Ingmar Bergmans 3 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Ernst Ingmar Bergman, född 14 juli 1918 i Uppsala, död 30 juli 2007 pÄ FÄrö, var en svensk film- och teaterregissör, filmproducent, manusförfattare, teaterchef, dramatiker och författare. Han anses vara en av Sveriges internationellt mest kÀnda kulturpersonligheter, och en av de frÀmsta regissörerna i filmhistorien.

Det hÀr Àr vÄr lista över Ingmar Bergmans 3 bÀsta böcker du mÄste lÀsa.

1. Ofilmat, ospelat, outgivet

I de titlar som ingĂ„r i serien Ingmar Bergmans Skrifter framgĂ„r tydligt hur stor del av Bergmans liv som Ă€gnades Ă„t skrivandet. Han skrev i stort sett varje dag i sitt vuxna liv. Faktum Ă€r ocksĂ„ att han pĂ„ det hela taget hade en stor utvĂ€xling pĂ„ sitt arbete: förutom manuskripten blev det allra mesta han skrev nĂ„got av, om inte en film sĂ„ en pjĂ€s eller en publicerad artikel eller essĂ€. ÄndĂ„ finns en hel del aldrig tidigare offentliggjorda texter av Ingmar Bergman.

Till denna volym har opublicerade och tidigare otillgÀngliga texter samlats. HÀr Äterfinns bland annat debutpjÀsen frÄn 1942 (enligt författaren sjÀlv ett skamlöst plagiat pÄ Strindberg) och verk av den mogne författaren som han av olika skÀl valde att inte publicera eller att göra film av. NÄgra av guldkornen Àr den tÀnkta Hollywoodfilmen Sextiofyra minuter med Rebecka frÄn 1969 och den planerade tv-pjÀsen om Jesu död och uppstÄndelse frÄn 1975.

Ofilmat, ospelat, outgivet presenteras nu med ett personligt hÄllet förord av Abdellah Taïa. Redaktör och ansvarig för urvalet Àr Bergman­experten Maaret Koskinen, som Àven skrivit utförliga kommentarer.

I samband med Ingmar Bergmans 100-Ärsjubileum 2018 ger Norstedts förlag i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman ut Ingmar Bergmans Skrifter. Det innebÀr bland annat att Det sjunde inseglet och SmultronstÀllet, tidigare publicerade pÄ ett trettiotal sprÄk, för första gÄngen ges ut pÄ svenska.

Dessutom kommer ett antal tidigare okÀnda texter att fÄ sina första lÀsare. Förutom sex band i bibliofilformat, i vilka nyskrivna förord och utförliga kommentarer ingÄr, sÄ publiceras Àven trettiofyra FilmberÀttelser med efterord av Jan Holmberg och i vissa fall förord av författaren sjÀlv.

2. Fanny och Alexander

“Om nĂ„gon sĂ€ger att jag Ă€r bra dĂ„ Ă€r jag bra och kĂ€nner mig glad. Om nĂ„gon sĂ€ger att jag Ă€r dĂ„lig, dĂ„ Ă€r jag dĂ„lig och blir ledsen. Vad jag verkligen Ă€r vet jag inte, eftersom jag aldrig bryr mig om att ta reda pĂ„ sanningen om mig sjĂ€lv. Jag bryr mig bara om mig sjĂ€lv vilket Ă€r nĂ„got annat. Jag bryr mig inte heller om verkligheten. Den Ă€r fĂ€rglös och ointressant, den angĂ„r mig inte.” /Emelie Ekdahl i Fanny och Alexander.

Filmen Fanny och Alexander hade premiÀr 1982. Det Àr en av Sveriges mest kÀnda filmer nÄgonsin, skriven och regisserad av Ingmar Bergman, en av vÀrldens mest hyllade filmskapare. Vad mÄnga inte vet Àr att den Àr skriven nÀstan som en roman. Historien om familjen Ekdahl Àr spÀnnande och ibland skrÀmmande, med ett vackert, kristallklart sprÄk. Fanny och Alexander Àr Bergmans egen summering av sitt livsverk. Miljontals har sett filmen, inte lika mÄnga har lÀst den. Nu har du möjligheten.

3. Arbetsboken 1955-1974

Under hela sitt författarliv anvĂ€nde Ingmar Bergman sig av vad han kallade för “arbetsböcker” – smĂ„ spiralblock i vilka han skrev ner de första utkasten till sina berĂ€ttelser, och sedan fortsatte anteckna i under hela processen med ett specifikt verk. I sina sjĂ€lvbiografier Laterna magica (1987) och i synnerhet i Bilder (1990) citerar han ibland korta passager frĂ„n arbetsböckerna – i övrigt Ă€r de aldrig tidigare offentliggjorda.

ÄndĂ„ lekte han pĂ„ 60-talet med tanken att lĂ„ta publicera dem, med motivet att det “i dessa böcker finns ett och annat, som verkligen kan vara av intresse”. Faktum Ă€r att Arbetsboken 1955-1974 inte bara ger en helt ny inblick i mĂ€nniskan och konstnĂ€ren Ingmar Bergman, hĂ€r visar han ocksĂ„ prov pĂ„ en alldeles sĂ€rskild form av autofiktivt skrivande som hela tiden kretsar kring den egna kreativa processen.

Arbetsboken 1955-1974 Àr redigerad av Jan Holmberg och presenteras med utförliga kommentarer samt ett nyskrivet förord av den danska författaren Dorthe Nors.

2018 skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 Är. Under Äret presenterar Norstedts i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman sex praktfulla volymer av en stor del opublicerat material och en monografi om just författaren Ingmar Bergman. Dessutom publicerar vi hans samtliga filmmanus, bland annat ges texter som Det sjunde inseglet och SmultronstÀllet ut för första gÄngen pÄ svenska.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!