hans tusenårsromaner var opublicerade vid den tiden. Män som hatar kvinnor gavs ut 2005, Flickan som lekte med elden, 2006 och Luftslottet som sprängdes 2007. De är alla storsäljare i Sverige och över hela världen.

Hedlund Literay Agency representerar Moggliden AB, ett aktiebolag, uppkallat efter Stieg Larssons barndomshem, med uppgift att agera innehavare av alla materiella och immateriella rättigheter och efterföljande intäkter kopplade till Millenniumromanerna.

I december 2013 meddelade Hedlund Litteraturbyrå tillsammans med det svenska förlaget Norstedts att David Lagercrantz fått uppdraget att skriva den fjärde romanen i Millennium-serien av kriminalromaner, ursprungligen av Stieg Larsson (1954–2004). Romanen publicerades den 27 augusti 2015 och lanserades i 27 länder samtidigt.

Den fick genomgående positiva recensioner, nådde internationella försäljningsrekord och hamnade på de bästsäljande listorna över hela världen. Romanen utsågs till en av årets bästa thrillers 2014 av tidningen Esquire, och nominerades till 2016 års Petrona Award i kategorin Årets bästa skandinaviska kriminalroman 2016. Filmrättigheterna innehas av Sony.

Larsson växte upp hos sina morföräldrar i norra Sverige fram till nio års ålder, då han återförenades med sina föräldrar i Stockholm. Som tonåring skrev han besatt och, inspirerad av sin farfars brinnande antifascistiska övertygelse, utvecklade han ett intresse för radikal vänsterpolitik. Efter en obligatorisk 14-månadersperiod i den svenska armén deltog Larsson i demonstrationer mot Vietnamkriget och blev involverad i en revolutionär kommunistisk grupp, genom vilken han kort redigerade en trotskistisk tidskrift. 1977, efter att ha rest till Etiopien för att utbilda eritreanska dissidenter, fick han ett jobb som grafisk formgivare på den svenska nyhetsbyrån Tidningarnas Telegrambyrå (TT), där han senare även arbetade som journalist och skulle vara kvar i 22 år. Han började snart också skriva artiklar för Searchlight, en brittisk tidskrift som undersökte och avslöjade fascismen.

På 1990-talet hade Larsson blivit en respekterad skandalreporter och expert på verksamheten för dem som är inblandade i extrema högerrörelser i Sverige. 1991 skrev han tillsammans (tillsammans med Anna-Lena Lodenius) en bok i ämnet, Extremhögern (”Extrema högern”). Fyra år senare, som svar på nynazismens stigande våg i Sverige, hjälpte han till att bilda Expo Foundation – en organisation som ägnade sig åt att studera rasistiska och antidemokratiska tendenser i samhället i ett försök att motverka dem – och han fungerade som chefredaktör för sin Expo-tidning. Som en av sitt lands mest högljudda motståndare till hatgrupper blev han ett vanligt mål för dödshot.

Se även  Maria Langs 3 bästa böcker du måste läsa

Larsson började skriva skönlitteratur 2001 som ett sätt att generera ytterligare inkomster. Influerad av deckarromanerna från engelskspråkiga författare som Elizabeth George och Sara Paretsky, skapade han en serie thrillers på tio volymer där en skamfilad journalist (och till synes alter ego), Mikael Blomkvist, parar sig med en ung teknikkunnig missanvändning. , Lisbeth Salander, för att avslöja en mängd brott och konspirationer. När han kontaktade ett förlag 2003 hade han redan skrivit två romaner, och han slutförde senare en tredje; året därpå drabbades han emellertid av en dödlig hjärtinfarkt. Även om Larsson hade bott med Eva Gabrielsson i tre decennier före sin död, hade han aldrig gift sig eller skrivit ett giltigt testamente, och därför övergick rätten till och kontrollen över hans egendom till hans far och bror i vad som blev, allt eftersom hans berömmelse växte, en mycket uppmärksammad och omtvistad affär.

Det här är vår lista över vad vi anser vara Stieg Larssons bästa böcker.

Vi hoppas du håller med och att du hittar en eller flera nya böcker att läsa!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇